Králik je zviera polyestrické t.j. ruja sa opakuje viac x do roka.Schopný sú rozmnožovať sa počas celého roka, no najvhodnejšia doba je na jar. V marci a apríli ostane kotných až 95% samíc zatiaľ čo v septembri a októbri 50% a menej. V nov.a dec.je to o niečo viac,ale nedosahuje jarné stavy.
Pri vhodnej výžive, ustajnení a osvetlení sa dá sezónnosť znížiť na minimum. Sezónnosť v rozmnožovaní je, že samica 4-10 týždňov neostanú kotné a samci sú sterilný. V dobrých chovoch sa doba neplodnosti pohybuje od 4-6 týždňov. U niektorých zvierat k týmto výkyvom vôbec nedochádza. Ruja sa objavuje v cykloch! Ťažko sa pozoruje a trvá asi 16-18 dní /začína sa tichou rujou/.V týchto dňoch je najvhodnejší 3-5 deň a v nich 12-36 hodín. Samica v ruji je nekľudná,otiera sa,moč je viac cítiť. Pohlavné orgány sú zdurené a prekrvené./začervenalé/. Ovulácia je provokovaná /nie spontánna/ samotným aktom a nasleduje 9-12 hodín po párení. Obyčajne sa uvoľňuje 5-8 vajíčok. Okrem obdobia ruje sa ovulácia vyprovokovať nedá. Je zbytočné sa o to pokúšať! Stáva sa, že oplodnená samica sa po niekoľkých dňoch pári znova. Sam. najprv odrodí donesené plody a potom nedonosené. Nie je to chorobný stav,ale dôsledok dvojitého oplodnenia superfekundácie. Nie je to jej vina. Falošná kotnosť je, ak nedôjde k oplodneniu vajíčok. Tieto sa vstrebávajú až na 16-20 deň. Dovtedy sa samica správa ako kotná. Samici stačí v správnom období 1 skok.Ale pre istotu používam 2-3 s 5-10 min,prestávkami. Kotnosť sa dá zistiť za 14-16 dní prehmatom. Samica má 3-5 párov mliečnych bradaviek. Asi 3-7 dní pred pôrodom si samica robí hniezdo. Búdka má mať rozmery pre stredné plemená 30x40x25cm. Kotí sa v ranných hodinách. Mladé na 10 deň otvárajú oči, na 20 deň začínajú žrať a samica ich kojí 6-8 týždňov. Prvá ruja sa dostavuje od niekoľkých hodín do 2 dní po pôrode, ale nevyužíva sa. Potom až nasledujúca. Ale to je o inom. Dúfam že vám to pomôže v chove.Veľa úspechov.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Samice není kočka, mlaďata ani neroznáší po kotci ani je nedává do misky.mladý se mohou rozlézt sami, pokud mají hlad, samice je může vytáhnout při kojení, může je nechat když nemá mléko, ale také když přijde do říje.Nepíšete nic o krmení ani o ustájení, takže těžko radit.
napsal(a):
Samice není kočka, mlaďata ani neroznáší po kotci ani je nedává do misky.mladý se mohou rozlézt sami, pokud mají hlad, samice je může vytáhnout při kojení, může je nechat když nemá mléko, ale také když přijde do říje.Nepíšete nic o krmení ani o ustájení, takže těžko radit.
Zřejmě jsou ve skvělých podmínkách.
Někdy se mi zdá, že mít králíka znamená jen MASO.
Na co nejmenším prostoru, co nejlevněji mít co nejpočetnější vrh.
To co potřebuje králík, je trochu vedlejší - si myslí krátkozraký "chovatel".
nebo ?

Ta mláďata mi nepřipadají hubená, takže nedostatkem mléka to asi nebude. Podle fotek máte hodně malý kotec, v kombinaci s neklidnou samicí je nejspíš udupala. Navíc mi připadá že dáváte samici málo slámy, než má mít samice mladé dávám jí do kotce slámy daleko víc. Jednak si může postavit pořádné hnízdo a hlavně ji nikdo neruší kydáním hnoje, dokud jsou mláďata malá. Vaše samice je na udupané vrstvě výkalů, když strčíte hlavu kotce, ucítíte čpavek, mláďata se jím klidně mohla zadusit.

Mláďata se narodila dnes, takže hlady určitě nezašla.Nejpravděpodobněji ustydla.Samice tam má málo podestýlky, nemá tam ani moc chlupů, ani nejsou mláďata zakrytá.Takže samice neudělala pořádné hnízdo buď neměla z čeho a nebo, pokud je to prvnička, nevěděla zatím jak na to.

Máte pravdu, to že se narodila dnes jsem přehlédla. Ale jedná se o opakovaný problém, takže to může být víc věcí. Nicméně tou podestýlkou a velikostí kotce bych začala.

Ano poestýlku, velikost, případně kotiště a pak se uvidí.Také nevíme krmení.

Do tak malého kotce kotiště nedá.
Leleň

XXX.XXX.189.102
Dobrý ja by som sa chcela opýtať dnes ráno sa mi okotila samica ale vrhla len jedno mlada a večer keď som kontrolovala tak stále bolo iba jedno chcem sa opýtať či to je normálne alebo ešte môže vrhnúť do zajtra dalsie?jedna sa o prvorodičku. dakujem za odpoved.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.65
Leleň
napsal(a):
Dobrý ja by som sa chcela opýtať dnes ráno sa mi okotila samica ale vrhla len jedno mlada a večer keď som kontrolovala tak stále bolo iba jedno chcem sa opýtať či to je normálne alebo ešte môže vrhnúť do zajtra dalsie?jedna sa o prvorodičku. dakujem za odpoved.
Môže ale ani nemusí, ak je to prvor. tak to môže byť všetko.Tiež mám dve prvor.a jedna má 2ks a druhá 9 ks a dve uhynuli.Berte to tak že ak je samica v pohode tak je to OK.