Po několika letech bez králíků jsem se konečně dostal ke stavbě králíkárny (dále už
jen K). Předchozí chov v různých provizorních ubikacích jsem chtěl kompenzovat po všech stránkách funkční K, která by měla alespoň 10 let vydržet bez výraznějších oprav. Předem upozorňuji, že se nepovažuji za příliš zručného člověka a práce se dřevem už vůbec nepatří k mým oblíbeným činnostem. K mám umístěnou čelem k východu. Varianta byla ještě(u nás) větrný západ. Jako materiál jsem zvolil 25 mm silná prkna,střešní latě 5x3cm a 4 trámy (do rohů) 8x10cm. Prkna jsou ohoblovaná z jedné strany a pouze v čele K, tam kde dochází k nejčastějšímu kontaktu. Hned ze začátku jsem zavrhl 3 patra z všeobecně známých - nepraktických důvodů. Plán jsem měl pouze v hlavě a během stavby ho průběžně měnil, doplňoval a upravoval. K je plně rozebíratelná a případně by se dala relativně lehce přestěhovat. Pro začátek jsem zvolil 10 kotců s rozměry 80x80x65cm. K je konstruovaná tak, že se dá teoreticky celé 1. i 2. patro propojit a vzniknou tak 2 kotce dlouhé 4m. Základ K tvoří 5 svislých stěn, na které jsou šikmo přišroubovány základy pro podlahy a střechu. Tím je podle mne řečeno vše důležité. Detaily by měly být vidět na fotografiích,případně je třeba pracovat s vlastní fantazií. Všechny kotce se dají otvírat i zezadu,kvůli čištění i příp. kontrole hnízda. Náklady na toto řešení je pouze cena pantů. Po přečtení mnoha diskusí i z vlastní zkušenosti, jsem zvolil na podlahy IPU. Jako nezbytné nářadí považuji: ruční el. pilu (maflík), akušroubovák + vrtačku s brusným kotoučem, pilku ocasku, hořák na PB, úhelník, vodováhu a běžné domácí nářadí. Celá stavba probíhala v měsících únor - březen-duben a to o 3 celých volných víkendech a odpoledních volných chvílích. Všechny práce jsem prováděl sám na místě a na přilehlé psí
boudě, která mi sloužila jako pracovní stůl. Jediná věc, kterou jsem si nechal vyrobit u truhláře jsou dvířka. Z důvodu výše uvedené rozebíratelnosti, jsem na většinu spojů používal vruty. K takto vyrobená, může být jedno až "nekonečněkotcová", rozměry jsou naprosto libovolné,jak do délky,výšky nebo sklonu podlahy. Všechny vnitřní hrany jsou olištované úhelníky z nerezu (zadní) a eloxovaného hliníku (přední). Plech a úhelníky jsou
zbytky z klempířské výroby. Na povrchovou úpravu budu volit LUXOL.
Detail zepředu-3prkna nad podlahou nejsou přibitá,aby se dali vytáhnout a propojit kotce
Detail zajištění zadních stěn - vše co přijde do styku s močkou,musí být zalité asfaltem a být nejlépe z nerezu. Dole je profil na odvod močky
Detail zajištění krajní stěny. V prkně je nalisovaná trubička a do ní zasunutý vyndávací kolík
Močkovody jsou svedené do novodurové roury,aby moč necákala tam kam nechci(hlavně když fouká vítr)
Detai držáku močkovodu. Ten jde odstranit během 10 vteřin - když je potřeba...
Vršek králíkárny jsem zabednil. Zatím jsem tam nacpal 2balíky slámy a ještě je tam místo.
Při stlaní stačí vytáhnou prkno a slámu si natahat vrchem do kotce. Nevzniká u toho žádný nepořádek...
Tento způsob zajištění otevřených dvířek si nechám patentovat. Vhodně naohýbaný nerezový drát z kola se musí volně pohybovat,aby se při otevření sám zahákl o pletivo horních dvířek. Vrchní kotce jsou řešeny podobně,aby bylo možno otevírat jen jednou rukou
Detail háčku pri otevřených dvířkách... Pro zavření stačí nadzvednout prstem
Skoro hotové dílo. Chybí už jen okap. Cena za materiál je zatím necelých 12000,-kč + nějaká ta práce...
Dobrý den. Základní rozměry jsem volil podle velikosti králíků. Na délku jsem měl 4metrová prkna a tak mi vyšlo 5kotců v řadě širokých 80cm. Pokud chcete větší,stačí vsadit o jednu přepážku míň a máte kotce široké 1m atd. Nevím které rozměry jste měl přesně na mysli. Snaži jsem se to nafotit tak,aby byl vidět hlavně princip.Rozměry si může zvolit každý podle sebe. Pokud to nemáte daleko,přijeďte se podívat. Bydlím kousek od H.Králové,ve Smiřicích. Zdraví Jirka
hary69

XXX.XXX.210.190
Králikárna hezká, značně složitě vyrobená a asi nákladná. Vytknu snad ještě ty vložené fotky, lepší příště to natočit správným směrem, než to sem vložíte. V každém foťáku se to dá hned přetočit, než to uložíte do PC. Přetáčet hlavu a nebo monitor, to nic moc.
hary69

XXX.XXX.210.190
hrop1
napsal(a):
Při stlaní stačí vytáhnou prkno a slámu si natahat vrchem do kotce. Nevzniká u toho žádný nepořádek...
Největší nepořádek bude, když to tam nahoru budete dávat. Navíc hlava plná sena, slámy. Jinak zadní dvířka mohly být na výšku poloviční, nemusel by se vyndavat pokaždé žlábek na odvod moči a napadaných bobků uvnitř. Pak by vše šlo líp. Otevřu, vyhrábnu, končím. Stejně to asi těžko bude padat jen do kolečka,lepší budet přiložit hliníkovou krátkou lopatu domácí výroby, aby nenapadalo do žlábků.
hrop1
napsal(a):
Dobrý den. Základní rozměry jsem volil podle velikosti králíků. Na délku jsem měl 4metrová prkna a tak mi vyšlo 5kotců v řadě širokých 80cm. Pokud chcete větší,stačí vsadit o jednu přepážku míň a máte kotce široké 1m atd. Nevím které rozměry jste měl přesně na mysli. Snaži jsem se to nafotit tak,aby byl vidět hlavně princip.Rozměry si může zvolit každý podle sebe. Pokud to nemáte daleko,přijeďte se podívat. Bydlím kousek od H.Králové,ve Smiřicích. Zdraví Jirka
dobry kousek od ostravy..skoda rozmery tech sten a vyska od zeme k deskam a vyska od desek nahoru a vyska desek.
Už jsem to vychytal - slámu si nosím v igelitovém silnostěném pytli. Hrdlo strčím do kálikárny a vytahám vevnitř. Bordel - 0. Co se týká vyndávání žlábku,to trvá i s nandáním zpět asi 10vteřin a to mě jednou za 14 dnů fakt netrápí. Když jdete s "kůží na trh" a vystavíte svou králíkárnu,musíte počítat s tím,že ostatní budou psát že: dvířka jsou velká(malá), podlaha je málo(moc) skloněná,ipa je lepší než lino a naopak, pletivo je moc řídké(husté) atd,atd... Já jsem si dvířka udělal tak jak potřebuji. Max. mě to vyhovuje. Při čištění,natírání, desinfekci,kontrole hnízda atd. Najedu s kolečkem,sundám žlábek,otevřu kotec,vykydám, zavřu,natahám slámu. Čas 5min,bordel 0 a o to mi šlo. Rád se podívám na Vaši králíkárnu,jestli ji někdy vystavíte . S úctou Jirka Štefánek
Uživatel s deaktivovaným účtem

hrop1
napsal(a):
Už jsem to vychytal - slámu si nosím v igelitovém silnostěném pytli. Hrdlo strčím do kálikárny a vytahám vevnitř. Bordel - 0. Co se týká vyndávání žlábku,to trvá i s nandáním zpět asi 10vteřin a to mě jednou za 14 dnů fakt netrápí. Když jdete s "kůží na trh" a vystavíte svou králíkárnu,musíte počítat s tím,že ostatní budou psát že: dvířka jsou velká(malá), podlaha je málo(moc) skloněná,ipa je lepší než lino a naopak, pletivo je moc řídké(husté) atd,atd... Já jsem si dvířka udělal tak jak potřebuji. Max. mě to vyhovuje. Při čištění,natírání, desinfekci,kontrole hnízda atd. Najedu s kolečkem,sundám žlábek,otevřu kotec,vykydám, zavřu,natahám slámu. Čas 5min,bordel 0 a o to mi šlo. Rád se podívám na Vaši králíkárnu,jestli ji někdy vystavíte . S úctou Jirka Štefánek
Pane Štefánku,králíkárnu máte pěknou a myslím že docela vychytanou.Důležté je,že je pro Vás a králíčky účelná.Líbí se mi že při větším vrhu můžete udělat ze dvou kotců jeden.Je vidět že jste si vyhrál.
Z poznámek některých "pisatelů" si nic nedělejte.Je to zde úplně normální.Podle mého tady kritizují nejvíce ti,co ještě žádnou králíkárnu sami nepostavil.
Zažila jsem to zde také a v daleko větší míře,když jsem začala vkládat fota ze stavby králíkárny,tehdy ještě se synovcem.Stavěli jsme z Ytongu.Nechápu proč to zde tolik diskutujících rozhodilo.
Přeji Vám,ať se králíčkům daří a hlavně ať jsou zdraví.Hodně zdaru v chovatelství.
Dobrý den. Ze zdravotních důvodů prodám tuto králíkárnu. Nestavěl jsem jí na "kšeft",To je snad na fotkách vidět..... .Stála mě cca 13-14 tis(jen materiál),vč. všeho příslušenství. Nabízím ji za 10000,-. Vím že i doprava bude něco stát. Pokud by jste měl někdo zájem,tel. na mě je 736622441. Jirka
verka1
napsal(a):
Vzhledem šíleně silné konstrukci a neskutečné váze, to raději spalte.
koukám, tad je zase "přejících" lidí kazících každou radost...
Je mi líto, že ji musíte prodat, ale zájemci se jistě najdou...
A V se koukejte brzy uzdravit, ať znovu můžete ubytovat nové králíky... Nápad máte výborné a inspirující...
Lukyn94

XXX.XXX.210.10
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký je Váš názor na to, že bych chtěl postavit králíkárnu kostru ze střešních latích 5x5 cm a stěny z OSB desek? Děkuji za odpovědi.
Lukyn94
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký je Váš názor na to, že bych chtěl postavit králíkárnu kostru ze střešních latích 5x5 cm a stěny z OSB desek? Děkuji za odpovědi.
Navrhuji skelet svařit z jeklu.
Mám to vyzkoušeno na vlastní králíkárně.
Žádný ohryz, hnití.Zbytek desky.Zanedlouho budu stavět další králíkárnu.
Podlahu z desek, zbytek osb.Snad to neohryžou.
Uživatel s deaktivovaným účtem

OBS neokoušou nemají jak, viděla jsem jak se jeden snažil kousat do zadní stěny, ale nedařilo se mu, sloupky jsou z venčí.Píši o venkovní králíkárni.Na podlahu z OBS jsem dala vyřazenou plovoučku.Trochu se jim to klouzalo, kde byl větší spád, ale když se dost nastele je to v pohodě.Plovoučku proto, že ji můžu kdykoliv dobře umýt po vykydání, nebo jen natáhnu hadici ze studny a vyšplíchám.Zatím drží a nezvdouvá se vlhkem.
Minulý týden v pátek jsem si vyplavila kuchyň kde mám taky plovoučku, Podlaha se nevzdula, jen se trochu jakoby rozestopla, tak že musím měnit.Tak budu mít náhradní do kotců na případnou výměnu.
Dobrý den i já bych přidala svoji trochu do mlýna, podle své zkušeností jsou jesle i násypné krmítko moc nízko.My jsme je předělávali několikrát, do jeslí soustavně skákali a někteří i bobkovali takže asi 15 cm od stropu, zakládá se hůř ale j e to na zvyku a při páření nám tam neskáče samice.Násypné krmítko bylo soustavně plné slámy a zimě kdy nechávám vyšší podestýlku bývalo zároveň s ní a špatně se to pod tím čistilo takže také výš ale jinak je pěkná a zájemců za tu cenu budete mít dost hlavně z okolí kde nebude nákladný převoz.A vám at se daří nemoc překonat.
Plovoucí podlahu jsem v kotcích zkoušel ale neosvědčila se. Jednotlivé díly jsem k sobě nelepil ale jen nacvakl do zámků. Vlhkost zvladala dobře, žadné vzdouvaní nebo bobtnání se nekonalo. Přesto se pod ni dostávala moč a to co jsem tam našel mě přesvědčilo že plovoucí podlaha není dobrý nápad. Zlaté staré poctivé "lino"
Z OSB desek mám jednu menší králíkárnu, rám z venku, králici nemají co a jak zničit. Do samotných ploch se nepustí, nemají jak. Klasické dřevo je lepší volba ale OSB bych se nebál.
V roce 2013 jsem se tady zapojil do diskuze o stavění králíkáren s OSB desek. To byla nově udělaná. Chválil jsem to! Až do roku 2015 byla naprosto v pohodě. Mám ji venku a je 9 - kotcová. Bylo to oddělení pro samce. Letos už došlo k rozebrání jak venkovních desek, tak přepážek mezi kotci a to mladými králíky. Ano, je pravda, že jsem králíkům nedával nic na okus. Ale to jsem nedával po celou dobu její existence žádným. Přesvědčil jsem se, že králík nemá problém jí ze vnitř vykousat na skrz. Co je dobré zjištění. Nedochází k otravám, jak zde někdo kdysi zmiňoval, díky obsahujícím lepidlům lisovaných OSB. Ale ujišťuji vás, že to králík dokáže prokousat. To, že se nedá tato deska kde a za co chytit aby jí načal, je opravdu velký omyl. Po 4 letech už mohu porovnávat (2013 -2016), deska byla o síle 12mm, ale zde by nebyl problém s jakoukoli silou. Až bude čas, nafotím a vložím foto. Jako důkaz.
poty76
napsal(a):
V roce 2013 jsem se tady zapojil do diskuze o stavění králíkáren s OSB desek. To byla nově udělaná. Chválil jsem to! Až do roku 2015 byla naprosto v pohodě. Mám ji venku a je 9 - kotcová. Bylo to oddělení pro samce. Letos už došlo k rozebrání jak venkovních desek, tak přepážek mezi kotci a to mladými králíky. Ano, je pravda, že jsem králíkům nedával nic na okus. Ale to jsem nedával po celou dobu její existence žádným. Přesvědčil jsem se, že králík nemá problém jí ze vnitř vykousat na skrz. Co je dobré zjištění. Nedochází k otravám, jak zde někdo kdysi zmiňoval, díky obsahujícím lepidlům lisovaných OSB. Ale ujišťuji vás, že to králík dokáže prokousat. To, že se nedá tato deska kde a za co chytit aby jí načal, je opravdu velký omyl. Po 4 letech už mohu porovnávat (2013 -2016), deska byla o síle 12mm, ale zde by nebyl problém s jakoukoli silou. Až bude čas, nafotím a vložím foto. Jako důkaz.
Taky mě letos z jara prohryzali osb o síle 12mm, šel sem kolem králíkárny a myslel jsem, že je tam nalepený list, či co, a ona to byla prohlodaná díra zkrz.Ale je pravda, ze za ta leta to bylo poprvé, chovní si toho nevšímají, jak stěn, tak lina na podlaze, ale ty mladý občas něco načnou.Většinou lino, to že se prohlodal zkrz stěnu se stalo prvně, jinak jsem s králíkarnou z osb spokojen, měl jsem z toho z kraje strach, ale spokojenost.Mam podlahy do spádu a ze zadu králíkárny odpadní žlábek a nemůžu si stěžovat.Měl jsem strach hlavně, že se bude díky vzdušné vlhkosti nějak nafukovat, nebo třepit konce desek a v pohode.Ven šla první z garáže, kde jsem ji vyrobil v lednu 2013, a druhá v kvetnu 2014, musim zaklepat, ale mile mě překvapily osb desky.Samozřejme masiv je masiv, jak vzhledově tak životnostně, ale zatim spokojenost.
Senochrup lesni
napsal(a):
Taky mě letos z jara prohryzali osb o síle 12mm, šel sem kolem králíkárny a myslel jsem, že je tam nalepený list, či co, a ona to byla prohlodaná díra zkrz.Ale je pravda, ze za ta leta to bylo poprvé, chovní si toho nevšímají, jak stěn, tak lina na podlaze, ale ty mladý občas něco načnou.Většinou lino, to že se prohlodal zkrz stěnu se stalo prvně, jinak jsem s králíkarnou z osb spokojen, měl jsem z toho z kraje strach, ale spokojenost.Mam podlahy do spádu a ze zadu králíkárny odpadní žlábek a nemůžu si stěžovat.Měl jsem strach hlavně, že se bude díky vzdušné vlhkosti nějak nafukovat, nebo třepit konce desek a v pohode.Ven šla první z garáže, kde jsem ji vyrobil v lednu 2013, a druhá v kvetnu 2014, musim zaklepat, ale mile mě překvapily osb desky.Samozřejme masiv je masiv, jak vzhledově tak životnostně, ale zatim spokojenost.
Ještě jsem zapoměl.Na zminovanou prohlodanou díru jsem vystřihl kousek pozinkovaneho plechu, ze starého parapetu a na dva malé vruty připevnil a jede se dál.
Do OSB bych nešla právě proto, že je poměrně snadné ji zničit. Samozřejmě je spousta králíků, kteří si nevšímají ničeho a na druhé straně je spousta těch, co mají snahu prokousat i holou rovnou stěnu či podlahu. OSB mám na třech stěnách psích kotců (jedna boční a obě zadní) a ikdyž byly desky koupeny zcela nové (síla 18mm), tak na mnoha místech by králíkovi stačilo jednou dvakrát hryznout a už loupe...
Další věc je, že když vám to na některém místě prokouše, jak to spravit. Jistě jde dát "záplatu" z kousku prkýnka, ale esteticky to bude nic moc...
Určitým řešením by bylo desky opatřit nátěrem, aby došlo k "vyrovnání" plochy.
Achil

XXX.XXX.96.193
OSB desky největší šit. Máme z toho 64 kotců a všechny prokousané. Nechali jsme se tenkrát ukecat, že to neprokoušou a teď jen lepíme díry prkýnky. Teď budeme dělat vše nové a pěkně klasiku. Trámky a prkna. OSB nebrat!