Zdravím. Začínám s chovem králíků a konečně jsem dokončil králíkárnu. Teď už jen sháním nějaké osazenstvo. Jak čtu ty inzeráty tak shledávám, že spousta chovatelů nabízí králíky třeba starší 3 měsíců bez očkování na myxomatozu a mor. Mohuje tedy nechat i v tomto věku králíky očkovat a jaká to má úskalí ? Není nějaký chovatel z okolí Ratají nad Sázavou, který by mi nějaké králíky prodal a ppř. poradil s chovem ?
Děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

charvy
napsal(a):
Zdravím. Začínám s chovem králíků a konečně jsem dokončil králíkárnu. Teď už jen sháním nějaké osazenstvo. Jak čtu ty inzeráty tak shledávám, že spousta chovatelů nabízí králíky třeba starší 3 měsíců bez očkování na myxomatozu a mor. Mohuje tedy nechat i v tomto věku králíky očkovat a jaká to má úskalí ? Není nějaký chovatel z okolí Ratají nad Sázavou, který by mi nějaké králíky prodal a ppř. poradil s chovem ?
Děkuji za odpovědi.
No jasně, očkovat se dá v jakémkoliv věku. Úskalí to má snad jedno, a to, že králík může uhynout na mor dříve, než se po očkování vytvoří imunita (trvá to tak 2 týdny).
Králíky můžete očkovat kdykoli od 10 týdnů. Stejně se pak musí po půl roce (nebo po 9 měsících) přeočkovat podle druhu vakcíny. Takže pokud si přivezete od chovatele králíky kteří nejsou očkovaní, tak je hned nechte po aklimatizaci naočkovat. Někdy se stává, že pokud si přivezete králíka z výstavy, tak stejně nevíte, kdy byl očkován, takže je lepří ho nechat přeočkovat. Výrobci vakcín uvádějí, že opakované očkování králíkům nemůže uškodit.