Dostala som pred dvoma tyzdnami od znameho 4 samicky belgickeho obra. Kedze doteraz som sa chovu zajacov nevenovala zhanam materialy studujem a snazim sa ako sa hovori pocas jazdy vediet to co potrebujem aby som o zajace neprisla a pomaly sa zaradila k chovatelom.
Co ma trosku zneistuje je to, ze som si precitala dost vela komentarov o tom ze BO nie je velmi dobry vyber, ze su to problemove zajace a podobne. Znamy ktory ich chova ma krasne velke kusy aj ked aj uhynov mal toho roku dost. Rada by som a spytala skusenejsich na ich nazor na toto plemeno, Pripadne s cim by mi doporucili krizit aby som dosla k hybridom menej problemovym a vhodnym na maso.
trnka
napsal(a):
Dostala som pred dvoma tyzdnami od znameho 4 samicky belgickeho obra. Kedze doteraz som sa chovu zajacov nevenovala zhanam materialy studujem a snazim sa ako sa hovori pocas jazdy vediet to co potrebujem aby som o zajace neprisla a pomaly sa zaradila k chovatelom.
Co ma trosku zneistuje je to, ze som si precitala dost vela komentarov o tom ze BO nie je velmi dobry vyber, ze su to problemove zajace a podobne. Znamy ktory ich chova ma krasne velke kusy aj ked aj uhynov mal toho roku dost. Rada by som a spytala skusenejsich na ich nazor na toto plemeno, Pripadne s cim by mi doporucili krizit aby som dosla k hybridom menej problemovym a vhodnym na maso.
CHovám obry již několik let a nemám větších problémů - jsou to bezva králici -- pokud ti vaši jsou čistokrevní s PP - nekřížil bych je s ničím a pracoval bych na jejich čistém chovu --at se daří - KAREL:o)
trnka
napsal(a):
Dakujem za reakciu ktorej sa tesim, akurat mam otazku ohladom samic a pripustania, mozno to bola len nahoda ale moj znamy si dost stazoval ze jeho samice pozabijali mlade a to nie jedna a nie raz, tak neviem ci to suvisi s chovnym druhom alebo je to len nahoda
Také se mi to stalo - byl to zimní vrh - leden - ---špekuloval jsem co s tím až mne napadlo udělat kotiště - od té doby je vše v pohodě --------------- samice belgičaka jsou i dosti náročné na klid - problém může vzniknout -- to vím od jiných chovatelů --- když je ruší např. slepice - nebo pes -atd.
Souhlasím s Karlem, že chov BO je stejně problémový či bezproblémový(každý ať si vybere) jako chov jakéhokoliv jiného plemene. Já chovám belgické obry albíny (BOA), pokud se mi za celou dobu chovu vyskytl problém s odchovem králíčat tak to bylo vždy přítomností myší v hnízdě či jeho okolí, samice pak mladé zlikvidovala, toto se mi stalo asi tak dvakrát, přičemž deratizaci provádím prakticky nonstop, bohužel staré stavení je staré stavení. Jinak moje samice jsou vzorné matky, kotiště zásadně nedávám, samice, která by si neuměla postavit hnízdo by putovala nekompromisně ke kuchyňské úpravě, podotýkám, že chovám králíky ve jednoprostorových kotcích na podlaze stáje, tudíž od cihelné podlahy izoluje jen to co si samice nanosí či postaví, odchovy jsou bezproblémové. Ohledně rušení během odchovu bych to viděl takhle, pokud máte na dvoře psa či slepice tak to není problém, já mám na dvoře dva psy, kteří mohou volně ke králikům a není v tom problém, ve stájí s králíky jsou ustájené i kozy a také není problém, takže pokud by nějaká samice reagovala přehnaně na zvířata kolem tak bych ji vyřadil z chovu, belgické obry albíny mám rád právě pro jejich pohodovou povahu. Přeji hodně úspěchů ve vašem chovu
boaobr
napsal(a):
Souhlasím s Karlem, že chov BO je stejně problémový či bezproblémový(každý ať si vybere) jako chov jakéhokoliv jiného plemene. Já chovám belgické obry albíny (BOA), pokud se mi za celou dobu chovu vyskytl problém s odchovem králíčat tak to bylo vždy přítomností myší v hnízdě či jeho okolí, samice pak mladé zlikvidovala, toto se mi stalo asi tak dvakrát, přičemž deratizaci provádím prakticky nonstop, bohužel staré stavení je staré stavení. Jinak moje samice jsou vzorné matky, kotiště zásadně nedávám, samice, která by si neuměla postavit hnízdo by putovala nekompromisně ke kuchyňské úpravě, podotýkám, že chovám králíky ve jednoprostorových kotcích na podlaze stáje, tudíž od cihelné podlahy izoluje jen to co si samice nanosí či postaví, odchovy jsou bezproblémové. Ohledně rušení během odchovu bych to viděl takhle, pokud máte na dvoře psa či slepice tak to není problém, já mám na dvoře dva psy, kteří mohou volně ke králikům a není v tom problém, ve stájí s králíky jsou ustájené i kozy a také není problém, takže pokud by nějaká samice reagovala přehnaně na zvířata kolem tak bych ji vyřadil z chovu, belgické obry albíny mám rád právě pro jejich pohodovou povahu. Přeji hodně úspěchů ve vašem chovu
Co je na tom špatně,když samice rodí v kotišti ??
karel55
napsal(a):
Co je na tom špatně,když samice rodí v kotišti ??
Někteří lidi si myslí, že se tím zamaskuje horší samice - matka, vada mateřského pudu, a asi i že si v kotišti samice nemusí udělat hnízdo...
Což není až tak pravda, protože když je samice blbá, nepomůže nic. Potahala mi samice mladé bez kotiště i s ním. Porodila mimo hnízdo tak i tak. A to, že je kotiště předloženo neznamená, že jej použije. Zrovna teď mi ze tří prvniček použila kotiště pouze jedna.
Mně se kotiště líbí, je to náhražka pro králíka přirozené nory, a protože hnízdo má pevný rám, tedy jak jsou mladí trochu větší a začínají se hýbat, je kotištěm značně snížena šance, že by vylezli ven a prochladli. Přece jen je rozdíl poslepu bloudit v bedýnce 20x40cm a nebo v kotci 1,5m2.
No a další plus, tím že mladí jsou v kotišti "zavření" déle, má samice víc klid. Než když mimina s napůl rozlepenýma očima už loudí za ní pro mlíko a ona musí furt zdrhat. Z praxe se mi protáhla doba co jsou mladí v hnízdě na 30-35dní než poprvé opustí kotiště, oproti dříve běžným prvním výletům jen co rozlepili oči.
Jo a přidám - většina mých samic preferuje odpočinek na střeše kotiště, podobně jako kočky.
rabbit
napsal(a):
Samice BO mi už druhý vrh roztahala po kotci, poprvé si aspoň udělala hnízdo, napodruhé nic. Zkusím tedy kotiště, nikdy jsem ho nepoužíval tak nevím jaké by měly být rozměry. U příspěvku výš je psáno 20x40, není to málo ? Může mi někdo napsat rozměry kotiště které používá sám ?
Jojo, já nemám obry, ale malé plemeno. Rozměry jsem vzal tak, že jsem si změřil samici, aby se do kotiště vlezla na délku i šířku, a něco málo přidal aby se otočila zase ven. A kolega nepoužívá jako "kotiště" plnou bedýnku, ale jen rám, prostě zbouchaný čtverec z fošny, takže to má tu výšku cca 10-15cm a hotovo, jen jako zábrana pohybu mladým a soudržnost hnízda. Funkci plní podobně.
Zdravím Karla i ostatní obraře! Na Karlův dotaz, na kotišti pro samice BO není nic špatného, jen jsem napsal jak to praktikuji já, moc rád si zde počtu jak to v praxi máte i vy ostatní chovatelé, takže sem ať přispívá každý, kdo má co k plemenu obra mezi domácími králíky co napsat. Hodně zdaru všem!
boaobr
napsal(a):
Zdravím Karla i ostatní obraře! Na Karlův dotaz, na kotišti pro samice BO není nic špatného, jen jsem napsal jak to praktikuji já, moc rád si zde počtu jak to v praxi máte i vy ostatní chovatelé, takže sem ať přispívá každý, kdo má co k plemenu obra mezi domácími králíky co napsat. Hodně zdaru všem!
Děkuji za pozdrav a přeji jen ty největší obry
rabbit
napsal(a):
Samice BO mi už druhý vrh roztahala po kotci, poprvé si aspoň udělala hnízdo, napodruhé nic. Zkusím tedy kotiště, nikdy jsem ho nepoužíval tak nevím jaké by měly být rozměry. U příspěvku výš je psáno 20x40, není to málo ? Může mi někdo napsat rozměry kotiště které používá sám ?
Já to s kotištěm nikterak nepřeháním a snažil jsem se to vyřešit co nejpraktičtějši - samici,která bude mít mladé mám umístěnou v kotci o velikosti 200cm x 80 x 80 -- cca 10 dnů před termínem vrhu přepažím 50 cm délky kotce---celodřevěnou přepážkou ve které mám 12 cm od podlahy otvor 20X20 cm ---- přepážka kvůli větrání není až ke stropu ,ale má výšku 70 cm no a na dvířka našroubuji překližku anebo dřevotřísku ---- takže mi vznikne takové intimní místečko,plné bezpečí
o rozměrech 50 x80 x 80 cm ---nastelu slámu a mám hotovo
--- já jsem zvolil tento způsob hlavně kvůli samicím - pro jejich pocit bezpečí a klidu
karel55
napsal(a):
Já to s kotištěm nikterak nepřeháním a snažil jsem se to vyřešit co nejpraktičtějši - samici,která bude mít mladé mám umístěnou v kotci o velikosti 200cm x 80 x 80 -- cca 10 dnů před termínem vrhu přepažím 50 cm délky kotce---celodřevěnou přepážkou ve které mám 12 cm od podlahy otvor 20X20 cm ---- přepážka kvůli větrání není až ke stropu ,ale má výšku 70 cm no a na dvířka našroubuji překližku anebo dřevotřísku ---- takže mi vznikne takové intimní místečko,plné bezpečí
o rozměrech 50 x80 x 80 cm ---nastelu slámu a mám hotovo
--- já jsem zvolil tento způsob hlavně kvůli samicím - pro jejich pocit bezpečí a klidu
S tím přepažením jsem taky spekuloval. Udělám jí z toho 1+1 a třeba to na potřetí vyjde.
Děkuji mnohokrát
rabbit
napsal(a):
Nachystal jsem jí kotiště a dnes si začala stavět hnízdo před ním .Doufám že ví co dělá.
To teda koukám - s tim jsem se ještě nesetkal ---držím palce at vše proběhne v pohodě a máš spoustu mládeže - já jsem to letos vyřešil tímto způsobem https://www.ifauna.cz/kralici/forum/r/detail/822965/zimni-porodna-o
rabbit
napsal(a):
Viděl jsem, už jsem se nad tím rozplýval
. Já momentálně takovou možnost nemám jinak bych do toho šel taky. Mám ale dotaz: má smysl jí to počínající hnízdo předělat do kotiště, s nadějí že ho v kotišti dostaví? Nebo je to blbost a bude lepší to ponechat na ní?
Já nemám s tímto žádnou zkušenost - ještě se mi to nestalo -- chodí samička do kotiště?? - nepředělával bych to - at si sama zvolí,kde chce mládata mít --- a kdy má porodit mladé???
rabbit
napsal(a):
Kotiště tam má asi týden, normálně v něm funguje.Nedělal jsem klasickou bednu ale přepažil jsem kotec a zatemnil dvířka. Tím jak to přijala jsem si myslel že to bude v pohodě ale dnes mě teda překvapila. Rodit by měla 4-5 února. Nechám jí to tak a uvidím.
To se ještě může změnit - sama si může těsně před porodem slámu z hnízda nanosit do kotiště -- držím pěsti at vše dopadne v pohodě -- až budou mladé tak napiš jak vše dopadlo
Nezasahujte jej do toho.Skúšal som to.Stejne si urobí po svojom,ak jej to premiestnite.Ono kotce sú dvojsečná zbraň.Výhoda je,že mladé tak ľahko nevyjdu von,ale ani naopak.Ak náhodou pri kojení niektoré vynesie von,tak má sťažený prístup k návratu.Hlavne v lete. Inak je to plemeno ako každé iné.A pani,nie zajac,ale králik.Nie je to len zámena slov,ale má to svoj význam.Veľa úspechov.
To je divné,keby išlo o falošnú kotnosť,tak si robieva hniezdo skôr,ale presne na termín?Ešte by som chvíľu počkal či neprenáša,aj to sa mi stalo,keď už si ho spravila.Ak je krotšia,tak sa dá prehmataním zadnej brušnej dutiny z oboch strán naraz oboma rukami, hlavou k vám ,či je kotná.Jemne zacítite také hrudky.Ale najskôr by som počkal.Najviac 2 dni po termíne.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zdejších obříkářů jak je to s chovem BOA a BO. Je dovoleno , teda bavíme se o králících s PP, křížit tyto dvě varianty nebo jde o samostatné jako druhy, bez možného křížení, v případě, že lze křížit jak je to s barevnými variantami, je bílá dominantní? A jak je to s jinými barvami. Vlastním samce BOdiv a mám Samici BOčernou a BOmodrou. Z prvního spojení předpokládám divoké, železité a černé. U druhéhé nevím zda je to zase rozumné křížit, s ohledem na výrazné barevné rázy, aby z toho nevyšli nějaké nevýrazné nesmysly. Jinak kotiště máme také a spokojenost mně i samic a jak je psáno výše rádi lezou i nahoru na bedýnku. Mám kotce 120cm na120(spíše ohrádky se střechou) a v nich bedýnku a roděj tak i jiné druhy a občas se stane, že si udělají hnízdo mimo. Přeji mnoho úspěchů Veronika
veronika.machova33
napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zdejších obříkářů jak je to s chovem BOA a BO. Je dovoleno , teda bavíme se o králících s PP, křížit tyto dvě varianty nebo jde o samostatné jako druhy, bez možného křížení, v případě, že lze křížit jak je to s barevnými variantami, je bílá dominantní? A jak je to s jinými barvami. Vlastním samce BOdiv a mám Samici BOčernou a BOmodrou. Z prvního spojení předpokládám divoké, železité a černé. U druhéhé nevím zda je to zase rozumné křížit, s ohledem na výrazné barevné rázy, aby z toho nevyšli nějaké nevýrazné nesmysly. Jinak kotiště máme také a spokojenost mně i samic a jak je psáno výše rádi lezou i nahoru na bedýnku. Mám kotce 120cm na120(spíše ohrádky se střechou) a v nich bedýnku a roděj tak i jiné druhy a občas se stane, že si udělají hnízdo mimo. Přeji mnoho úspěchů Veronika
Dobrý večer přeji Veroniko --- moc se v genetice nevyznám,takže příliš nemohu radit,ale napíši vám jak je to u mne s barevnými BO. Protože jsem chovatel modrých obrů a králiku této barvy je v mém okolí žalostně málo křížil jsem /JE TO POVOLENO/ černého xmodrá -- po prvním křížení jsem měl všechny BO černé /černá je dominantní/ avšak se skrytou vlohou k modré . Vybral jsem si nejkrásnějšího černého samečka
a opět jej křížil s modrou samičkou v tomto spojení se mi rodí mládata již černá i modrá
- ovšem nikdy nevím předem kolik bude černých a kolik modrých - je to různé --záleží jakou náladu má pani příroda
.S albinama žel zkušenosti nemám,ale dalo by se to vypočítat dle genotypu určitě vám tady někdo poradí ---at se vam daří KAREL
P.S.nemáte nááááááááhodou na prodej samičku BO modrého???
Dobrý den, děkuji za odpověď, s křížením černého a modrého mám stejné zkušenosti, křížila jsem modrého samce s černou samicí (obyč. na maso) a až černá samička z toho vrhu puštěná modrým samcem měla modré i černé ve vrhu. Bohužel modré mladé samičky teď nemám, a i tak modrá samice je bez PP, i modrého samce mám bez PP tehdá jsem ještě papíry nechtěla i když je pan chovatel nabízel. Jestli chcete můžu Vám dát kontakt na toho pana chovatele, on třeba bude mít modré s PP na prodej. Černá samice je s PP od stejného chovatele a má psané rodiče železité a bylo mi řečeno, že může mít i modrá mláďata,takže někde vzadu možná má modré předky, s modrým samcem dala všechny černé. A samce mám divokého s PP. Zatím zdravím, obříkům zdar! Veronika
karel55
napsal(a):
Dobrý večer přeji Veroniko --- moc se v genetice nevyznám,takže příliš nemohu radit,ale napíši vám jak je to u mne s barevnými BO. Protože jsem chovatel modrých obrů a králiku této barvy je v mém okolí žalostně málo křížil jsem /JE TO POVOLENO/ černého xmodrá -- po prvním křížení jsem měl všechny BO černé /černá je dominantní/ avšak se skrytou vlohou k modré . Vybral jsem si nejkrásnějšího černého samečka
a opět jej křížil s modrou samičkou v tomto spojení se mi rodí mládata již černá i modrá
- ovšem nikdy nevím předem kolik bude černých a kolik modrých - je to různé --záleží jakou náladu má pani příroda
.S albinama žel zkušenosti nemám,ale dalo by se to vypočítat dle genotypu určitě vám tady někdo poradí ---at se vam daří KAREL
P.S.nemáte nááááááááhodou na prodej samičku BO modrého???
Zdravím!
Na křížení černého s modrým by jste musel mít povoleno regenerační křížení. Běžným chovatelům to povoleno NENÍ. Registrační řád výslovně říká:
2.4 Oba rodiče musejí být téhož plemena a téhož barevného rázu.
U BO a několika dalších plemen s výjimkou:
2.4.2.1 U plemen BO, FB, AB, MaB, Ho, ZB, Z, spojení divoce zbarvených, železitých a černých, avšak černých jen tehdy, jsou-li tzv. černě železitými, tj. železitými homozygoty a genotypu AA BB CC DD GG, pocházejícími ze železitých předků e e ať již homozygotních /černě železitých/ nebo monohybridních /typicky železitých/.
Při křížení černých s modrými, jak jste uvedl vzniká v F1 generaci černý monohybrid Dd, kde malé "d" je vloha pro modrou barvu, nicméně "D" je dominantní. Tudíž i u černých v F2 generaci nemáte jistotu, zda jsou čistí "DD" nebo monohybridi Dd - takže je do oběhu pouštět nemůžete. Modří budou "dd", tudíž čistí, ale i tak to bez schválení regeneračního křížení na modré děláte "načerno".
U BOA je genotyp aa ........................ co je za tím "aa" nevíte, takže při křížení s černým nebo modrým BO je to zase alchymie nevhodná pro běžného chovatele. I zde není toto křížení bez příslušných schválení běžně povoleno.
veronika.machova33
napsal(a):
Dobrý den, děkuji za odpověď, s křížením černého a modrého mám stejné zkušenosti, křížila jsem modrého samce s černou samicí (obyč. na maso) a až černá samička z toho vrhu puštěná modrým samcem měla modré i černé ve vrhu. Bohužel modré mladé samičky teď nemám, a i tak modrá samice je bez PP, i modrého samce mám bez PP tehdá jsem ještě papíry nechtěla i když je pan chovatel nabízel. Jestli chcete můžu Vám dát kontakt na toho pana chovatele, on třeba bude mít modré s PP na prodej. Černá samice je s PP od stejného chovatele a má psané rodiče železité a bylo mi řečeno, že může mít i modrá mláďata,takže někde vzadu možná má modré předky, s modrým samcem dala všechny černé. A samce mám divokého s PP. Zatím zdravím, obříkům zdar! Veronika
Krásný večer přeji :o) pokud můžu požádat,tak by mne potěšilo,kdyby jste mi poslala kontakt na pana chovatele modrásků :o) --- moje adresa je kaja.bajaja@seznam.cz přeji vám at vaši obříci jsou největší ze všech obrů KAREL:o)
Ano,ak parentálna D je dominantná čierna a d recesívna modrá v F1 to ešte nerozozná zo všetkých možností a v F2 je to o to viac možností že nevie,akých rodičov z F1vybral,teda aspoň z polovice ak pozná toho jedného.Muselo by sa pokračovať v krížení ďalej.Mohol by skúsiť aj z F1 imbreeding depresiu,ale púšťat sa do toho je ešte horšie ako to predtým.A bez povolenia je to absurdné. Ak som to pochopil správne.
chov.majster
napsal(a):
Ano,ak parentálna D je dominantná čierna a d recesívna modrá v F1 to ešte nerozozná zo všetkých možností a v F2 je to o to viac možností že nevie,akých rodičov z F1vybral,teda aspoň z polovice ak pozná toho jedného.Muselo by sa pokračovať v krížení ďalej.Mohol by skúsiť aj z F1 imbreeding depresiu,ale púšťat sa do toho je ešte horšie ako to predtým.A bez povolenia je to absurdné. Ak som to pochopil správne.
Ufffffffff - to je pro mne opravdu složité :o) - docela se mi z toho imbreedingu zamotala hlava --- budu raději shánět modráky již modré
--- děkuji za snahu
http://www.klubbelgickychobru.cz/ tam je kontak na chovatele modrých zdravím Karle
Nie je to také hrozné ako to vyzerá.Imbreeding je zámerné príbuzenské kríženie brata a sestry /vlastne incest/ 20 generácií po sebe na ustálenie genetických znakov.Samozrejme je tam veľký odpad degenerácie jedincov.Parental sú rodičia a F-filiálna generácia a podľa čísla 1,2,tretia..generácia.Po dlhšom krížení tuším 64 gen.2 homozygótov dom.a reces.po heteroz.kríž.by vám mal vzniknúť selekciou /zámerným výberom/nový druh.Ale načo sa trápiť,keď už je to hotové.BO,ktorého spomínate ho z belgicka ďalej šľachtili angl.na kvalitu a farbu srsti a nemci na telesný rámec /dĺžka a veľkosť/.Prajem veľa úspechov v chove.
ozzydan
napsal(a):
http://www.klubbelgickychobru.cz/ tam je kontak na chovatele modrých zdravím Karle
ahoj Ozzy
------ jj s chovateli klubu jsem v kontaktu ,ale i u nich to je bída
--- navíc je to i o vzdálenostech - tam a zpět 500km -- kamoši byli i v Německu,ale ty ceny - ty ceny -- kvalitnější modras tam stojí okolo 200eur - hladi jedni
- měj se krásně a at ti běloušci rostou!!!!
-- loni na podzim jsme měli v Přerově výstavu Morava a Slezsko - kromě modrých beranů -nic ,ale měl jsi tady krásnou konkurenci v běláscích
chov.majster
napsal(a):
Nie je to také hrozné ako to vyzerá.Imbreeding je zámerné príbuzenské kríženie brata a sestry /vlastne incest/ 20 generácií po sebe na ustálenie genetických znakov.Samozrejme je tam veľký odpad degenerácie jedincov.Parental sú rodičia a F-filiálna generácia a podľa čísla 1,2,tretia..generácia.Po dlhšom krížení tuším 64 gen.2 homozygótov dom.a reces.po heteroz.kríž.by vám mal vzniknúť selekciou /zámerným výberom/nový druh.Ale načo sa trápiť,keď už je to hotové.BO,ktorého spomínate ho z belgicka ďalej šľachtili angl.na kvalitu a farbu srsti a nemci na telesný rámec /dĺžka a veľkosť/.Prajem veľa úspechov v chove.
Je vidět,že se opravdu vyznaté a já vám děkuji za písmenka --- také vám přeji at se vám ve vašem chovu daří co nejlépe
a co ondra souček ten chova modraky celkem uspěšně. a ja bohužel nemam nic žadne obry rozvod nove bydlište ,třeba stavět nove chov. zařízení nejde to tak rychle zatím mám jen N.b ale zas to rozjedu ve velkém jak kdysi to jsem měl 12 plemen,odchovaných přes 200 mladých to byly krásne časy hlavně na jaře jak to vylézalo z hnízd navíc se líhnuly kačata a hlavně začínaly rust kopřivy. levny zdroj vitamínu. kralici po řezaných jeli víc jak po trávě trochu posypat otrubama a levne krmeni. co zašlapali dožraly kury z kačenama. minuly týden mi došly sušené kopřivy . ještě mám trochu sušene topinambury to maji taky strašně rádi letos toho budu muset víc rozsadit Dan
ozzydan
napsal(a):
a co ondra souček ten chova modraky celkem uspěšně. a ja bohužel nemam nic žadne obry rozvod nove bydlište ,třeba stavět nove chov. zařízení nejde to tak rychle zatím mám jen N.b ale zas to rozjedu ve velkém jak kdysi to jsem měl 12 plemen,odchovaných přes 200 mladých to byly krásne časy hlavně na jaře jak to vylézalo z hnízd navíc se líhnuly kačata a hlavně začínaly rust kopřivy. levny zdroj vitamínu. kralici po řezaných jeli víc jak po trávě trochu posypat otrubama a levne krmeni. co zašlapali dožraly kury z kačenama. minuly týden mi došly sušené kopřivy . ještě mám trochu sušene topinambury to maji taky strašně rádi letos toho budu muset víc rozsadit Dan
pisete susene topinambury tak som sa chcela opytat co a ako susite u topinambur, mne to doniesol kolega ze nech si posadim oni pouzivaju hluzy v kuchyni. mam nevyuzitych 10 arov ornej pody tak aspon ju vyuzijem na nieco, minuly rok som okrem ineho pestovala krmnu repu ale kralikom moc nechutila a hydina ju zrala len nastruhanu inak ostala nedotknuta, mozno topinambury budu chutit viac a kedze sa chystam rozsirit chov ako kralikov tak hydiny kazda rada na lacne krmenie pride vhod.
topinambury pěstuji pouze na list, zelené přidávám králiku jako pamlsek.když má rostlina asi 1,5m skracuji na 1m a krmim. co nestihaji kralici zkonzumovat svážu cele stonky a zavěsím dod přistřešek netřeba se o to starat samo uschne a v zime krmím. hlizy si občas dám pro sebe je to velice dobré za sirova
Děkuji všem za užitečné příspěvky, i když nejsem blondýna, tak lidovou mluvou to shrnu a opravte mně, když to tak nebude. Nemůžu křížit BOA s jinými BO, zase jen s BOA, nemůžu křížit BOmodrého s ničím jiným než BOmodrým pokud nemám vyjímku na BOčerného, což nemám, jsem běžný chovatel, můžu křížit BOdiv s BOčernou, která má oba rodiče BOžel. bez zvláštního povolení. Uf to jsem netušila, že to je taková věda, zdravím Veronika
ozzydan
napsal(a):
Ondra Souček si musel loni na podzim koupit u mne dvě samice - je na tom také špatně -- s novou krvi je to na prd - tady už skoro není a v Německu se nikomu nechce kupovat - pro nás drahota jako hrom --------- držím ti palce at se ti zadaří vybudovat co nejdříve nové bydlení pro zvířatka ke tvoji spokojenosti
----- jj topinambury jsou kvalitka - také s nima krmím - přesně jako ty
měj se krásně
ozzydan
napsal(a):
kralikum to muže dávat ale zas toho nemam tolik teprve si to množím až toho bude dostatek tak i hlizy dostanou roste to upne samo
já topinambury nemusím nikterak řešit - u nás u Bečvy jich rostou lány a tak vždy když jedu rano z práce nařežu plný kufr auta - to je potom rachot v kralikárně
veronika.machova33
napsal(a):
Děkuji všem za užitečné příspěvky, i když nejsem blondýna, tak lidovou mluvou to shrnu a opravte mně, když to tak nebude. Nemůžu křížit BOA s jinými BO, zase jen s BOA, nemůžu křížit BOmodrého s ničím jiným než BOmodrým pokud nemám vyjímku na BOčerného, což nemám, jsem běžný chovatel, můžu křížit BOdiv s BOčernou, která má oba rodiče BOžel. bez zvláštního povolení. Uf to jsem netušila, že to je taková věda, zdravím Veronika
Také jsem to tak pochopil --- kralikařina je věda,která se naučit dá
-- hezky večer přeji
karel55
napsal(a):
já topinambury nemusím nikterak řešit - u nás u Bečvy jich rostou lány a tak vždy když jedu rano z práce nařežu plný kufr auta - to je potom rachot v kralikárně
karel55 dobrý den, je to topinambur hlíznatý nebo planý ? Na stránkách kralikar. cz p. Suška napsal pěkný článek o topinamburech. V mém okolí taky roste topinambur, ale je to ten planý. Hlízu nemá moc velkou, ale zajímá mě jestli se dá krmit nadzemní část a pokud ano jestli má významné výživné prvky jako topinambur hlíznatý třeba : vlákninu, aminokyseliny, vitamíny , hlavně vitamín C atd. Děkuji
hyla
napsal(a):
karel55 dobrý den, je to topinambur hlíznatý nebo planý ? Na stránkách kralikar. cz p. Suška napsal pěkný článek o topinamburech. V mém okolí taky roste topinambur, ale je to ten planý. Hlízu nemá moc velkou, ale zajímá mě jestli se dá krmit nadzemní část a pokud ano jestli má významné výživné prvky jako topinambur hlíznatý třeba : vlákninu, aminokyseliny, vitamíny , hlavně vitamín C atd. Děkuji
Ahoj - když jsem se zajímal o topinambur hlouběji,tak se mi podařilo zjistit,že tato rostlina má pouze jediné zastoupení a to je slunečnice topinambur - Helianthus tuberosus L jako starší název se uvádí topinambur hlíznatý ----- topinambur plany tudiž neexistuje -- existuje však planě rostoucí - jako každa rostlina ,která roste planě má plody /hlízy/ poněkud menší než která se pěstuje v lepších podmínkách pro hospodařské účely --- živiny jsou v ní obsaženy ve stejnem poměru jako u rostliny pěstované v kulturnějších podmínkách -- já ji dávám králikům hlavně pro vysoký obsah vlákniny,kterou potřebuji ke zdárnemu životu a které není nikdy dost
bronda
napsal(a):
Kde že to rostou? Zajel bych si na jaře na hlízy. Já jsem spíše na horním toku Bečvy.
Na horním toku Bečvy poměry výskytu neznám - já je sklízím u Lipníka nad Bečvou,ale myslím si ,že by stačila procházka ve tvém okolí a rostlinku objevíš - roste skoro všude - na krajích lesa- u řek a potoků ....... ty co rostou planě však mají hlízi jen o velikosti do 5 cm -- u nás vyšel v novinách inzerát na prodej hliz,tak se pozeptám o jakou jakost se jedná
karel55
napsal(a):
Ahoj - když jsem se zajímal o topinambur hlouběji,tak se mi podařilo zjistit,že tato rostlina má pouze jediné zastoupení a to je slunečnice topinambur - Helianthus tuberosus L jako starší název se uvádí topinambur hlíznatý ----- topinambur plany tudiž neexistuje -- existuje však planě rostoucí - jako každa rostlina ,která roste planě má plody /hlízy/ poněkud menší než která se pěstuje v lepších podmínkách pro hospodařské účely --- živiny jsou v ní obsaženy ve stejnem poměru jako u rostliny pěstované v kulturnějších podmínkách -- já ji dávám králikům hlavně pro vysoký obsah vlákniny,kterou potřebuji ke zdárnemu životu a které není nikdy dost
Ahoj, díky za vyčerpávající odpověd.
karel55
napsal(a):
Na horním toku Bečvy poměry výskytu neznám - já je sklízím u Lipníka nad Bečvou,ale myslím si ,že by stačila procházka ve tvém okolí a rostlinku objevíš - roste skoro všude - na krajích lesa- u řek a potoků ....... ty co rostou planě však mají hlízi jen o velikosti do 5 cm -- u nás vyšel v novinách inzerát na prodej hliz,tak se pozeptám o jakou jakost se jedná
Díky za informace. Projdu se na Rožnovsku a uvidím. Loni jsem koupil 5kg z Plzně a byl jsem navýsost spokojen. Letos to chci rozšířit, protože chovy se rozrostly. Neco jsem přesadil, ale když jsem zelené neustále řezal, hlízy se moc nevyvinuly.
bronda
napsal(a):
Díky za informace. Projdu se na Rožnovsku a uvidím. Loni jsem koupil 5kg z Plzně a byl jsem navýsost spokojen. Letos to chci rozšířit, protože chovy se rozrostly. Neco jsem přesadil, ale když jsem zelené neustále řezal, hlízy se moc nevyvinuly.
Ten plzenak prodává stále ,ale 20 kč za kg se mi zda moc - ano, pokud se nat stále seřezává ,tak hlízy nedorostou větších velikostí
Dnes 6 mladých roztahaných v kotišti, v rohu náznak hnízda, už nevím co s tím. Je to jediný BO kterého mám, ostatní samice (BU nebo FB) mi odchovávají dá se říct normálně. Má někdo nějakou radu? Když se zeptám v okolí, odpověď je " BO jsou ...." (nepublikovatelné) Nemyslím si to ,přemýšlím co dělám špatně ale fakt nevím.
moje prvnicky BO obstali kazda inak. Jedna 10 malych odchovane v celkom slusnych mrazoch mala kotiste a druha tam som kotiste nestihla urobit, myslela som ze sa nechytila napriek tomu ze hniezdo robila ale nic som v nom nevidela ale o niekolko dni som nasla 4 mrtve roztahane po kotci, takze po tyzdni isla zase k samcovi uvidim ako sa zachova teraz ak roztaha zase mlade tak sa presuva do mrazaku, avsak mozno to bola moja chyba kedze kotiste nemala a mlade prisli na svet vo velkych mrazoch, tak si myslim ze jednoducho umrzli.
rabbit
napsal(a):
Dnes 6 mladých roztahaných v kotišti, v rohu náznak hnízda, už nevím co s tím. Je to jediný BO kterého mám, ostatní samice (BU nebo FB) mi odchovávají dá se říct normálně. Má někdo nějakou radu? Když se zeptám v okolí, odpověď je " BO jsou ...." (nepublikovatelné) Nemyslím si to ,přemýšlím co dělám špatně ale fakt nevím.
Ahoj to mne mrzí,že s belgičačkou máš problémy - přemýšlím čím by to mohlo asi tak být
- pokud měla svůj klid a nebyla rušena /stačí i myš v seně / ,tak jediné vysvětlení,že to je prvnička - u prvniček se mi to také několikrat stalo - první svoje mladé roztahaly,ale další již byly bez problémů - ---- to,že jsou BO ......../nepublikovatelné
/ bych nesouhlasil - --spousta chovatelů si letos stěžuje na špatné zimní vrhy - -- dej ji znovu k samci - uvidíš,že se zadaří
- držím palce a přeji veselý den
Dík za podporu. Mnozí chovatelé asi nebudou souhlasit, ale já nerazím heslo 3x a dost, takže šanci určitě dostane . Když to nepujde ani potom, tak uvidím ale je docela pravděpodobné že si ji nechám jen tak pro radost (v sobotu bych to tak nenapsal protože jsem byl fakt nas.... naštvaný). Blíží se jaro které ji snad namotivuje
Nebudu předbíhat třeba překvapí
choval jsem hodně ras králiku a jako matky byly všechny stejne co se týka povahy nejlepší zkušenosti mám z rexy a nejhorší byli vss to byli vlčaci a jinak i mezi rexy se občas vysktl zlobivý jedinec, a co se týka BO tak super matky početné vrhy bez problémove po všech strankách. Ted mam Nb a taky bez problému. Dan
choval jsem hodně ras králiku a jako matky byly všechny stejne co se týka povahy nejlepší zkušenosti mám z rexy a nejhorší byli vss to byli vlčaci a jinak i mezi rexy se občas vysktl zlobivý jedinec, a co se týka BO tak super matky početné vrhy bez problémove po všech strankách. Ted mam Nb a taky bez problému. Dan
Chovatelé kterých se zeptám na Bo ,s nimi většinou nemají praktickou zkušenost ale jen opakují to co někde slyšeli.Pak mi ještě poradí abych se tohoto plemene zbavil a pořídil si něco jiného ( většinou to co chovají sami )
Tak mě napadá. Jeden známý chovatel ze Slovenska dělá obry docela úspěšně a zdá se že docela ve velkém. Když by BO teda byl taková rarita na odchov, jak je možné že na Slovensku to jde ? Že by lepší klima
To fakt neviem. Osobne som mal tiež veľa plemien a rozdiel som v tomto nevidel.Bolo to skôr individuálne než podľa plemena.Ale keď to píšu,myslím,že sa asi pri šlachtení hladelo skôr na tel.rámec a farbu a tam to mohlo začať. Ale keď sa im venuje niekto dlhšie,môže si postupne vyberať len výborné samice a tým sa to môže zmierniť.