Prosím moc o nějaké podstatné informace od někoho, kdo s tímto má zkušenost..kraliček byl dnes na trhání řezáků. Jsou mu 4 roky a už od mala měl špatně rostlé řezáky, takže si je neměl jak obrušovat.. Po zkracování jsem se rozhodla, že mu je nechám vyndat, aby už měl pokoj a nemuseli jsme každý měsíc na veterinu. Dnes při trhani spodního zubu mu praskla čelist - pani doktorka zjistila, že na pravé straně už to měl i zanícené, tak mu vytrhla ty špatné zuby.. Horní řezáky už nechala.. Prostě pravá strana je nefunkční a čelist zlomená (má ze spoda otevřenou ranku, která se zacelí) a levá strana je naopak v pořádku i čelist i zuby.. Kdo máte zkušenosti nebo cokoliv, co víte, tak mi prosim napište rady a tipy..naučí se žvýkat jen s jednou stranou normální tvrdou potravu.. Za jak dlouho se váš králíček zotavil? Jsem nešťastná, ale statečná. Můj Puppy (králíček) má stále na mále, ale on je silnej a zvládne to.. Proste potřebuju jakoukoliv radu.. Děkuju všem .. A držte nám s Puppym palce.. Děkujem
Uživatel s deaktivovaným účtem

puppynka
napsal(a):
Prosím moc o nějaké podstatné informace od někoho, kdo s tímto má zkušenost..kraliček byl dnes na trhání řezáků. Jsou mu 4 roky a už od mala měl špatně rostlé řezáky, takže si je neměl jak obrušovat.. Po zkracování jsem se rozhodla, že mu je nechám vyndat, aby už měl pokoj a nemuseli jsme každý měsíc na veterinu. Dnes při trhani spodního zubu mu praskla čelist - pani doktorka zjistila, že na pravé straně už to měl i zanícené, tak mu vytrhla ty špatné zuby.. Horní řezáky už nechala.. Prostě pravá strana je nefunkční a čelist zlomená (má ze spoda otevřenou ranku, která se zacelí) a levá strana je naopak v pořádku i čelist i zuby.. Kdo máte zkušenosti nebo cokoliv, co víte, tak mi prosim napište rady a tipy..naučí se žvýkat jen s jednou stranou normální tvrdou potravu.. Za jak dlouho se váš králíček zotavil? Jsem nešťastná, ale statečná. Můj Puppy (králíček) má stále na mále, ale on je silnej a zvládne to.. Proste potřebuju jakoukoliv radu.. Děkuju všem .. A držte nám s Puppym palce.. Děkujem
Upřímně, to je na utracení. Uvědom si, že králíkovi rostou zuby rychlostí nějaké 3 mm za týden. Jestli nemůže žvýkat, tak má za deset dní totálně přerostlé zadní zuby a je to na další korekci v anestezii. Podobně tak, má-li vytržené dolní řezáky ale ne horní, dolní řezáky ti za chvilku budou tržet z tlamy jako kly.
puppynka
napsal(a):
My měli prasklou čelist - abcesy už tak zúžená, že chvíli po vytrhnutí zubu, který to zjevně jakž takž držel, praskla. Králíková nejen že přežila, ale fungovala dál skoro 4 roky. Ćelist se jí časem spojila, ale nutné bylo zkrácení zubů až na dásen, my to měli prasklé na levé straně, takže se zkracovaly zuby na levé straně a jen na čelisti prasklé, na protilehlé ne. Králíková byla na namočených granulích, ovesných kašičkách, strouhané zelenině apod. Na brusku chodila co 6 týdnů s řezáky a co 3 měsíce jí rostl jeden hrot na stoličce té protilehlé čelisti, dokonce pak zvládla chroupat i drobné granule - i když pomálu, většinou byla na namočeních science selective - musely být jen změklé, ne na kaši a strouhali jsme a krájeli zeleninu.Někdy sežvýkala i trávu. Chce to zkoušet, co zvládne po zacelení žrát. My měli tehdy 2 králíky, tudíž si každý bral, co chtěl. Chce to ale hlavně také léky na bolest a zánět a atb.oi
teda nezlobte se na mě, ale jaký má takto "postižený" králík život? nemůže pořádně kousat, doživotně na "kašičkách, apod" + léky a broušení zubů. Ne, díky.
Já jsme taky pro to, zvíře hnedka neutrácet a pokusit se ho zachránit, ale VŽDY musí člověk prvně hledět na pohodlí a kvalitu života zvířete a ne sobecky zvíře nechávat trpět a tvrdit, že ho to nebolí. Ne? A jak to víte? On Vám to snad řekl? Ne, jen si to sami sobě namlouváte. Takového králíčka bych netrápila a nechala ho uspat. Pobrečíte si a pořídíte dalšího, zdravého, ze kterého budete mít radost a nebude nijak trpět.
Vy jste naprosto ideální klient veterináře! Takových by každý vet chtěl co nejvíc. Bez zdravého selského rozumu, překonávající jakési překážky v chovu, masírující své ego, "milující" nebohé trpící zvířátko, věnující mu veškerý volný čas, možná že nemáte jinou aktivitu, protože tohle Vám zabere celé dny. Jetli králíčka milujete, dejte mu jednu za uši a pořiďte si jiného, méně prošlechtěného a netrpícímu degenerací.

ivankav
napsal(a):
Vy jste naprosto ideální klient veterináře! Takových by každý vet chtěl co nejvíc. Bez zdravého selského rozumu, překonávající jakési překážky v chovu, masírující své ego, "milující" nebohé trpící zvířátko, věnující mu veškerý volný čas, možná že nemáte jinou aktivitu, protože tohle Vám zabere celé dny. Jetli králíčka milujete, dejte mu jednu za uši a pořiďte si jiného, méně prošlechtěného a netrpícímu degenerací.
Naprosto souhlasím.
napsal(a):
Naprosto souhlasím.
Tak tak....v přírodě by se pořádně nenažral, zeslábl a byl brzy uloven....i já se za něj přimlouvám.... v králičím nebi mu bude mnohem lépe.
Škoda, že místo normálních rozumných veterinářů se nyní v ordinacích, jak Váš příspěvek to dosvědčuje, často vyskytují vybírači peněz, pro které je zdravý a nebo mrtvý králík - špatný králík. Potřebují stálý přísun peněz a jestli tím tu malou živou bytost trápí a týrají, je jim šuma fuk, hlavně, že se za ním s ním chodí do ordinace. STATEČNOST, jestli to tak chcete nazvat, se vyžaduje od Vás ne od králíka.