Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.5.2012 17:16
pajda1

XXX.XXX.35.141

Dobrý den, měla jsme teď - po čtyřech letech chovu králíků - nečekaně dva úhyny. Oba králíci jsou z jednoho kotce, samci, měli být za dva týdny určení ke konzumaci. Jde o české červené, rodiče jsou čistokrevní, potomky už měli bez problémů. Z téhož vrhu je ještě samička, ta se zdá v pořádku. Jeden králík umřel někdy v sobotu, našla jsem ho už tuhého. Kromě lehce nafouklého břicha jsem na něm neviděla nic. Přičetla jsem to tomu, že jsem dala trošku pečiva a tenhle trubička si chleba hodil do vody - druhý králík to nežere a ten vypadal normálně. Dneska jsem ale šla k husám a zaslechla jsem, že druhý králík divně vypískl. Několikrát sebou mrskl a asi po 15 minutách byl po smrti. Vidět na něm není zase nic, průjem neměl, ale kolem tlamičky měl bílou pěnu. Oči jasné, břicho měkké...
Krmení seno, granule bez léčiva, ječmen, voda. Očkovaný byl v březnu. Před asi 2 měsíci byli přestěhovaní ze zděné králíkárny, která nevyhovovala, do nové, od Práška - tedy s rošty. Zatím nic moc, doufám, že pobyt v nové králíkárně ještě vychytáme, rošty čistíme pravidelně každý týden...
Napadá mě - tedy kromě nějaké nemoci - ještě jedna věc: včera v poledne, když jsem přehazovala kopřivy, které sušíme nad králíkárnou, mě něco kouslo. I když kousanec byl do špičky malíčku, ruka mi otekla až po loket a začala jsem zvracet - a to alergii na vosy nebo včely nemám. Buď to byl sršeň (ty tady letos máme často), nebo nějaká jiná potvora. Soused se dušuje, že viděl sklípkana, ale jistý si nebyl.
Pokud byste mohli aspoň rámcově odhadnout, na co si dát pozor, budu ráda - s králíky jsem před těmi 4 lety začala, nikdy jsme je nechovali a zkušenosti s tím nemám žádné. Tady ve vesnici vychcípali před nějakou dobou na mor, takže ani nevím, kdo by mi poradil, většina lidí kupuje "hotové" ušáky od nás...

14.5.2012 17:32
pajda1

XXX.XXX.35.141

ještě k pečivu: dostávají 1x za týden každý králík 1/4 krajíčku suchého chleba, jednou za cca měsíc dávám větve na okus, jen tak aby ušáci nevyšli ze cviku...

14.5.2012 18:03
boot

XXX.XXX.232.41

Nešlo na něj přímé slunko? Očkované proti moru jsou, takže to by nemělo být tím, dejte ho na pitvu veterináři. Ten sklípkan to mohl taky být. Lidi jsou blbý, co všechno se nenatahají za jedovaté zvířata. Brzy budou doby pryč, kdy jsme se báli klíšťat.

15.5.2012 18:39
balvek

XXX.XXX.118.189

Tak je to jasne... Len si tak pisknul. Jednoznacne mor. Takto som v minulej sezone videl zomierat viacej kralikov.
Ockujem si uz roky sam a vzdy bolo vsetko OK. Minuly rok som pouzil proti moru RIVAK a u dalsich Pestorin Mormyx.
U rivaku padlo 50 percent krallikov, u mormyxu ani jeden. Ockovanie nemusi byt zaruka, (spatna vakcina alebo aplikacia, odolnost ).
Pozoroval som tych chudakov. zapiskal, predsmrtny krc a koniec... ako podla scenara.
Presiel som na CASTOREX. Papkanie s tym nema nic. smajlík

16.5.2012 19:16
pajda1

XXX.XXX.35.141

Príma, na vakcínu se zeptám - letos mi očkovala kamarádka veterinářka, normálně si očkuji sama. Jen mi připadá divné, že by byli jen dva z celého chovu? Teda jsem ráda, že jsou jen dva...s ostatními do styku nepřišli vůbec, jsou v oddělené králíčárně, ostatní jsou jinde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík