Dobrý deň,
potreboval by som poradiť ohľadom pripúšťania samíc v zime. V minulosti, keď som choval zajace v kurníku, som s tým nemal problém, avšak teraz mám chlieviky iba vonku ... Vedel by mi niekto poradiť, ako ochrániť mladé pred mrazmi? Obávam sa, že búdka na kotenie by nestačila. Mohla by pomôcť vyhrievacia podložka, ktorú predávajú pod terárijné zvieratá? Či radšej netreba pripúšťať vôbec? ďakujem
Dobrý den, připouštět můžete celoročně. My na zimu dáváme budky na kocení, které si samice nacpe slámou a senem + svými chlupy. Ještě se nestalo, aby nám mladí umrzly. Od -15°C dáváme přes dvířka kotce pytel. Nemějte strach, pokud samice uzná, že je velká zima, ucpe úplně vchod do budky. Zrovna dnes se nám okotila prvnička do budky bez nejmenších problému, při kontrole jsme zjistili, že všechna mláďata jsou teplá. Podle mě mají samice větší problémy s kocením v letních parnech než v největších mrazech.
astor
napsal(a):
Dobrý deň,
potreboval by som poradiť ohľadom pripúšťania samíc v zime. V minulosti, keď som choval zajace v kurníku, som s tým nemal problém, avšak teraz mám chlieviky iba vonku ... Vedel by mi niekto poradiť, ako ochrániť mladé pred mrazmi? Obávam sa, že búdka na kotenie by nestačila. Mohla by pomôcť vyhrievacia podložka, ktorú predávajú pod terárijné zvieratá? Či radšej netreba pripúšťať vôbec? ďakujem
Připouštím celoročně.
Dobrá samice si vždycky poradí.
V mrazech zatepluji dvířka králíkárny polystyrenem( v době předpokládaného kocení ).
Jakmile jsou mladí v hnízdě, může si vesele mrznout.....
Zdravím!
Mám králíkárny postaveny volně v prostoru a u nás na Valašsku jsou zimy chladnější. Dávám do kotců kotiště (koupené ze ZO Moravské Bránice). To jsem ješte obložil slámou (asi to bylo zbytečné). Dvířka jsem ze 2/3 utěsnil plexisklem, případně kartonem aby tam nefučelo. V jedné králíkárně, kde bylo více místa jsem propojil průchodem 2 kotce a z jednoho udělal samicím uzavřený prostor pro kocení s vloženým kotištěm a s kartonem na dvířkách - zde maji králice takřka hotelové apartmá. Nafotil jsem to i na své stránky www.siamskykralik.cz. Jedna samice se kotila v mrazech kolem -14 st. (v prosinci již mám 3 vrhy, za pár dnů další a další dva v lednu). Samice kotiště vycpala až do stropu natvrdo slámou. Bylo tam poměrně vlhko a teplo - jako v inkubátoru. Bylo to tak nacpané, že jsem skoro nevěřil, že tam ti mladí jsou v pořádku a opakovaně jsem je po několika dnech kontroloval. Ale byli naprosto v pohodě. Každou noc při krmení si musela máknout aby všechno vytahala a zase natvrdo po strop vycpala. Kolegovi zase celé hnízdo samice zavalila hnojem. Příroda si umí pomoci.
zajac17

XXX.XXX.129.177
dobry den chcem sa spytat či sa vam nestalo že samica porodila a neprikryla svojich malych? dakujem za odpoved
Tento týden se mi okotilo 6 samic a to 4 poprvé a 2 starší samice. První 2 samice, začátkem týdne měli mladé pěkně přikryté, jedna 6 a druhá 8 mladých, ve čtvrtek další 2 samice měli po 7 mladých, ale jedna prvnička je měla uprostřed kotce studený a přitom v rohu pěkné hnízdo, tak jsem ty mrtvolky vyhodil a podstrčil jí 4 mladé z početnějších vrhů a aby toho nebylo málo, tak včera rodila poslední samička, také prvnička, ta měla šest mladých a taky mimo hnízdo, ale ta měla jenom náznak kde to hnízdo chce mít, tak jsem zase mrtvolky vyhodil a podstrčil jí 3 mladé, ta první je má zatím vpořádku. Dnes při raním krmení jsem všechny hnízda skouknul a zatím dobrý, 28 mladých a 13 kousků úhyn, mohlo jich být 41, ale zase rychleji porostou.
georgi

XXX.XXX.168.114
Stalo , samici jsem musel vyřadit z chovu .
astor
napsal(a):
Dobrý deň,
Já nejlepší připouštíme v zimě dobrá samice se postará ,mě se taky narodili a bylo - 8.
georgi

XXX.XXX.168.114
Máte pravdu , dobrá samice si poradí . CHovám králíky na roštech , asi 5 dní před kocením podestelu pod rošt slámu nebo horší seno .Na rošt pochopitelně přistelu seno na stavbu hnízda . Když jsem měl králíky ve vnějších kotcích zakryl jsem dvířka do 3/4 rámem s igelitem .Při velkých mrazech skoro celé . Vyhýbal jsem se tomu aby kocení vyšlo od konce ledna do půlky února .To vycházeli většinou největší mrazy .