Králík s nakloněnou hlavičkou

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.10.2011 17:06
mesič

XXX.XXX.182.1

Dobrý den,
před 2 měsíci se nám narodilo 8 mladých králíků, které máme na maso. Jakmile začli běhat, všimli jsme si u jednoho, že má trošku nakloněnou hlavičku. Byl však naprosto v pohodě, žral, byl aktivní a dokázal ji srovnat. Po čase - cca jeden a půl týdne se mu to spravilo, mysleli jsme, že byl v bříšku třeba trošku utlačovaný. Všera jsme si všimli, že se mu opět naklání, dnes ji má už nakloněnou tak, že jedním okem se dívá jakoby na zem a druhým na strop. Na energii do života mu to neubralo nic, žere, nechá se hladit, jen je na něj smutný - až nepříjemný pohled. Můj dotaz zní, nebolí ho to? Nemáme ho raději utratit nebo ho nechat ještě ty 2 měsíce? Děkuji za rady

16.10.2011 20:41
jarvan

XXX.XXX.144.210

Trvale jednostranně nesená hlava, výluková vada.

Jastliže králíček žere a má se k světu, tak bych to neřešil a nechal jej vyrůst. kdyby měl bolesti, tak by seděl někde v koutku. Mají to občas i lidé, řeší se to "nastavením" zkrácené šlachy.

16.10.2011 21:00
kralikofil

XXX.XXX.221.2

mesič napsal(a):
Dobrý den,
před 2 měsíci se nám narodilo 8 mladých králíků, které máme na maso. Jakmile začli běhat, všimli jsme si u jednoho, že má trošku nakloněnou hlavičku. Byl však naprosto v pohodě, žral, byl aktivní a dokázal ji srovnat. Po čase - cca jeden a půl týdne se mu to spravilo, mysleli jsme, že byl v bříšku třeba trošku utlačovaný. Všera jsme si všimli, že se mu opět naklání, dnes ji má už nakloněnou tak, že jedním okem se dívá jakoby na zem a druhým na strop. Na energii do života mu to neubralo nic, žere, nechá se hladit, jen je na něj smutný - až nepříjemný pohled. Můj dotaz zní, nebolí ho to? Nemáme ho raději utratit nebo ho nechat ještě ty 2 měsíce? Děkuji za rady

Popisem onemocnění odpovídá onemocnění zvanému encefalitozoonoza. Způsobuje jí parazit Encephalitozoon cuniculi, který napadá hlavně nervovou soustavu. Bez léčby dlouho žít nebude.

16.10.2011 21:31
mesič

XXX.XXX.182.1

Dobrý den, tak to jsou dva naprosto protichůdné nézory. Byla bych šťastná za ten 1. Ač králíky nemáme na chov, ale na maso, nechtěla bych udělat cokoliv, aby se trápili.
Ke 2. příspěvku: myslíte, že je pro toto parazitické onemocnění typické, že se po měsíci vrátí? Je-li to parazit, předpokládám, že je přenostné na ostatní? Všichni ostatní jsou v pořádku... Konzumace masa je vyloučená?... no v tuto chvíli ani chuť moc není... smajlík
Děkuji všem za názory

16.10.2011 22:11
kralikofil

XXX.XXX.221.2

mesič napsal(a):
Dobrý den, tak to jsou dva naprosto protichůdné nézory. Byla bych šťastná za ten 1. Ač králíky nemáme na chov, ale na maso, nechtěla bych udělat cokoliv, aby se trápili.
Ke 2. příspěvku: myslíte, že je pro toto parazitické onemocnění typické, že se po měsíci vrátí? Je-li to parazit, předpokládám, že je přenostné na ostatní? Všichni ostatní jsou v pořádku... Konzumace masa je vyloučená?... no v tuto chvíli ani chuť moc není... smajlík
Děkuji všem za názory

Encefalitozoonoza je nevyzpytatelné onemocnění, někdy se projevuje třeba jako epileptické záchvaty jednou za čas, jindy nadměrným pitím apod. Tento parazit se v chovech nachází stejně jako kokcidie, jelikož se na tyto parazity zvířat netestují a postižená nevyřazují, tak je procento výskytu velice vysoké. Následně záleží na imunitním systému daného jedince. Já osobně bych maso ze zvířete s aktivní encefalitozoonozou nepozřela - již název zoonoza značí, že je onemocnění přenosné mezidruhově, i když u jedinců s oslabenou imunitou (uvádí se riziko třeba u HIV pozitivních apod. onemocnění. Nejvíce informací o tomto onemocnění zjistíte zřejmě na internetu, či pokud si zavoláte na VFU do Brna. Předpokládám, že zřejmě nenavštěvujete veterináře odborníka na králíky.

17.10.2011 06:35
usaci

XXX.XXX.38.186

kralikofil napsal(a):
Popisem onemocnění odpovídá onemocnění zvanému encefalitozoonoza. Způsobuje jí parazit Encephalitozoon cuniculi, který napadá hlavně nervovou soustavu. Bez léčby dlouho žít nebude.

Souhlasím s encefalitozoonozou. Jeden můj králík ji loni prodělal - léčili jsme 2x - poprvé se úplně srovnal, podruhé už ne, ale vesele žije. Léčba nebyla drahá. Dostával denně do hubičky injekční stříkačkou lék podobu měsíce. Tehdy jsem si nebyla jistá, jestli to má cenu, ale teď jsem ráda - byl a je to můj nejstarší a nejmilejší králíček, původně určený k chovu (ne k jídlu). K jídlu bych ho nepoužila ze strachu z přenosu parazita.
Také není prokázáno, zda po dokončené léčbě není stále zdrojem nákazy. V mém chovu se zatím další případ neobjevil.

17.10.2011 09:39
evina66

XXX.XXX.202.71

To je náš křivohlávek. Když jsme si koupili 2 čistokrevné samice Nč, pokaždé má jedna a ta samá ve vrhu takového mrzáčka. Normálně žerou, rostou . Takže to asi nebude encefalitozoonóza ale genetická záležitost.

17.10.2011 10:56
kralikofil

XXX.XXX.36.70

evina66 napsal(a):
To je náš křivohlávek. Když jsme si koupili 2 čistokrevné samice Nč, pokaždé má jedna a ta samá ve vrhu takového mrzáčka. Normálně žerou, rostou . Takže to asi nebude encefalitozoonóza ale genetická záležitost.

Toto je stoprocentní encefala a v chovu si jí rozšiřujete. Projeví se vždy u oslabených jedinců. Genetická záležitost to rozhodně není.

17.10.2011 21:20
mesič

XXX.XXX.182.1

Dobrý večer, pročetla jsem příspěvky zde na ifauně a zkoušela najít něco na internetu. Četla jsem mimo jiné, že 80% chovů je touto nemocí zamořených a záleží na imunitě, zda propuknou nebo ne (jako kokcidie?) Zmiňovaný králík je na tom hůř ve smyslu, že jí skoro v leže naboku, protože hlavi víc nenatočí. Zítra jej bohužel utratíme)... Mám zcela konkrétní dotazy a ráda bych požádala o rady, králíky máme pouze na maso:
1) samici, od které pravděpodobně nákazu chytil doporučujete utratit, i když se u ní příznaky neprojevili? Nebo ji nechat přeléčit? Je šance, že bude mít zdravá mláďata?
2) ostatní mladí z vrhu se tedy s nákazou setkali, ale nevypukla u nich, nemají žádné viditelné příznaky, je maso poživatelné? Jde mi o to, že kdyby se u tohoto jednoho králíčete neprojevili příznaky, neměli bychom o nákaze ani tušení. Lze ho rozpoznat nějak při "kuchání"?
Děkuji za rady, nevím, zda máme zrušit celý chov, prakticky novou králíkárnu spálit a pěstovat kytky smajlíksmajlíksmajlíksmajlík... děkuji

18.10.2011 08:06
kralikofil

XXX.XXX.36.70

mesič napsal(a):
Dobrý večer, pročetla jsem příspěvky zde na ifauně a zkoušela najít něco na internetu. Četla jsem mimo jiné, že 80% chovů je touto nemocí zamořených a záleží na imunitě, zda propuknou nebo ne (jako kokcidie?) Zmiňovaný králík je na tom hůř ve smyslu, že jí skoro v leže naboku, protože hlavi víc nenatočí. Zítra jej bohužel utratíme)... Mám zcela konkrétní dotazy a ráda bych požádala o rady, králíky máme pouze na maso:
1) samici, od které pravděpodobně nákazu chytil doporučujete utratit, i když se u ní příznaky neprojevili? Nebo ji nechat přeléčit? Je šance, že bude mít zdravá mláďata?
2) ostatní mladí z vrhu se tedy s nákazou setkali, ale nevypukla u nich, nemají žádné viditelné příznaky, je maso poživatelné? Jde mi o to, že kdyby se u tohoto jednoho králíčete neprojevili příznaky, neměli bychom o nákaze ani tušení. Lze ho rozpoznat nějak při "kuchání"?
Děkuji za rady, nevím, zda máme zrušit celý chov, prakticky novou králíkárnu spálit a pěstovat kytky smajlíksmajlíksmajlíksmajlík... děkuji

Pro kompetentní odpovědi na Vaše otázky doporučuji zavolat si na VFU Brno - tel.: 541 562 368, doktoři Hauptman či Jekl. Tam získáte nejvíce informací, doktoři jsou velice ochotní i po telefonu, pokud zrovna neoperují. Jsou tam od 8,00 do 15,00 s polední přestávkou (ted nevím jestli od 12 do 13 nebo od 13 do 14 hod). Toto onemocnění je komplikovanější, nakažlivý je jedinec v určitém období, normálně se hlídají protilátky v krvi a dle toho se přeléčuje. V zahraničí nedokáží testovat, tam prodávají přímo pastu pro králíky - Panacur rabbit (u nás zatím neregistrovaný) a tím doporučují "přeléčovat" v jistých intervalech - ale je otázka, jak to muže být zdraví škodlivé - stejně jako se dříve doporučovalo preventivně přeléčovat antikokcidiky a následně se od toho upustilo, jelikož to má časem dost špatné následky.

18.10.2011 09:26
evina66

XXX.XXX.202.71

kralikofil napsal(a):
Toto je stoprocentní encefala a v chovu si jí rozšiřujete. Projeví se vždy u oslabených jedinců. Genetická záležitost to rozhodně není.

Vzhledem k tomu, že se mi takto projevuje pouze jeden králík z každého vrhu pouze od jedné a té samé samice, kterou mám už 3 roky a nikdy se to neprojevilo žádného jiného králíka zůstávám v klidu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík