za par dni by mali moje dve samicky mat male. Mam vsak obavy jednak su to prvorodicky jednak ja som chovatel zaciatocnik a jednak mam kralikaren vonku a mrazy su a este nejaku dobu budu. Kralikaren mam typu spodok drevene rosty a dokola pletivo, samozrejme strecha kryta. Ja som dala dokola hruby krabicovy papier aby som to aspon trosku zateplila ale aj tak sa obavam ci to moze takto ostat a ci male maju sancu na prezitie za takychto podmienok. Nemam ziadne ine miesto kam by som ich dala, tak sa teraz obavam ci to samice zvladnu a co by som este pripadne mohla pre ne urobit mam cas tak max. 3 dni do porodu.
Mě rodily dvě samice (FB) v půlce Ledna. Dvířka kotců jsem překryl slabým polystyrenem, jen jsem nechal u vrchní hrany asi 6 cm mezeru na větrání. Obě samice v přítmí a klidu odrodily 9 a 8 mladych. Považuju to za úspěch už proto že vrh před tím je roztahaly (obě dvě). Doporučuju dvířka něčím překrýt. Mám i samici burgundskou a ta odchová cokoliv bez ohledu na počasí nebo zimní období. Dobrá samice si poradí,těm nezkušeným je potřeba trochu pomoct.
trnka
napsal(a):
za par dni by mali moje dve samicky mat male. Mam vsak obavy jednak su to prvorodicky jednak ja som chovatel zaciatocnik a jednak mam kralikaren vonku a mrazy su a este nejaku dobu budu. Kralikaren mam typu spodok drevene rosty a dokola pletivo, samozrejme strecha kryta. Ja som dala dokola hruby krabicovy papier aby som to aspon trosku zateplila ale aj tak sa obavam ci to moze takto ostat a ci male maju sancu na prezitie za takychto podmienok. Nemam ziadne ine miesto kam by som ich dala, tak sa teraz obavam ci to samice zvladnu a co by som este pripadne mohla pre ne urobit mam cas tak max. 3 dni do porodu.
Pokud to jde, hlídejte samici, kdy vrhne mladé - kdyby nějaké králíče vyhodila nebo kdyby měla hnízdo roztahané, mohla byste při troše štěstí shrnout mladé do hnízda. Dejte seno a odstraňujte včas misku, pokud ji v hnízdě máte, samice všechno hrne do hnízda. Dávejte samici pít. Ostatní už nechte na ní.
m.l.
napsal(a):
Já bych jim kotce už nečistila, obzvlášť pokud jsou na roštěch a nemáte kotiště. Jen bych pořádně nastlala. Samice si většinou v hnoji udělají noru, vystelou chlupama a jsou v suchu a v teple.
uz som zial vsetko vycistila ale sena som im dala kolko sa voslo tak snad to nejak ustoja budem do stredy nervozna a potom asi este viac nez to vsetko prejde a hlavne ako to prejde. Nuz dam vediet ked sa to narodi
I tak je možný že nezabřezla. Někdy stačí zapustit jednou a zabřezne a někdy nezabřezne ani po víc zapuštění. Ale znova o zapouštění bych uvažovala až po 35-36 dnech. Kdysi se mi zapouštění těsně po termínu porodu nevyplatilo. Zapustila sem a do druhého dne samička porodila a nepostarala se o ně. Od té doby si na říji klidně počkám i 14 dní. Jinak mě jedna beranice pokaždý rodí 33 den.
Uživatel s deaktivovaným účtem

trnka
napsal(a):
tak a predsa sa chytili dnes som nasla pod kopkou srsti cosi co sa hybalo nechcela som rusit tak som moc nenakukala. Len teraz neviem co s tym samica trajda po celom kotci som myslela ze bude stale zohrievat male ved je predsa len februar.
Je to králík. Králíci se o svoje mláďata moc nestarají, 2x denně jim dá rychle napít a tím to končí. Nemůžete po ní chtít, aby se tulila k mláďatům, není to kočka.
trnka
napsal(a):
tak a predsa sa chytili dnes som nasla pod kopkou srsti cosi co sa hybalo nechcela som rusit tak som moc nenakukala. Len teraz neviem co s tym samica trajda po celom kotci som myslela ze bude stale zohrievat male ved je predsa len februar.
Nechte jí v klidu, jen pořádně přistelte i seno, ona si to nanosí na hnízdo a budou v teple.
trnka
napsal(a):
no sena ma plny kotec tak dufam ze ho vyuzije, som trosku prekvapena to tym malym nie je zima ked su len v sene srsti ulozene? A kedy mozem nakuknut a skontrolovat aby som nebodaj nerusila samicu a nevykaslala sa na mlade?
Kontroluji druhý den po porodu.
Případné uhynulé králíky odstraním.
Nedotýkajte sa ich.Králiky sú na cudzí pach veľmi citlivé a mohla by ich nechať.Ak predsa chcete,tak čím neskôr,tým lepšie.Neumývajte si ruky mydlom,ale si ich najprv potrite senom a podstielkou z jej koterca,jej pachom.Alebo poodhrnúť paličkou.Ale čím menej sa jej tam budete hrabať a vyrušovať ju,tým lepšie.
tak som nakukla je ich tam 5 kuskov a len som na ne prihrnula srst aby im nebola zima. j tak ale nechapem kraliky ako matky este aj ta sliepka si tie male zohrieva a toto cudo, vsade ju vidim len pri malych nie no dufam ze aspon napit im da. Ako dlho su vlastne kraliky zavisle na matke?
trnka
napsal(a):
tak som nakukla je ich tam 5 kuskov a len som na ne prihrnula srst aby im nebola zima. j tak ale nechapem kraliky ako matky este aj ta sliepka si tie male zohrieva a toto cudo, vsade ju vidim len pri malych nie no dufam ze aspon napit im da. Ako dlho su vlastne kraliky zavisle na matke?
Máte vy vůbec něco nastudováno, když se chcete chovem zabývat?
Králíci jsou na matce závislé cca 8 týdnů.
Březost samic ( ramlic ) trvá 31 dnů.
Nějakých 20 let chovám králiky.Do hnízda dávám holou ruku, králíky beru do ruky....
Nikdy se mi nestalo, že by je samice opustila.
Spíš jsem měl problém, aby mě při pokusu o sáhnutí do hnízda, nepokousala.....
Neděste se, příroda si poradí
dakujem, priznam ze si studujem priebezne podla toho co mi situacia donesie avsak najviac informacii ziskavam prave tu jednak citanim ostatnych prispevkov a jednak sa pytam ak mi nieco nie je jasne.
Pred rokom sme sa prestahovali do domu a jeho sucastou bol kurin s vybehom a kraliakaren. Za rok som zvladla chov hydiny, uz som si aj liahla vlastne a na jesen som sa pustila do chovu kralikov, urcite zvladnem aj tie len obcas sa na webe stretavam s protichodnymi informaciami, preto chodim sem a pytam sa. A ze mi pride kralik ako matka divny no jednoducho cakala som ze sa bude viac starat, ked odchovam prve mlade uz sa nad tym pozastavovat nebudem.
zelam peknu nedelu # 01#
Milá zadavatelko, Váš dotaz ohledně mateřské péče králice mě pobavil (ale to se nesměji Vám, ale sobě). Moje králice porodila minulou neděli a dávala jsem stejné otázky. I já mám první králici, která má první králičata, tž. Vaše vlákno mi pomáhá. Dosti jsem nastudovala z knížek a článků, ale tam se nedočteme vše. Loni jsem stejně jako Vy začala s drůbeží. Ráda vidím, že v tom nejedu sama. Měla jsem problémy, zda nahlídnout do hnízda. V knihách, článcích se píše, že 1. nebo 2. den ano. V práci mi všichni chovatelé říkali: ani náhodou. Tž. jak na to? Jelikož máme kotiště, tak jsem se k nim neprohrabala (nechtěla jsem hnízdo úplně rozhrabat. Tž. spoléhám, že když po porodu mrtvé mládě vyhodila, tak si to tam ohlídá. Ale napjatá jsem jak šíp). Dávejte vědět, jak se daří mladým. Přeji úspěchy v chovu!
tiez sa tesim ze "neblbnem" takto sama. Som ako sa hovori mestske decko ale cely zivot som tuzila po dome a moznosti chovat a pestovat a teraz sa mi to splnilo, tak pestujem a chovam vsetko ca sa da stihnut popri zamestnani a detoch. U hydiny uz viem ze ostavam pri chovani sliepok, kacic, perliciek a husi a v ziadnom pripade morky, tam som mala hrozne problemy. Do kralikov sa mi moc pustat nechcelo kazdy ma odradzal ze skoda casu a penazi aj tak mi to podochne na kadejake choroby, ale nahoda ma priviedla k belgickym obrom a tak som sa do toho pustila. Tak ako u hydiny casto nachadzam protichodne alebo minimalne rozdielne informacie a tak som tu na ifaune varena pecena. Zatial su male v poriadku mam trosku strach co bude dalej lebo sa vecer ochladilo a rozfukal sa studeny vietor a ja mam kralikarne vonku, ale snad si priroda poradi a ak nie tak budem musiet postavit kralikaren niekde v krytom priestore, urcite napisem ako budu prosperovat, drzme si navzajom palce a vela zdaru v chove
Když jsem před pár lety začínal taky jsem tu hledal rady a hledám je i teď. Naštěstí je tu dost lidí ochotných poradit.Díky tomu jsem opustil některé mýty např. sahání do hnízda, samozřejmě ne každých 5 minut ale kontrola je vhodná, aspoň mě se vyplatila.
Přikláním se k tomu co vám napsal "BORAX" ale ty správné rady si ověříte až časem
trnka
napsal(a):
tiez sa tesim ze "neblbnem" takto sama. Som ako sa hovori mestske decko ale cely zivot som tuzila po dome a moznosti chovat a pestovat a teraz sa mi to splnilo, tak pestujem a chovam vsetko ca sa da stihnut popri zamestnani a detoch. U hydiny uz viem ze ostavam pri chovani sliepok, kacic, perliciek a husi a v ziadnom pripade morky, tam som mala hrozne problemy. Do kralikov sa mi moc pustat nechcelo kazdy ma odradzal ze skoda casu a penazi aj tak mi to podochne na kadejake choroby, ale nahoda ma priviedla k belgickym obrom a tak som sa do toho pustila. Tak ako u hydiny casto nachadzam protichodne alebo minimalne rozdielne informacie a tak som tu na ifaune varena pecena. Zatial su male v poriadku mam trosku strach co bude dalej lebo sa vecer ochladilo a rozfukal sa studeny vietor a ja mam kralikarne vonku, ale snad si priroda poradi a ak nie tak budem musiet postavit kralikaren niekde v krytom priestore, urcite napisem ako budu prosperovat, drzme si navzajom palce a vela zdaru v chove
A vzhledem k tomu, že máte právě narozené králíky....
Pokud nebudou mít do konce dubna jateční váhu určitě je naočkujte.
Není nic horšího, než hned na načátku chovu příjít o vykrmené, nebo i nevykrmené králíky.
Odstraňování uhynulých králíků v hnízdě je dobré, zejména v létě, ihned....Protože je to pak cítit.
Časem na různé fígle příjdete...
borax
napsal(a):
A vzhledem k tomu, že máte právě narozené králíky....
Pokud nebudou mít do konce dubna jateční váhu určitě je naočkujte.
Není nic horšího, než hned na načátku chovu příjít o vykrmené, nebo i nevykrmené králíky.
Odstraňování uhynulých králíků v hnízdě je dobré, zejména v létě, ihned....Protože je to pak cítit.
Časem na různé fígle příjdete...
Dakujem no to budem musiet asi vsetky, kedze znamy od ktoreho som ich dostala neockuje vobec takze ockovat sa bude cela parta.
A verim ze o rok uz budem riesit zas nieco ine a v tejto problematike uz budem viac-menej doma
Osobne mi je to jedno,čo si spravíte,kľudne tam aj bývajte.Ten argument som očakával,ale myslím si,že v chove králikov sú väčšie problémy než či nazerať alebo nie.Napr.očkovanie.Vždy boli skôr vnímavé na kokcidiózu,než na mor alebo myxomatózu.Diskutabilných vecí je hodne,ide o to,čo je správne.
chov.majster
napsal(a):
Osobne mi je to jedno,čo si spravíte,kľudne tam aj bývajte.Ten argument som očakával,ale myslím si,že v chove králikov sú väčšie problémy než či nazerať alebo nie.Napr.očkovanie.Vždy boli skôr vnímavé na kokcidiózu,než na mor alebo myxomatózu.Diskutabilných vecí je hodne,ide o to,čo je správne.
hm.... neviem ale tento prispevok som nepochopila
Pardon,to patrilo pánovi nad vami.Je pravda,že vo vrhu môžu byť uhynulé mladé,ale nestáva sa to často,tak je na vás posúdiť riziko.Stretol som sa u seba aj s tým a v lete by so zápachom mohol byť problém.Vtedy som sa rozhodol nezasahovať,lebo samica bola dosť divoká a nebola na mňa zvyknutá.Po vyjdení mladých z hniezda som ho odstránil.To uhynulé bolo,no jednoducho nič hrozné,mladé vyviedla aj napriek tomu.Tak sa rozhodnite sama.V chove okrem zlej výživy,/pri prechodoch zo suchého na zelené bývajú problémy a naopak/,majú králiky 3 hlavné ochorenia.1,mor králikov,prišiel k nám v 86 r. z Číny.Liečba neexistuje,prevádza sa očkovanie tvrdí sa že vírus pri -8st.hynie.2,myxomatóza,aj keď sa už dávno nepotvrdila,je nebezpečná a tiež sa robí očkovanie.3,bakteriálne ochorenie kokcidióza.Prežíva v tele dospelého zvieraťa,tie neuhynú.Lenže králik trpí koprofágiou to je,požieranie trusu i vlastného,najmä v noci.Nebolo by to nič hrozné,pretože majú nedostatočné trávenie a v truse je ešte veľa živín.Až nato,že sa od matky nakazia a vo veku asi 6-8týždňov hynú.Rieši sa to buď roštami,aby trus padal dolu a mladé sa nenakazili,alebo musí byť samica úplne zdravá pred pôrodom bez kokcídií alebo mladé preliečiť tak ako starú liekmi Kokcidiostatikami/napr.sulfakox T/Treba dodržať návod a neprerušiť liečbu,aby zahynuli dospelce i neskôr vyl.nová generácia,ktorá bola vo vajíčkach.Môže sa to riešiť aj tým,že sa lieky podávajú v granulách pre králiky.Nie som toho zástanca,pretože lieky zabíjajú všetky baktérie,aj užitočné na trávenie nie len kokcídie.Králik potom zle rastie.Tak je lepšie preliečiť ho chvíľu,než ho stále do dospelosti držať na liekoch.Aj keď francúzi už majú liečivo,čo yabíja len kokc.Viem že bude veľa protestov,ale neobracajte sa na mňa,ale buďte adresný pani.Toľko moja teória a prax.
chov.majster
napsal(a):
Pardon,to patrilo pánovi nad vami.Je pravda,že vo vrhu môžu byť uhynulé mladé,ale nestáva sa to často,tak je na vás posúdiť riziko.Stretol som sa u seba aj s tým a v lete by so zápachom mohol byť problém.Vtedy som sa rozhodol nezasahovať,lebo samica bola dosť divoká a nebola na mňa zvyknutá.Po vyjdení mladých z hniezda som ho odstránil.To uhynulé bolo,no jednoducho nič hrozné,mladé vyviedla aj napriek tomu.Tak sa rozhodnite sama.V chove okrem zlej výživy,/pri prechodoch zo suchého na zelené bývajú problémy a naopak/,majú králiky 3 hlavné ochorenia.1,mor králikov,prišiel k nám v 86 r. z Číny.Liečba neexistuje,prevádza sa očkovanie tvrdí sa že vírus pri -8st.hynie.2,myxomatóza,aj keď sa už dávno nepotvrdila,je nebezpečná a tiež sa robí očkovanie.3,bakteriálne ochorenie kokcidióza.Prežíva v tele dospelého zvieraťa,tie neuhynú.Lenže králik trpí koprofágiou to je,požieranie trusu i vlastného,najmä v noci.Nebolo by to nič hrozné,pretože majú nedostatočné trávenie a v truse je ešte veľa živín.Až nato,že sa od matky nakazia a vo veku asi 6-8týždňov hynú.Rieši sa to buď roštami,aby trus padal dolu a mladé sa nenakazili,alebo musí byť samica úplne zdravá pred pôrodom bez kokcídií alebo mladé preliečiť tak ako starú liekmi Kokcidiostatikami/napr.sulfakox T/Treba dodržať návod a neprerušiť liečbu,aby zahynuli dospelce i neskôr vyl.nová generácia,ktorá bola vo vajíčkach.Môže sa to riešiť aj tým,že sa lieky podávajú v granulách pre králiky.Nie som toho zástanca,pretože lieky zabíjajú všetky baktérie,aj užitočné na trávenie nie len kokcídie.Králik potom zle rastie.Tak je lepšie preliečiť ho chvíľu,než ho stále do dospelosti držať na liekoch.Aj keď francúzi už majú liečivo,čo yabíja len kokc.Viem že bude veľa protestov,ale neobracajte sa na mňa,ale buďte adresný pani.Toľko moja teória a prax.
Inu jste chov.majster, tak víte...
Chuck Norris taky ví....
Stačí povedať ďakujem,ak vám niekto odovzdá celoživotné skúsenosti.Ale každý podľa svojich možností.Okrem amatérskych chválenkárov /česť výnimkám/ a rypákov,ktorý by sa hádali do krvi od veci tu odbornú diskusiu nevidím.Písali ste o probléme s moriakmi,takže ak chcete poradiť moja adr.calimera@post.sk.Tuna končím.
chov.majster
napsal(a):
Stačí povedať ďakujem,ak vám niekto odovzdá celoživotné skúsenosti.Ale každý podľa svojich možností.Okrem amatérskych chválenkárov /česť výnimkám/ a rypákov,ktorý by sa hádali do krvi od veci tu odbornú diskusiu nevidím.Písali ste o probléme s moriakmi,takže ak chcete poradiť moja adr.calimera@post.sk.Tuna končím.
Autor chov.majster:
Osobne mi je to jedno,čo si spravíte,kľudne tam aj bývajte.
Pardon,to patrilo pánovi nad vami.
Okrem amatérskych chválenkárov /česť výnimkám/ a rypákov,ktorý by sa hádali do krvi od veci tu odbornú diskusiu nevidím.
Co k tomu říct??
Ospravedlňujem sa pán borax ak ste to tak pochopil.Vám patrila iba veta,že som ten argument očakával a pani nevedela o čom hovorím,tak som to len v rýchlosti chcel ujasniť a stal sa pravý opak.Už chápem vašu reakciu.A to druhé patrilo všeobecne,určite ste sa stým stretol aj vy.Nemám najmenší dôvod mať niečo proti Vám.Tak snáď sa to vyjasnilo.Ďakujem.
chov.majster
napsal(a):
Ospravedlňujem sa pán borax ak ste to tak pochopil.Vám patrila iba veta,že som ten argument očakával a pani nevedela o čom hovorím,tak som to len v rýchlosti chcel ujasniť a stal sa pravý opak.Už chápem vašu reakciu.A to druhé patrilo všeobecne,určite ste sa stým stretol aj vy.Nemám najmenší dôvod mať niečo proti Vám.Tak snáď sa to vyjasnilo.Ďakujem.
Omluva se přijímá.
Přeji hezký večer.
A ušáčkům paní (slečny) trnky ať se daří....
Já teď trošku bojuju s entero...Někteří nenajedenci teď asi uhynou
Sněhurka a 7 trpasliku novozélandský bíly nar. 31.1.2013 venku teplota -6 a vše v pohodě vnitřní kotiště a do 2/3 dvířek polykarbonát
Kotiště je jen spodní a čelní deska z otvorem a pasuje do všech kotcu podle potřeby měním kde je třeba
Mám tam maly nedostatek zbývající 3 stěny které tam nejsou by chtělo udelat aspon do výšky 10cm , protože jak to trochu povysunu abych nakoukl dovnitř tak pokud mladí běhaji tak je problén to zpět zasunout at nejakého nepřimáčknu jinak jsem spokojen a používám to do 4 kotcu stejných rozměru samička má klid a malí teplo
Tady jsem dala fotky mého kotiště i s popisem. Pro inspiraci dávám odkaz. https://www.ifauna.cz/kralici/forum/r/detail/480918/kotiste
Kdo má pevnou podlahu může to vyřešit plechovým profilem U našrobovaným na stěny králikárny o 12cm menším než je výška kotce a desky nasunout od stropu k podlaze .V první a druhe desce musi být pulkruhové výřezy která po složení vytvoři vlez do oddělené časti celkem jednoducha zaležitost pořad doma vymyšlim nejake zlepšovačky ale to už určitě někdo přede mnou vymyslel
Pekny sviatocny vecer vsetkym, podavam spravu o mojich kralicatach vsetky su v poriadku, nakoniec ich bolo 10 kusov, uz su z nich celkom slusne kusky zajtra pridam foto, dnes sme dokoncovali novu kralikaren aby sa netlacili, na fotenie uz neostal cas.
Zaujimave teda aspon pre mna je ze matka je BO svetlo divoko sfarbena a otec BOA, male su 5 kusov biele, 3 uplne cierne a 2 sive tak teraz som z tych farieb jelen.
Samica ako prvorodicka zvladla vsetko na vybornu.
Dobrý den, dneska ráno v pět hodin mi samice porodila 3 mladé. Je to můj první odchov a samice první mladé. Samice je zakrslý beran a je v bytě. Ráno mě překvapila s malýma, protože si vůbec nepostavila hnízdo, večer před okocením lítala jak praštěná, skákala ze sedačky, apod. Porodila, nakrmila a asi až po pěti hodinách udělala hnízdo vystlané chlupama a malé dala do hnízda. Ale zaráží mě, že v hnízdě má jen dvě mladé a třetí si dala do chlupy vystlané misky na jádro. Nevím, zda jsem udělala správně: dala jsem jí třetí mládě k ostatním, misku sebrala... Uvidím ráno, jak hnízdo bude vypadat. Udělala jsem správně? Díky, Míša