Dobrý den,
prosím kdo můžete poradte. po odstavu králičat se mi stává, že se mi dřív nebo později některá nafouknou a žblunká v nich. Vždy jsou to tak 2-6 králičat asi z 20 ks. krmení neměním, krmín seno, ječmen, granule, někdy přidám tvrdý chleba (kvalitní a řádně suchý) a do vody přidávám Acidomid (samozřejmě dle návodu)
Čím to může být a jak s tím mám bojovat????
Helča
napsal(a):
Dobrý den,
prosím kdo můžete poradte. po odstavu králičat se mi stává, že se mi dřív nebo později některá nafouknou a žblunká v nich. Vždy jsou to tak 2-6 králičat asi z 20 ks. krmení neměním, krmín seno, ječmen, granule, někdy přidám tvrdý chleba (kvalitní a řádně suchý) a do vody přidávám Acidomid (samozřejmě dle návodu)
Čím to může být a jak s tím mám bojovat????
Heli,já bych vyměnil ječmen za oves,vynechal bych suchý chleba/ten bych sem-tam přidával až ve vyšším věku/ -- granule bych volil s co největším podílem vlákniny -hezký večer přeje KAREL:o)
Jo díky, chleba už dávat nebudu, ale co s něma??? myslím, že ted mi toho už moc ti nafouklí nesežerou... Skoro vždy to dopadlo tak, že jsem je dala manželovi zabít, aby se netrápili. Štve mě to, pač s tím mám problém asi od lonského léta, před tím bylo vždycky vše o.k a to v létě jsem vždy krmila i trávou a všechno super.
Ale pak najednou se přestalo dařit . Myslela jsem, že je to trávou, ale ted se mi to pořád opakuje ikdyž jsou na suchém.. a to jsem kupovala oves i granule od různých prodejců. Ječmen musím skrmit, ale pak ho vyměním za ten oves a uvidím.
Helča
napsal(a):
Jo díky, chleba už dávat nebudu, ale co s něma??? myslím, že ted mi toho už moc ti nafouklí nesežerou... Skoro vždy to dopadlo tak, že jsem je dala manželovi zabít, aby se netrápili. Štve mě to, pač s tím mám problém asi od lonského léta, před tím bylo vždycky vše o.k a to v létě jsem vždy krmila i trávou a všechno super.
Ale pak najednou se přestalo dařit . Myslela jsem, že je to trávou, ale ted se mi to pořád opakuje ikdyž jsou na suchém.. a to jsem kupovala oves i granule od různých prodejců. Ječmen musím skrmit, ale pak ho vyměním za ten oves a uvidím.
Já s touto nemoci nemám zkušenosti,ale něco se dá vyčíst tady na tomto pokecu https://www.ifauna.cz/kralici/forum/r/detail/633087/nemoc-kraliku
a ještě tady je počteníčko http://www.klubcv.wz.cz/clanky/cl%2033.htm - držím palce :o)
Tak jedna nebo dvě rady tam jsou. Od chovatelů na vesnici toho získáte plno, včetně toho ječmene jsem si myslela, že je to to pravé, ale jak tak čtu, chybama se člověk učí.
Ječmen dám starým a zítra jedu pro oves. Mám 39 mladých a asi 5 žblunká, takže to chci už jednou pro vždy ukončit.
Ještě jsem jim byla hodit slámu. takže Karle děkuju Vám a přeju pěkný zbytek neděle a úspěšný chov
No pane Karle, takže ten druhý odkaz , to je to, co jsem potřebovala.. Už je mi bohužel vše jasné.. Koupila jsem si na výstavišti v Brně samici VSS tu co vidíte na mém profilu. Po odstavu jejich prvních králičat mi tyhle komplikace nastaly. Vše si zaznaménávám a píšu a přesně vím, kdy jsem s tím začala mít první potíže.
Takže jsem si přivlekla tento super vir do chovu. A jelikož vždy odstavčata od dvou samic tedy ze dvou různých vrhů dávám k sobě, chytli to králičata i jiných samic. No už jsem chytřejší..
Takže mě čeká dezinfekce odchovny pro mladé a samice to má asi spočítané, A JE TO TAK DOBRÁ SAMICE. A TO SE NEVÍ ZDA SE TOHO SBAVÍM. ALE UDĚLÁM PROTO VŠE.
Je to docela smutné, když si z vystav dovezete domů takhle nakažené zvíře. Ti co to množí jen pro nějakou tu korunu a je jim jedno zda jsou jejich zvířata přenešeči nějakých nemocí, bych opravdu nakopala do ......
No a můj občasný tvrdý chleba a ječmen jim ke zdraví nepřidal. Bohužel.
Ale díky za Faunu a super lidi, kteří mi vždy pomohli vyřešit nějaký ten zádrhel..
VŠEM DOPORUČUJI PŘEČÍST DRUHÝ ODKAZ OD PANA KARLA !!!!!!!
Helča
napsal(a):
No pane Karle, takže ten druhý odkaz , to je to, co jsem potřebovala.. Už je mi bohužel vše jasné.. Koupila jsem si na výstavišti v Brně samici VSS tu co vidíte na mém profilu. Po odstavu jejich prvních králičat mi tyhle komplikace nastaly. Vše si zaznaménávám a píšu a přesně vím, kdy jsem s tím začala mít první potíže.
Takže jsem si přivlekla tento super vir do chovu. A jelikož vždy odstavčata od dvou samic tedy ze dvou různých vrhů dávám k sobě, chytli to králičata i jiných samic. No už jsem chytřejší..
Takže mě čeká dezinfekce odchovny pro mladé a samice to má asi spočítané, A JE TO TAK DOBRÁ SAMICE. A TO SE NEVÍ ZDA SE TOHO SBAVÍM. ALE UDĚLÁM PROTO VŠE.
Je to docela smutné, když si z vystav dovezete domů takhle nakažené zvíře. Ti co to množí jen pro nějakou tu korunu a je jim jedno zda jsou jejich zvířata přenešeči nějakých nemocí, bych opravdu nakopala do ......
Ale díky za Faunu a super lidi, kteří mi vždy pomohli vyřešit nějaký ten zádrhel..
Zadrhel jsme snad našli,ale mne to nikterak netěší - držím vám palce a přeji vám at máte z králičků už jen a jen radost
Helča
napsal(a):
Zdravim neklesejte na mysli jestli mohu poradit tak zacnete podavat cibuli nebojte se niceho vse se tim spravi mel jsem to same tady mate super odkaz http://www.kralikar.cz/index.php/rady-a-tipy/item/118-kokcidioza-vznik-a-prevence Marcel Šuška co to psal je velice hodný pan když mu napíšete určitě vám poradí .Je škoda zabíjet dobrou matku. Jak říkam týden až 14 dní podavejte cibuli ,seno a vodu s vápnem na 10 litru vody dejte asi 2 dcl vody nad vyhasením vápnem a opravdu to funguje nebojte se na nic zeptat . Me to pomohlo na 100% uz vecer po podani cibule byli videt ucinky.Pokud kralík nepije a nezere tak jednoduse nakrajejte cibuli na male proužky a dejte mu ji přímo do tlamičky a kdyz sezere aspon kousek ma vyhrano. Ja uz nicím jiním bojovat nebudu antibiotika a veskere preparaty od veterinare jsou drahe zpomalují rust a buh vi co jeste nejlepsi je príroda tod vse mam od pana Šušky s pozdravem Zitka a at se v chovu dari . Pak pisnete jestli to pomohlo
Děkuju za článek, je taky dost poučný a výživný. Dokonce to tam píšou, že se může objevit nejprve nadmutí. Jak jsem psala chybami se člověk učí.
Takže dnes jsem byla na veterině, máme tam super doktora a taky doktoru. kokcidioza. Dostala jsem šest injekcí pro ty, kteří jsou na tom nejhůř a zbytek léky do vody...
I když to spíše vypadalo ze začátku jako špatné krmení nebo i něco horšího. . po raním krmení jsem zjistila, že ten jeden vrže zubama, takže to mi už bylo jasné. Prostě kokcidioza. Snad se mi je podaří zachránit všechny.
Tak pro příště už vím, že každé odstavčata ihned přeléčím proti kokcidioze a bude pokoj.
Acidomid podle mých zkušeností jsou prostě jen vyhozené prachy!!!!
Ještě jednou díky všem
Helča
napsal(a):
Děkuju za článek, je taky dost poučný a výživný. Dokonce to tam píšou, že se může objevit nejprve nadmutí. Jak jsem psala chybami se člověk učí.
Takže dnes jsem byla na veterině, máme tam super doktora a taky doktoru. kokcidioza. Dostala jsem šest injekcí pro ty, kteří jsou na tom nejhůř a zbytek léky do vody...
I když to spíše vypadalo ze začátku jako špatné krmení nebo i něco horšího. . po raním krmení jsem zjistila, že ten jeden vrže zubama, takže to mi už bylo jasné. Prostě kokcidioza. Snad se mi je podaří zachránit všechny.
Tak pro příště už vím, že každé odstavčata ihned přeléčím proti kokcidioze a bude pokoj.
Acidomid podle mých zkušeností jsou prostě jen vyhozené prachy!!!!
Ještě jednou díky všem
Neprelecovat jsou to zbytecne vyhozene penize a cpete do kraliku chemii pri odstavu podavejte jen tu cibuli cca tyden a bude vse ok ja uz nic jineho nepreferuji a jsem s cibulkou velmi spokojen opravdu skuste se optat doticneho Marcela Šuška urcite vam velice rad poradi ale ja uz bych neprelecoval chemii s pozdravem Tom
Helča
napsal(a):
Takže moc díky za kontakt na pana ŠUŠKU, super pán a dal mi tolik rad, že jsem si to musela vytisknou a v klídku večer přečíst. takže zítra budu odstavovat další vrh a už je mám týden na cibulce, uvidím jak vše půjde a určitě se ještě ozvu.
A všem doporučuju také AMARANT
Tak všeobecně je známo, že cibule nadýmá. To těm králíkům nevadí? A kolik jim toho dáváte?
No dávala jsem jim tolik co sežerou, a ti co už nepříjmali potravu, prostě jsem jim to nacpala do tlamiček... česnek je ovšem silnější, ale také by se neměl dávat přímo, namačkat do vody to je ideální :) jinak ted už problémy nemám, vypěstovala jsem amarant a krmím i v zimě, můžu opravdu doporučit :)
jo a jinak vše máte na výše uvedených internetových stránkách :) přeju úspěšný chov
Přečetl jsem si to zpětně a jak jste řešila to přivezení z výstavy - nemusí to být jen od koupeného králíka. Já jsem si nyní přivezl nějakou novou formu domů z výstavy s svými králíky.
Už jsem se s tímto problémem dříve potýkal a docela ho i pořešil - já teda nyní razím zásadu že nic nepřeléčuji a nechávám to na přirozeném výběru a jsem /klepu na dřevo/ nadmíru spokojen - asi 1,5 roku bez větších úhynů, sem tam jedno mládě z vrhu, většinou to nejslabší. Ale kokcidiózu nemám - dokonce se mě veterinářka ptala čím přeléčuji když mi mladé očkovala - že jsou pěkní a nemají pilky...
Mladé do odstavu se samicí krmím granulemi s kokcidiostatiky, poté již bez.
Mě bohužel ted kokcidie řádí a nemůžu se toho zbavit. Nejvíc mě štve že mi zdechají králíci s PP a ti obyčení nic.
3 z nich se podařilo vyléčit ale 3 zdechly.
Zkusila jsem acidomit a ted ještě zkouším nějaký bylinný roztok. Dnes jsem pořídila jablečný ocet tak uvidíme.
Bohužel nedaří se mi nikde sehat semínka amarantu. Máte radu kde koupit nebo od koho pár semínek na jaro na zasetí?
hary69

XXX.XXX.199.239
Ocet není lék. Rychlá léčba - SULFADIMIDIN BIOVETA, prevence - EMANOX PMX
hary69

XXX.XXX.199.239
Možná bylo už rozvinutí větší. Někdy se holt nedaří.
Myslím si, že to nemusí být kokcidioza, ale závažněší onemocní uváděné pod zkratkou ERE. Pojednání na tomto odkazu. http://www.klubcv.wz.cz/clanky/cl%2033.htm
ERE je s velkou pravděpodobností kombinace virového onemocnění s rozvojem kokcidiózy. Většinou právě přeléčení kokcidiózy moc nepomůže, prošel jsem si fází zachraňování každého králíka, ale jak jsem psal výše, lépe je nedělat nic - tedy dbát na dobrou skladbu krmení, dostatek vlákniny, čistá voda.
Nic jiného!! Pokud už nemoc propukne - jednoduchá a nejrychlejší identifikace je změnou chování, králík méně vypije dobrá - kontrola pokud se používají napáječky, nehrne se ke krmení - v tento okamžik je důležité omezit dávky jadrného krmiva - ne zcela - králík potřebuje i energii a dávat hodně sena.
Nyní jsem poprvé viděl, jak rychle se to šíří - přivezl jsem si to z výstavy - v.s. virové onemocnění, za týden i při dodržování zásady krmení nemocných kusů až nakonec to měli prakticky všichni králíci, i na jiném místě - uzavřeném chlévě kde mám pouze chovné králíky.
Myslím že u mě se motá právě kokcidioza. Jedna samička se z toho už 2x dostala. Nemocní mají vystouplou páteř.
Podávala jsem hodně vody s nějakým tím přípravkem, hodně sena a obden jsem čistila kotce. Právě že 3 se mi po tomhle postupu podařilo zachránit ale asi týden na to mi zdechl chovný pár zakrslých kastorexů - takže znovu jsem opakoval předchozí proceduru - no a před 2 dny zdechla samička zakrslého bílého rexe.
Nemocí prošly jen ti s Pp, ti obyčejní jsou v pořádku.
Chci zkusit amarant - ale kde ho sehnat?
karel55
napsal(a):
Heli,já bych vyměnil ječmen za oves,vynechal bych suchý chleba/ten bych sem-tam přidával až ve vyšším věku/ -- granule bych volil s co největším podílem vlákniny -hezký večer přeje KAREL:o)
není pravda co píšete oves je tak max pro chovné protože nemá nebo má ale jen minimum látek vláknina atd ale ječmen jim dává 100 procentně víc a pro mladé je lepší jak oves je tam víc zdravých látek
Helča
napsal(a):
No dávala jsem jim tolik co sežerou, a ti co už nepříjmali potravu, prostě jsem jim to nacpala do tlamiček... česnek je ovšem silnější, ale také by se neměl dávat přímo, namačkat do vody to je ideální :) jinak ted už problémy nemám, vypěstovala jsem amarant a krmím i v zimě, můžu opravdu doporučit :)
Co máte za plemeno?
nejlepší je když už samice je na to navyklá, pokud ne, mladým začněte dávat co nejdříve např od měsíce. Králíci si na ni zvyknou a pak ji budou žrát bez problémů :) také v létě je výborné jim házet natě česneku i cibule, ale ten amarant opravdu doporučuji.. a těm, kteří nechtějí léčit přírodně, doporučuji opravdu ještě před odstavem dávat granule s léčivy a pak opět po odstavu, myslím, že pak už nemůže být žádný problém :)
tak s tím nesouhlasím, dávat největší podíl ovsu, ten obsahuje nejvíce vlákniny, kterou králík potřebuje.. samozřejmě přidávám ječmen a granule a v zimě i trochu kukuřice. Míchám si semeno sama. Ale ten Amarant, mají po něm ještě větší chut k jídlu a to je ono. rychleji rostou a hlavně jsou zdraví :)
mám od všeho něco křížím, ale mám i čistokrevné :) velkou činčilu asmici, pak další chovná samice kříženka VSS x NOS, a další dvě samice Hyly, samce mám Hylu a NOS tak z
kouším, jaké křížení je nejvýhodnější a připouštím halvně v zimě, králíčata jsou odolnější a kokcidioza se mi v zimě naštěstí vyhýbá :) tak doufám, že topnezakřiknu
ne klíčivost je výborná :) akorát to trochu trvá než vylezou ze země :) asík tak kolem 2 - 3 týdnů, podle počasí, vše ale máte napsané v intrenetových stránkách, které najdete v téhle diskuzy
kříženci Hyla x velkou činčilou
hary69

XXX.XXX.210.190
Říjen, listopad, prosinec- mám úplně stejný problém
Holt mají samice svou hlavu - budu zkoušet dál a uvidíme.
Co se mi ale stalo úplně poprve je to že se mi v září podařilo všechny samičky postupně připustit ovšem ani jedna pak neměla mladé. Nechávám 2 skoky. Po pár dnech jsem samičky zkoušela dát znovu k samci a vrčely. Tak nevím kde udělali soudruzi z NDR chybu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To já jsem s připouštěním problém neměl. Mám tři vrhy (7,7,11). Stáří v průměru 3-4 týdny a vše naprosto vpořádku. Ovšem pravda, že teď už je to horší, jednu samici jsem zkoušel zapouštět asi týden, a nakonec se povedlo, čekám je 12.1.