pe3k
napsal(a):
Tak toto už ano.Perfektné chovné zariadenie a tie externé priestory na kotenie...no paráááda Konečne niečo ,čo nie je vyrobené z OSB dosiek,tak nevhodných na králikáreň.Chovatelovi patrí môj velký obdiv a úcta. ... p3k
hm, a důvod? odkaz na nějakou studii o nevhodnosti? Odkaz na literaturu?
Řešili jsme to s kamarádem a ani jeden jsme nenašli nic, co by naznačovalo třeba zdravotní závadnost té umělé pryskyřice, která je použitá na lepení OSB desek.
kachna
napsal(a):
Řešili jsme to s kamarádem a ani jeden jsme nenašli nic, co by naznačovalo třeba zdravotní závadnost té umělé pryskyřice, která je použitá na lepení OSB desek.
O zdravotnej závadnosti som ani ja nepočul.Mal som na mysli skôr nasiakavost osb dosiek čo v takomto prípade pri nevhodnej konštrukcii je dost pravdepodobné.A nie som určite sám,kto sa stretol s tým,že aj ked boli hrany zatreté lakom,prípadne farbou sa tieto po určitom čase v exterieri pôsobením poveternostných vplyvov začali drobit.A nehovoriac o agresívnosti králičieho moču.Nechcem tento príspevok kolegu micaka zmenit na debatu o vhodnosti či nevhodnosti daného materiálu,takže z mojej strany je to všetko. p3k
kachna
napsal(a):
říká vám něco formaldehid? Tím se ty desky lepí
kachna
napsal(a):
říká vám něco formaldehid? Tím se ty desky lepí
karel55
napsal(a):
- nááááááádhera!!!! --- prozradíš mi jak je odváděná moč?? :o)
Moč neodvádím, původně tam měli být rošty ,ale prubnul jsem to bez nich a jde to. Do vany dávám první hobliny a na ně řezanou (i celou) slámu . moč se vsákne . Králík je s suchu a čistej ,což jsem si ani nemyslel,že to bude bez roštu. Naopak si myslím, že by z těžoval čištění a jak to znám sám by se musel čistit. Tak to když to vyklopím do koleček je to v minutě hotové ,někdy čes od času to opláchnu dezinfekcí . Nikdy jsem tak rád nečistil králíkům ,fakt paráda a pohoda.
Chtěla bych se zeptat z čeho máte ty vany, jestli jsou z plechu, jak silného a čím to máte natřené?
Jinak tohle je z mého pohledu ta nejhezčí králíkárna, co jsem kdy viděla a to čištění Vám závidím
My na jaře stavěli první králíkárnu a nasekali tam spoustu chyb i když jsem se před tím byla podívat i poptat u několika chovatelů Druhá, co jsme postavili v létě už se vydařila, ale ta vaše prostě nemá chybu
Jana
micak
napsal(a):
Moč neodvádím, původně tam měli být rošty ,ale prubnul jsem to bez nich a jde to. Do vany dávám první hobliny a na ně řezanou (i celou) slámu . moč se vsákne . Králík je s suchu a čistej ,což jsem si ani nemyslel,že to bude bez roštu. Naopak si myslím, že by z těžoval čištění a jak to znám sám by se musel čistit. Tak to když to vyklopím do koleček je to v minutě hotové ,někdy čes od času to opláchnu dezinfekcí . Nikdy jsem tak rád nečistil králíkům ,fakt paráda a pohoda.
zdravím a musím konstatovat, že kolega micák to dovedl k dokonalosti i dizainově - paráda. já jsem to vyřešil obdobně, kotce mám zhotovené z osb desky, vždy jako jednu velkou bednu o třech kotcích. jako vany používám řeznické bedny rozměru 80 x 60 x 22 cm, které jsem koupil u firmy TBA plast v humpolci - www: tbaplast.cz. přední hranu jsem zkrátil o cca l0 cm pilkou kmitalkou. mají je v nabídce i nyní za 266,- kč bez dph. původně jsem si chtěl dovézt originál vany pro králíky z německa, ale cenově by to vyšlo možná nastejno, možná i dráž, vzhledem k cestovním nákladům. je tam ovšem daleko širší výběr co se rozměrů týče. škoda, že se zatím nenašel nikdo u nás, kdo by se pustil do výroby. řeknu vám - nemá to chybu a jak říká micák, nikdy jsem tak rád neházel hnůj, jak teď.
janahol
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat z čeho máte ty vany, jestli jsou z plechu, jak silného a čím to máte natřené?
Jinak tohle je z mého pohledu ta nejhezčí králíkárna, co jsem kdy viděla a to čištění Vám závidím
My na jaře stavěli první králíkárnu a nasekali tam spoustu chyb i když jsem se před tím byla podívat i poptat u několika chovatelů Druhá, co jsme postavili v létě už se vydařila, ale ta vaše prostě nemá chybu
Jana
Dobrý den, vany jsou lepené z plastu ,vybral jsem si zelený odstín a zadal jsem to firmě co lepí nádrže ,bazény apod. Uděláno přesně ,dá se říct na mm. Dodáno do týdne a cena 400 kč za kus.
schmidt
napsal(a):
zdravím a musím konstatovat, že kolega micák to dovedl k dokonalosti i dizainově - paráda. já jsem to vyřešil obdobně, kotce mám zhotovené z osb desky, vždy jako jednu velkou bednu o třech kotcích. jako vany používám řeznické bedny rozměru 80 x 60 x 22 cm, které jsem koupil u firmy TBA plast v humpolci - www: tbaplast.cz. přední hranu jsem zkrátil o cca l0 cm pilkou kmitalkou. mají je v nabídce i nyní za 266,- kč bez dph. původně jsem si chtěl dovézt originál vany pro králíky z německa, ale cenově by to vyšlo možná nastejno, možná i dráž, vzhledem k cestovním nákladům. je tam ovšem daleko širší výběr co se rozměrů týče. škoda, že se zatím nenašel nikdo u nás, kdo by se pustil do výroby. řeknu vám - nemá to chybu a jak říká micák, nikdy jsem tak rád neházel hnůj, jak teď.
No také jsem hledal nějaké vhodné vany ,ale nějak nepasoval rozměr. A ven se mně nechtělo něco zhánět. Tak jsem to dal udělat ,no a spokojenost . A jak často vyhazuješ ? Já jak kdy , za 2-3 týdny mohl bych co týden ,ale to tam nic není Když to nastelu těma hoblinama a nahoru slámu tak je tam sucho a králíci čisťounký.
micak
napsal(a):
No také jsem hledal nějaké vhodné vany ,ale nějak nepasoval rozměr. A ven se mně nechtělo něco zhánět. Tak jsem to dal udělat ,no a spokojenost . A jak často vyhazuješ ? Já jak kdy , za 2-3 týdny mohl bych co týden ,ale to tam nic není Když to nastelu těma hoblinama a nahoru slámu tak je tam sucho a králíci čisťounký.
přizpůsobil jsem rozměr kotce rozměru vany a basta. vyhazuju to podle potřeby v závislosti kolik je v kotci králíků. pokud je tam jeden, tak jak píšeš ty a pokud je tam samice s mladýma, tak každý týden.
MichalMichal

XXX.XXX.3.246
Dobrý den, nevím kdo kde přišel na to, že OSB desky jsou nasákavé. Jednu králikárnu z tohoto materiálu mám a při další stavbě bych nic jiného nepoužil než OSB desky. OSB jsou dělané tak , aby odolaly vlhkosti. OSB materiál je používán na stavbu domů,kde je nutnost nejvyšší kvality .
Zde je zdroj na technologie výroby : http://www.dskstavebniny.cz/cs/drevostepkove-desky
Dřevoštěpkové desky - OSB
Jedná se o víceúčelové desky z orientovaných štěpků (z ang. jazyka - Oriented Strand Board). OSB desky jsou vyráběné lepením orientovaných dřevěných třísek ve třech vrstvách. Vrchní a spodní vrstva štěpek je orientována souběžně a prostřední vrstva příčně na podélnou osu desky.
Mezi hlavní přednosti OSB desky patří jejich pevnost a tuhost, velké formáty umožňují méně spojů, a tím méně tepelných a akustických ztrát. OSB desky mají dobrý tepelný odpor a požární odolnost. Jsou zdravotně nezávadné, odolné proti rázům, vibracím, dále proti zemětřesení, silným větrům a vlhkosti. Desky se mohou opatřit na hranách perem a drážkou pro snadnější spojení.
OSB desky jsou určeny pro použití ve vlhkém prostředí, k výrobě palet, obalů, beden, na dřevostavby, nosníky a nosné konstrukce, střechy, podlahy, stěnové panely, ve stavebnictví, atd.
Opravdu nádhera. Smekám. Jen bych se chtěl zeptat celá králíkárna je zděná z cihel včetně stropů a podlah u každého boxu a k tomuto jsou připevněna dřevěná dvířka a vložen plastový šuplík? Jen uvažuji jak to vypadá, když vyndáte šuplík na čištění, tak jestli je podlaha zděná nebo na čem je vlastně ten šuplík položen a na čem zajíc po jeho vyjmutí sedí. Děkuji. Louda