dobrý den,prosím o radu.. mám dvě králice, jedna se okotila a má 8.králíčat,krásné hnízdo a hezky se stará,ale ta druhá je opak.. v minulosti nebyl problém,ale už minulý vrh dopadl katasrofálně a našla sem 8 mrtvích králíčat,tak sem jí hned připustila a je to tak,že včéra dopoledne sem u ní našla jedno napůl studené mládě,žádné hnízdo.tak sem ho vzala a dala do hnízda k té první.. večer si začala stavět hnízdo,což mi udělalo radost a říkala sem si,že ráno bude plný králičat,ale druhý den nic a až někdy kolem poledne opět to samé,jedno mladé napůl studené,tak opět sem ho dala k té první.. má tam ted 10 králíčat,což nevím zda utáhne a jedině mě napadá,že vedle babička má také okocené a že bych případně nějáký šoupla tam.. ale nechápu to chování??? proč rodí skoro den a půl po jednom a ani nenatrhá chlupy do hnízda a nechá je jen tak!!?? není to třeba věkem?? že je stará?? nevím kolik jí je,dostala sem jí,ale asi tak 3 max 4 roky jí sou a není moc zatížená. max 2 vrhy ročně.. krmím ječmenem,seno,trávu,občas granule,mrkev,větvičky a ani nepřekrmuji,tak nevím co je za problém?? poradí někdo???
ohledně toho věku bych přemýšlel o pořízení jiné mladé samice. záleží na vás jestli se s ní chcete,, trápit" s tím kocením...ale ten věk by mohl hrát roli... já mám ale opačné zkušenosti... z vyjukaných prvniček, které se nestaraly se vyklubaly maminy k pohledání... bez ztráty jediné kytičky... ať se daří...
tak to dopadlo nakonec dobře, poté co sem psala naposled,že se něco odehrává,tak druhý den měla v hnízdě 4 králíčky,bohužel u té druhé co si od začátku vedla dobře se našla 4 mrtvá :( takže stav je dohromady u obou 9 prcků ,což je super stav a zas další až příští rok a to přemýšlím,že se porozhlédnu po nové samici a nahradím už tou starou...
tak chci přidat svouji novou zkušenost se zkušenou samicí... samice si většinou dělala hnízdo s předstihem i týden předem a rodila v klasických termínech 29.-31. den... včera to byl 34.den a já začal být mírně nejistý co bude... byl jsem přesvědčen, že je březí, takže jsem ji k Béďovi nedával... jenže včera jsem se vrátil z práce a v kotci měla 1 mrtvé a hnízdo žádné... z rad zkušených tady na netu jsem předpokládal, že to konec nebude... od rána byla rozpačitá, nervózní... tak jsem mladé vyhodil a vytáhnul podestýlku a nastlal ji hodně čerstvého sena aby měla na hnízdo... asi po hodině při kontrole už lítala se senem v hubě a po dalších pár minutách trhala chlupy... asi po 10 minutách už se jich tam válelo asi 6-7ks a mamča je olizovala a kontrolovala.... tak snad to někomu pomůže při nějakých nejistotách.... ať se vám daří tak jako mě letos....