Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.7.2012 13:38
bronda

XXX.XXX.98.84

Zdravím!
Chovatelé malého plemene Siamských žlutých by se dali spočítat na prstech jedné ruky. Abych toto krásné plemeno trochu zpopularizoval, dám sem pár fotek.

25.7.2012 13:39
bronda

XXX.XXX.98.84

A tento chlapík má své předky v Německu.

25.7.2012 13:49
bronda

XXX.XXX.98.84

Takto vypadá zneužití sourozenců coby podušky pod hlavu v praxi. Ten bílý bude určitě samec a pěstuje si ty správné návyky.
Jinak to bude rusáček (anan......), kteří v křížení typických Siž (aman bb CC DD gg) vypadávají vedle typických siam a tmavých homozygotů (amam.....).

1.9.2012 14:09
bronda

XXX.XXX.98.84

Tak siamáčci rostou. Nějak jsem ale neuhlídal krmení a mláďata se váhově o měsíc předběhla.

22.9.2012 11:47
bronda

XXX.XXX.98.84

Siamáčci rostou a navíc jsem pořídil 1,2 duryňáků, takže jsem byl nucen přemýšlet o rozšíření chovatelskéjo zařízení Zatím je to polotovar, bez přední strany a příček, ale už to se práce blíží k závěru. V části, kde zezadu je větší přesah střechy plánuji v horních dvou patrech zavěsit kotišťata. Spodní patro udělám bez přepážky pro výkrmové kusy a zřejmě ji otevřu vzadu východ do 1,5 x 3 metrového výběhu. V léte jistě ocení možnost pohybu.

22.9.2012 11:49
bronda

XXX.XXX.98.84

A ještě přední strana - zatím bez dveří a příček.

25.11.2012 19:20
bronda

XXX.XXX.98.84

Zdravím!
Na obrázku jsou 2 stejně staré samičky od matek co měli stejného otce (BRD Kapp) a od různých otců. Ta v předu je po otci z české linie V., ta vzadu po dovozu (Andreas Fischer). Každá má zcela odlišný typ hlavy. Mě osobně se líbí víc ta přední. Co na to posuzovatelé? Čemu dávat přednost a na co se v chovu zaměřit? Ta přední bude tmavý homozygot, ta vzadu (i když v srsti tmavší) má, zdá se mi tchochu karmínovou panenku, takže jsem na vážkách. Heterozygot nebo homozygot?

25.11.2012 19:23
bronda

XXX.XXX.98.84

A ještě jeden obrázek. Obě samičky jsou nachystané na pekáč, protože poněkud přerostly tabulkové hodnoty (ve 3 měsících měly 2,30 kg namísto 1,20 kg) - dobře jsem krmil?!?

25.11.2012 19:26
bronda

XXX.XXX.98.84

Omlouvám se za ty hrubky a překlepy - než to pošlu, měl bych to po sobě přečíst.

25.11.2012 21:56
bronda

XXX.XXX.98.84

Snažím se vytvořit webové stránky k siamákům a kuním králíkům www.siamskykralik.cz.
Stránky vedu hlavně z důvodu dokumentace mého vlastního chovu a uvítám případné rady
a upozornění na chyby, kterých se dopouštím, či dopouštět budu.

Cílem je rovněž propagovat tato řídce chovaná plemena a přispět svojí troškou do mlýna k jejich
rozšíření.

Zatím je tvorba stránek v počátcích, ale postupně je doplňuji. Vítány jsou jakékoliv materiály
(příspěvky, komentáře, podněty, fotografie, články, rady, doporučení) od zkušených chovatelů a posuzovatelů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.11.2012 14:07

bronda napsal(a):
Zdravím!
Na obrázku jsou 2 stejně staré samičky od matek co měli stejného otce (BRD Kapp) a od různých otců. Ta v předu je po otci z české linie V., ta vzadu po dovozu (Andreas Fischer). Každá má zcela odlišný typ hlavy. Mě osobně se líbí víc ta přední. Co na to posuzovatelé? Čemu dávat přednost a na co se v chovu zaměřit? Ta přední bude tmavý homozygot, ta vzadu (i když v srsti tmavší) má, zdá se mi tchochu karmínovou panenku, takže jsem na vážkách. Heterozygot nebo homozygot?

Podľa fotky jednoznačne samička vpredu.Krátka hlava bez znateľného krku.Veľa zdaru v chove.

26.11.2012 15:20
bronda

XXX.XXX.98.84

Zdravím!
Zvažoval jsem, že si ji nechám - i když je to homozygot - ale zase je mizerná v srsti a těžko bych se toho zbavoval. Holt si člověk nevybere.

26.11.2012 15:50

Za pokus to stojí,na ten pekáč môže ísť aj o rok.

26.11.2012 23:38
bronda

XXX.XXX.98.84

Ještě jednou obě hlavy, tentokrát zepředu.

27.11.2012 08:51
nitraner

XXX.XXX.37.68

Dobrý den,
všiml jsem si na Vaších stránkach že chcete použít do Siž i Du, proč, moho-li se zeptat? Děkuji za odpověď.

27.11.2012 09:22
bronda

XXX.XXX.98.84

Zdravím!
Křížení Du s Kuh je klasický Fingerlandův postup, kterým u nás Siž kdysi vyšlechtil, takže to chci zkusit jako jednu z variant. V 90. létech jsem to již jednou absolvoval a k Siž jsem se dostal. Je pravdou, že nebyly nic moc. Jak jsem byl teď v Německu v Sömmerdě, konzultovali jsme možnosti s Kappem, ten zase doporučoval regeneraci přes Sim (bude tam ale asi problém rozlišit DD od Dd (asi budu muset sáhnout po luštičovi) a třetí možnost o které vím, je regenerace Siž přes Kuh (taky popsaná ve Fingerlandově knize). Všechny možnosti chci ověřit. U první bych se dostal ke zcela nové krevní linii, druhé dvě vždy vycházejí ze stávajících Siž. Samozřejmě uvítám jakékoliv další rady, možnosti a návrhy, zvláště od genetického odborníka, jako jste Vy. Mimochodem nedávno Vás vzpomínal Lumír Stolařík od nás z organizace - že se znáte.

27.11.2012 19:58
nitraner

XXX.XXX.37.68

bronda napsal(a):
Zdravím!
Křížení Du s Kuh je klasický Fingerlandův postup, kterým u nás Siž kdysi vyšlechtil, takže to chci zkusit jako jednu z variant. V 90. létech jsem to již jednou absolvoval a k Siž jsem se dostal. Je pravdou, že nebyly nic moc. Jak jsem byl teď v Německu v Sömmerdě, konzultovali jsme možnosti s Kappem, ten zase doporučoval regeneraci přes Sim (bude tam ale asi problém rozlišit DD od Dd (asi budu muset sáhnout po luštičovi) a třetí možnost o které vím, je regenerace Siž přes Kuh (taky popsaná ve Fingerlandově knize). Všechny možnosti chci ověřit. U první bych se dostal ke zcela nové krevní linii, druhé dvě vždy vycházejí ze stávajících Siž. Samozřejmě uvítám jakékoliv další rady, možnosti a návrhy, zvláště od genetického odborníka, jako jste Vy. Mimochodem nedávno Vás vzpomínal Lumír Stolařík od nás z organizace - že se znáte.

Děkuji za odpověď.
Lumíra znám, kamarád.
Proč bych Du nepoužíval do Si králíků asi nejlépe vystihje Vaše fotka.
Necítim se jako genetický odborník, ani když jde o králíky. Čím více do toho vidíte, tým více víte, že vlastně nic nevíte.

27.11.2012 20:22
bronda

XXX.XXX.98.84

Králíček, kterého jste označil, je tentýž jako o pár příspěvků výše s hezky klenutou hlavou (vlevo ze dvou samiček). Samice byla po samci od Kappa, samec byla linie Jary Přibyla. V tomto spojení Durynák nebyl. Můžete svoji výhradu trochu rozvést? Šipka trochu navádí na kamzičí znaky.

19.1.2013 00:03
bronda

XXX.XXX.98.84

Čtyřtýdenní siamský modrý. No není to krasavec?

19.1.2013 00:05
bronda

XXX.XXX.98.84

19.1.2013 00:08
bronda

XXX.XXX.98.84

A ještě jednou, tentokrát dva tmaví homozygoti a jeden heterozygot.

15.2.2013 13:07
bronda

XXX.XXX.98.84

15.2.2013 13:10
bronda

XXX.XXX.98.84

Do třetice ještě 8-mi týdenní skupinka.

3.3.2013 09:11
bronda

XXX.XXX.98.84

Zachytil jsem, jak se mění zbarvení u siamských žlutých.
Na prvním obrázku jsou mláďata v 10 dnech (Těch bílých si nevšímejte, to jsou ruští madagaskaroví, kteří jsou součástí vrhu).

3.3.2013 09:13
bronda

XXX.XXX.98.84

V 25 dnech dostávají trochu bronzový odstín.

3.3.2013 09:18
bronda

XXX.XXX.98.84

A tatáž mláďata v 6 týdnech.

3.3.2013 09:21
bronda

XXX.XXX.98.84

3.3.2013 09:23
bronda

XXX.XXX.98.84

A tytéž 2 samičky ve 12 týdnech.

3.3.2013 09:24
bronda

XXX.XXX.98.84

A z 12 týdnů ještě sameček ze stejného hnízda.

3.3.2013 10:32
ssuchos

XXX.XXX.207.233

Dobrý den chovám taky siž, ale nemám je s pp takže jen tak pro srandu "králíkům" :D : D:D:D

3.3.2013 11:25
bronda

XXX.XXX.98.84

ssuchos napsal(a):
Dobrý den chovám taky siž, ale nemám je s pp takže jen tak pro srandu "králíkům" :D : D:D:D

Díky za informaci!
Chovatelů Siž a Sim je strašně málo, proto se touto formou snažím naši komunitu rozšířit a opomíjené, byť krásné, ale obtížné malé plemeno trochu více zpopularizovat a přispět k tomu, aby se více dostalo do obecného povědomí. Jedna vlaštovka jaro nedělá, ale .................

9.3.2013 13:20
bronda

XXX.XXX.98.84

Dnes jsem si zvážil zabíjený kus. Výtěžnost siamáků (stažený s hlavou a poživatelnými vnitřnostmi = 64,7%. Docela dobrý výsledek.

15.4.2013 21:45
bronda

XXX.XXX.98.84

První výsledek regeneračního snažení - zatím ta nejjednodušší varianta regenerace přes Kuh. Z křížení Siž (Přibylova linie 5) x Kuní hnědý světlý dihybrid vypadli dva siamáčci (zatím nelze určit zda hetero nebo homozygotní), jeden rusáček (černý monohybrid nebo madagaskarový homozygot) a několik světlých kuních dihybridů. Uvidíme co z nich vyroste. Jeden je výrazně slabší než druhý.

15.4.2013 21:47
bronda

XXX.XXX.98.84

A ještě obě siamská mláďata samostatně. Stáří je17 dnů.

19.4.2013 10:11
bronda

XXX.XXX.98.84

bronda napsal(a):
A z 12 týdnů ještě sameček ze stejného hnízda.

Tahle "mrcha" byla tak kousavá, že sotva jsem otevřel dvířka králíkárny, celý se naježil, vyhrbil hřbet, ocas a hlava nahoru, vyceněné zuby a jen sledoval ruku a vytrvale útočil. Něco zachytil rukáv, něco odnesly prsty. Včera se mi zažral do zápěstí, a i když měl jít v květnu na výstavu na Hutisko, trpělivost přetekla. Za 10 minut visel hlavou dolů ... a ještě ho, potvoru, za trest připálím na pekáči. Asi moc testosteronu - koule měl "pěkně" velké na to, že byl prosincový.

27.4.2013 08:37
bronda

XXX.XXX.98.84

Obě regenerovaná siamská mláďata ve 4 týdnech. První je heterozygotní samička, druhé homozygotní sameček. Rusák vedle je přidružená výroba.

27.4.2013 08:39
bronda

XXX.XXX.98.84

A ze stejného hnízda ještě 2.2 světlí kuní dihybridi.

27.4.2013 08:45
bronda

XXX.XXX.98.84

Ve vrhu siamských modrých se objevil i ruský želvovinový.

13.9.2013 13:43
bronda

XXX.XXX.98.84

Geneticky je Siamským žlutým blízký Kuní hnědý. Liší se jen BB místo bb na lokusu "B". Kdo je chová, ví jak zajímavý je to chov. Těm, kdo ne, nabízím pohled do jednodenního hnízda, kde vidíme dva ruské černé, dva kuní tmavé a jednoho světlého výstavního kuňáka. Není to nuda, jako u jednobarevných vrhů.

22.1.2014 23:02
bronda

XXX.XXX.98.84

První 1.0 Siž ve 4 týdnech získaný regenerací přes Kuh a Čm.

24.1.2014 15:43
bronda

XXX.XXX.98.84

A tato samička byla regenerována přes F1 křížence Du samce a Kuh digybridní samice v otcovské pozici. Matka byla Siž.

24.1.2014 20:11
kaplice

XXX.XXX.174.225

Jste docela frajer, když toto křížení děláte a umíte to. Všechna čest pane.škoda že barevné rázy nejsou více rozšířené

25.1.2014 23:25
ing.panda

XXX.XXX.42.176

bronda napsal(a):
A tato samička byla regenerována přes F1 křížence Du samce a Kuh digybridní samice v otcovské pozici. Matka byla Siž.

Zdravím Vás,
foto klame, nebo Vás budou sužovat větší uši?

26.1.2014 11:09
bronda

XXX.XXX.98.84

ing.panda napsal(a):
Zdravím Vás,
foto klame, nebo Vás budou sužovat větší uši?

V případě regenerace přes Du mohou být uši problém. Přece jen Du je střední plemeno. Uvidím jak budou tyto kusy vypadat až dorostou. Další problémy mohou být ve váze a v náznacích kamzičích znaků. Právě proto dělám regeneraci třemi cestami abych mohl vyhodnotit, co která cesta přinesla za klady a co za zápory. Teprve poté se rozhodnu jak s regenerovanými kusy naložím a co použiji pro další chov. Nicméně již samo vyhodnocení různých postupů bude pro mne přínosem. Nejde jen o novou krev, ale o poznání samotné.

30.4.2014 11:05
bronda

XXX.XXX.98.84

Tento přírůstek do králíkárny (0.1) pochází od F1 (Du x Kuh) v otcovské a Siž v mateřské pozici.

30.4.2014 11:08
bronda

XXX.XXX.98.84

A tento sameček je zase z regenerace s použitím Siž, Kuh a Čm.

3.5.2014 16:33
bronda

XXX.XXX.98.84

Na výstavě Hutisko-Solanec sameček z předchozího obrázku MVD, samička o obrázek výše 95b., takže spokojenost.

4.5.2014 17:18
bronda

XXX.XXX.98.84

Dnes Kuh 11 mladých a Siž 9. Pak, že jsou malá plemena málo plodná. Bohužel, musela následovat restrikce na 6 kousků v každém hnízdě.

4.5.2014 23:27
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

bronda napsal(a):
Dnes Kuh 11 mladých a Siž 9. Pak, že jsou malá plemena málo plodná. Bohužel, musela následovat restrikce na 6 kousků v každém hnízdě.

To je opravdu paráda. Vzpomněl jsem si u toho na kamaráda z USA, kterému jsem na podzim posílal Ččp. Letos má druhé mladé od 5ti samic. První kolo 35 a druhé 37 živě narozených (tedy průměrně 7,0 a 7,4 mladých na vrh)! Byl jsem v šoku, když ty čísla hlásil (II. várka 7,7,5,8 a 10) a kamarádi z klubu říkali "no jo,. amerika země neomezených možností", protože u nás je ten průměr běžný 5-7ks. Později mi tento chovatel prozradil, že praktikuje další připouštění po asi šesti hodinách od prvního úspěšného skoku, čímž prý využije plně ovulace samice a zvýší počet mladých v hnízdě. Osobně toto nemohu potvrdit, protože toto info mám asi dva týdny a holky jsou zrovna březí či kojící dle mého běžného připoutění - jeden skok a jdeme dom, další den kontrola. Provádíte taky něco takového? Případně pokud toto někdo budete chtít zkusit, dejte vědět zda jsou pak vrhy četnější...smajlík

5.5.2014 00:41
bronda

XXX.XXX.98.84

Když o tom tak přemýšlím, je pravdou, že u těchto dvou samic jsem je opravdu dal po pár hodinách k samci znovu, protože se mi zdál jeden skok málo a druhý se ihned po prvním nezdařil. Ta teorie je zajímavá, ale protože praktikuji max. 6 mladých u samice a co je navíc tak likviduji, není pro mne do budoucna prakticky použitelná. Pouze v případě, že při regeneracích čekám na určitý genotip, je to cesta jak si zvýšit pravděpodobnost úspěchu.

5.5.2014 00:43
bronda

XXX.XXX.98.84

Ještě dotaz - jak jste řešil zaslání králíků do USA?

5.5.2014 09:34
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

bronda napsal(a):
Ještě dotaz - jak jste řešil zaslání králíků do USA?

No, nejhorší bylo zjistit jak. Až se zjistily všechny náležitosti bylo to lehké. Letělo se Praha- Frankfurt- Toronto. Papíry vyřídíte na vaší místně příslušné KVS. Pak mít domluveného přepravce, který nejenom zajistí dopravu ale i speciální boxy pro králíky (pro mezinárodní přepravu zvířat doporučuji fy Cargo, vozí i pro ZOO a má s živými největší zkušenosti v ČR). Ty mají přesně stanovené rozměry i vzhled. Krmivo by mělo být osvěžující, takže doporučeno je jablko, mrkev apod. na cestu. Tedy naučit zvířata aby je příjmaly OK. Podestýlá se hoblinami, sena muže být max tolik aby se to dalo vydávat za podestýlku. Granule a vodu do misek dáme při přejímce na letišti, pak doplnují kolegové v SRN a po příletu si to již řeší chovatel. Blbý, že krmivo s nimi nejede. Němci krmí svoje. No a nakonec cena. Je to opravdu balík jen za letenky. Celá ta sranda vyšla na o dost víc než je průměrný plat v ČR... Nakonec mne ale může těšit, že jsou Ččp v severní Americe, od ledna vznikl tamní klub, kde jsem čestným členem, mají přes 35členů (na Ččp odchovy je pořadník a ten je primárně pouze pro členy klubu, takže i zájemce musí do klubu pokud je chce). Většina komunikace se členy je na facebooku, kde máme skupinu a návrh na standard pro ARBA je veden ve formě téměř překladu toho našeho standardu i s přívlastkem český. Jinak nevím, zda něco zařizoval i příjemce, ale myslím že ani ne. Sehnal ty podmínky na krmiva a přepravní boxy a musel nahlásit a poté telefonicky potvrdit kontaktní údaje příjemce. smajlík

5.5.2014 11:51
bronda

XXX.XXX.98.84

Díky za zajímavé informace. Sice drahá, ale záslužná sranda. Předpokládám, že si to zaplatili američané. Škoda, že přeprava zvířat po ČR byla tak omezena. Stále vzpomínám na jednoduchost odesílání kusů na výstavy vlakem v 90-tých létech.

5.5.2014 14:30
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

bronda napsal(a):
Díky za zajímavé informace. Sice drahá, ale záslužná sranda. Předpokládám, že si to zaplatili američané. Škoda, že přeprava zvířat po ČR byla tak omezena. Stále vzpomínám na jednoduchost odesílání kusů na výstavy vlakem v 90-tých létech.

Tak já jsem z generace co nezažila ani minulý režim, takže ani nemám páru jaké to bylo posílat králíky na výstavy vlakem. Proto mne to už trochu dopaluje, je to už snad 10 let co skončili a když nemohu sám, tak se to dá zařídit, aby tam zvířta vzal někdo jiný. Jen to je trochu náročnější... Jinak ano, náklady hradili kupující. A musím říct, že i pro ně to nebyla levná záležitost. A celý ten transport byl dokladem významu dobré www prezentace chovatelství - plemene. Protože si nás a Ččp našli právě přes naše webovky a pak stačilo trochu umět anglicky. Sympatické bylo i to, že prvně chtěli vše vidět, tak u mne byli v létě na návštěvě. Třeba se k tomu v létě dostanu a napíšu malé povídání do Chovatele, fotodokumentaci mám z obou břehů Altantiku bohatou. smajlík Hodně radosti z chovu a zdravé, pěkné mláďata. AH
P.S. Ten sameček MVD se mi líbí víc jak ta 95b samička smajlík Pokud jde o samičky, tam se mi líbí typem ten produkt F1 Du x Kuh.

6.5.2014 14:54
bronda

XXX.XXX.98.84

- Do Chovatele určitě napište. Takový úspěch stojí za medializaci a jistě přispěje k větší popularizaci plemene.
- Máte pravdu co se týče velké chovatelské základny USA a jejich sledování internetu. Na mých stránkách o Siž a Kuh je každý měsíc daleko nejvíce američanů - třikrát více naž z Česka a Slovenska dohromady.

20.5.2014 08:17
bronda

XXX.XXX.98.84

bronda napsal(a):
A tento sameček je zase z regenerace s použitím Siž, Kuh a Čm.

Tento sameček dostal na výstavě MVD, ale i tak šel na porážku. Posuzovatel, ani já jsme si nevšimli bílého konce ocásku, což je vada dávající králíkovi výherní poukázku na pekáč.

29.5.2014 11:48
bronda

XXX.XXX.98.84

Hezká přehlídka genetických variant v jednom hnízdě z regenerace Siž přes Siž, Kuh a Čm.

13.10.2014 09:06
bronda

XXX.XXX.98.84

Vážení přátelé, kamarádi,
dne 1.11. 2014 se uskuteční naše speciální výstava klubu Ku-R-Si v Křenovicích u Slavkova u Brna. Posuzování proběhne v době od 8.00 hod. do 12.00 hod.
.

13.10.2014 09:13
bronda

XXX.XXX.98.84

Tohle dostaneme, když se kontroluje genotyp Siž připuštěním s luštičem. Madagaskarové zbarvení.

5.12.2014 12:56
bronda

XXX.XXX.98.84

Tento Siž sameček je již z 50% regenerovaný. Otec byl Siž homozygot a matka kříženka Du x Kuh. Jen uši (10.5cm) by chtělo zkrátit (ty si nese po Du), ale jinak slušný kousek. 94b na klubové speciálce.

14.12.2014 15:08
marvan

XXX.XXX.103.30

Zdravím,
vím, že už siamáky modrý nechováte, přesto jsem se chtěl zeptat. Na výstavě mě uchvýtili modří siamáci a tak jsem si koupil samičku od Standy Kulandy a nyní zjišťuji, že sehnat k ní samečka nebude vůbec jednoduché, neměl by jste nějaký tip?
Jo a samička pochází po tom vašem importovaném samečkovi ;) .

14.12.2014 17:51
bronda

XXX.XXX.98.84

Zdravím!
Ano, když jsem modré přestal chovat, šel sameček ke Kulandovi (letos v lednu). Modří jsou krásní, bohužel, Standa je nyní snad jediný u nás, který je má.
A tipy?
1) Spojit se s Kulandou zda nemá více nepříbuzných linií.
2) Regenerační křížení přes modré kuny, ale to je dost dlouhá cesta (pro nadšence)
3) Udělat si výlet do SRN a přivést něco nepříbuzného - je tam pár chovatelů, co se jim věnují - nejlépe dohodnout se s nimi dopředu. Můj samec pocházel od Andrease Hoffmana, ale chová je i Dieter Bach, měl je Joahim Kapp a další. Kontakty (adresa, telefon) bych Vám v případě zájmu zjistil.
Se žlutými je u nás situace o poznání lepší. Vím celkem o 4 lidech, ale linií je zde více.

14.12.2014 18:28
bronda

XXX.XXX.98.84

Ještě mne napadlo - pokud byste se chtěl Sim vážně věnovat, Standa Kulanda by jistě uvítal spolupráci, protože regenerace jsou vždy náročné na místo a další chovatel spolupracující na problematice se vždy hodí. Pak by Vám jistě mohl poskytnout i něco z již rozpracovaných variant. Ale to by bylo na Vaší vzájemné dohodě. Nicméně cesty jistě jsou. Zkuste mu zavolat, nebo napsat email.

14.12.2014 20:46
marvan

XXX.XXX.103.30

Díky za rychlou reakci, možná jsem mohl napsat, že už jsem samozřejmě hledal. Se Standou jsem ve spojení, právě moje první reakce byla, jestli by k ní neměl nějakýho samečka - bohužel neměl.
Cestou regenerace jsem se pouštět nechtěl. Na plno se věnuji Rhönským (což je taky trochu náročnější plemeno), ještě k nim mám Český červený a ikdyž jsem už nechtěl žádné další plemeno, tak siamačka mě velice zaujala a neodolal jsem. Proto jsem chtěl začít jen na 1.1 a do budoucna se uvidí.
Tak jsem si říkal v Německu mají všechno, ale co jsem koukal, tak právě i zde to není žádná sláva. Teď ve Straubingu nebude Siamák ani jeden, natož modrý. Takže asi jediná varianta pak je přímo k chovateli do Německa, ale co jsem koukal, tak bydlí v Německu hodně z ruky. Jsem domluven ze Standou, že plánuje návštěvu u jednoho chovatele, tak bude na mě myslet, takže to je nyní moje jediná možnost, tak snad dopadne.
Ještě jednou díky za tipy smajlík

31.12.2014 18:56
danbela

XXX.XXX.42.162

Dobrý den.
Ještě mě napadlo, že by mohl mít posuzovatel Ing. Pavel Řídký nějakého siamáka ;)

2.1.2015 12:17
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

danbela napsal(a):
Dobrý den.
Ještě mě napadlo, že by mohl mít posuzovatel Ing. Pavel Řídký nějakého siamáka ;)

Pokud vím, tak tento pán chová Siamské VELKÉ, tady se baví o Siamském (původní provedení je malé plemeno). Ale třeba chová i malé smajlík

2.1.2015 15:12
bronda

XXX.XXX.98.84

chovatelpodluzi napsal(a):
Pokud vím, tak tento pán chová Siamské VELKÉ, tady se baví o Siamském (původní provedení je malé plemeno). Ale třeba chová i malé smajlík

Nevím, že by Ing. Řídký měl malé - jedině snad k nějakým regeneracím. Na druhé straně při povoleném regeneračním chovu by se dalo použít nějakého méně narostlého velkého a postupně zmenšovat - ale zase je to práce na dlouho a v typu by byl Sim rozhozen. To už by bylo jednodušší regenerovat přes modré kuny.

16.2.2015 12:55
bronda

XXX.XXX.98.84

Siamský žlutý v malém plemenu byl u nás v létech 1966-72 vyšlechtěn Ing. Fingerlandem. Jde o velmi zajímavé a chovatelsky náročné plemeno. Vzhledem k tomu, že chovatelů v ČR je minimálně, nabízím v rámci propagace plemene zájemcům z řad členů svazu, příp. mladých chovatelům první nepříbuzný chovný pár zdarma. Půjde o přebytky oceněných tetovaných kusů, které se neprodají na výstavách v průběhu roku 2015 a registrovaných nevýstavních homozygotů (kteří se k chovu využívají) a jinak by skončili na pekáči. Pro nové chovatele vytvořím ebook se základními informacemi o problematice chovu.
Kusy budou k vyzvednutí buď osobně, nebo si zájemce musí zajistit dopravu u firem, které se přepravou zvířat zabývají.

16.2.2015 13:04
danbela

XXX.XXX.43.214

bronda napsal(a):
Siamský žlutý v malém plemenu byl u nás v létech 1966-72 vyšlechtěn Ing. Fingerlandem. Jde o velmi zajímavé a chovatelsky náročné plemeno. Vzhledem k tomu, že chovatelů v ČR je minimálně, nabízím v rámci propagace plemene zájemcům z řad členů svazu, příp. mladých chovatelům první nepříbuzný chovný pár zdarma. Půjde o přebytky oceněných tetovaných kusů, které se neprodají na výstavách v průběhu roku 2015 a registrovaných nevýstavních homozygotů (kteří se k chovu využívají) a jinak by skončili na pekáči. Pro nové chovatele vytvořím ebook se základními informacemi o problematice chovu.
Kusy budou k vyzvednutí buď osobně, nebo si zájemce musí zajistit dopravu u firem, které se přepravou zvířat zabývají.

Tak tomu říkám bezva propagace plemene, fandím Vám, aby se povedlo rozšířit toto krásné plemeno :).

16.2.2015 18:47
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

Taky přeju aby se iniciativa ujala, bohužel su k šíření plemene nízkou cenou skeptický. Proč se k nám vozí odpad typu Teddy, a jiná neuznaná a rozšlechtěná plemena? Protože se dají draze prodat. A když už ty děti a lidi chovaj králíky za tisíce proč by přecházeli ke králíku za míň. Aby měli ofiko papír? Ale opravdu vám to přeju, aby se nějaký nadšený blázen našel.

16.2.2015 19:41
bronda

XXX.XXX.98.84

chovatelpodluzi napsal(a):
Taky přeju aby se iniciativa ujala, bohužel su k šíření plemene nízkou cenou skeptický. Proč se k nám vozí odpad typu Teddy, a jiná neuznaná a rozšlechtěná plemena? Protože se dají draze prodat. A když už ty děti a lidi chovaj králíky za tisíce proč by přecházeli ke králíku za míň. Aby měli ofiko papír? Ale opravdu vám to přeju, aby se nějaký nadšený blázen našel.

Nemíním siamáky prodávat levně. Naopak. Na výstavách okresního a vyššího významu se budu držet cen doporučených svazem. Regenerace krve vyžaduje investice, dovozy a spoustu práce, o níž se chovatelům rozšířených plemen ani nezdá. Proto hodnota siamáků je dost vysoká. Pouze chci podpořit prvotní zájem chovatele o plemeno prvními dvěma chovnými kusy. Podobně jako když prodejci vzbuzují zájem o zboží startovacími cenami. V současné době má Siž v republice jen asi 4-5 lidí, kteří se jim více věnují. A na výstavách jsou kusy tak od 3 chovatelů z Moravy a to jen velmi zřídka. Toť vše. Pokud by nás bylo 10, je to obrovský krok kupředu. Když je nikdo nechová, nikdo je ani nekupuje. Začarovaný kruh. Trh se musí nejdříve vytvořit. Musí být více chovatelů, kteří je mají, a kteří budou pociťovat nutnost obnovy a rozšiřování chovného materiálu. To potřebuje nějaké impulzy. Nestačí jen sem tam ukázka na výstavě. Chce to intenzivnější marketing, hledání každé možnosti jak plemeno popularizovat a dostat do povědomí. Vždyť ani většina chovatelů neví, že jsou u nás dílem Ing. Fingerlanda a nejde "jen" o nějaký dovoz. A jednou z možných cest jsou i zaváděcí nulové ceny. Když se tato cesta neosvědčí, bude třeba hledat další.

16.2.2015 23:08
marvan

XXX.XXX.233.20

Děkuji za rady jak získat samečka Siamskýho modrýho. Protože jsem nejel na výstavu samců do Ulmu, nabídl mi Standa Kulanda, že se mi tam po nepříbuzném samečkovi podívá a protože jich tam několik bylo, tak i přivezl. Takže už mám konečně rodinku kompletní.
Přikládám rodinné foto, samička nahoře, nový sameček dole, no a ještě tam někdo překážel, že prej taky patří do rodiny.

17.2.2015 00:00
bronda

XXX.XXX.98.84

No paráda - koukám, že i kočka je siamská - z rodiny!
Tak to jste vedle Standy Kulandy snad teprve druhý chovatel modrých siamáků v ČR.
Jen tak dál.
... To vzadu v kotci je nějaká polička - odpočivadlo pro králíky?

17.2.2015 19:11
marvan

XXX.XXX.233.20

Díky, není to přímo Simská, ale Britská colorpoint, tj. se simskými znaky.
No druhý chovatel určitě nejsem, snad jedině kdyby jste to bral v současnosti aktivní, ale i tak ne, vždyť i na speciálce vystavoval ještě V.Hanuš a ještě o někom dalším mluvil Standa, ale teď nevím jméno.
Jojo v tom kotci to je polička jako odpočívadlo a podpora pohybové aktivity, ale moc se mi to neosvědčilo. Někteří králíci na to kaděj a to pak je hnus a když nějaký začne, tak už na to pak choděj téměř všichni ostatní. Takže to postupně ruším, když to pokaděj.

17.2.2015 20:41
bronda

XXX.XXX.98.84

Hanuš, já a Jara Přibyl jsme měli na speciálce žluté siamy. Modré vystavuje jen Kulanda - o nikom jiném nevím.

17.2.2015 23:23
marvan

XXX.XXX.233.20

V katalogu ze speciálky je uveden Hanuš, že tam měl jednoho siamáka modrého. Já nevím, ale Standa říkal, že prej byl přerostlej. No a jak jsem scháněl nějakého samce k té samici, tak mi říkal o kolegovi, že by mohl eventuelně něco mít, ale nakonec, že má taky jen příbuzné, ale jméno nevím.
Každopádně chovatelů siamáku je málo a modrejch ještě míň než málo.

17.2.2015 23:37
marvan

XXX.XXX.233.20

Teď jsem našel jednu fotku, je to z Evropské výstavy v Lipsku 2012.

18.2.2015 08:48
bronda

XXX.XXX.98.84

marvan napsal(a):
V katalogu ze speciálky je uveden Hanuš, že tam měl jednoho siamáka modrého. Já nevím, ale Standa říkal, že prej byl přerostlej. No a jak jsem scháněl nějakého samce k té samici, tak mi říkal o kolegovi, že by mohl eventuelně něco mít, ale nakonec, že má taky jen příbuzné, ale jméno nevím.
Každopádně chovatelů siamáku je málo a modrejch ještě míň než málo.

Jo, jo - máte pravdu. Měl ho tam. Ale měl snad kolem 3,70 kg. Ale nechová je. Bůh ví, kde ho sehnal. Spíše sehnal nějakého menšího Simv. Ten siamský smeták z Lipska - nějaký Teddy? Ještě siamští zakrslíci v ČR jsou - ale těch bylo více i dříve.
Ale včera se mi na inzerát přihlásila nějaká paní, že by Siž chtěla se synem chovat, tak snad se zase naše řady rozšíří.

18.2.2015 17:29
marvan

XXX.XXX.233.20

Měl by to být Löwenkopf - v německu to je schválené plemeno a docela se rozjíždí, hlavně v rhönském zbarvení. U nás je to lvíček, ale ty jsou u nás jen jako teddy a jiné mišmaše, nic čistokrevného.

Tak propagace rozdávání siamáku nese svoje ovoce , ale osobně jsem tomu skeptický. Myslím, že by každé zvíře mělo mít nějakou svojí hodnotu, protože zvíře zadarmo nemá pro nového majitele žádnou protihodnotu a taky to pak kolikrát dopadá. Ceny čistokrevných králíků v ČR jsou tak směšné (téměř jako cena za jatečného králíka) a nemyslím, že by pořizovací cena za králíka byla tak nákladná. Vźdyť další ostatní náklady (krmení, králíkárna, popř. výstavy aj) jsou daleko vyšší než samotné pořízení chovného jedince. A kdo nemá na pořízení chovného králíky za "pár korun", tak jak bude ten chov vypadat ?

19.2.2015 09:30
st.knobort

XXX.XXX.211.58

Ahoj Jirko,
chtěl jsem u nás na severu také na výstavách propagovat siamské žluté, s tím, že v případě zájmu bych novému chovateli pomohl se sháněním chovného materiálu. Ovšem v sobotu samice od Ladi mi mladé rozházela po kotci, takže uvidíme příště, jak se jí bude dařit.

19.2.2015 10:27
bronda

XXX.XXX.98.84

st.knobort napsal(a):
Ahoj Jirko,
chtěl jsem u nás na severu také na výstavách propagovat siamské žluté, s tím, že v případě zájmu bych novému chovateli pomohl se sháněním chovného materiálu. Ovšem v sobotu samice od Ladi mi mladé rozházela po kotci, takže uvidíme příště, jak se jí bude dařit.

Ahoj! Já jsem od Laďovy samice jeden vrh měl v prosinci - uvidím jak to bude vypadat až se mladí trochu vybarví.Nelíbila se mi ale kresebně, tak jsem ji dal pryč a nechal jsem si jen jejího homozygotního bratra. Mám teď plno mladých - 7 vrhů tento týden. Uvidím, co to udělá. Sem tam je po ránu nějaký venku z hnízda uchladlý. Ještě to chce tak týden aby porostli a bylo vylezení z hnízda bezpečnější a aby se trochu v noci oteplilo.

13.10.2015 10:26
bronda

XXX.XXX.98.84

10.10 se opět po roce sešli chovatelé siamských, kuních a ruských králíků na klubové výstavě pořádané ve spolupráci s kluby Rhonských králíků a Anglických strakáčů, tentokrát v krásném areálu v jihočeské Blatné. Celkem za všechny kluby bylo vystaveno kolem 200 kusů, z toho angličanů tristních 14 od tří chovatelů,8 Kuh,16 Kum,4 KuBíh,4 KuBím,9 Siž,8 Sim,13 Rč,7 Rm a zbytek tvořili králící rhonští, malí beraní rhonští a rhonští v zakrslých formách včetně beranů a rexů. Dále se objevil i zakrslý rex činčilovitý. Posuzování se ujali Dana Caithamlová, Stanislav Kulanda, Jiří Patras a Josef Vanžura. Klub Ku-R-Si se na současně pořádané schůzi rozšířil o dva nové členy, Ing. Ivu Hennerovou (Siž) a Jana Šamuláka (Kum). Na druhé straně zase několik dlouholetých členů ubylo, takže je nás "jen" 14. Osobně mne těší, že nová členka se věnuje žlutým siamákům, jejichž chovatelé by se dali na prstech spočítat. Rovněž mne těší, že tato členka se k siamským dostala na základě mé loňské inzertní akce, kde jsem nabízel 2 kusy zdarma zájemcům o chov plemene v rámci ČSCH. Takže snaha nepřišla vniveč a určitě v příštím roce budu opakovat.
Za rok se výstava znovu přesune do moravských Křenovic u Slavkova.

13.10.2015 18:44
pjdz

XXX.XXX.167.72

Dobrý den, chtělo by to nějaké nové fotky vaších odchovů. Rád na ně koukám.

13.10.2015 20:13
Hyla®

XXX.XXX.245.238

bronda napsal(a):
10.10 se opět po roce sešli chovatelé siamských, kuních a ruských králíků na klubové výstavě pořádané ve spolupráci s kluby Rhonských králíků a Anglických strakáčů, tentokrát v krásném areálu v jihočeské Blatné. Celkem za všechny kluby bylo vystaveno kolem 200 kusů, z toho angličanů tristních 14 od tří chovatelů,8 Kuh,16 Kum,4 KuBíh,4 KuBím,9 Siž,8 Sim,13 Rč,7 Rm a zbytek tvořili králící rhonští, malí beraní rhonští a rhonští v zakrslých formách včetně beranů a rexů. Dále se objevil i zakrslý rex činčilovitý. Posuzování se ujali Dana Caithamlová, Stanislav Kulanda, Jiří Patras a Josef Vanžura. Klub Ku-R-Si se na současně pořádané schůzi rozšířil o dva nové členy, Ing. Ivu Hennerovou (Siž) a Jana Šamuláka (Kum). Na druhé straně zase několik dlouholetých členů ubylo, takže je nás "jen" 14. Osobně mne těší, že nová členka se věnuje žlutým siamákům, jejichž chovatelé by se dali na prstech spočítat. Rovněž mne těší, že tato členka se k siamským dostala na základě mé loňské inzertní akce, kde jsem nabízel 2 kusy zdarma zájemcům o chov plemene v rámci ČSCH. Takže snaha nepřišla vniveč a určitě v příštím roce budu opakovat.
Za rok se výstava znovu přesune do moravských Křenovic u Slavkova.

Pozdravujem mohol ste dať zopár fotiek...

13.10.2015 20:22
bronda

XXX.XXX.98.84

pjdz napsal(a):
Dobrý den, chtělo by to nějaké nové fotky vaších odchovů. Rád na ně koukám.

Zdravím!
Teď mám veškeré mladé vybité. Podzimní vrhy budou vesměs testovací. U většiny siamských kusů se potřebuji ubezpečit, že je genotyp takový jako má být. Proto připouštím luštičem. Ale něco sem dám.

13.10.2015 21:23
pjdz

XXX.XXX.167.72

bronda napsal(a):
Zdravím!
Teď mám veškeré mladé vybité. Podzimní vrhy budou vesměs testovací. U většiny siamských kusů se potřebuji ubezpečit, že je genotyp takový jako má být. Proto připouštím luštičem. Ale něco sem dám.

Ještě otázka, připouštět se vám daří? Chtějí samice? zabřezávají? ptám se z důvodu, kvůli tohoto ročního období.

13.10.2015 22:05
bronda

XXX.XXX.98.84

pjdz napsal(a):
Ještě otázka, připouštět se vám daří? Chtějí samice? zabřezávají? ptám se z důvodu, kvůli tohoto ročního období.

Úspěšnost 50% Ze 4 připuštění 2 vrhy a 2 falešné březosti. Teď mám připuštěny další tři a dvě nechtějí. Na podzim je to vždycky náročnější.

27.10.2015 10:46
bronda

XXX.XXX.98.84

Nový přírůstek z dovozu. Získáno od chovatele, který jej v říjnu dovezl z klubové výstavy v Holandsku. Perfektní v srsti, ve znacích (snad chybí výraznější hřbetní pruh) a v homogenitě zbarvení. Uvítal bych výraznější samčí hlavu, kratší silnější uši a silnější přední končetiny.

27.10.2015 11:23
bronda

XXX.XXX.98.84

V podzimních vrzích ověřuji genotyp některých chovných kusů spojením s ČL. U této samice je vše madagaskarové, takže teoreticky v pořádku.

27.10.2015 11:35
bronda

XXX.XXX.98.84

Zde byl ověřován samec, který má v sobě německou krev. Samice ČL měla Aa, takže madagaskar a albíni jsou O.K., ale ten modrý nádech u siamského zbarvení... no nevím. U tak mladých králíků je někdy zbarvení silně zavádějící. Musím počkat jak se začnou vybarvovat. Už jsem viděl krásné Siž heterozygoty z tmavě šedých mláďat, z bronzově vybarvených i světle šedých. Ale je to hodně podezřelé.

30.10.2015 16:57
kachna

XXX.XXX.188.76

bronda napsal(a):
Nový přírůstek z dovozu. Získáno od chovatele, který jej v říjnu dovezl z klubové výstavy v Holandsku. Perfektní v srsti, ve znacích (snad chybí výraznější hřbetní pruh) a v homogenitě zbarvení. Uvítal bych výraznější samčí hlavu, kratší silnější uši a silnější přední končetiny.

Je to krasavec.

2.12.2015 13:59
bronda

XXX.XXX.98.84

Vyhodnotil jsem další ověřovací vrhy.
A zase chybný genotyp. Tato, letos zařazená samička, rychle skončí v polívce. Má Dd v genotypu. Četnost zjištěných chybných genotypů podtrhuje paseku, kterou dělají v chovech dovozové kusy.

2.12.2015 14:02
bronda

XXX.XXX.98.84

A tady, konečně, zase jeden pozitivní výsledek. Při správném genotypu ověřovaného kusu Siž vznikne jen madagaskarové zbarvení (pokud je tedy i ČL čistý).

16.3.2016 10:43
bronda

XXX.XXX.98.84

První jarní siamáčci. Oba vrhy jsou po homozygotním samci a hetero samicích.

9.5.2016 00:12
bronda

XXX.XXX.98.84

Stejně jako loni, tak i letos daruji chovný materiál 1.1 (Siž) novému zájemci o chov tohoto krásného plemene. Podmínkou je členství v ČSCH. Králíci jsou listopadoví.1.0 oceněn 94 body (viz obrázek). Samička je homozygot, tedy nevýstavní, ale použitelná do chovu. Samička by byla eventuelně připuštěna samcem nepříbuzným k nabízenému 1.0, takže dcery by mohly být využity k rozšíření chovného materiálu. Dopravu chovných kusů si zajistí nabyvatel.

5.12.2016 12:31
bronda

XXX.XXX.98.84

V sobotu jsem navštívil výstavu klubu zakrslých králíků v Tečovicích.
Zaujaly mne dvě skutečnosti s sekci zakrslých siamských žlutých:
1) Posuzovatelé v klidu ohodnotili kolekci, kde vedle tří žlutých bylo jedno modré zvíře (u zvířete sice uvedli, že je to modrý, ale do kolekce bylo započteno.
2) Ani chovatelé, ani posuzovatelé příliš nerozlišují mezi heterozygotním (výstavním) a homozygotním (nevýstavním) kusem a tak byly k vidění (ocenění!) obojí. Vysvětlení, které se mi dostalo, že některý siamský heterozygot může po čase takto ztmavnout a jiný ne, neberu. Nic proti homozygotům, v chovu jsou dobře použitelní, ale na výstavy nepatří. Ale chápu, proč to chovatelé dělají. Zakrslíci mají mláďat pomálu, a kolekce se pak těžko sestavují. A tak se hřeší na neznalost a na to, že to projde.

5.12.2016 19:10
marvan

XXX.XXX.252.12

Já s tím mám také stále problém přesně určit co je ještě heterozigot a co homozigot. Ta linie je velice tenká a někdy je to hodně nejasné. Co jsem si všiml, tak u velkých a zakrslých siamáků je to zbarvení celkově tmavší, co u malých siamáků už je jasný homozigot, tak u velkých, či zakrslých to je ještě heterozigot.
Ale, že byla udělaná kolekce ze žlutých a modrého simáka, tak to je fakt zarážející, ale spíš si myslím, že k tomu muselo dojít nedopatřením kdy např. se posuzuje sudá - lichá a poté se kolekce dodělávají...

5.12.2016 20:49
bronda

XXX.XXX.98.84

Mám doma dvě tmavé zakrslé samičky s temným okem, bez náznaku karmínové panenky. Dle chovatelů a posuzovatelů heterozygot, já tvrdím, že jsou to typičtí homozygoti. Pak mám samečka, typického heteráka. Jak bude chvilka času, dám sem fotky. Ověřím připuštěním. Pokud by samicky byly hetero, pak se musí časem objevit ve vrhu rusák. Pokud jsou homo, a já jsem přesvědčen, že jsou, pak ve vrzích budou jen homo a hetero cca 50/50. Pokud se mýlím, a stav u zakrslých je natolik odlišný od malých, pak se za své napadení omluvím. Jasno bude, s určitou pravděpodobností, na jaře.

6.12.2016 08:25
bronda.

XXX.XXX.195.97

bronda napsal(a):
Mám doma dvě tmavé zakrslé samičky s temným okem, bez náznaku karmínové panenky. Dle chovatelů a posuzovatelů heterozygot, já tvrdím, že jsou to typičtí homozygoti. Pak mám samečka, typického heteráka. Jak bude chvilka času, dám sem fotky. Ověřím připuštěním. Pokud by samicky byly hetero, pak se musí časem objevit ve vrhu rusák. Pokud jsou homo, a já jsem přesvědčen, že jsou, pak ve vrzích budou jen homo a hetero cca 50/50. Pokud se mýlím, a stav u zakrslých je natolik odlišný od malých, pak se za své napadení omluvím. Jasno bude, s určitou pravděpodobností, na jaře.

Jestli bude nepárnej počet narozených tak mozná bude aj 57,14 /42,86.

6.12.2016 08:41
bronda

XXX.XXX.98.84

bronda. napsal(a):
Jestli bude nepárnej počet narozených tak mozná bude aj 57,14 /42,86.

I proto jsou v textu ta písmenka "cca".

Chovatel Lada

6.12.2016 08:43
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

Na výstavě v PŘEROVĚ vystaveny 4 ks - Siamský velký žlutý, zastoupení klubu = 0...
Jinak pěkná výstava o králíky jako vždy dobře postaráno, prodej prováděn na prodejní
lístky, bez problému. Garanti označeni vestou a vizitorama a dostupný kupujícím chovatelům...
Počasí bylo příjemné, po divočině začátkem týdne, škoda dvou velkých výstav v jednom
termínu - Přerov a Brno...

6.12.2016 08:55
bronda.

XXX.XXX.195.97

Chovatel Lada napsal(a):
Na výstavě v PŘEROVĚ vystaveny 4 ks - Siamský velký žlutý, zastoupení klubu = 0...
Jinak pěkná výstava o králíky jako vždy dobře postaráno, prodej prováděn na prodejní
lístky, bez problému. Garanti označeni vestou a vizitorama a dostupný kupujícím chovatelům...
Počasí bylo příjemné, po divočině začátkem týdne, škoda dvou velkých výstav v jednom

V nitre boli tiez siamske no nic moc mne sa zda ze cele plemeno ide cestou "klenotu českého chovatelství" proste sk(u)rvit co se da jenom at je o pol bodu vic. cest vynimkam ak su.

6.12.2016 09:26
bronda

XXX.XXX.98.84

Chovatel Lada napsal(a):

Na výstavě v Přerově žlutí siamáci z klubu nebyli proto, že 2 jihomoravští chovatelé vystavovali v Brně a já už nemám vystavovat co. Samice jsou připuštěné a dva samci snězení. Jeden byl výlukový v Lysé (bílý dráp) a druhého 95. bodového bylo sice škoda zabít, ale nikdo nekoupil a držet 6 samců je už přes limit. Pro chovatele z Čech je to trochu daleko. Víc nás, buhužel, není. Klub má 16 členů, z toho Siž chovají 4 a Sim 3.

6.12.2016 09:52
bronda

XXX.XXX.98.84

bronda. napsal(a):
V nitre boli tiez siamske no nic moc mne sa zda ze cele plemeno ide cestou "klenotu českého chovatelství" proste sk(u)rvit co se da jenom at je o pol bodu vic. cest vynimkam ak su.

V Nitre byli žlutých zřejmě velcí siamáci. To je trochu něco jiného než malí, které chovám. Velcí jsou masné plemeno a k tomu a k jejich kvalitě se nemohu vyjadřovat. Rovněž tak se nemohu vyjadřovat k vaším narážkám, protože jsou zcela nekonkrétní. Na druhé straně, co se malého plemene týče, rozšíření je velice slabé, což mne dost mrzí, protože siamáky považuji za jedno z nejkrásnějších a nejekonomičtějších plemen. Bohužel, doba malým plemenům nepřeje a těm řídce rozšířeným obzvláště, protože shánění nepříbuzného materiálu vyžaduje mít k plemenu "osobní vztah". Pro běžné chovatele je to často "zbytečná" nadpráce.

6.12.2016 10:39
bronda.

XXX.XXX.195.97

bronda napsal(a):
V Nitre byli žlutých zřejmě velcí siamáci. To je trochu něco jiného než malí, které chovám. Velcí jsou masné plemeno a k tomu a k jejich kvalitě se nemohu vyjadřovat. Rovněž tak se nemohu vyjadřovat k vaším narážkám, protože jsou zcela nekonkrétní. Na druhé straně, co se malého plemene týče, rozšíření je velice slabé, což mne dost mrzí, protože siamáky považuji za jedno z nejkrásnějších a nejekonomičtějších plemen. Bohužel, doba malým plemenům nepřeje a těm řídce rozšířeným obzvláště, protože shánění nepříbuzného materiálu vyžaduje mít k plemenu "osobní vztah". Pro běžné chovatele je to často "zbytečná" nadpráce.

To niesu narazky su to moje dohady lebo vidim a citam co sa deje casto samotny chovatelia priznaju po par pivach k pravde. a ak sa mylim rad sa ospravedlnim.

6.12.2016 11:41
bronda

XXX.XXX.98.84

Pokud narážíte na podvody v chovatelství, pak máte v mnohém pravdu. A bohužel se to táhne řadou plemen a států. Pro řadu chovatelů je důležitější mít špičkově vypadajícího králíka bez ohledu na to, co tam přikřížili a bez ohledu na ty, co takového vysoce hodnoceného, ale přesto bastarda, koupí. V řadě případů jde o základní neznalost genetiky, ale mnohdy je to záměr. Mistři těchto genetických manipulací jsou Němci, kterým nahrává to, že nevedou rodokmeny. Koupil jsem z Německa 4 kusy Kuh, kde chovatel použil 3 generace zpět Rm (tento byl alespoň natolik poctivý, že si pro sebe rodokmen vedl a ten mi předal. Když jsem na modrou barvu upozornil, tak řekl, že to nevadí, že se to u nich občas používá a že stejně je to za tolik generací tak rozředěné, že výskyt modrých mláďat, či kusů se skrytou modrou alelou Dd, je blízký nule. Ale to, že každý takový kus má v potomstvu zase cca 50% Dd kusů mu nedocházelo. A tak ne, že tato bastardizace časem vymizí, ale naopak jako lavina se šíří dál.4 kusy jsem otestoval a 2 z nich byli kříženci. Loni jsem testoval celý svůj chov a do mražáku šla celá třetina.
Kdo ale bude testovat všechny své chovné kusy? Mizivé procento nadšenců. A tak dnes nikdo neví, v jakém genetickém stavu jsou plemena, kde mohou být skryty recesivní alely.

Jinak díky za změnu zavádějícího profilového obrázku. Pokud si ještě, jako projev dobré vůle, změníte nick, bylo by to skvělé a Váš přístup bych velice ocenil.

6.12.2016 13:03
bronda.

XXX.XXX.195.97

bronda napsal(a):
Pokud narážíte na podvody v chovatelství, pak máte v mnohém pravdu. A bohužel se to táhne řadou plemen a států. Pro řadu chovatelů je důležitější mít špičkově vypadajícího králíka bez ohledu na to, co tam přikřížili a bez ohledu na ty, co takového vysoce hodnoceného, ale přesto bastarda, koupí. V řadě případů jde o základní neznalost genetiky, ale mnohdy je to záměr. Mistři těchto genetických manipulací jsou Němci, kterým nahrává to, že nevedou rodokmeny. Koupil jsem z Německa 4 kusy Kuh, kde chovatel použil 3 generace zpět Rm (tento byl alespoň natolik poctivý, že si pro sebe rodokmen vedl a ten mi předal. Když jsem na modrou barvu upozornil, tak řekl, že to nevadí, že se to u nich občas používá a že stejně je to za tolik generací tak rozředěné, že výskyt modrých mláďat, či kusů se skrytou modrou alelou Dd, je blízký nule. Ale to, že každý takový kus má v potomstvu zase cca 50% Dd kusů mu nedocházelo. A tak ne, že tato bastardizace časem vymizí, ale naopak jako lavina se šíří dál.4 kusy jsem otestoval a 2 z nich byli kříženci. Loni jsem testoval celý svůj chov a do mražáku šla celá třetina.
Kdo ale bude testovat všechny své chovné kusy? Mizivé procento nadšenců. A tak dnes nikdo neví, v jakém genetickém stavu jsou plemena, kde mohou být skryty recesivní alely.

Jinak díky za změnu zavádějícího profilového obrázku. Pokud si ještě, jako projev dobré vůle, změníte nick, bylo by to skvělé a Váš přístup bych velice ocenil.

Cely zivot je o učení, nedavno ste si mysleli ze mozete cokolvek pomaly sa menite k lepsiemu v kazdom veku sa clovek vie ucit a nesmie zabudat ze vek neospravedlnuje. nick sa neda zmenit jedine ho zrusit, mozno pride cas ze to spravim ale zatial nevidim dovod. Fotka nebola vobec zavádzajúca len chcela poukázať na úroveň "odborníkov na plemenné králiky" ktorý majú na 80% zahmlené oči od alkoholu ked pisu na ifaunu. To je poznať hned ked nespoznajú velmi zlu fotomontáž a povazújú fotku za "ukradnutú" :).

6.12.2016 14:46
bronda

XXX.XXX.98.84

bronda. napsal(a):
Cely zivot je o učení, nedavno ste si mysleli ze mozete cokolvek pomaly sa menite k lepsiemu v kazdom veku sa clovek vie ucit a nesmie zabudat ze vek neospravedlnuje. nick sa neda zmenit jedine ho zrusit, mozno pride cas ze to spravim ale zatial nevidim dovod. Fotka nebola vobec zavádzajúca len chcela poukázať na úroveň "odborníkov na plemenné králiky" ktorý majú na 80% zahmlené oči od alkoholu ked pisu na ifaunu. To je poznať hned ked nespoznajú velmi zlu fotomontáž a povazújú fotku za "ukradnutú" :).

Nikdy jsem si nemyslel, že mohu cokoliv. To je a vždy byla jen Vaše představa. To, o co mi šlo v dávno ukončené diskusi, bylo jen vymezení se proti aroganci a za tím si stojím. Ale nevidím žádný pozitivní smysl to znovu otevírat. Věnujme se chovatelsky prospěšnějším tematům. Třeba jak rozšířit chovy malých siamáků v tvrdé konkurenci masných plemen a hybridů...

6.12.2016 16:13
burgund6

XXX.XXX.33.7

Chovatel Lada napsal(a):

Ty vesty na garantech jste asi viděl jenom Vy.Pokud jsem si dobře všiml, tak měli jenom kartičku na hrudi s nápisem pořadatel.

Chovatel Lada

6.12.2016 17:44
Chovatel Lada

XXX.XXX.97.68

burgund6 napsal(a):
Ty vesty na garantech jste asi viděl jenom Vy.Pokud jsem si dobře všiml, tak měli jenom kartičku na hrudi s nápisem pořadatel.

Co jsem jednal s garantama u králíků tak měli vestu a vizitor...
Kdy jste tam byl?

6.12.2016 18:10
marvan

XXX.XXX.252.12

bronda napsal(a):

To jsem teda zvědavej jak to dopadne.

6.12.2016 19:05
burgund6

XXX.XXX.33.7

Chovatel Lada napsal(a):
Co jsem jednal s garantama u králíků tak měli vestu a vizitor...
Kdy jste tam byl?

Od 9 do cca 10,45 v sobotu.

7.12.2016 09:05
bronda.

XXX.XXX.195.97

bronda napsal(a):
Nikdy jsem si nemyslel, že mohu cokoliv. To je a vždy byla jen Vaše představa. To, o co mi šlo v dávno ukončené diskusi, bylo jen vymezení se proti aroganci a za tím si stojím. Ale nevidím žádný pozitivní smysl to znovu otevírat. Věnujme se chovatelsky prospěšnějším tematům. Třeba jak rozšířit chovy malých siamáků v tvrdé konkurenci masných plemen a hybridů...

Ja som vedel ze tu pravdu skor ci neskor napisete uz tomu rozumiem. Bolo pre mna velmi nepochopitelne ze clovek v zrelom veku a vs vzdelanim sa chova ako chova. každá Dakujem za priznanie pravdy. Ja si myslim ze ked spravim niekomu zle nestaci sa ospravdlnit je to potrebne aj odcinit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík