Uživatel s deaktivovaným účtem

bombata
napsal(a):
Zdravím dnes jsem zjišťoval pohlaví u jednoho cca 8 týdnů starého vrhu. A vypadá to že jsou všechno samice 8 ks je to vůbec možné? Nebo jsem tele??
Proč by to nebylo možné? U každého mláděte je pravděpodobnost 50%, že to bude holka. A nijak se to neřídí ostatními mláďaty. Takže 8 holek ve vrhu je stejně pravděpodobné jako 4 holky a 4 kluci nebo osm kluků. Až v celé populaci je to vždy cca půl na půl.
napsal(a):
Proč by to nebylo možné? U každého mláděte je pravděpodobnost 50%, že to bude holka. A nijak se to neřídí ostatními mláďaty. Takže 8 holek ve vrhu je stejně pravděpodobné jako 4 holky a 4 kluci nebo osm kluků. Až v celé populaci je to vždy cca půl na půl.
Bodlinko, to jste asi chyběla na pravděpodobnost ve škole!
Pokud u jednoho mláděte máte 50% pravděpodobnost, že bude kluk, nebo holka, pak při dvou mladých již máte možnosti = KK + KH + HK + HH, takže varianta dvou kluků je pouze 25% pravděpodobná a tak můžete pokračovat až pro 8 kluků ve vrhu. Pravděpodobnost toho, že tento jev nastane = 0,5 x 0,5 x 0,5 x 0,5 x 0,5 x 0,5 x 0,5 x 0,5 = 0,0039 = 0,39%, tedy ideálně jednou za 256 případů. Takže otázka zadavatele byla oprávněná. Jen pro doplnění - pro vrh s 12 mladými by jev ideálně nastal jednou za 4096 tisíc vrhů.
napsal(a):
Úplne súhlasím.
Dle mých zkušeností by to v osmi týdnech mělo již být zcela jasné. Dnes jsem měl na stole vrh 4 týdenních mláďat malého plemene (hmotnost 350-400g) a dá se to rozeznat, i když s přičtením slabších očí, zmítajícího se králíčka a chlupů, které se mi stále pletly do výhledu počítám s chybou a další kontrolou. V 8 týdnech ale již ne. To už chystám připoštěcí potvrzení.