Roštová králíkárna - jak na ní?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.8.2013 19:44
mesič

XXX.XXX.182.1

Dobrý den,
již několik let chováme králíky na maso, máme kalifornskou samici a velkého kuního modrého, kterého příští sezonu nahradí novozélandský a zatím nevíme zda bílý nebo červený. Králikárny máme vyložené linem s odtokem dozadu. Příští rok chceme dělat samicím větší kotce, protože stávající jsou malé a udržení hygieny je složité (vyhazuji jim každý druhý den). Ač se snažím čistit kotce pravidelně a nenechat je špinavé, tak jsme letos zachraňovali 4 králíky před koksou. Stále více tedy uvažuji o roštové králíkárně. Našla jsem stánky, kde 1m lišty stojí 24 kč..
http://www.hradsky-sunk.cz/ostatni-sortiment/skladaci-plastovy-rost-do-kotce-kralikarny-1bm

cena je hodně vysoká, ale uvažuji, zda by se to dalo skombinovat právě s tím linem, jako že přední 2/3 by byly z lina a zadní část by byla z lišt? Ale pa je to o tom, že člověk doufá, že bude chodit králík dozadu smajlík Zajímal by mě Váš názor a nápady. Pokud bychom udělali králíkárnu roštovou, jak řešíte ten trusný šuplík? Z jakého materiálu? A co čištěnív zimě, nebude ve venkovní králíkárně zamrzat moč na rošty? Chápu, že pro králíka je v zimě vlhkost větší problém než mráz, ale nebude jim zima?

Prostě je hrozně moc otazníků, byla bych moc ráda za Vaše rady tipy a postřehy.

P.S.: uvažovali jsme o laťkách ze dřeva, ale když člověk vidí, jak zadní strana králikárny vlivem vlhka nabobtnala a uzavřela 2cm odtokovou škvýru, že se musela znovu prořezávat, tak mám ze dřevěných latěk strach

12.8.2013 09:49
maxmilien

XXX.XXX.179.228

Dobrý den, králikárnu jsme dělali loni v říjnu. Také po dlouhé úvaze jsme šli do roštové. Co se týká hygieny supr a jak určitě někdo napíše jsou zde ,,velké,, ztráty krmiva. Rošty máme ze dřevěných latí (ty plastové nebyly momentálně skladem). 1/3 máme plnou - a králíci nám dopředu opravdu nechodí :) trusníky máme plastové (box z ikei) 1 stál necelé 200 takže docela palba, ale co se týká manipulace a čištění ok. Když máme mladé tak na rošty dávám lino - aby si nepolámali packy. Co se týká zimy tak jme neměli žádnou hlubokou podestýlku, ale musí být vyřešeno aby spodem cez rošty netáhlo .. a nejsem si vědoma, že by moč zmrzla. Bohužel nemám teď u sebe foto ale pohledám.

14.8.2013 21:03
mesič

XXX.XXX.182.1

Dobrý den, s tím přehozením lina, když budou mladí je to fajn nápad. Takž na zimu kombunujete rošt a na to dáváte ještě slámu? Uvažovala jsem i o tom dát na dno místo lišt pletivo, které by s zespodu vypodložilo latí, aby se neprohýbalo. Ty šuplíky je potřeba asi vyhazovat denně, že?

15.8.2013 07:57
maxmilien

XXX.XXX.179.228

No pletivo - záleží na síle/tloušťce drátu aby pak nebyl problém s otlaky. Na zimu jsem nedávala ani slámu (králikárnu jsme měli chráněnou proti větru) ale pak by to chtělo asi opět dát lino, myslím si že by sláma propadla. Trusníky vyhazujem tak jednou za 14 dní (po týdnu je to ještě v pohodě, ale když člověk nestíhá .. ) hodně záleží na venkovní teplotě. Mají rozměr cca 90x60x20 takže spousta místa a kupodivu ani nesmrdí a neplesniví, plast je lehký dobře se čistí.

20.8.2013 21:19
jony3333

XXX.XXX.221.135

mesič napsal(a):
Dobrý den,
již několik let chováme králíky na maso, máme kalifornskou samici a velkého kuního modrého, kterého příští sezonu nahradí novozélandský a zatím nevíme zda bílý nebo červený. Králikárny máme vyložené linem s odtokem dozadu. Příští rok chceme dělat samicím větší kotce, protože stávající jsou malé a udržení hygieny je složité (vyhazuji jim každý druhý den). Ač se snažím čistit kotce pravidelně a nenechat je špinavé, tak jsme letos zachraňovali 4 králíky před koksou. Stále více tedy uvažuji o roštové králíkárně. Našla jsem stánky, kde 1m lišty stojí 24 kč..
http://www.hradsky-sunk.cz/ostatni-sortiment/skladaci-plastovy-rost-do-kotce-kralikarny-1bm

cena je hodně vysoká, ale uvažuji, zda by se to dalo skombinovat právě s tím linem, jako že přední 2/3 by byly z lina a zadní část by byla z lišt? Ale pa je to o tom, že člověk doufá, že bude chodit králík dozadu smajlík Zajímal by mě Váš názor a nápady. Pokud bychom udělali králíkárnu roštovou, jak řešíte ten trusný šuplík? Z jakého materiálu? A co čištěnív zimě, nebude ve venkovní králíkárně zamrzat moč na rošty? Chápu, že pro králíka je v zimě vlhkost větší problém než mráz, ale nebude jim zima?

Prostě je hrozně moc otazníků, byla bych moc ráda za Vaše rady tipy a postřehy.

P.S.: uvažovali jsme o laťkách ze dřeva, ale když člověk vidí, jak zadní strana králikárny vlivem vlhka nabobtnala a uzavřela 2cm odtokovou škvýru, že se musela znovu prořezávat, tak mám ze dřevěných latěk strach

mam rošty od pana hradskeho a 100%spokojnost.

20.8.2013 21:58
mesič

XXX.XXX.182.1

Dobrý den, a je na něj nějaký kontakt nebo internetové stránky? děkuji

20.8.2013 22:00
jony3333

XXX.XXX.221.135

mesič napsal(a):
Dobrý den, a je na něj nějaký kontakt nebo internetové stránky? děkuji

http://kontakt.czechtrade.net/milan-hradsky-sunk/sk/#

20.8.2013 22:03
jony3333

XXX.XXX.221.135

jony3333 napsal(a):
http://kontakt.czechtrade.net/milan-hradsky-sunk/sk/#

http://www.hradsky-sunk.cz/

20.8.2013 22:28
pznm

XXX.XXX.84.120

prepáčte, ale vy máte rošty takto ? ako vyhrňate to, čo neprepadne ? podľa mňa maju byť rošty orientované kolmo k dvierkam....čo to máte za koterec ? nič tam nevidím.....napájanie, jasličky, misky...Od p.Hradského mám rošty aj ja, ale maju aj svoje nevýhody- súskutočne dosť drahé a nedajú sa dezinfikovať plamenom...

20.8.2013 22:30
pznm

XXX.XXX.84.120

pznm napsal(a):
prepáčte, ale vy máte rošty takto ? ako vyhrňate to, čo neprepadne ? podľa mňa maju byť rošty orientované kolmo k dvierkam....čo to máte za koterec ? nič tam nevidím.....napájanie, jasličky, misky...Od p.Hradského mám rošty aj ja, ale maju aj svoje nevýhody- súskutočne dosť drahé a nedajú sa dezinfikovať plamenom...

myslel som obrázok pána jony3333

20.8.2013 23:03
jony3333

XXX.XXX.221.135

aby som nemusel tie lišty prerezavat mam ich v kuse 2metrove

20.8.2013 23:07
jony3333

XXX.XXX.221.135

jasle na seno su na dvierkach ako aj napajačky a krmitko na granule,kedže su dvierka otvorene aby som mohol odfotit rošt tak ostatne nie je vidietsmajlík

21.8.2013 18:55
skupa

XXX.XXX.23.16

Tak ja jsem rostovou kralikarnu s radosti stavel taky, i na ty plastove late jsem koukal.Dnes jsem rad, ze jsem je nekoupil a udelal levnejsi drevene.Bobky sice krasne propadavali a bylo cisto, ale seno slo s bobkama take a docela v dost velke mire.Jakmile se pod rostem zaplnilo, coz bylo beh neco malo dnu, tak si ho holky natahali jeste pod sebe a fungovalo to stejne jako s podestylkou.Takze dnes mam rosty, ale stejme podestylam slamou.Urcite je to dobra vec, ale moje BU to nechteji.

21.8.2013 20:51
pznm

XXX.XXX.84.120

skupa napsal(a):
Tak ja jsem rostovou kralikarnu s radosti stavel taky, i na ty plastove late jsem koukal.Dnes jsem rad, ze jsem je nekoupil a udelal levnejsi drevene.Bobky sice krasne propadavali a bylo cisto, ale seno slo s bobkama take a docela v dost velke mire.Jakmile se pod rostem zaplnilo, coz bylo beh neco malo dnu, tak si ho holky natahali jeste pod sebe a fungovalo to stejne jako s podestylkou.Takze dnes mam rosty, ale stejme podestylam slamou.Urcite je to dobra vec, ale moje BU to nechteji.

Drevené rošty mi začali minulý rok hlodať........z ničoho nič.....za 2 dni prehrýzli 5cm hrubý rošt....

21.8.2013 20:51
pznm

XXX.XXX.84.120

skupa napsal(a):

Drevené rošty mi začali minulý rok hlodať........z ničoho nič.....za 2 dni prehrýzli 5cm hrubý rošt....

21.8.2013 21:55
skupa

XXX.XXX.23.16

Jo to je dalsi vec, ty plastove jsou samozrejme super.Jde o to, ze by mi byli stejnak na nic kdyz mermomoci mi chtej mit podestlano.Takze jsem rad ze jsem do toho tolik neinvestoval jen tak pro paradu.No a hlodat mi je ani moc nehlodali, ale ta podestylka noo smajlík

1.9.2013 11:28
wandys53

XXX.XXX.10.4

Rošt mám z pletiva 19 x 19. V kraji asi 30cm prkna, miska, krmelec. Na pletivo ještě dávám dřevěnný rošt, laťky z dřevěnného odpadu, nařezané na cirgulárce. Pod tím je široké "šufle", z dřevotřísky, nebo laťovky, podle toho, jakou starou skříň jsem likvidoval, vyložené(šufle), starým linem, ze spodu natřené vyjetým olejem.
Hodně mokra je z nevhodného napájení. Prostředí se podstatně zlepší použitím napáječek.Já mám otočenou litrovou lahev od rumu s dirkou ve víčku.
Z praxe chovám v jednom kotci 60 x 100 x 60, nejvíce 2 králíky. Jednou za týden vše snadno vyčistím, šufle vytahnu, opláchnu vodou se savem a když to jde, nechám na slunci proschnout. Už tři nadělají velký nepořádek , zadupou více sena a čistit jednou týdně nestačí.
V zimě jim dávám silnější slaměnnou podestýlku, která rošt "přicpe" a s kydáním to nepřeháním.

1.9.2013 11:36
wandys53

XXX.XXX.10.4

Solte jim vodu (jako sobě polévku), jen trochu a dávejte jim okus-větve i s listím, nejraději jabloňe, lípu, břízu, jehličí z borovice apod. Od té doby co mi to poradili, králikárnu, ani rošty nežerou.

1.9.2013 14:50
chovat

XXX.XXX.60.157

Hodně mokra je z nevhodného napájení. Prostředí se podstatně zlepší použitím napáječek.
Já mám otočenou litrovou lahev od rumu s dirkou ve víčku.

Prosím o podrobnější info, jak se z litrové lahve od rumu nebo vína se šroubovacím plechovým víčkem vyrobit napáječku pro králíky. Díky. smajlík

2.9.2013 09:56
wandys53

XXX.XXX.10.4

Do víčka 1 l lahve od rumu, vyvrtám otvor 4mm. Naplním vodou a zavěsím do kotce pomocí 2 pásků plechu dnem nahoru tak, aby nepropadávala(podle obvodu lahve a hrdla). Králíci olizují tu kapku na víčku, která se tvoří u vyvrtaného otvoru, dokud není lahev prázdná.

Přidejte reakci

Přidat smajlík