Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.6.2012 07:38
lukas146

XXX.XXX.168.49

Dobry den v chovu kraliku jsem uplny novacek:-)).Chtel bych kraliky vylozene na maso letos na podzim bych si rad koupil 1 samce a 3 samice a rozhoduji se mezi plemeny:Burgunsky,Vss,Čincilou velkou,Videnskym modrym a Kalifornskym.Prosim muzete mi nekdo poradit ktere z techto plemen by pro me bylo nejvhodnejsi.U plemene bych asi tak pozadoval hlavne: snadny a rychly vykrm dobre materske vlastnosti a vysokou porazkovou hmotnost.Predem dekuji za odpovedi.:-)
Ps:Nechci zadne uzitkove krizeni jen ciste plemeno DEKUJIsmajlík:-):-)

11.6.2012 17:47
chovatelpodluzi

XXX.XXX.242.20

lukas146 napsal(a):
Dobry den v chovu kraliku jsem uplny novacek:-)).Chtel bych kraliky vylozene na maso letos na podzim bych si rad koupil 1 samce a 3 samice a rozhoduji se mezi plemeny:Burgunsky,Vss,Čincilou velkou,Videnskym modrym a Kalifornskym.Prosim muzete mi nekdo poradit ktere z techto plemen by pro me bylo nejvhodnejsi.U plemene bych asi tak pozadoval hlavne: snadny a rychly vykrm dobre materske vlastnosti a vysokou porazkovou hmotnost.Predem dekuji za odpovedi.:-)
Ps:Nechci zadne uzitkove krizeni jen ciste plemeno DEKUJIsmajlík:-):-)

Pokud Vám jde jen o maso, pak lepších výsledků dosáhnete meziplemenným křížením. Ale když nechcete, tak si jedno plemeno vyberte a dělejte jej čistě. Z vámi uvedených bych vyškrtl modrého vídeňáka a možná i velkou činčilu. Zbytek jsou vše dobrá plemena k produkci masa. Doplnil bych určitě i českého albína, nebo zaječí. Ti ale nejsou tolik rozšíření, a chovat je pouze na maso mi přijde škoda. Svým vzhledem to jsou ale opravdu neobyčejní králíci.
Burgundští, kalifornští i čeští albíni - výborné matky (bez problémů připouštění, vysoká plodnost, hodně a dlouho kojí - moje ČA kojila mladé i ve 3. měsíci - nechal jsem u ní dvě dcery). U albínů z vlastní zkušenosti 4. měsíc/ 3,6-3,9kg bez problémů. Bu jsem dělal dávno, kolega mi teď říkal, že ty výsledky s Bu má podobné jak ČA. Výhodou těchto plemen (Bu, ČA, Za) je malá odpadní složka (menší hlava, užší hruď, tenká kůže, uši).
Na druhou stranu, Vss je zajímavý barevně. Mladé se rodí černé a prostříbřují, takže věk lze odhadnout dle toho nakolik jsou probarvení. Králíkárna nevypadá jednolitě. Ale zase spolu s kalifornským mají více odpadu (silnější kůže, větší hlava, apod.). Jinak, domácí spotřebu Vám dokáží více než pokrýt i dvě samice, pokud máte dostatek místa pro odchovy.
Při samci a trojici samic počítejte na jednu samici aspoň 4 kotce navíc, takže 16kotců pro chov 1,3. Dělá to hodně, když se Vám mladé mezi sebou nervou, nehrozí že samečci poskáčou samičky, máte pod kontrolou spotřebu krmiva - oproti chovu ve skupině zde poznáte, když králík trpí nechutenstvím okamžitě, takže léčba má smysl. Případně můžete králíka ještě zpracovat a ne jen vyhodit zdechlinu.
Hodně radosti z chovu a minimum úhynů. :-)

11.6.2012 19:01
pznm

XXX.XXX.84.120

Chovatelia naozaj veľmi ospevujú burgunďákov, nemám skúsenosť....mne sa osobne z čistých plemien páči novozélanďan, ale pri spracovaní má fakt dosť odpadu-veľká hlava a veľmi hrubá koža. Ale z čistých plemien by som ako TOP bral VSS, krásne valcovité osvalené telo a už zmienená zmena farby počas rastu......

11.6.2012 20:27
jarvan

XXX.XXX.144.210

Jako samice bych si koupil kaliforňačky a samce nějakého jiného plemene (hetérózní efekt Vám přidá kolem 8% na hmotnosti). Samce k těmto samičkám bych volil z vlastní zkušenosti novozélanďáka.

11.6.2012 20:42
jarvan

XXX.XXX.144.210

Ještě jsem zapomněl napsat, že důležité je začít tím, dojít do knihovny či knihkupectví, koupit knížku o chovu králíků (tím nemyslím třístránkovou brožurku prodávanou ve zverexech) a tu si několikrát důkladně pročíst. Protože, ač se to nezdá, tak teorie je v chovu králíků to nejdůležitější, protože když nevíte, jak má vypadat králíkárna, co má SPRÁVNĚ králík žrát a jaké má králík nemoci, tak se nikam nedostanete.

Králíky bych doporučil koupit na výstavě, kde Vám zkušení chovatelé (pozor na velkohubé vejtahy) zajisté poradí a vyberou kvalitní chovná zvířata.

Ať se daří !

17.6.2012 16:21
lukas146

XXX.XXX.168.49

chovatelpodluzi napsal(a):
Pokud Vám jde jen o maso, pak lepších výsledků dosáhnete meziplemenným křížením. Ale když nechcete, tak si jedno plemeno vyberte a dělejte jej čistě. Z vámi uvedených bych vyškrtl modrého vídeňáka a možná i velkou činčilu. Zbytek jsou vše dobrá plemena k produkci masa. Doplnil bych určitě i českého albína, nebo zaječí. Ti ale nejsou tolik rozšíření, a chovat je pouze na maso mi přijde škoda. Svým vzhledem to jsou ale opravdu neobyčejní králíci.
Burgundští, kalifornští i čeští albíni - výborné matky (bez problémů připouštění, vysoká plodnost, hodně a dlouho kojí - moje ČA kojila mladé i ve 3. měsíci - nechal jsem u ní dvě dcery). U albínů z vlastní zkušenosti 4. měsíc/ 3,6-3,9kg bez problémů. Bu jsem dělal dávno, kolega mi teď říkal, že ty výsledky s Bu má podobné jak ČA. Výhodou těchto plemen (Bu, ČA, Za) je malá odpadní složka (menší hlava, užší hruď, tenká kůže, uši).
Na druhou stranu, Vss je zajímavý barevně. Mladé se rodí černé a prostříbřují, takže věk lze odhadnout dle toho nakolik jsou probarvení. Králíkárna nevypadá jednolitě. Ale zase spolu s kalifornským mají více odpadu (silnější kůže, větší hlava, apod.). Jinak, domácí spotřebu Vám dokáží více než pokrýt i dvě samice, pokud máte dostatek místa pro odchovy.
Při samci a trojici samic počítejte na jednu samici aspoň 4 kotce navíc, takže 16kotců pro chov 1,3. Dělá to hodně, když se Vám mladé mezi sebou nervou, nehrozí že samečci poskáčou samičky, máte pod kontrolou spotřebu krmiva - oproti chovu ve skupině zde poznáte, když králík trpí nechutenstvím okamžitě, takže léčba má smysl. Případně můžete králíka ještě zpracovat a ne jen vyhodit zdechlinu.
Hodně radosti z chovu a minimum úhynů. :-)

Moc vsem co mi odpovedeli dekujusmajlík,ale nejvice vam smajlíka to hlavne za vycerpavajici odpoved.O kralikach uz neco vim ale jen jsem se potreboval zeptat na plemeno vybral jsem si Bu a to jak kvuli barve tak vlastnostem plemene.
Jen mam takovy dotaz kolik kotcu se pocita prumerne na 1 samici Bu.smajlík
A kolik ma tak 1 samice Burgunskeho kralika malych kralickusmajlík
Dekuji predem za odpovedismajlík

17.6.2012 21:40
chovatelpodluzi

XXX.XXX.242.20

lukas146 napsal(a):
Moc vsem co mi odpovedeli dekujusmajlík,ale nejvice vam smajlíka to hlavne za vycerpavajici odpoved.O kralikach uz neco vim ale jen jsem se potreboval zeptat na plemeno vybral jsem si Bu a to jak kvuli barve tak vlastnostem plemene.
Jen mam takovy dotaz kolik kotcu se pocita prumerne na 1 samici Bu.smajlík
A kolik ma tak 1 samice Burgunskeho kralika malych kralickusmajlík
Dekuji predem za odpovedismajlík

Už jsem Vám to vlastně psal minule, ale nemám problém to zopakovat. Pro samce a tři samice, kteří zaberou sami 4 kotce je vhodné mít navíc alespoň 12 kotců, což jsou 4 kotce pro odchov jedné samice. A doporučím mít všechny kotce stejné velikosti (tzn. velké pro samici s mláďaty před odstavem, cca 100x80cm). Pro takové kotce si připravíte vložitelnou přepážku a máte z dvou 8mi kotcových králíkáren dvě 16 kotcové (32kotců).
Plodnost samic, průměrová, je 6-8 kusů. Ale kolegové co dělají Bu hlásili, že nemají problémy s vrhy okolo 10ks. Samice je zvládají. Když tedy budu brát v potaz průměrnou plodnost musel byste mít na každou samici navíc 6-8kotců. Což je opravdu moc. Proto navrhuji ty překážky a velké kotce (pokud jste někdy dělal papoušky či byl na trhu - je rozdíl mezi roselou z klecového odchovu, co dělají někteří "podnikavci" a roselou z voliéry 10m. Pták odchovaný v malém prostoru je malej kripl, pták co má prostor je zase často výrazně větší, silnější, obrovsky zmasilí, ale nikoli zatučnělý - zdravý a ve fyzické konfici par exelance).
Někdo odchovává ve skupinách, a tvrdí že je to OK, že takový počet kotců je zbytečný. Já mohu říct, kolega s chovem ČA také dává do kotců po jednom a dosahuje s nimi výsledků 3,6-3,8kg/ 4. měsíc aniž by krmil granulované směsi. Pro tři samice má právě 16 kotců, díky velmi rychlému růstu některé jedince nechá déle u matky a poráží je přímo od ní v 2,5 měsíci (to když už není místo na odstav), ty dva týdny déle u matky jsou sice rozdíl v růstu, ale ti jdou hned do kuchyně, tak to není tak znát a v té době už jsou to králíci slušní. AH

19.6.2012 09:04
lukas146

XXX.XXX.168.49

Takze jestli by se mi dobre darilo mohl bych mit od 3 samic i 48 mladatsmajlíksmajlíksmajlík:-)) fiha to je uz opravdu hodne kralikusmajlík.
Ale o to ze by u nasi velke rodiny nenasli uplatneni strach nemam:-).
Chovam i cinky a ty si od nas bere muj kamarad ktery mi pak za ne da obili,brambory atd. ZADARMO.
A s malymi kralicky si myslim ze by problem nebyl,takze i tento zavratny pocet by se u nas snadno udal:-)):-)):-))
Jen se jeste zeptam kolikrat do roka zapostite vy dekujismajlík

19.6.2012 10:32
chovatelpodluzi

XXX.XXX.200.77

lukas146 napsal(a):
Takze jestli by se mi dobre darilo mohl bych mit od 3 samic i 48 mladatsmajlíksmajlíksmajlík:-)) fiha to je uz opravdu hodne kralikusmajlík.
Ale o to ze by u nasi velke rodiny nenasli uplatneni strach nemam:-).
Chovam i cinky a ty si od nas bere muj kamarad ktery mi pak za ne da obili,brambory atd. ZADARMO.
A s malymi kralicky si myslim ze by problem nebyl,takze i tento zavratny pocet by se u nas snadno udal:-)):-)):-))
Jen se jeste zeptam kolikrat do roka zapostite vy dekujismajlík

Já osobně to nesleduji, u některé samice 2x, u jiných 3-4x za rok. Záleží na kondici samice, což ovlívní péče, prostor, taky počasí a další vlivy. A záleží i na tom, zda mi mladí králíci nejdou - málo početné vhry jako v letošní zimě, tak potom dělám i ten 4. vrh, nebo mám plno a neudělám ani ten druhý vrh... To, že zvolíte jedno z těch ještě užitkových plemen neznamená, že se vám vevyskytne vrh např. s 5 a miň mladými, ale je takový menčina. Jen, když to bude samice opakovat, tak pryč s ní, protože to bude nejspíš předávat i na dcery. Jinak mi tento systém vydrží samičky v pohodě. Mám tu i 5leté holky a bez problémů, ano už nedávaj třeba svých tradičních 7kousků, ale dali třeba 5-6, ale na malý plemeno? Furt gut.

16.9.2012 21:04
lukas146

XXX.XXX.168.49

Muzu se zeptat proc mi nedoporucujete Cincilu Velkou =)smajlík

17.9.2012 10:59
chovatelpodluzi

XXX.XXX.242.20

Bych zase psal esej... Tak krátce. Chcete maso, doporučil jsem masné. Mé okolí má špatnou zkušenost s ČV - špatné mateřské vlastnosti (špatné hnízdo, dvě hnízda, málo ks, apod. u matek). Neříkám, že jde o celo-plemennou záležitost, ale s jedinci od několika chovatelů byl problém. A proč nevsadit od počátku na něco, kde si dosud nikdo nestěžoval, a riskovat nespokojenost? Ono je to těžké, ale každý má svou hlavu, a když se mu budou líbit třeba Nb tak si je pořídí a bude tvrdit, že užitkovost je pořád dobrá, protože se mu prostě líbí a upřednostní vzhled na úkor menší výtěžnosti. Já vám nic nepřikazuji ani nemohu. Jestli máte vedle ve vsi chov co vypadá dobře, líbí se Vám, není nic snazší než je pořídit.

18.9.2012 13:07
lukas146

XXX.XXX.168.49

Mam posledni dotaz a jak je na tom nemecky obrovity strakac ten se mi taky moc libi tim jak je na tom myslim materske vl. zmasilost atd.smajlík
dikysmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík