Jaká barva vznkne NB x NČ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.10.2012 07:57
sona1

XXX.XXX.1.101

Zdravím ,
chtěla bych poprosit zkušenější o radu. Máme samce NB a 2 samičky NČ, všichni s PP. Teď máme poprvé jejich mláďata, samička jich má 8, mají nyní 14 dní. Většina je černá a 3 jsou na první pohled také černí, ale při bližším pohedu to není černá, ale tmavě hnědá. Jde mi o to, zda může ze spojení bílých a červených novozélandských vzniknout havanovitá barva, nebo jestli ti hnědí (opravdu hodně tmavě hnědí) vysvětlají do podoby klasického NČ? Vím, že existuje i černý novozélandský, tak i když mě barva mláďat napoprvé překvapila, zdálo se mi to logocké. Ale co ti hnědí? Nebo existují nějaké stránky s genetikou barev, abych to mohla prozkoumat?
Moc děkuji. Soňa

31.10.2012 08:22
sona1

XXX.XXX.1.101

sona1 napsal(a):
Zdravím ,
chtěla bych poprosit zkušenější o radu. Máme samce NB a 2 samičky NČ, všichni s PP. Teď máme poprvé jejich mláďata, samička jich má 8, mají nyní 14 dní. Většina je černá a 3 jsou na první pohled také černí, ale při bližším pohedu to není černá, ale tmavě hnědá. Jde mi o to, zda může ze spojení bílých a červených novozélandských vzniknout havanovitá barva, nebo jestli ti hnědí (opravdu hodně tmavě hnědí) vysvětlají do podoby klasického NČ? Vím, že existuje i černý novozélandský, tak i když mě barva mláďat napoprvé překvapila, zdálo se mi to logocké. Ale co ti hnědí? Nebo existují nějaké stránky s genetikou barev, abych to mohla prozkoumat?
Moc děkuji. Soňa

Vyčetla jsem ze vzorníku, že NB má genotyp aa--- albín a NČ má genotyp AA bb CC DD GG y2 y2 - jestli to někomu, kdo ovládá genetiku pomůže v určení barvy jejich mláďat... Vím, že to časem zjistím i bez toho, ale znáte to- s chovem začínáme, jsme zvědaví a nedočkaví... :-) Soňa

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.10.2012 09:14
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle genotypu to už vymyslíte, ne? Nepříjemné je to s tím albínem, protože ten je albín už tím aa, takže ostatní alely nevím. Možná někdo bude vědět:) Myslím, že to záleží na tom, z jakých barevných plemen byl vyšlechtěný. Novozélandský červený víme, že je AA bb CC DD GG y2y2. Takže stoprocentně můžeme tvrdit, že žádné mládě nemůže být havanovité, protože genotyp havanovitého je AA BB cc DD gg. Nebo jinak, aby byl králík havanovitý, hnědý, musí být recesivní homozygot na lokusu c a g, a dominantní heterozygot nebo heterozygot na ostatních lokusech. Protože určitě aspoň jeden z rodičů, NČ, nenese ani alelu c ani alelu g, jen C a G, nemůže se narodit žádné mládě, které by mělo obě recesivní alely, i kdyby to nakrásně nesl ten albín.

Dál bohužel nevím, protože to kazí ten albín. Mate mě ta černá barva, protože novozélandský červený má vlohu pro divokost (G) a i kdyby jí albín neměl, tak tohle je dominantní alela. Jak by potom mohla mít mláďata jednobarevné chlupy?

31.10.2012 09:30
sona1

XXX.XXX.1.101

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Podle genotypu to už vymyslíte, ne? Nepříjemné je to s tím albínem, protože ten je albín už tím aa, takže ostatní alely nevím. Možná někdo bude vědět:) Myslím, že to záleží na tom, z jakých barevných plemen byl vyšlechtěný. Novozélandský červený víme, že je AA bb CC DD GG y2y2. Takže stoprocentně můžeme tvrdit, že žádné mládě nemůže být havanovité, protože genotyp havanovitého je AA BB cc DD gg. Nebo jinak, aby byl králík havanovitý, hnědý, musí být recesivní homozygot na lokusu c a g, a dominantní heterozygot nebo heterozygot na ostatních lokusech. Protože určitě aspoň jeden z rodičů, NČ, nenese ani alelu c ani alelu g, jen C a G, nemůže se narodit žádné mládě, které by mělo obě recesivní alely, i kdyby to nakrásně nesl ten albín.

Dál bohužel nevím, protože to kazí ten albín. Mate mě ta černá barva, protože novozélandský červený má vlohu pro divokost (G) a i kdyby jí albín neměl, tak tohle je dominantní alela. Jak by potom mohla mít mláďata jednobarevné chlupy?

No právě, že jsem to moc nevymyslela :-)
Je jim 14 dnů, možná se ty barvy ještě změní... Z těch tmavě hnědých by mohli být divocí? Ale ti černí zatím vypadají zcela uhlově černí... Někde jsem četla, že existuje i černý novozélandský, myslela jsem, že ho buď bílý nebo červený má v předcích.. ale asi ne. NB by měl pocházet z NČ a angory. NČ má v sobě belgického obra i zaječího králíka, možná ti hnědí budou nakonec v barvě zaječího? Ti černí fakt nevím.

31.10.2012 10:41
jarvan

XXX.XXX.144.210

I když se uvádí, že byl Nb vyšlechtěn z Nč a angory, tak v něm může být prakticky schovaná jakákoliv barva. Určitě by se to dalo trochu rozlousknout podle jednotlivých dominancí. Ale divokost tam být rozhodně musí.
http://www.chovvb.wz.cz/C_genetika.html

Když jsem začínal,tak jsem zkoušel křížit Nb a Bu a v prvním vrhu byla pouze tmavá barva a v druhém i hnědá. Obě s divokými znaky (viz foto).

31.10.2012 11:14
sona1

XXX.XXX.1.101

jarvan napsal(a):
2

Děkuji i Vám za reakci a zkušenost. Až mladí povyrostou a bude to jasné, dám vědět, jak to dopadlo. Kdyby někdo měl ještě i konkrétní zkušenost s vrhem NB x NČ, byla bych ráda, kdyby se podělil.

1.11.2012 13:25
nitraner

XXX.XXX.37.68

Pokud je Nč čistokrevná tak ve vrhu po spojení s Nb se může objevit:
Beb - železité
Bb- divoce zbarvené
bjb – japonské
bb – červené/žluté

železité se může jevit jako černé
otázkou je co považujete za hnědé, dle vyjádření že „spočátku se zdálí všichni mladí jako černí“ usuzuji že jde o divoce zbarvené. Pak by bylo vše v pořádku.
V určitém směru, by bylo logické i kdyby tam bylo černé a havana. Ale o tom až tam opravdu budou.
přesně to vystihli fotky Jarvana

1.11.2012 14:02
jarvan

XXX.XXX.144.210

Příklad 2
V generaci F2 po křížení BOdiv a Nb (k pokusu nebyl využit stejný samec Nb jako v minulém případě) se mi vyštěpili samozřejmě znovu albíni, a celočerní králíci bez známky příměsi jiné barvy. Tak, že předpokládám, že použitý Nb samec musel být tentokrát v divokosti recesivní gg a v žluté sérii musel mít buďto základní alelu, nebo "železitost" Bee (méně pravděpodobné). Tak že Nb co linie, to jiný barevný základ.

2.11.2012 18:24
sona1

XXX.XXX.217.204

nitraner napsal(a):
Pokud je Nč čistokrevná tak ve vrhu po spojení s Nb se může objevit:
Beb - železité
Bb- divoce zbarvené
bjb – japonské
bb – červené/žluté

železité se může jevit jako černé
otázkou je co považujete za hnědé, dle vyjádření že „spočátku se zdálí všichni mladí jako černí“ usuzuji že jde o divoce zbarvené. Pak by bylo vše v pořádku.
V určitém směru, by bylo logické i kdyby tam bylo černé a havana. Ale o tom až tam opravdu budou.
přesně to vystihli fotky Jarvana

Ano, jsou všichni čistokrevní a s PP, všichni po výstavě, ocenění a v PP mají obě naše samičky jen NČ, stejně tak sameček má v PP jen NB a chovatele osobně znám. Přidávám aktuální info, naši malí už začínají vylézat z nízda a v ruce jsem je prohlížela z blízka na dením světle. Černí se již nejeví jako černí, ale jako tmavě modří a není to čistá barva, ale sem tam jsou jakoby skvrnky béžové nebo hnědé, ale jen zatím velmi slabé, nedokážu říct, jestli to je divikost nebo něco jiného. S tou japonskou kresbou to myslíte vážně? To by mě nenapadlo. Co ta modrá, může se tam myslíte objevit? A dá se vůbec někde vyčíst kompletní genotyp NB a odvodit tak možné barvy? Všude se píše jen aa---- a nic víc :-( Podle Vašeho příkladu předpokládám, že každý NB má ten zbytek za aa---, který se neuvádí, jiný... Moc děkuji za Vaše fotky. Bílé nemáme žádné. Soňa

2.11.2012 19:46
nitraner

XXX.XXX.37.68

sona1 napsal(a):
Ano, jsou všichni čistokrevní a s PP, všichni po výstavě, ocenění a v PP mají obě naše samičky jen NČ, stejně tak sameček má v PP jen NB a chovatele osobně znám. Přidávám aktuální info, naši malí už začínají vylézat z nízda a v ruce jsem je prohlížela z blízka na dením světle. Černí se již nejeví jako černí, ale jako tmavě modří a není to čistá barva, ale sem tam jsou jakoby skvrnky béžové nebo hnědé, ale jen zatím velmi slabé, nedokážu říct, jestli to je divikost nebo něco jiného. S tou japonskou kresbou to myslíte vážně? To by mě nenapadlo. Co ta modrá, může se tam myslíte objevit? A dá se vůbec někde vyčíst kompletní genotyp NB a odvodit tak možné barvy? Všude se píše jen aa---- a nic víc :-( Podle Vašeho příkladu předpokládám, že každý NB má ten zbytek za aa---, který se neuvádí, jiný... Moc děkuji za Vaše fotky. Bílé nemáme žádné. Soňa

Nb je vždy čistokrevní aď je již za aa cokoliv, aa - zabraňuje tvorbě pigmentu jak v srsti tak na sliznici. To co má každy albín za aa je dané pouze samotným jednotlivcem a tím co zdědil.
Nč jak jsem psal výše pokud je čistokrevní a nemá žádnou jinou příměs němělo by se ve vrhu objevit nic jiného aď už měl Nb za aa cokoliv.
Nechte mladé vyrůst, tak do 30 dní to již bude jasné jak jsou zbarvený.
genotyp F1 je Aab-C-D-G-Yy, na lokuse se může objevit jak jsem psal výše i japonský a to proto že pokud by měl Nb v genotypu bj tak tahle alela je dominantní nad alelou b

Genotyp albína nelze nikde vyčíst, jak bylo psáno u každého jedince je originál, a ten rozloušitite pouze použitím barevného pretějšku nejlépe Ćeského luštiče, i když to vždy nemusí odpovídat skutečnosti.

2.11.2012 20:08
sona1

XXX.XXX.217.204

nitraner napsal(a):
Nb je vždy čistokrevní aď je již za aa cokoliv, aa - zabraňuje tvorbě pigmentu jak v srsti tak na sliznici. To co má každy albín za aa je dané pouze samotným jednotlivcem a tím co zdědil.
Nč jak jsem psal výše pokud je čistokrevní a nemá žádnou jinou příměs němělo by se ve vrhu objevit nic jiného aď už měl Nb za aa cokoliv.
Nechte mladé vyrůst, tak do 30 dní to již bude jasné jak jsou zbarvený.
genotyp F1 je Aab-C-D-G-Yy, na lokuse se může objevit jak jsem psal výše i japonský a to proto že pokud by měl Nb v genotypu bj tak tahle alela je dominantní nad alelou b

Genotyp albína nelze nikde vyčíst, jak bylo psáno u každého jedince je originál, a ten rozloušitite pouze použitím barevného pretějšku nejlépe Ćeského luštiče, i když to vždy nemusí odpovídat skutečnosti.

Moc Vám děkuji za odpověď. Za 14 dní dám vědět a přidám už i fotky. Předpokládám, že i každý vrh může být jiný? Čekáme za 3 dny druhý vrh od druhé samičky se stejným samcem, samičky jsou sestry z jednoho vrhu, jsem zvědavá, jestli budou ty vrhy podobné...

2.11.2012 20:22
jarvan

XXX.XXX.144.210

sona1 napsal(a):

Ono to zase tak jednoduché není, to že je králík "čistokrevný", tak to ještě neznamená, že v něm nemůže být schována jiná barva. Tím spíše, když má králík zahraniční předky.

Třeba strakáčkáři by mohli vyprávět, jak se jim vyloupli z čistokrevných černých modří (vlohu pro modrou barvu tedy museli mít oba rodiče, protože ta je recesívní a fenotypově se tedy projeví až na alele dd). Nebo když vám z ČSdiv začnou vyskakovat černí....

2.11.2012 21:17
nitraner

XXX.XXX.37.68

sona1 napsal(a):
Moc Vám děkuji za odpověď. Za 14 dní dám vědět a přidám už i fotky. Předpokládám, že i každý vrh může být jiný? Čekáme za 3 dny druhý vrh od druhé samičky se stejným samcem, samičky jsou sestry z jednoho vrhu, jsem zvědavá, jestli budou ty vrhy podobné...

Fotky napoví hodně. Neměl by být, ve své podstatě můžou být jiní v projevu ohnivosti. To jest že se budou jevic více či méně načervenalí.

Mohli by se ve vrhu objevit i tríslový králíci a nebylo by to nic výjimečného. Genotyp Nč AAbbCCDDGGy2y2 je fenotypově nerozlišitelný od AAbbCCDDgogoy2y2 nebo je ale musíte vědět na co se zaměřit a také to pokaždé nemusí byt pravdou. Proto pokud by Nb měl v genotypu B, nebo Be mohli by se objevit třislově černý. Ale jak jsem pasal výše, až dle potomků můžem určit genotyp rodičů. Jestli můžete udělejte fotku i teď.

na přiložené fotce jso mládé F1 holandské připadají Vám jako černé, žejo?

2.11.2012 21:23
nitraner

XXX.XXX.37.68

zdání klame, nejsou černí, divoce zbarvení

ikdyž první dny se zdají jako černí, pokud se ale jeví i ve 14 dnech jako černí a mají růžove bříško tak by mohli být třísláci. Pak ta matka Nč je velice intenzívně červená. :-)

2.11.2012 21:40
sona1

XXX.XXX.217.204

nitraner napsal(a):
zdání klame, nejsou černí, divoce zbarvení

ikdyž první dny se zdají jako černí, pokud se ale jeví i ve 14 dnech jako černí a mají růžove bříško tak by mohli být třísláci. Pak ta matka Nč je velice intenzívně červená. :-)

Ne, růžové bříško nemají, mají po celém těle stejnou barvu. Zkusím je zítra vyfotit, jstli to půjde poznat. Ti naši po narození byli "modří", prostě tmavě šedí. Diviké barvy tam asi budou, uvidíme...

14.11.2012 08:17
sona1

XXX.XXX.1.101

sona1 napsal(a):
Ne, růžové bříško nemají, mají po celém těle stejnou barvu. Zkusím je zítra vyfotit, jstli to půjde poznat. Ti naši po narození byli "modří", prostě tmavě šedí. Diviké barvy tam asi budou, uvidíme...

Zdravím po čase,
vyfotit se mi je ještě nepodařilo, jsou to bubáci a bez blesku je to jen "černá" (tmavá) kupka mláďat. Ale budu je fotit dnes s bleskem, už se nebojej, dřív jsem měla strach použít blesk, vyskakovali jako tryskomyši. Myslím, že už to pomalu bude jasné, zítra vložím fotky. Určitě je tam 1-2 divoce zbarvených, ale ta hnědá je u nich červená a celkově jsou tihle jako čerstvý kaštan s černou, prostě mnohem tmavší, než klasický divoký, červenější. Další vypadají, že opravdu budou černí, jsou stále černí a další budou asi havanovití, aspoň mně to tak připadá. Jiné barvy tam asi nejsou.
Soňa

15.11.2012 06:17
sona1

XXX.XXX.1.101

sona1 napsal(a):
Zdravím po čase,
vyfotit se mi je ještě nepodařilo, jsou to bubáci a bez blesku je to jen "černá" (tmavá) kupka mláďat. Ale budu je fotit dnes s bleskem, už se nebojej, dřív jsem měla strach použít blesk, vyskakovali jako tryskomyši. Myslím, že už to pomalu bude jasné, zítra vložím fotky. Určitě je tam 1-2 divoce zbarvených, ale ta hnědá je u nich červená a celkově jsou tihle jako čerstvý kaštan s černou, prostě mnohem tmavší, než klasický divoký, červenější. Další vypadají, že opravdu budou černí, jsou stále černí a další budou asi havanovití, aspoň mně to tak připadá. Jiné barvy tam asi nejsou.
Soňa

Tak přidávám fotky- mají tady přesně 30 dní. Co si o těch barvách myslíte?

15.11.2012 13:33
nitraner

XXX.XXX.37.68

sona1 napsal(a):
Tak přidávám fotky- mají tady přesně 30 dní. Co si o těch barvách myslíte?

Dobrý den, můžete mi je, prosím, poslat na email nitraner@seznam.cz v pleném rozlíšení?

15.11.2012 13:42
sona1

XXX.XXX.1.101

nitraner napsal(a):
Dobrý den, můžete mi je, prosím, poslat na email nitraner@seznam.cz v pleném rozlíšení?

O.K., pošlu. Děkuji

Přidejte reakci

Přidat smajlík