nitraner
napsal(a):
Nějak se nemůžu rozpomenout, o čem jsme diskutovali na pandoře? Něco si matně pamtuji, že jsem někde na takovém srveru byl ale fakt nevím. Ono za sto let jeden toho dost zapomene
no, to jsme dva, kdo si to nepamatuje .
No ale mám hned první zapeklitý problém :o), je možné, aby kalifornský havanovitý (v dobré barvě) anan cc gg zesvětlil kuního hnědého aman gg?
Jsem dneska prodávala jednu kunu a kupující mi tvrdil, že mu to bylo doporučeno.
Nejsem si zcela jist o co zde jde, ale proč právě havana do Kuh?
1 míchaní barev odporuje registračnímu řádu
2 nevidím v tom žádny přínos pro zbarvení Kuvh
3 co pozdější generace? Kuvhav?
Řekl bych, že z pohledu kuního zbarvení není podstatné zda jde o barvu hnědou, modrou nebo havanovitou. Důležité je že výstavní kuní je heterozygot, aman, zde je prostor pro ruskou kresbu. Proto se používá a je i povolené použít do Ku králíků ruskou kresbu, pro každý barevný ráz Ku příslušný barevný ráz ruské kresby. Ruská kresba zesvětlá kresbu kuní, to je oč jde. Vhodné by bylo i použití Nb – jako albína, ten zesvětlá kuní kresbu ještě více, ale nese sebou daleko více problémů než by bylo užitku. Vyšlechti linii albínů aby měli genotyp aa ( BB CC DD gg YY SS XX WW) by bylo natolik pracné že by to asi nikdo neocenil, a udržet ji v nepříbuzné sestavě by bylo ještě těžší. Jenom připomínám geny v závorce jsou u albínů nepodstatné avšak vyskytující se a v různých kombinacích . Proto registrační řád nepovoluje použití albína do kuního zbarvení.
Taky jsem nepřišla na to, jak by ta havanovitá jako mohla pomoct, (při zachování černé barvy)
Světlání kresby při použití Kal teda potvrdit nemůžu, dokonce pokud jsem tam kaliforňany vůbec nepouštěla, začala mi kalifornská kresba světlat, narozdíl od té kuní, kterou to ani nenapadlo.
Krom toho, mimochodem, přidávání kaliforňanů (netažených z kuních) s sebou neslo strašně bílých chloupků v barvě.
meacher
napsal(a):
Zdravim,mam dotaz,vlastnim FB divoce zbarveny-otec albin a matka div.zbarvena,bylo by mozne docilit 2 barevne mlade? Par fotek jsem videla hnedobile,cernobile fb ,nebo to jsou krizenci s nakym normalnim kralikem?prodavaj se pod cistokrevnyma FB bez pp.
Myslíte tohle zbarvení? Lepší fotku bohužel nemám, resp. mi nejde
To je francouzský beran strakáč divoce zbarvený, kresba je plášťová (geneticky heterozygotní, označovaná Kk). Je to normálně posuzované plemeno, dá se sehnat a připouští se třeba celozbarvený na strakáče, mláďata se normálně registrují.
K vašemu dotazu ohledně albína samce a divoce zbarvené samice (chápu správně, že je to rodičovský pár?), já se v albínech nevyznám, nikdy jsem si nezkoušela, co mi z nich vypadne. Ale de facto, když budete mít velké štěstí, tak vám z nich strakatina vypadnout může, protože u albína (jak výše popisuje nitraner) je zbytek genotypu neznámý
meacher
napsal(a):
Vim ze je madagaskar(durinsky) ale ja videla i cernobile a nebo u mini beranku zrovna jsou fotecky na mladata 2012,ma tam slecna fotky mladata v uzasne barve ,tak jsem chtela vedet zda se toho da docilit i u velkeho berana.
Jistě, tohle zbarvení se dá docílít u jakého koliv plemene
jako výchozí plemena použijete FB mad x FB str. č. v první generaci dostanete FB str. č, a cleobarvné berany černé, spojením F1 lze již ve vrhu očekávat i FB str. mad. Jednoduché ne? kresba se nazývá plášťová
Ale než tohle absolvovat, raději bych se poptal zda se někomu v chovu nevyskytlo tohle zbarvení. Je otázka co plánuje, zda chov téhle barvy nebo jenom jako mazlíka.
kachna
napsal(a):
Taky jsem nepřišla na to, jak by ta havanovitá jako mohla pomoct, (při zachování černé barvy)
Světlání kresby při použití Kal teda potvrdit nemůžu, dokonce pokud jsem tam kaliforňany vůbec nepouštěla, začala mi kalifornská kresba světlat, narozdíl od té kuní, kterou to ani nenapadlo.
Krom toho, mimochodem, přidávání kaliforňanů (netažených z kuních) s sebou neslo strašně bílých chloupků v barvě.
Docela by mě zjímalo jak moc začla blednou ruská kresba, jak se to projevilo. fotka by náhodou nebyla?
nitraner
napsal(a):
Docela by mě zjímalo jak moc začla blednou ruská kresba, jak se to projevilo. fotka by náhodou nebyla?
Bohužel nebyly, tím, že pro mě jsou zajímaví hlavně kuňáci, tak se přiznám, že mi to bylo celkem jedno, jen jsem kaliforňany nevystavila a tím to promě skončilo. Barva byla jen světlá, jinak dobře ohraničená, bez bílých chloupků atd.
Také jsem slyšela, že někteří chovatelé používají kuňáky ke ztmavení kaliforňanů. Můžu jen doufat, že ne ty moje
kachna
napsal(a):
Bohužel nebyly, tím, že pro mě jsou zajímaví hlavně kuňáci, tak se přiznám, že mi to bylo celkem jedno, jen jsem kaliforňany nevystavila a tím to promě skončilo. Barva byla jen světlá, jinak dobře ohraničená, bez bílých chloupků atd.
Také jsem slyšela, že někteří chovatelé používají kuňáky ke ztmavení kaliforňanů. Můžu jen doufat, že ne ty moje
Při tomto křížení se v kresbě kaliforňáků dřive či později začnou projevovat oční kroužky a ojediněle i další kresebné vady.
Jaké máte zkušenosti s interakcí lokusu B a G (projevujících se jako pouze lokální projevení divokých znaků) ?
Dost jsem toho četl u japonců, kde se uvažuje právě o této interakci, která se fenotypově projeví jako světlé "fleky" na spodině. Setkáváte se někdo s touto interakcí i u jiných plemen?
nitraner
napsal(a):
www.picasaweb.google.com/117869128226069183855/22MistrovstviKlubuChovateluKralikuMasnychPlemen
pár fotek
Pěkný, moc pěkný.
Neřešila se nějak bílá spodina pírka a třísel u burgundského?
add. oční kroužky u kal tažený z kuv. Prakticky tam nejsou. Prostě nejsou. Nebo jestli to tolik naředí zvířata z jiných chovů, která vznikla spojením Kuvxkal?
add. bílá spodina - no já myslím, že je to právě u těch Bu a tam je to teda hodně velký problém
a ještě fotka té světlé spodiny. Kvalitnější bohužel nemám, je to foceno mobilem s 0,3 mpix foťákem
kachna
napsal(a):
Pěkný, moc pěkný.
Neřešila se nějak bílá spodina pírka a třísel u burgundského?
add. oční kroužky u kal tažený z kuv. Prakticky tam nejsou. Prostě nejsou. Nebo jestli to tolik naředí zvířata z jiných chovů, která vznikla spojením Kuvxkal?
add. bílá spodina - no já myslím, že je to právě u těch Bu a tam je to teda hodně velký problém
Děkuji.
Tento krát jsem u Bu nebyl. Bíla by měla být výluka. Bílá spodina pírka bude, pokud budou chovatelé Bu chtít mít zbarvení žluté.
Co jsem měl možnost zhlédnout Bu, tak stím (tříslem) problém neměli. V pátek jsem se stím setkal u FBžlutého, měl to i na stehnách, ale obešel jenom se srážkou bodů, dle mého soudu měl mít výluku. Vypadalo to tak jak na Vaší fotce.
Znám jednu Lenku co chová Kuvh.
nitraner
napsal(a):
Děkuji.
Tento krát jsem u Bu nebyl. Bíla by měla být výluka. Bílá spodina pírka bude, pokud budou chovatelé Bu chtít mít zbarvení žluté.
Co jsem měl možnost zhlédnout Bu, tak stím (tříslem) problém neměli. V pátek jsem se stím setkal u FBžlutého, měl to i na stehnách, ale obešel jenom se srážkou bodů, dle mého soudu měl mít výluku. Vypadalo to tak jak na Vaší fotce.
Znám jednu Lenku co chová Kuvh.
Já jsem zvědavá, co na to řeknou na školení posuzovatelů, už jsem posílala dotaz na př. Zadinu. U nás ve Středočeském kraji je toho u Bu spousta.
No to budu asi já :o)
kachna
napsal(a):
Já jsem zvědavá, co na to řeknou na školení posuzovatelů, už jsem posílala dotaz na př. Zadinu. U nás ve Středočeském kraji je toho u Bu spousta.
Pomůže jenom selekce.
A když jsme u těch kuňáků a žlutého lokusu, zdali pak Vám něco připomína králík na tehlé fotce.
kachna
napsal(a):
Tak si pomalu vybavuji i naši diskusi, to bylo kolem roku 2000 - 2001, to ještě nebyl internet na každém stolu A Váš web byl jeden z prních králíkářských, dlouho i nejlepší.
nitraner
napsal(a):
Pomůže jenom selekce.
A když jsme u těch kuňáků a žlutého lokusu, zdali pak Vám něco připomína králík na tehlé fotce.
Ještě jednu, tahle je trošku jiný barevný odstín
jarvan
napsal(a):
Jaké máte zkušenosti s interakcí lokusu B a G (projevujících se jako pouze lokální projevení divokých znaků) ?
Dost jsem toho četl u japonců, kde se uvažuje právě o této interakci, která se fenotypově projeví jako světlé "fleky" na spodině. Setkáváte se někdo s touto interakcí i u jiných plemen?
Kontrolní otázka, je divoce zbarvený nebo ne?
No jakožto genetik amatér mám nárok se mýlit, ale ten první kousek bych viděl jako v barvě recesivního s vlohou pro ruskou kresbu a ten druhý (neméně hezký :c) bude určitě mít bj - japonské pruhování a v pigmentaci nejspíše činčilu achi (možná ad?), ale divoké znaky tam nevidím.
Trefil jsem se?
jarvan
napsal(a):
No jakožto genetik amatér mám nárok se mýlit, ale ten první kousek bych viděl jako v barvě recesivního s vlohou pro ruskou kresbu a ten druhý (neméně hezký :c) bude určitě mít bj - japonské pruhování a v pigmentaci nejspíše činčilu achi (možná ad?), ale divoké znaky tam nevidím.
Trefil jsem se?
jde o rhonskou kresbu, (achi bj) divoký faktor vidět nemůžete i když tam je, to by Vám muselo "něco kříženců" projít rukama, pak by jste poznal rozdíl, jenom abych to uvedl na pravou míru - prohlížel jsem Vaše stránky i to jak máte zpracovaný popis genetiky - proto ta kontrolní otázka,
škoda že dury se naštval dříve než jsme stihli pokecat o Du, určitě má za léta chovu Du bohaté zkušenosti s tímhle zbarvení a různorodostí
jarvan
napsal(a):
Trefil jsem se?
omlouvám se zapoměl jsem dodat, že o těch dvou králících dáme řeč až co řekne kachna
kachna
napsal(a):
divokost tam taky nevidim a sakra jak se dělá černookej rusák? Nějak přes černopesíkatýho? Sakra, potřebovala bych tu ABC genetiky, ale to bych si vzbudila dítě.
Takhle se dělá černooký rusák, tenhle je navíc zakrslý
jo, je to siamskej, ale já jsem si vzpomněla, že zakrslí beránci siamští bývají v těle takřka bílí :o)
kachna
napsal(a):
kde se vzalo v genotypu ww? Já mám nějak pocit, že jsem o něm dosud neslyšela?
Na Internetu jsem našla, že se jedná o gen, který má "na starosti" šířku mezibarvy, ale jenom u divoce ohnivých rázů. Ostatních rázů s mezibarvou se to netýká?
Týká. Může se objevit u jakehokoliv divokého rázu.
Zdravím!
Dovolil jsem si oživit toto zapadlé, ale velmi zajímavé vlákno. Zeptal bych se na barvu očí. Na obrázku jsou dvě samičky, kříženky Siž a Kuh. Panenka u obou je při správném úhlu pohledu a osvětlení zřetelně karmínová. Obě samičky tedy budou aman Bb CC DD gg. Všimněte si ale toho výrazného rozdílu v barvě duhovky. V čem je zakopaný pes?