Zdravím,
měl bych dotaz ke složení krmiva. Mám v každém kotci jesle na seno a zasobník na granule dosud jsem všem králíkům dával seno a směs granulý ovsa a slunečnice v poměru 45:45:10 a doplnkově kukuřici chleba jablka bo tak něco .... tak nějak si myslím že by mělo význam vytvořit tři ideální směsy a to pro kojící a březí samice, odstavená mláďata, dospělé samce a odopočívající samice zajímal by mě váš nazor jak by se měly tyto tři druhy směsí lišit a co by měly obsahovat Podotýkám že nerad bych krmil pouze granulemi a rád bych se zaměřil v diskusy i na cenovou výhodnost zatím jsem tak vypozoroval :
Pro samice : granule, sunečnice, ovesné vločky 45:45:10 + vytamíny
pro odst. mláďata : granule slunečnice oves 45:10:45
dospělý : přemýšlím o variantě pouze oves připadně ječmen
Za každý návrh děkuji
Dobrý den,
možná dost chovatelů se mnou nebude souhlasit, ale co se vydat cestou krmení "po staru"? Já se jí vydal a nemám žádné problémy v chovu (ťuky ťuk) a z ekonomického hlediska je to jasná volba.
Přes zimu krmím seno, ječmen, krmnou řepu a mrkev, giganty, topinambury, vařené brambory a slupky z oškrabaných brambor smíchané se šrotem, suchý chleba. Samicím s mladými přidávám ovesné vločky.
Ječmen jsem koupil 5 Kč/kg a brambory 2,5 Kč/kg a ovesné vločky kolem 20 Kč/kg. Zbytek si sám vypěstuji na zahradě. Slunečnici jsem kupoval pro slepice a je 4-5x dražší než ječmen, takže pro zlepšení rentability chovu bych ji vypustil. Další věcí jsou granule, které jsou 2x dražší než zmiňovaný ječmen a bez granulí to šlo kdysi a jde to i dnes. Vitamíny nedávám vůbec.
Přes léto přecházím na zelnou píci, kdy krmím trávou + co zahrada dá : listy salátu, vrchy topinambur, nať z mrkve, kedlubny atd. Trávu co nesní během dne vytahují z jeslí a suším na seno. Zde se dá znovu ušetřit spousty peněz, pokud nemáte zahrádku dají se výše zmíněné komodity sehnatv určitý čas za dobrý peníz.
Vámi napsané složení krmiv je zřejmě nejjednodušší na obsluhu, ale je ve značném rozporu s finanční efektivností chovu.
ing.panda
napsal(a):
Dobrý den,
možná dost chovatelů se mnou nebude souhlasit, ale co se vydat cestou krmení "po staru"? Já se jí vydal a nemám žádné problémy v chovu (ťuky ťuk) a z ekonomického hlediska je to jasná volba.
Přes zimu krmím seno, ječmen, krmnou řepu a mrkev, giganty, topinambury, vařené brambory a slupky z oškrabaných brambor smíchané se šrotem, suchý chleba. Samicím s mladými přidávám ovesné vločky.
Ječmen jsem koupil 5 Kč/kg a brambory 2,5 Kč/kg a ovesné vločky kolem 20 Kč/kg. Zbytek si sám vypěstuji na zahradě. Slunečnici jsem kupoval pro slepice a je 4-5x dražší než ječmen, takže pro zlepšení rentability chovu bych ji vypustil. Další věcí jsou granule, které jsou 2x dražší než zmiňovaný ječmen a bez granulí to šlo kdysi a jde to i dnes. Vitamíny nedávám vůbec.
Přes léto přecházím na zelnou píci, kdy krmím trávou + co zahrada dá : listy salátu, vrchy topinambur, nať z mrkve, kedlubny atd. Trávu co nesní během dne vytahují z jeslí a suším na seno. Zde se dá znovu ušetřit spousty peněz, pokud nemáte zahrádku dají se výše zmíněné komodity sehnatv určitý čas za dobrý peníz.
Vámi napsané složení krmiv je zřejmě nejjednodušší na obsluhu, ale je ve značném rozporu s finanční efektivností chovu.
Plne s vami souhlasim
Stačí to úplne jednoducho,videl som v akých ťažkých podmienkach žijú divoké králiky v špan. U nás majú raj s naším kŕmením. Až na: pozor na zemiakové šupy,obsahujú jed solanín,najmä klíčky, a stým jačmeňom to nepreháňat/ako to bolo spomenuté tuším na hyd fóre/. A pre pandu, v globále je to u všetkých živočíchov pol na pol.
chov.majster
napsal(a):
Stačí to úplne jednoducho,videl som v akých ťažkých podmienkach žijú divoké králiky v špan. U nás majú raj s naším kŕmením. Až na: pozor na zemiakové šupy,obsahujú jed solanín,najmä klíčky, a stým jačmeňom to nepreháňat/ako to bolo spomenuté tuším na hyd fóre/. A pre pandu, v globále je to u všetkých živočíchov pol na pol.
Dobrý den,
solanin je obsažen zejména v zelených částech slupky a v klíčcích a tím rozhodně nekrmím. Každopádně je tohle krmení desítky let odzkoušené.
Také nedoporučuji krmení trávou z nově založených trávníků, případně dosévaných. Nafouknutí téměř jisté, moje chyba minuly rok :- /
Jestli narážíte na jinou diskuzi o počtu jedinců a pohlaví tak tedy:
V globálním měřítku to 50:50 nevychází (viz lidská populace) je to jen statistický předpoklad vycházející z pravděpodobnosti. Každopádně tvrzení, že každý další jedinec má šanci fifty-fifty je mylná. Jestliže jako celkem pojmeme omezený výběr například 20 jedinců,je předpoklad 10 samců a 10 samic. Po narození 7 samic nám zbývá statisticky 10 samců a 3 samice, z toho jednoznačně vyplývá, že 8 ve vrhu nebude samice 50:50, ale úplně v jiném procentuálním vyjádření. Tvrzením o 50:50 v dalším případě jsme jednoznačně vyloučili předešlou variantu celkového výběru a tudíž jsme porušili konzistenci a normalitu dat. Tohle si můžete ověřit v mnoha statistických programech, ale selský rozum myslím postačí k potvrzení tohohle faktu.
Zdravím,
vaš způsob je hodně levný ovšem časově náročný mě jde spíše o to jak zlevnit krmení směsí .. neboť časově je to minimálně o polovinu meně náročné. Jde mi o to abych nalezl ideální poměr všech možných surovin a zachoval jednoduchost a rychlost ale zároven mi jde o kvalitu a rychlost růstu králíků.
ing.panda
napsal(a):
Dobrý den,
ted ještě přemýšlím že pro výkrmovou směs nahradím oves ječmenem ale nevím nevím :-/
bombata
napsal(a):
ted ještě přemýšlím že pro výkrmovou směs nahradím oves ječmenem ale nevím nevím :-/
Dobrý den,
nechoďte na to složitě. Momentálně krmím jen ječmen, seno, voda a samicím s mladým přidávám ovesné vločky. Když k tomu dáte sem tam, jak jste psal kukuřici, chleba, jablko..., tak v tom nevidím žádný problém.
Dal bych si pozor na tvoření zbytečných směsí a následně přecházení na jiné složení, někteří králíci to neradi.