Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.6.2012 07:26
pastelin

XXX.XXX.253.86

Ahoj,zažili jste ve Vašich chovech pasteurellu?Chovám králíky ve větším množství už 20 let a nikdy sem s tím problémy neměl ale tento týden mě pošly dvě samice a příznaky se velice hodí na pasteurellu.

5.6.2012 08:07
honzo

XXX.XXX.40.135

Neni nic jednoduchšího než vzít stěr a odnést ho na rozbor. Jedná se o bakteriální onemocnění. Takhle je to jenom hádání. Když budete vědet na 100% že se jedná o pasteurelózu, pak bych pokračoval dál. Záleží jací jsou to králici, na maso, chovný, jak starý, kolik kusů atd. Bud izolovat a léčit, nebo neléčit a choré jedince zabít.

Honzo

6.6.2012 19:18
pastelin

XXX.XXX.53.120

Je to jistě pastera.Vet mě dal léky.chovným sem to píchal 5 dní a už jsou v pohodě začali žrát a celkově je vidět velké zlepšení ale mám to i u odstavených mladých a těch je 60 tak je nereálné jim to píchat hlavně proto že jsou tak 14 dní před zabitím,jsem pěkně zoufalý

Neregistrovaný uživatel

9.6.2012 20:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

pastelin napsal(a):
Je to jistě pastera.Vet mě dal léky.chovným sem to píchal 5 dní a už jsou v pohodě začali žrát a celkově je vidět velké zlepšení ale mám to i u odstavených mladých a těch je 60 tak je nereálné jim to píchat hlavně proto že jsou tak 14 dní před zabitím,jsem pěkně zoufalý

No pokud vam dal vet.lek tak napište jaky .Víte ono je to těžke infekční ryma ma podobne příznaky.Pasterilu poznate tak že se podívejte na plice a pokud tam da se říci jogur s plic tak je to pas.Ty leky vam nepomužou ted se to zlepší a pak se to vratí a pujde pod kytičky tím že jste to ještě naočkovala tak jste to podpořila a to neustojí. Ten chiv je na lokvidaci a to vas lituji ale zaroven držím palce.

10.6.2012 12:05
kralikofil

XXX.XXX.221.2

pastelin napsal(a):

První se provádí kultivace, následně citlivost na atb. a ta se pak podávají. 5ti denní léčba neexistuje. V případě bakterií se atb. podávají dlouhodobě a to i po odeznění příznaků. Králíci mohou mít jakoukoliv bakterii, nejen Pasteurellu multocidu. Nesprávně léčený uhyne.

Neregistrovaný uživatel

10.6.2012 13:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

kralikofil napsal(a):
První se provádí kultivace, následně citlivost na atb. a ta se pak podávají. 5ti denní léčba neexistuje. V případě bakterií se atb. podávají dlouhodobě a to i po odeznění příznaků. Králíci mohou mít jakoukoliv bakterii, nejen Pasteurellu multocidu. Nesprávně léčený uhyne.

Tyto inf .dostane i od vet.kde jste vzal že 5 dení lečba neexistuje.Když jste takovy borec tak proč tady nenapíšete jakymi leky.

10.6.2012 13:46
honzo

XXX.XXX.13.23

5-ti denní léčba je nesprávna. Min. se ATB musej podávat 8dní, aby byla léčba úspešná. Když budete podávat ATB jenom 5 dní riskujete rezistenci baktérií, když dlouhodobo (více jak 14 dní) králika zabijete zduvodu zničení střevní mikroflory.. Moc druhu ATB pro králiky není. Ja používám Enrofloxacín a zatím byla a je spokojenost na obou stranách. VŽDY když podávate ATB nezapomente na podporu a obnovu střevný mikroflory.
Honzo

Neregistrovaný uživatel

10.6.2012 15:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

honzo napsal(a):
5-ti denní léčba je nesprávna. Min. se ATB musej podávat 8dní, aby byla léčba úspešná. Když budete podávat ATB jenom 5 dní riskujete rezistenci baktérií, když dlouhodobo (více jak 14 dní) králika zabijete zduvodu zničení střevní mikroflory.. Moc druhu ATB pro králiky není. Ja používám Enrofloxacín a zatím byla a je spokojenost na obou stranách. VŽDY když podávate ATB nezapomente na podporu a obnovu střevný mikroflory.
Honzo

Tak mily Honzo projel jsem si ten lek a pokud dobře čtu tak ten lek byl v Americe zakazan již v roce 2005 pro drubež a to nemluvím o o vedlejších učincich .Hlavně jsem tam nikde nenašel že je určen i na pas. Koukam že použivate pěkny sračky a doufam že neprodavate na vystavy nebo na jídlo.Tak to je mazec.

11.6.2012 08:14
honzo

XXX.XXX.40.135

Zjistěte si neco všeobecně o ATB a o baktériích. Co má spoločné podávaní ATB s výstavami, nebodaj s prodejem králiků do chovu? A jak to souvisí se zabíjením králiků na maso? Prosím o vysvětlení. Děkuji

Honzo

11.6.2012 08:49
usaci

XXX.XXX.38.186

Bojuji s infekční rýmou - zřejmě pasteurelozou několik let. Je pravda, že se vrací, pořádně se nevyléčí a lepší je králíka zabít. Protože si nechci vybít celý chov, tak to řeším s pomocí veterináře takto - nejdříve se králíci přeléčí antibiotiky a pak se oočkují proti pasteurelóze. Tím se zvýší jejich imunita a je větší šance, že se s infekcí úspěšně poperou.

Držím Vám palce!!!

11.6.2012 09:07
kralikofil

XXX.XXX.36.70

usaci napsal(a):
Bojuji s infekční rýmou - zřejmě pasteurelozou několik let. Je pravda, že se vrací, pořádně se nevyléčí a lepší je králíka zabít. Protože si nechci vybít celý chov, tak to řeším s pomocí veterináře takto - nejdříve se králíci přeléčí antibiotiky a pak se oočkují proti pasteurelóze. Tím se zvýší jejich imunita a je větší šance, že se s infekcí úspěšně poperou.

Držím Vám palce!!!

Tak by to chtělo šikovného veterináře, který by jasně určil původce a nasadil pořádnou léčbu, abyste už nemusel bojovat další roky.

11.6.2012 11:16
pastelin

XXX.XXX.253.86

nevím jak se ty ATB jmenovaly natáhl mě to do stříkačky ale fakt zabraly záleží jak dlouho to vydrží. odstaveným dávám Doxygal 2g na litr tak čekám jestli se to zlepší.čím jim potom podpořit střevní mikrofloru.bílý jogurt dávám po ATB drůbeži ale jestli se to hodí i pro králíka nevím

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.6.2012 12:17

pastelin napsal(a):
nevím jak se ty ATB jmenovaly natáhl mě to do stříkačky ale fakt zabraly záleží jak dlouho to vydrží. odstaveným dávám Doxygal 2g na litr tak čekám jestli se to zlepší.čím jim potom podpořit střevní mikrofloru.bílý jogurt dávám po ATB drůbeži ale jestli se to hodí i pro králíka nevím

Pro králíka jsou přímo probiotika, jmenuje se to Protexin bio-lapis, nebo společně s vlákninou fibreplex pasta nebo pro-fibre granule.

11.6.2012 12:18

kralikofil napsal(a):
Tak by to chtělo šikovného veterináře, který by jasně určil původce a nasadil pořádnou léčbu, abyste už nemusel bojovat další roky.

Bohužel, pasterelóza je svinstvo. Pořádná léčba je jedna věc, ale vybrat antibiotika, která nezabijí králíky a přitom pasterely spolehlivě zničí, je trochu problém. Nejjistější způsob, jak se toho zbavit, je vyprázdnit králíkárnu, vydezinfikovat, nechat chvilku prázdnou a potom naskladnit nové králíky. Všechno ostatní je boj na dlouhé lokte bez jistoty.

11.6.2012 15:13
pastelin

XXX.XXX.253.86

Toho se pravě bojím že budu muset dát všechno pryč.Příště už budu chytřejší a budu vakcínovat aj na pasteru.Jak dlouho se musí necht zařízení bez králíků?

Neregistrovaný uživatel

11.6.2012 21:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Ja se ji zbavil a nebylo zapotřebí ATB.Chci se vas zeptat opravdu je to pas. víte jak ji poznat.

Neregistrovaný uživatel

11.6.2012 21:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Ten Doxygal vam nepomuže vyhozene peníze.

Neregistrovaný uživatel

11.6.2012 21:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

honzo napsal(a):
Zjistěte si neco všeobecně o ATB a o baktériích. Co má spoločné podávaní ATB s výstavami, nebodaj s prodejem králiků do chovu? A jak to souvisí se zabíjením králiků na maso? Prosím o vysvětlení. Děkuji

Honzo

Jestli to nevíte tak toho je společneho hodně a o ATB a bakteriích vím hodně .Pokud davate ATB do kusu ktere jdou na vystavu a k prodeji tak ten kdo si toho kralika koupí tak o tom neví a pak je prušvih.ATB neí takovy problem Ale ten vaš lek ano .Myslím tím specialně u pas.a inf.rymy.

Neregistrovaný uživatel

11.6.2012 21:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

usaci napsal(a):

Držím Vám palce!!!

Infekční ryma a pasterila jsou dvě nemoci a ne jedna a v tom je ten problem .Mate velice špatny postup a vyhazujete peníze ,nemocneho kralika zabít a očkovat jen zdrave kusy jinak to do nich perete a posilujete nemoc. Radši hledejte puvodce nemoci předpokladam že víte o čem mluvím.

Neregistrovaný uživatel

11.6.2012 22:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

O Probiotika si napište do firmi Biokron potřebujete probiostan U, nestojí to moc a je i mala spotřeba cca 1kg až 2kg na tunu krmení Ja to používam teda hlavně kvuli koks. a mam klid.

11.6.2012 23:18
honzo

XXX.XXX.13.23

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jestli to nevíte tak toho je společneho hodně a o ATB a bakteriích vím hodně .Pokud davate ATB do kusu ktere jdou na vystavu a k prodeji tak ten kdo si toho kralika koupí tak o tom neví a pak je prušvih.ATB neí takovy problem Ale ten vaš lek ano .Myslím tím specialně u pas.a inf.rymy.

O baktériích a používání ATB toho moc nevíte. ATB Enrofloxacín jste slyšel asi poprvé tady v diskusi jinak by jste nenapsal že je to sračka. Nemáte sním vubec žádné skušenosti (nechci se Vás dotknout ani urazit ale jenom ... muže tohle napsat). Je to jedno s nejúčínnejších a nejsilnejších ATB vubec a jedno zmála, které je vhodné pro králika a účinné proti pasteureloze králiku. Jeho aplikace si vyžaduje určitou znalost v poznání mechanizmu účinku jednotlivých antibiotík, jejich používaním a vlivu na zdravotný stav zvířat (nemyslím, že tohle máte. To že jste to nikde v návodu nenašel jen tomu dosvědčuje). Je to tam psané jen vy nevíte, do který skupiny patří Enrofloxacín a do který skupiny bakterie Pasteurella. Je potřeba číst i mezi řádky a nevěřte všemu co je psané na internetu a v knížkách.
S tou moji aplikaci ATB jste šlápl vedle. Nevím odkud máte, nebo jak jste na to přišel, že dávám ATB králikum, které jedou na výstavu, nebo na prodej ale budiž. Každé jedno ochorení, které u chovatelu králiku (a nejen u nich) objevím, konzultuji a individuálně přistupuji. Ale tohle Vám již vysvětlovat nebudu...

Honzo

12.6.2012 06:57
pastelin

XXX.XXX.253.86

Mají výtok z očí z nosu(bílý hlen),opuchlé ucho a ztrácejí rovnováhu ale to je asi od toho zánětu v uchu.Píšete že ste se pastery zbavil bez ATB tak čím teda?

12.6.2012 17:21
misa1

XXX.XXX.70.20

Antibiotika užívat dlouhodobě nevidím v tom smysl toho králika to začne likvidovat. Jako je to smutné když se někomu něco takhle vysere no, ale co člověk nadělá.smajlíksmajlík

Neregistrovaný uživatel

12.6.2012 21:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

honzo napsal(a):
O baktériích a používání ATB toho moc nevíte. ATB Enrofloxacín jste slyšel asi poprvé tady v diskusi jinak by jste nenapsal že je to sračka. Nemáte sním vubec žádné skušenosti (nechci se Vás dotknout ani urazit ale jenom ... muže tohle napsat). Je to jedno s nejúčínnejších a nejsilnejších ATB vubec a jedno zmála, které je vhodné pro králika a účinné proti pasteureloze králiku. Jeho aplikace si vyžaduje určitou znalost v poznání mechanizmu účinku jednotlivých antibiotík, jejich používaním a vlivu na zdravotný stav zvířat (nemyslím, že tohle máte. To že jste to nikde v návodu nenašel jen tomu dosvědčuje). Je to tam psané jen vy nevíte, do který skupiny patří Enrofloxacín a do který skupiny bakterie Pasteurella. Je potřeba číst i mezi řádky a nevěřte všemu co je psané na internetu a v knížkách.
S tou moji aplikaci ATB jste šlápl vedle. Nevím odkud máte, nebo jak jste na to přišel, že dávám ATB králikum, které jedou na výstavu, nebo na prodej ale budiž. Každé jedno ochorení, které u chovatelu králiku (a nejen u nich) objevím, konzultuji a individuálně přistupuji. Ale tohle Vám již vysvětlovat nebudu...

Honzo

Ja vas nenapadam to v žadnem případě.Pokud to tak vyznělo tak se omlouvam.Pokud je to pasterila ,tak ja vam to napíši i když mě budete považovat za šamana jako semi to stalo s Emanoxem .1ml sava na 50 litru vody a daval jsem to 3 dny a važně mam pokoj.Jinak v poho dělějte jak umít chtěl jsem jen pomoci protože jsem si tím prošel .Mam cca 80ks chovnych a tak jsem byl taky neštastny a každy kralik ktery zemřel mě štval.Tak jsem ho vykuchal a vyděl plice a bylo jasno .To savo mam od doktora z Belgie, Taky se mi to nezdalo a moc jsem tomu nevěřil ale dnes fakt mam klid a to jsem udělal jen jednou. Takže držím palce:-)

13.6.2012 06:37
pastelin

XXX.XXX.253.86

Zní to šíleně ale dám ty nejvíc nakažené bokem a vyzkouším to.Budou to doslova pokusní králíci

Neregistrovaný uživatel

15.6.2012 21:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

pastelin napsal(a):
Zní to šíleně ale dám ty nejvíc nakažené bokem a vyzkouším to.Budou to doslova pokusní králíci

Clověče vyše jste psal příznaky ale vy to nemate pasterilu ale podle mne myxu jak řemen .

Neregistrovaný uživatel

15.6.2012 21:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

honzo napsal(a):

Honzo

Zdravím řekl bych že jste vet. a nebo chovatel. ktery to do těch kraliku pere pod tlakem psal jste i na jinych vlaknech a i tam jsem se dočetl ATB a rady a to od vas .:-)

Neregistrovaný uživatel

15.6.2012 21:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Enrofloxacin je fluorochinolon antibiotikum prodává Bayer Corporation pod obchodním názvem Baytril. Enrofloxacin je v současné době FDA -schválený pro léčbu jednotlivých domácích zvířat a domácích zvířat ve Spojených státech. V září 2005, FDA stáhl schválení Baytril pro použití ve vodě k léčbě hejna drůbeže, jak je tato praxe byla zaznamenána na podporu vývoje fluorochinolonu rezistentních kmenů bakterií Campylobacter a lidský patogen. [3] Fluorochinolony jako ciprofloxacin jsou široce používány v léčbě lidských nemocí.

Je baktericidní prostředek. Baktericidní aktivita enrofloxacin je závislá na koncentraci, přičemž citlivé bakterie vyskytující se v buněčné smrti 20-30 minut expozice. Enrofloxacin prokázal významný post-antibiotický účinek jak gram-negativních a gram-pozitivní bakterie a je aktivní ve stacionární i růstových fázích replikace bakteriální.
Obsah

Aktivita 1
Kontraindikace 2 / opatření
3 Nežádoucí účinky / varování
Předávkování 4 / akutní toxicita
5 Viz také
6 Odkazy

Činnost

Enrofloxacin je syntetický chemoterapeutické látky ze třídy z fluoroquinolone karboxylových derivátů kyseliny. Má antibakteriální aktivitu proti širokému spektru gram-negativních a gram-pozitivní bakterie. Jeho mechanismus účinku není zcela znám, ale to je věřil jednat tím, že inhibuje bakteriální DNA gyrázy odst. typu II topoizomerázu ), a tím brání DNA supercoiling a syntézu DNA. Je účinný proti:

Pseudomonas aeruginosa
Klebsiella
Escherichia coli
Enterobacter
Campylobacter
Shigella
Salmonella
Aeromonas
Haemophilus
Proteus
Yersinia
Serratia
Vibrio
Brucella
Chlamydia trachomatis
Staphylococcus (včetně penicilinázu produkuje a meticilin-rezistentních kmenů)
Mycoplasma
Mycobacterium

Variabilní aktivitu proti:

Streptococcus

Neúčinné proti anaerobních
Kontraindikace / opatření

Vysoká rezistence.
Nežádoucí účinky / varování

Permanentní slepota a ztráta zraku byly hlášeny fluorochinolony , včetně enrofloxacin. [4] Enrofloxacin byl zakázán pro drůbež použití v roce 2005 [5]

Baytril by neměl být používán v rychle rostoucích zvířat (např. psi mladší 12 měsíců - 18 měsíců ve velkých plemen, nebo koťat mladších 8 týdnů), protože způsobuje abnormality ve vývoji kloubní chrupavky.
Předávkování / akutní toxicita

Je nepravděpodobné, že akutní předávkování těchto látek by mělo za následek příznaky vážnějších než jeden anorexie nebo zvracení, ale nežádoucí účinky bylo uvedeno výše by se mohla vyskytnout. Psi dostávají 10 krát označené dávky sazba enrofloxacin po dobu nejméně 14 dnů vyvinut pouze zvracení a anorexie. Smrt se vyskytují u některých psů krmených, když 25 krát označenou sazbu po dobu 11 dnů, nicméně.

Orální LD 50 : vyšší než 5000 mg / kg
LD 50 dermálně: vyšší než 2000 mg / kg
Inhalace LD 50: vyšší než 3547 mg/m3 (4-hodinová expozice)
Oční účinky: dráždivé, vratné za méně než 7 dní. U koček, může produkovat náhlý nástup slepoty při podávání injekcí, protože je retinotoxic.

Viz také

Neregistrovaný uživatel

16.6.2012 13:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Tak Honzo s těma vašima radama by potřeboval každy chovatel lekarnu přímo doma a to nemluvím o věcech veterinaře rozbory atd.Podle mne jste veterinař a chovu kraliku nemate ani paru možna tak o těch ATB .Buh s těmi co si vas objadnavají a platí nehorazne sumy.Nad vami by se měly chovatele zamyslet.smajlík

16.6.2012 15:26
kralikofil

XXX.XXX.221.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak Honzo s těma vašima radama by potřeboval každy chovatel lekarnu přímo doma a to nemluvím o věcech veterinaře rozbory atd.Podle mne jste veterinař a chovu kraliku nemate ani paru možna tak o těch ATB .Buh s těmi co si vas objadnavají a platí nehorazne sumy.Nad vami by se měly chovatele zamyslet.smajlík

Pokud někdo doporučí k léčbě atb. s účinnou látkou enrofloxacin či marbofloxacin (ten je citlivější), tak králíkům rozumí docela dost dobře. Žádnou bakterii nic jiného než atb. nevyléčí. Na některé bakterie je ale stále účinný pouze penicilin (pro králíky přímo norocillin či G penicilin) či kombinace penicilin + látka erofloxacin či marbofloxacin. U jakékoliv bakterie u králíků je ale nutné dlouhodobější podávání - i po odeznění příznaků nemoci - běžně tři týdny, měsíc, někdy déle, tehdy teprve má léčba nějaké výsledky.
Možná proto pak vznikají fámy, když se nedodrží potřebná délka léčby, o nevyléčitelných infekcích......

Takže ano, chovatelé by se měli zamyslet, pokud chtějí něco chovat, tak hold musí i něco investovat do zdravotní péče, pokud se již nějaká nemoc vyskytne a ne jen vykřikovat a plakat.

17.7.2012 07:42
pastelin

XXX.XXX.253.86

Ahoj,tak po cca měsíci to vypadá následovně.Těch co sem byl ochoten se vzdát tak sem zabil.Nechal sem si jen 14 chovných,těm sem tři dny píchal Enrogal a následující tři dny Enrogal do vody a za pět dní opakování.Ty tři injekční dny měly zabránit tomu aby se až tak nezničilo střevní mikro,což se podařilo a králici se nenafoukli.Po týdnu co zkončilo léčení vakcinuju třikrát po třech týdnech a pak jednu dávku za půl roku a už jim dám pokoj.snad mě dá pastera na chvilku pokoj a jinak to léčení vyšlo na nějaké 2000 kč což není až tak strašné.

18.7.2012 10:40
honzo

XXX.XXX.40.135

Nezapomeňte na obnovu črevný mikroflóry probiotikama (je jich hodně, stačí si jen vybrat). Jestli jste krmil králiky zeleným tak klidně začít pomalu v malých dávkách (králikovi dost pomůže po aplikaci ATB i malé množství vnate petržele, mrkve).
Honzo

29.7.2013 21:16
moonika

XXX.XXX.213.215

U Jednej rodiny králikov sa prejavili príznaky ako u pasteurelózy, 3mladé vtedy umreli, googlia som a príznaky sa veľmi podobali na pasteurelózu. Skúsila som menší experiment, začala som im dávaťo.i. pár listov lichořešnice, zo dve stonky echinacey a pár lístkov šalvie na deň, hneď na druhý deň večer už nekýchali, dala som im tie byliny ešte 2-3dni a potom už nie.potom cca za10dní som si všimla že samica z tej rodiny začala kýchať, zasa som nasadila tieto byliny a opäť hneď na druhý deň všetko ustúpilo a zatiaľ je pokoj, mladé aj mama vyzerajú ok , v kondičke. Verím že keby som to podávala aspoň každý druhý deň tak to udržím pod kontrolou, horšie že môj záhon echinacey sa zmenšuje, ale kapucínky mám dosť, tá je výborné antibiotikum.

16.6.2017 17:53
betyna5

XXX.XXX.208.201

Prosím, poradíte čím desinfikovat kotec ve kterém byl králík s pasteurellou (kotec je z OSB desek, na podlaze lino). A ještě bych chtěla vědět, za jak dlouho je možné tento kotec znovu obsadit. Díky moc.

16.6.2017 18:12
rapotacka11

XXX.XXX.32.94

Vyskytuje se celosvětově, většinou jako komenzál na sliznicích bezpříznakových nosičů.
Volně ve vodě může přežít i rok, dlouho přežívá také v organickém materiálu.[5]
Bakterie ničí sluneční světlo, při vysušení zanikají za 2-3 dny.
Teploty nad 60 °C ničí pasteurely během několika minut.
Za stejnou dobu je ničí běžné dezinfekční prostředky – formaldehyd, fenol, louh sodný i draselný, betapropiolakton nebo glutaraldehyd.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pasteurella_multocida.

Přidejte reakci

Přidat smajlík