Zdravim,svagr se rozhodl chovat kralicky.asi pred 3mesici.nyni mam pocit ze je ho nadseni opadlo.chtela bych je prevzit.vsimam si ze maji rano vlhke seno(dava jim pouze to a granule na vykrm)potom jim podle me daval malo vody.nebo kralikovy staci 2dc?na den?a kolik ma byt podestylky?okocene i neokocene maji podle me malo(vse maji v rohu a zbytek podlaha kralikarny.potom dve si nenatrhali chlupy.muze to byt tim ze jim vykydal par hod pred vrhem?a co si pamatuji z detstvi tak se na cerstve narozene nesmelo makat.vzdycky prijede tchan a sibuje s nima.dava jim hnizdo jinam a pod.vcera opet a dnes rano dalsi vychcipani..prosim tedy skusene chovatele o radu jak se start aby ti drobatka neumiraly dekuji
Takze ma domenka ze neumiraji tim ze by se kralice neumela postarat.ale je to dano velmi spatnym zachazenim?!je spravna?umiraj jen mladi a to uz u treti samice.samicku jsem premistila kotec vydenzifikovala.ted pujdu hledat zamek..kdy ji mohu zase pripustit?staram se o kozy a papousky tak kraliky nemam jeste nastudovane a nechci nic pokazit diky
Někteří lidé se prostě nehodí na chov zvířat. Pokud opravdu máte zájem ty králíky chovat koukněte se na web : kralikar.cz. O odchovu , krmivech , ustájení je tam vše moc pěkně popsáno. Já sama jsem si vše i vytiskla a mnohokrát se tam koukla ,když jsem si nebyla s něčím jistá.
http://kralikar.cz/index.php/informace-o-chovu/rozmnozovani-a-odchov
Radila bych Vám i koupit si nějakou knížku o chovu. Já mám např. tuhle : Chov králíku, autor -Zadina a kol.Kupovala jsem ji před 3 roky , tak ji třeba ještě seženete.
Samičku zkuste připustit během příštích 2-3 dnů, podle toho jak bude se samcem spolupracovat. Některá se nechá obskočit hned , jiná třeba až za 1-3 dny.
Hlavně si vše přečtěte a pak se tu ptejte na to co Vám nebude jasné. Lépe se radí někomu kdo již něco ví , než ten kdo se ptá a vlastně neví na co.
Někteří lidé se prostě nehodí na chov zvířat. Pokud opravdu máte zájem ty králíky chovat koukněte se na web : kralikar.cz. O odchovu , krmivech , ustájení je tam vše moc pěkně popsáno. Já sama jsem si vše i vytiskla a mnohokrát se tam koukla ,když jsem si nebyla s něčím jistá.
http://kralikar.cz/index.php/informace-o-chovu/rozmnozovani-a-odchov
Radila bych Vám i koupit si nějakou knížku o chovu. Já mám např. tuhle : Chov králíku, autor -Zadina a kol.Kupovala jsem ji před 3 roky , tak ji třeba ještě seženete.
Samičku zkuste připustit během příštích 2-3 dnů, podle toho jak bude se samcem spolupracovat. Některá se nechá obskočit hned , jiná třeba až za 1-3 dny.
Hlavně si vše přečtěte a pak se tu ptejte na to co Vám nebude jasné. Lépe se radí někomu kdo již něco ví , než ten kdo se ptá a vlastně neví na co.
Moc dekuji za webovky.nejake knihy tu mam ale jsou stare 20let.i vic a celkem si ty knizky protireci.tak me zajimal nazor dnesnich chovatelu.kraliky mame kalifornske strakace.a ty krizily burgun.a pak fr.berany.ty mlade no vcera bylo jedno studene mimo hnizdo.a dnes vsici v hnizde kaput.ale kdyz se toto deje uz u 3ti samicky tak mi to prijde divne.samicky v pohode.ale mlady chcipou ..:'(
Když má samička mít mladé , dám ji do kotce dostatek slámy . Tak 3-4 dny před porodem ji vyčistím , pokud má postavené hnízdo, tak to ji nechám a čistím kolem. Pokud ji dávám kotiště, tak ji ho dám 14 dní dopředu a nacpu ji tam taky slámu a navíc ji dám do kotiště další. Většinou ji do kotiště narvou až po vrch a udělají si něm tunel. :) Kotiště má výhodu , že mohu čistit kotec kdykoliv. V zimě nebo v chladnějších dních v den předpokládaného porodu dávám přes dvířka hadru , aby měla přítmí a byla klidnější.Ten tam nechávám pár dní. S hnízdem po porodu nehýbám - výjimka je nějaký zvláštní důvod. Po porodu nechám samičku v klidu, pozoruji ji, pokud najdu mladé mimo hnízdo a je živé opatrně je šoupnu k ostatním. Druhý den opatrně kouknu do hnízda , zda tam není nějaká mrtvolka. Nevytahuji je všechny , jen odhadem pohmatem spočítám a zkontroluji jak se jim vede a zda maji pelíšek vystlaný chlupy. Samička musí mít dostatek vody! Po porodu má žízeň .
lenkape
napsal(a):
Když má samička mít mladé , dám ji do kotce dostatek slámy . Tak 3-4 dny před porodem ji vyčistím , pokud má postavené hnízdo, tak to ji nechám a čistím kolem. Pokud ji dávám kotiště, tak ji ho dám 14 dní dopředu a nacpu ji tam taky slámu a navíc ji dám do kotiště další. Většinou ji do kotiště narvou až po vrch a udělají si něm tunel. :) Kotiště má výhodu , že mohu čistit kotec kdykoliv. V zimě nebo v chladnějších dních v den předpokládaného porodu dávám přes dvířka hadru , aby měla přítmí a byla klidnější.Ten tam nechávám pár dní. S hnízdem po porodu nehýbám - výjimka je nějaký zvláštní důvod. Po porodu nechám samičku v klidu, pozoruji ji, pokud najdu mladé mimo hnízdo a je živé opatrně je šoupnu k ostatním. Druhý den opatrně kouknu do hnízda , zda tam není nějaká mrtvolka. Nevytahuji je všechny , jen odhadem pohmatem spočítám a zkontroluji jak se jim vede a zda maji pelíšek vystlaný chlupy. Samička musí mít dostatek vody! Po porodu má žízeň .
Naprosto se vším souhlasím,jen doplňuji než sáhnu na mladě které je mimo hnízdo pohladím samici (ruka získá pach od samice)nebo si vezmu rukavici a pak dám mladé do hnízda.Hlavně u prvniček .