Naučil jste někdo pít králíky z niplové napáječky? Známí tvrdí, že je to obtížné.
Děkuji Za radu.
Nepřekonateĺný problém to rozhodně není, králík je poměrně chytré zvíře. Dělám to tak, že po namontování napáječky jim dám ještě na několik dní i misku a když misku odstraním, tak vezmu stéblo a králíka jím nalákám k napáječce a nechám jí chvíli protékat. Když má králík žízeň a začne pít, tak po dvou, třech opakováních pochopí, že je třeba olizovat ten kovovej špuntík a voda teče. Ty chytřejší zjistí, že postačí, když jej pouze zmáčkne a je vyhráno.
Nejlepší je když mláďata odkoukají pití od samice, tam není vůbec žádný problém.
No já jsem teda měl kuličkové napáječky a teď chci přejít k niplovým, PROTOŽE:
1. jsou podle mě odolnější vůči mechanickým poškozením,
2. dají se dokoupit náhradní díly,
3. mají velký objem a
4. dají se plnit bez sundávání ze dvířek králíkárny.
Koupil jsem jednu niplovou na zkoušku a u skupiny mladých jsem hned kuličkovou vyměnil za niplovou. Samozřejmě že chvíli (asi první den, ale nesledoval jsem je pořád) nevěděli, jak se k vodě dostat, ale králík je opravdu chytrý a tu vodu prostě vycítí. Není třeba se obávat, že by umřel žízní dřív, než na to přijde.
Ja som ich začal tiež používať a som s nimi velice spokojný.Áno,sú odolnejšie keďže chovám NoS.Niektorý strakáči zistili že to nebude také ľahké ich zničiť tak už si ich prestali všímať a používajú ich na pitie a nie ako "hračku".Cez tieto napájačky ide podstatne viacej vody a bola len otázka času kedy na ten systém králici prišli.Som s nimi spokojný.
S pozdravom
Daniel
Jirka 44

XXX.XXX.182.133
Chci si instalovat niplové napáječky a pídím se po zkušenostech s výškovým umístěním niplu nad podlahou.
Díky za odpovědi.
Jirka 44
napsal(a):
Chci si instalovat niplové napáječky a pídím se po zkušenostech s výškovým umístěním niplu nad podlahou.
Díky za odpovědi.
Podle plemene a zda tam máte i mladé. Uvádí se 15-17 cm od podlahy
ke spodku niplu.My máme velká plemena, tak je máme cca 25 cm vysoko
a nebo u samice s mladýma jednu níž a druhou těch 25 cm.
minisec
napsal(a):
No našel jsem v eshopu 2,5 litrové napáječky, což se hodí do veder. A tyto právě mají ten vodorovný nipl.
Nejspis jste se spatne podival, nebo pochopil. Niplovy ventilek, by nalezato z principu nefungoval. Uvnitr je kuzel a kus kovoveho valecku, ktery svou vahou a taky vahou vody v napajecce, tlaci na kuzelku. Tudiz nalezato nefunguje a ani se nevyrabi. Ty co jsou nalezato, maji proto uvnitr kulicku a ta se po vaze hladiny vody odvali a uzavre. Jinak nejlepsi reseni je koupit niplovy ventil, k tomu vam prodaji plastovou matici se zavitem M10x1 a udelate si klidne 10 litrovou napajecku.. Ventil stoji 40 Kc. Jinak jak uz bylo psano, kralik se fakt nauci rychle pit. Napajecka je vetsinou vzdy na dvirkach a tam usaci preci kus zivota stravi. Napajecky na dvirkach pouzivam v tomto pocasi bezne, pri vetsich mrazech misky a jinak od jara do prvnich mrazu mam rozvody, vse je napojeny na tlakovou vodu pres zasobnik cca 6 litru s plovakem. Napajeni je tim padem bez prace. Obcas jen naleji k plovaku nejaky pripravek na kokc.
minisec
napsal(a):
No našel jsem v eshopu 2,5 litrové napáječky, což se hodí do veder. A tyto právě mají ten vodorovný nipl.
Nejsou to tyto? http://www.hradsky-sunk.cz/napajecky-1/napajecka-2-l-komplet-se-zavitem-m6-plast-lahev-a-nerez-pruzina.
minisec
napsal(a):
Prosím, jakou máte zkušenost s niplovými napáječkami, u kterých je nipl vodorovně. Já mám niply svisle dolů a pohoda. Teď chci prejít na větší, ale ty jsou pouze s vodorovným niplem. Těsní dobře?
Doma máme ty německé oranžové napáječky s niply dolů. Do dvou kotců jsme loňské léto dali jako přídavné ještě dvě napáječky s vodorovnými a ušáci z toho nepili...
Ještě mě napadá, co koupit jen kolínko s niplem a přešroubovat to? Kdyby byl problém jako u nás?
Mám tedy také svislé na litr a není problém, učení plus minus hodina až dva dny, když to vypadalo na nic vyřešilo to co zmínil přispěvatel výše a to klacík, stéblo, špejle a ukázat jim o co jde...
Výhoda je vážně že se dají koupit v uvozovkách díly, ohledně velikosti :můžete koupit jen koleno a nípl samotný a dát si to na svoje nádoby dle libosti. Nebo ten co je na první fotce k tomu pár tček nebo různých tvarů a počtu vývodů k tomu hadici propojit a nádobu centrální. S tím že je potřeba to čistit což už zabere víc času, ale pomůže používat acidomid a hadice a komponenty se tolik nezanáši (voda se nekazi tak rychle)
Nicméně jednotlivé nádoby mají výhodu v tom že když je problém nebo potřebujete jednotlivým klecim dát nějaké přípravky i kdyby jen třeba emanox při odstavu a tak dále, nemusíte to dávat což při lécích ani není možné do celé nádoby nebo kvůli tomu montovat další sólo napájení. Je to super fungující pomůcka a variabilní.
Misky jsou prezité a králík do ní dělá, nenechá ji na místě dává do ní vše co vidí a přináší to jak práci navíc tak hlavně komplikace v podobě nemocí minimálně trávení. Což vlhko samo o sobě.
Výšku mám osobně všude 23 a umí z toho pít i malý když začnou mít zájem o okolí.
Nižší umístění někdy i tohle ale málo, mělo za následek že si pod to králík lehne a celý obsah pomalu utíká a jemu je to jedno. Takže asi takhle moje zkušenosti s niply..
Jaká napaječka se vám víc osvědčila - s rovným dnem nebo do "véčka"? Mám v plánu pro novou králíkárnu pořídit i napaječky, ale zatím váhám, kterou vybrat. Víc se mi líbí ty, které mají na "těle" háček pro zavěšení na pletivo (než ještě muset řešit drátky a držáčky apod..), ale jelikož jsem nikdy napaječky nepoužívala, nedokážu posoudit, které jsou kvalitní a které šunten & krámen... Díky za tipy.
xchipsy
napsal(a):
Jaká napaječka se vám víc osvědčila - s rovným dnem nebo do "véčka"? Mám v plánu pro novou králíkárnu pořídit i napaječky, ale zatím váhám, kterou vybrat. Víc se mi líbí ty, které mají na "těle" háček pro zavěšení na pletivo (než ještě muset řešit drátky a držáčky apod..), ale jelikož jsem nikdy napaječky nepoužívala, nedokážu posoudit, které jsou kvalitní a které šunten & krámen... Díky za tipy.
Určitě bych nedoporučila tu bílou se zeleným víčkem. Víčko nepřekrývá celou napáječku, takže se drobné nečistoty dostávají do napáječky...
S tou vpravo nemám zkušenost, ale podle mě se bude držet bordel právě v té špičce na dně...
Nejlepší jsou ty oranžové se zeleným víčkem, ale s rovným dnem. Máme doma litrovky a naprostá spokojenost... Samozřejmě po několika (mnoha) letech také praskají, ale to je vlivem sluníčka nebo naopak mrazu, ten plast taky není nesmrtelný... Ale jak říkám, neměnila bych a už se modlím, až odejdou ty tři bílé... A nahradím je opět těmi oranžovými...
xchipsy
napsal(a):
Používáme ty bílé-transparentní.Jednak dobře drží-nekapou, je přez ně vidět voda a dají se otočit přecvaknutím zeleného víka.U dvou králíkáren je máme z venku a u jedné zevnitř
kvůli místu.Ve dvířkách máme svařované pletivo 19x19mm kde se nipl akorát prostrčí.
Asi před 20 lety jsem taky zkoušel niply. Králíci je nějak neakceptovali a bylo mi jich líto jak žízní. Tak jsem se vrátil k lahvím od becherovky (jde to i s jinou, ale tyhle jsou stabilnější) se dvěma dírkami o průměru cca 2 mm, asi 1 cm od sebe. Ty vložím do jeslí, hrdlem ven, jen musím v těsnění vystříhnout větší otvor, aby dírky byly volné. Dírky dělám tak, aby při uzavření láhve byly vodorovně (svisle to kape samo). Králíci to olizují jako ten nipl a pijí.
Rychle si na to zvyknou i koupení králíci.
Při mrazech pak misky.
Je to levné a nejdřív si užije chovatel.
usaci
napsal(a):
Naučil jste někdo pít králíky z niplové napáječky? Známí tvrdí, že je to obtížné.
Děkuji Za radu.
Zdravím, používám od začátku chovu králíků niplové napáječky a jsem s nimi víc než spokojena. Nikdy jsem žádného králíčka neučila pít, příjdou na to, hned jak je máma nenechá neustále lézt pod sebe. Jen dám druhou napáječku tak vysoko, aby na nipl bez problémů dosáhly. Vodu cítí, nemusí se používat žádné stéblo či jiné praktiky. Začnou instinktivně nipl olizovat a když jeden zjistí, že se může napít, ostatní to okoukají a začnou také.
Používám ty bílé a drátky řešit nemusíte. Napáječku zakoupíte i s držákem. Také jak někdo píše, že do nich padá, bordel " tak to není pravda, pokud napáječku nenecháte otevřenou a nezakládáte zároveň seno či nečistíte kotec apod. Jen pokud máte králíkárnu venku, bude se uvnitř napáječky tvořit po čase řasa. Já vodu dolévám a po týdnu napáječky vyčistím. Nikde to nekape, vodu mají čistou a kotec suchý. Jediné negativum je, že v zimě niply zamrzají. To sice misky také, ale králík se může alespoń nalízat vody z ledu než jim misku vyměníte, kdežto z niplu se nenalíže a také mohou za větších mrazů napáječky praskat. Takže niply určitě ano a na zimu do venkovních ubykací vyměnit za misky. kde nemrzne, jedou niply non-stop