Ahoj chovatelé,potřebuji poradit.Naše kalifornská samice má dole na čumáku bouli,někde mezi spodními zuby a krkem.Stalo se to už jednou v říjnu,boule se zvětšovala až praskla nebo si ji samice prodrápla,vytekl jí z toho místa hnis a rána se pak zahojila.Teď se jí to stalo na stejném místě znovu,boule už je menší,hnis odtéká.Samice po celou dobu normálně žere,nevypadá že by ji to nějak trápilo.Proto mi jí bylo minule líto utratit a nakonec jsme byli rádi že se zahojila.Zaskočilo mě že se to teď znovu opakuje.Mohla by mít třeba nějaký zánět od zubů?Ještě jsem se s tím nesetkala,nevím jestli se vyplatí s tím otravovat veterináře,i když je to přece jen chovná samice,poraďte prosím.
To bude nejspíš absces, ten je třeba (dle mých zkušeností) proříznout a vydesinfikovat. Pokud není člověk zkušený, je lepší aby tento zákrok nejlépe pod inhalační narkózou prováděl veterinář. U králíků se takovýto nevinný absces může pěkně ošklivě projevit a bohužel občas to končí i úhynem králíka na otravu krve nebo jiných onemocnění...
olca
napsal(a):
Ahoj chovatelé,potřebuji poradit.Naše kalifornská samice má dole na čumáku bouli,někde mezi spodními zuby a krkem.Stalo se to už jednou v říjnu,boule se zvětšovala až praskla nebo si ji samice prodrápla,vytekl jí z toho místa hnis a rána se pak zahojila.Teď se jí to stalo na stejném místě znovu,boule už je menší,hnis odtéká.Samice po celou dobu normálně žere,nevypadá že by ji to nějak trápilo.Proto mi jí bylo minule líto utratit a nakonec jsme byli rádi že se zahojila.Zaskočilo mě že se to teď znovu opakuje.Mohla by mít třeba nějaký zánět od zubů?Ještě jsem se s tím nesetkala,nevím jestli se vyplatí s tím otravovat veterináře,i když je to přece jen chovná samice,poraďte prosím.
Udělejte rtg zubů, pokud z toho bude jasná příčina zuby, tak to samičce neprodlužujte, určitě s ní nebudete chtít jet do Brna a platit pár tisíc za operaci. To udělá jen člověk, který chová králíka na mazlíka. Mám s tímto druhem onemocnění bohužel zkušenost. Pokud to zuby nebudou, tak by to měla vyřešit atb a správné vyhojení rány - rána se musí zacelovat zvnitřku, tudíž se nesmí nechat zatáhnout kůže - dělají se proplachy např. ředěnou betadinou (barva bavoráku).
Pravděpodobně je to abces, lidé tím také trpí. Jestli nechcete o králíka přijít a ani platit peníze za veterináře, tak je to potřeba rozříznout, aby odtékal hnis, rána se musí zahojit od spoda, takže něco tam vložit, aby se to hned nezavřelo a každý den čistit a dezinfikovat. Bohužel, je dost pravděpodobné, že se to bude vracet. Když to má člověk, dělá se to stejně a až se to zatáhne, tak se ten abces vyoperuje. Otázkou je, zda-li Vám to za to stojí.
boot
napsal(a):
Pravděpodobně je to abces, lidé tím také trpí. Jestli nechcete o králíka přijít a ani platit peníze za veterináře, tak je to potřeba rozříznout, aby odtékal hnis, rána se musí zahojit od spoda, takže něco tam vložit, aby se to hned nezavřelo a každý den čistit a dezinfikovat. Bohužel, je dost pravděpodobné, že se to bude vracet. Když to má člověk, dělá se to stejně a až se to zatáhne, tak se ten abces vyoperuje. Otázkou je, zda-li Vám to za to stojí.
S abcesy je to trochu jinak - pokud vznikne z vnějšího poranění, tak někdy opravdu stačí abces naříznout a proplachy a atb. vyhojit. Pokud je ale od zubů, což je nejčastější, tak to je úplně jiný problém a pokud někdo nechce investovat do účinné léčby, tak je lepší zvíře utratit. Abcesy se stále vracejí, postupně bakterie rozežírají tkáň až dojdou na kost - což je velice bolestivé a zvíře většinou trpí tak, že uhyne.