Ještě ta stejná samice zprava právě po porodu, v pozadí hnízdo s mladými.
zajdaps
napsal(a):
Jsem zacatecnik v chovu strakačů, ale podle rad zkusenejsich je kralik s minimalni kresbou ,coz tato samicka splnuje, povazovan za mlynáře...
Zdravím,
strakáče sice nechovám, ale také přiklaňuji se k názoru, že to mlynář není. Tam se minimální kresbou myslí spíše výraznost barvy ktesby. Nehledě na to, že by to byla náhoda, aby mlynářík takto vyrostl. Toto je dle mého názoru klasický strakáč ale s mizernou kresbou.
jarvan
napsal(a):
Zdravím,
strakáče sice nechovám, ale také přiklaňuji se k názoru, že to mlynář není. Tam se minimální kresbou myslí spíše výraznost barvy ktesby. Nehledě na to, že by to byla náhoda, aby mlynářík takto vyrostl. Toto je dle mého názoru klasický strakáč ale s mizernou kresbou.
Tak speciálně pro Vás (a další, kteří by pochybovali) přidávám odkaz na web Lukáše Záhlavy, který se věnuje plemeni český strakáč. Dovolím si citaci, kterou si můžete přečíst, pokud jej rozkliknete. Stejně tak tam najdete i dvě fotky mlynářů. Mlynář rozhodně není bílý a ani nemá menší intenzitu barvy oproti klasickému strakáči.
"...rozdíl v kresbě oproti klasicky zbarvenému strakáči - chybí trn, skráňové skvrny, úhoř bývá velmi slabý a často přerušený, kresba boků zpravidla zcela chybí. Rozhodně bych ale nesouhlasil s téměř vždy publikovaným popisem "mlynáře" jakožto téměř bílého králíka, což může laiky mást. Proto bych se přikláněl spíš k popisu " se silně redukovanou strakatou kresbou..."
http://www.cestistrakaci.estranky.cz/clanky/o-ceskem-strakaci/standard-plemene.html
nitraner
napsal(a):
Děkuji za odpověď, pro jistotu je odfoť te při první kontrole, pokud to bude možné.
Mám fotku těch mladých z prvního dne po porodu. Jinou bohužel nemám, ale je tam i tak vidět úhoř jednoho z mladých, vepředu hlavička s černým okem. Ten kousek vedle hnízda, co vypadá jako mozek, je krmná řepa, aby se někdo nevyděsil. :)
Určitě to mlynářka je, jinak je moc pěkná ale mám zato že se do chovu nevyužívají nebo ano??? Nebo jsou to taky takoví, jak to říct.."opraváři"? Myslím tím když máte např. hodně strakatého ČS a připustíte ho mlynářem tak se ty flíčky trochu srovnají? Tak se to totiž dělá u ZHb když mají úzký černý kroužek a já se v ČS moc nevyznám tak by mě zajímalo jestli je to podobné..
hototi
napsal(a):
Určitě to mlynářka je, jinak je moc pěkná ale mám zato že se do chovu nevyužívají nebo ano??? Nebo jsou to taky takoví, jak to říct.."opraváři"? Myslím tím když máte např. hodně strakatého ČS a připustíte ho mlynářem tak se ty flíčky trochu srovnají? Tak se to totiž dělá u ZHb když mají úzký černý kroužek a já se v ČS moc nevyznám tak by mě zajímalo jestli je to podobné..
Já jsem někde (nevím už kde) něco takového četl. Že když je třeba samec překreslený, tak se pustí na mlynářku. Ale určitě se tu najde někdo znalejší, kdo by tu otázku mohl odpovědět...? Jinak se samozřejmě mlynáři v organizovaných chovech vyhazují hned po rozpoznání z hnízda, protože na výstavy vhodní nejsou a v očích chovatelů jen ubírají mléko ostatním. Já jsem si tu mlynářku přivezl loni na jaře, a to jsem ještě neměl tušení, že se něco takového u ČS objevuje.
No já nevím, já bych nebyla schopná takové rozkošné miminko zabít. :D Takže bych ho raděj prodala jako mazlíka..mám ráda všechny králíky ale vyjímkou jsou teddy a zverimexoví kříženci, ty zrovna 2x nemusím a mám k tomu svůj důvod a nebudu jediná...:) Podporuji české chovy a né nezodpovědné křížení tak že nám vzniká např. "ucho sem, ucho tam" ...a u teddy je to jejich nepraktičnost a vysoká cena. Každopádně hezcí jsou, to se musí uznat.
A tady je výsledek. Napočítal jsem cca 7 kousků. Snad to tentokrát dopadne, hnízdo vypadá podstatně bytelnější než posledně.
chulo
napsal(a):
Dneska v noci samice mladé nezakryla... Mám jí dát ještě šanci, nebo na pekáč?
Zajímavé je, že polovina byla v barvě ČShav a polovina ČSč. Z černých byli 3 mlynáři, z havan pouze jeden mlynář. Ostatní strakatí. Asi to s ní ještě jednou zkusím, naposledy. Pak půjde tak jako tak...
Myslíte tím že malí zmrzli? Není se čemu divit, je velká zima a v takové době jsem nakryla jednou, narodili se v únoru, stalo se mi to samé a od té doby vždy když mám březí samici, beru jí domů pokud nemá malé vyloženě v teple na léto. Jenže já mám zakrslíky takže u mě je to fuk, mohu jí mít bez potíží doma. Být Vámi bych jí šanci dala ale nakryla jí až později, ty mrazy jsou letos pekelné a tak si myslím že by to stejně nezvládli...
Tak situace s mojí mlynářkou se má následovně: po dvou neúspěšných pokusech o odchov mladých se okotila potřetí, 18. 3. Ve vrhu bylo 5 mladých. Dva ale postupně vytahala a zbyli 3, jeden mlynář v barvě havanovité a dva překreslení černí strakáči (připomínám, že jsem připouštěl samcem ČShav). Pro srovnání barvy mladých přidávám foto.
Dobrý den
Mám na vás velmi naléhavý dotaz. Ráda bych založila drobnochov zakrslých českých strakáčů ale děsím se toho že všude se uvádí že mlynáři nejsou životaschpní a chovatelé je z hnízd vyhazují. Plánuji je prodávat na mazlíky takže bych na ně nebyla tak přísná když bych měla naději že to jsou mláďata s potenciálem na mazlíka. Neměla bych to srdce prostě je zabít. Říkáte že máte ramlici mlynářku a dokonce chová, tak jsem se chtěla zeptat jaký je váš názor? Myslíte že z mlynářů může být mazlík který by přinášel majiteli radost, aniž by se musel bát o jeho předčasné smrt?
Děkuji
sdílím váš názor na Teddy. Zkušenost zprostředkovaná, má je kamarádka. chlupy neustále chytají špínu a podestýlku, nemluvě o hovínkách. Jsou přecitlivělí, nemohou být na hoblinách ale musí mít tu nejdražší podestýlku jinak slzí a mají rýmu. Třetina vrhu běžně umírá nebo bývá utracena pro vážné vady. Mláďata možná vypadají kouzelně, ale dospělí jedinci jsou koule chlupů s nosem často mi přijde že ani nemůžou vidět přes ně. Brzy umírají a jsou předražení
Uživatel s deaktivovaným účtem

adriane
napsal(a):
Dobrý den
Mám na vás velmi naléhavý dotaz. Ráda bych založila drobnochov zakrslých českých strakáčů ale děsím se toho že všude se uvádí že mlynáři nejsou životaschpní a chovatelé je z hnízd vyhazují. Plánuji je prodávat na mazlíky takže bych na ně nebyla tak přísná když bych měla naději že to jsou mláďata s potenciálem na mazlíka. Neměla bych to srdce prostě je zabít. Říkáte že máte ramlici mlynářku a dokonce chová, tak jsem se chtěla zeptat jaký je váš názor? Myslíte že z mlynářů může být mazlík který by přinášel majiteli radost, aniž by se musel bát o jeho předčasné smrt?
Děkuji
Samice, kterou tady dal chulo opravdu mlynář není. Je to strakáč s nedokonalou kresbou. Důkazem toho, že to není mlynář je i to, že samice normálně dospěla a dokonce bez problémů rodí i mláďata - je v plné kondici a je schopna pokračovat dál v chovu.
Mlynáři jsou od narození podtrženi ve vývoji a spousta se jich nedožije dospělosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Samice, kterou tady dal chulo opravdu mlynář není. Je to strakáč s nedokonalou kresbou. Důkazem toho, že to není mlynář je i to, že samice normálně dospěla a dokonce bez problémů rodí i mláďata - je v plné kondici a je schopna pokračovat dál v chovu.
Mlynáři jsou od narození podtrženi ve vývoji a spousta se jich nedožije dospělosti.
Je to Váš názor, ale nemáte pravdu. Důkazem toho, že samice je mlynář může být i zbarvení mladých. Ve vrzích nebyl ani jeden celobarevný králík. Samice je tudíž mlynář. Absolutním důkazem by bylo nakřížen z celobarevným jedincem. Ve vrhu by pak nebyl ani jeden mlynář, ale ani kominík. Nemohu ani souhlasit s tvrzením, že jsou mlynáři od narození podtrženi. Naopak se často jedná o nejsilnější mláďata. Problémy začínají až kolem odstavu. Chci se zeptat, zda máte s chovem strakáčů osobní zkušenost ? Pavel
adriane
napsal(a):
A vy máte osobní zkušenost s mlynáři? Jetsli jsou schopni být na mazlíka v bytě a neumřít teřba po roce? Nedokázala bych je totiž jen tak zabít pokud by měli šanci že vyrostou...
Prodávat mlynáře, ale i rozdávat je nezodpovědné hlavně vůči dětem, kteří se stanou jejich majiteli. I přes vše, co bylo napsáno je pravdou, že většina mlynářů se dospělosti nemusí dožít. I chov strakáčů, se dá provozovat bez mlynářů a to kombinací strakáče s kominíkem. Pavel
A ještě jedna věc, je zde řada přispěvatelů, kteří mlynáře ještě neviděli, ale mají přesnou představu jak vypadá a touží se o to podělit. Možná by toto bylo lepší na anonymní diskusi. Na autorské diskusi bych asi preferoval určité zkušenosti a názory, které mohou ostatním pomoci.
Moc děkuji za sdílení zkušenosti. Šlo mi právě o to jestli to s těmi mlynáři není třeba jen mýtus (neb všude se nějaké najdou) ale jestli s tím má někdo osobní zkušenost. V tom případě s vámi souhlasím, pokud je to opravdu tak že brzo umírají tak bych je rozhodně nechtěla nabízet. O možnosti strakáčxkominík jsem slyšela, snad že kominíky lze používat v chovu ale není možné je vystavovat jako strakáče. Je tedy ale možné nechat je očipovat aby měli potenciální papírové mladé? A také, snažím se získat chovné Zčs modré, mám rezervovaného strakatého samce. Zajímalo by mě, zda se rodí i kominíci mezi modrými tak aby teda byli celí modří? Mám dojem že hypoteticky by to mělo jít, ale zatím jsem žádné nenašla...
adriane
napsal(a):
Moc děkuji za sdílení zkušenosti. Šlo mi právě o to jestli to s těmi mlynáři není třeba jen mýtus (neb všude se nějaké najdou) ale jestli s tím má někdo osobní zkušenost. V tom případě s vámi souhlasím, pokud je to opravdu tak že brzo umírají tak bych je rozhodně nechtěla nabízet. O možnosti strakáčxkominík jsem slyšela, snad že kominíky lze používat v chovu ale není možné je vystavovat jako strakáče. Je tedy ale možné nechat je očipovat aby měli potenciální papírové mladé? A také, snažím se získat chovné Zčs modré, mám rezervovaného strakatého samce. Zajímalo by mě, zda se rodí i kominíci mezi modrými tak aby teda byli celí modří? Mám dojem že hypoteticky by to mělo jít, ale zatím jsem žádné nenašla...
Tetovat se kominíci mohou, ale k chovu je požívá málokdo. Prostě proto, že na nich není viditelná třeba určitá genetická predispozice. Například sklon k přerušení úhoře apod.
U ZČs modrých bude kominík samozřejmě vždy celomodrý. Stejně jako u havanovitých je celý hnědý a u ČSčž černožlutý atp.
adriane
napsal(a):
Tetovat se kominíci mohou, ale k chovu je požívá málokdo. Prostě proto, že na nich není viditelná třeba určitá genetická predispozice. Například sklon k přerušení úhoře apod.
U ZČs modrých bude kominík samozřejmě vždy celomodrý. Stejně jako u havanovitých je celý hnědý a u ČSčž černožlutý atp.
chulo
napsal(a):
Asi jsem vyjímka, ale kominíky používám v chovu rád a často. Mám u Zstr v chovu asi 5 samiček a jsou s nimi jen ty nejlepší zkušenosti. Musíte mít ale dostatek sebekázně při výběru (protože vás neusměrňuje posuzovatel.
1. musí pocházet od co nejlépe kreslených rodičů (pak je naděje na kvalitní potomstvo - i celobarevní jedinci nesou geny které ovlivňují kvalitu kresby.
2. protože váši pozornost neodvádí kresba, je zde prostor pro výběr na kvalitní tvat a typ, případně ideální hmotnost (sami se jistě přistihnete, že ideálně kreslenému jedinci něco a nebo téměř vše odpustíme.
3. je zde prostor pro selekci základní černé barvy (lesk, bílé chloupky atd)
4. při kombinaci s případným mlynářem dostaneme 100% strakatosti, což je výhoda vzhledem k malému počtu králíčat 3-6 ( s tímto ale náš registrační řád nepočítá). Pavel
Mně by se právě docela celobarevná samička do chovu hodila, protože tím pádem bych měla půlku celomodrých kteří by se myslím dobře udávali na mazlíky a půlku strakatých kteří rovněž půjdou na mazly, vyjma nějakých nadějných kousků které bych nechávala stranou na chov buď svůj nebo někomu dalšímu. Jetsli se můžu zeptat, vy máte Zčs černé? Nemáte teřba nebo nevíte o někom kdo by měl celomodrou ramlici? Strakatého samečka už jsem sehnala
pro ty, kteří mají problém s určením mlynářů (viz. výše) ... dospělá samice na začátku vlákna mlynářem opravdu je.
ferencjo

XXX.XXX.49.10
zdravím priatelia.niekto tu spomenul spisky p.Fingerlanda.mysleli ste knihu králikárska genetika? márne ju hľadám a nikde nieje. nevedel by ju niekot dať do pdf formátu a dať sme na faunu?JF
ferencjo
napsal(a):
zdravím priatelia.niekto tu spomenul spisky p.Fingerlanda.mysleli ste knihu králikárska genetika? márne ju hľadám a nikde nieje. nevedel by ju niekot dať do pdf formátu a dať sme na faunu?JF
Tomu, co navrhujete, se říká krádež duševního vlastnictví - a je to trestné. Proto to takhle veřejně požadovat není nejrozumnější počin. Je pravdou, že tuto knihu seženete jen obtížně. Nicméně je jedna cesta, kterou jsem zvolil já a která zafungovala. Navštivte nejbližší knihovnu a nechte si zjistit, kde knihu mají. Pak ji meziknihovní výpujčkou můžete na měsíc získat. Já konkrétně jsem si ji takto půjčil z Plzně. Jak si uchováte informace z knihy pro budoucnost, to je na Vás (geniální fotografická ... či jiná paměť !?!).
ferencjo

XXX.XXX.49.10
ďakujem za rady priatelia. len neviem kedy najbližšie pôjdem do Prahy. od nbás je to cca 8 hodín cesty autom, tak zatial si musim vystačiť s tým čo je na nete alebo v iných publikáciách
JF
ferencjo

XXX.XXX.49.10
ďakujem za rady priatelia. len neviem kedy najbližšie pôjdem do Prahy. od nbás je to cca 8 hodín cesty autom, tak zatial si musim vystačiť s tým čo je na nete alebo v iných publikáciách
JF
ferencjo
napsal(a):
JF
Nemusíte jet do Prahy. Kniha může být i v Bratislavě. Meziknihovní výpujčku Vám zařídí knihovna v místě Vašeho bydliště. Lze vypůjčit knihy i ze zahraničí. Zkuste se zeptat. Budete asi čekat, ale vyplatí se to. Případně, pokud by jste jel směrem na Rožnov pod Radhoštěm, napište i na email a uvidíme, co se dá dělat.
ferencjo

XXX.XXX.49.10
dík ešťe raz :) ak bude cesta ozvem sa
ferencjo

XXX.XXX.49.10
Tak páni.králikárska genetika je moja. stála síce 20 Eur,ale hned som o čosi múdrejší, páči sa mi že sú tam zahrnuté praktické rady.škoda že nemá viac strán
JF
bsp
napsal(a):
Asi jsem vyjímka, ale kominíky používám v chovu rád a často. Mám u Zstr v chovu asi 5 samiček a jsou s nimi jen ty nejlepší zkušenosti. Musíte mít ale dostatek sebekázně při výběru (protože vás neusměrňuje posuzovatel.
1. musí pocházet od co nejlépe kreslených rodičů (pak je naděje na kvalitní potomstvo - i celobarevní jedinci nesou geny které ovlivňují kvalitu kresby.
2. protože váši pozornost neodvádí kresba, je zde prostor pro výběr na kvalitní tvat a typ, případně ideální hmotnost (sami se jistě přistihnete, že ideálně kreslenému jedinci něco a nebo téměř vše odpustíme.
3. je zde prostor pro selekci základní černé barvy (lesk, bílé chloupky atd)
4. při kombinaci s případným mlynářem dostaneme 100% strakatosti, což je výhoda vzhledem k malému počtu králíčat 3-6 ( s tímto ale náš registrační řád nepočítá). Pavel
Přesně tak u Zstr. kominíky 0,1používám taky. Jinak sameček 3-2 23-9 je asi štěpitelný na modrý.2ksstr.modrý kregistraci a2kskominíci černí.
ferencjo

XXX.XXX.49.10
od jedného posudzovsateľa som kúpil bielopesíkaté, a poprosilsom ho či nevie o knihe a teraz mi ju zohnal od nejakeho priatela. tak už študujem a špekulujem :) :) oplatí sa
JF