Dobrý. Dávam sem príspevok s mojimi chovnými králikmi. Chcel by som vedieť váš názor na ne... vopred vám ďakujem ... :)
Prvý chovný samec...
Samica č.2
Viditelná chyba je na druhej strane kde má slabo viditeľne oddelenú bočnú kresbu ... Má 3 bodky ...
lukasnos
napsal(a):
Samec č.1 - vek: 6 mesiacov - váha - 6,1 kg
Samec č.2 - vek: 9 mesiacov - váha - 5,8 kg
Samica č.1 - vek: 4 mesiace - váha - 5,1 kg
Samica č.2 - vek: 6 mesiacov - váha - 6,0 kg
No musím povedať, pekný vyrovnaný chov bodovo od 94-95b. Len by som sa do budúcna zameral viac na stavbu tela a hlavy, kresby máte docela ustálené. Inaf fakt pekné králiky.
Chov strakáčů je velmi náročný, není to pouze o kresbě. Jde hlavně o stavbu těla, srst apod. Samci by měli mít velkou hlavu. Navíc váha v 9 měsících pod šest kilo, kor u chovného samce, se mi zdá dost málo. Zoubkovaný úhoř. Člověk si myslí, že má pěkného strakáče a na výstavě nestačí zírat, co vše páni hodnotitelé najdou za chyby. Nejlepší je, když vystavujete jedoho samého králíka na výstavě a jeden hodnotitel napíše, že srst je nepružná a druhý velmi dobrá Pořídil jsem si 2 pěkné samičky, dnes na výstavě 92 bodů... slabota :) Nechť se daří lépe a králíci vám dupou! :) Časem přihodim třeba fotky také :) Strakáči jsou nádherným plemenem.
88martas
napsal(a):
Chov strakáčů je velmi náročný, není to pouze o kresbě. Jde hlavně o stavbu těla, srst apod. Samci by měli mít velkou hlavu. Navíc váha v 9 měsících pod šest kilo, kor u chovného samce, se mi zdá dost málo. Zoubkovaný úhoř. Člověk si myslí, že má pěkného strakáče a na výstavě nestačí zírat, co vše páni hodnotitelé najdou za chyby. Nejlepší je, když vystavujete jedoho samého králíka na výstavě a jeden hodnotitel napíše, že srst je nepružná a druhý velmi dobrá Pořídil jsem si 2 pěkné samičky, dnes na výstavě 92 bodů... slabota :) Nechť se daří lépe a králíci vám dupou! :) Časem přihodim třeba fotky také :) Strakáči jsou nádherným plemenem.
jedna
88martas
napsal(a):
druhá
Takto vyzerali nemecké obrovité na výstave v Brezovici okr. Sabinov, škoda, že som nemal viacej času, nádhera
Tak teraz pridávam nové foto po cca 1 mesiaci.
Samec č. 1
Samec je marcový.
Váha: 6,6kg
lukasnos
napsal(a):
Prosím o radu... Ktorého z týchto dvoch samcov by som si mal nehať v chove ... Jeden má dobrú kresbu a druhý zase stavbu teľa... Neviem sa vôbec rozhodnúť.
Už jste s nimi byl na výstavě? Nechal bych si je ocenit a případně poté bych se rozhodoval. Osobně bych si nechal oba dva (vlastní zkušenost, něco se stane a pak sháníte samce, mně se toto letos stalo 2x, už jsem myslel, že se strakáčema skončíme, ale nakonec jsem sehnal samce, teda dokonce 2). Navíc pak můžete připustit jednu samičku jedním, druhou druhým a pokud se potomci vydaří, můžete je zase využít v chovu. Navíc když chcete prodat králíka, nakupující ocení, když mu můžete nabídnout nepříbuzný pár.
lukasnos
napsal(a):
Prosím o radu... Ktorého z týchto dvoch samcov by som si mal nehať v chove ... Jeden má dobrú kresbu a druhý zase stavbu teľa... Neviem sa vôbec rozhodnúť.
Zdravím,
myslím si, že obaja samci sú pekný a nič nepokazíte, keď si ich pre začiatok necháte oboch. Treba odskúšať, ako budú dávať mladé(typ, kresba, početnosť vo vrhu atď) a až potom sa na základe týchto skúseností rozhodnúť, či si ho nechať alebo nie.
Ja to tak tiež robím, či už u samíc alebo samcov. Napr. teraz chovám 3 samcov, a až potom sa rozhodnem ktorého si nechám. Podľa výsledkov a štatistiky ktorú si robím v exceli.
Teraz môj chov má 8 mladých samičiek, teraz okolo novembra ich budem 1krát pripúšťať, 2 novými samcami. Potom mám 2 staré osvedčené samice + 1 starý samec.
Takže uvidíme čo sa z toho stane, či si budú sedieť a budú pekné mladé.
Treba skúšať, experimentovať. O tom sú strakoši - genetika, plementidba. Treba udržiavať štandard plemena a prípadne ho aj troška posilniť.
lukasnos
napsal(a):
No ale ja mám taký problémik že vlastne samec č.2 a samička č.2 sú súrodenci. A preto rozmýšľam , že si donesiem nového úplne nepríbuzného samca...
Nájdu sa istotne aj kolegovci Nosáči, ktorý by Vám istotne zamenili za podobného samca. Ja som mal to šťastie tento rok a podarilo sa mi zameniť.
Ja by som si nechal asi toho samca č.1,ale to musíte vedieť najlepšie Vy.Na prvom mieste by som sa asi zameral na hlavu a panvové kosti,to sú dedičné veci.Kresba nie je až tak vplyvná,lebo nevidíte do králika akú má genetiku.
Ako písal kolega treba si nechať dvoch nepríbuzných samcov a experimentovať,sledovať.
danilo
napsal(a):
Ja by som si nechal asi toho samca č.1,ale to musíte vedieť najlepšie Vy.Na prvom mieste by som sa asi zameral na hlavu a panvové kosti,to sú dedičné veci.Kresba nie je až tak vplyvná,lebo nevidíte do králika akú má genetiku.
Ako písal kolega treba si nechať dvoch nepríbuzných samcov a experimentovať,sledovať.
hlava samca,
lukasnos
napsal(a):
No samca č.1 si určite nehávam toho mi odporúčil aj Pán Jozef Dinka a to si myslím je dosť zvučné meno ... :) a samca č.2 mám možnosť vymeniť za samca ktorý bol obodovaný na 94bodov alebo predať okolo 55euro
Zdravím,
no p.Dinka Vám poradil istotne dobre. Myslím si, že ten už má niečo odchované. Tiež ho spomína môj kamarát z CZ Zdenek Klíma a tiež povedal, že má pekné ks. Škoda, len neviem či má aj modro bielych. Do budúcna by som chcel tiež zohnať samca, ale až na druhý rok asi. Ono dobrá krev sa ťažko hľadá a tuna v SR nás nosáčov je veľmi málo. Napr. čo ja viem okolie Senice a Skalice, som tu iba ja sám chovateľ modro bielych a ešte tak 2ja čo chovajú čierno bielych. Ak keď pozerám do rodokmeňov, tak stále opakujúce sa mená, rodičia. Istotne do budúcna budem mať aj ja problém zohnať novú krv. Dúfam že mi pomôže moja sestra z nemecka - Sarsko, Sarland niečo zohnať. Už som jej dal avízo.
lukasnos
napsal(a):
No Pán Dinka už prešiel na BO a ja k nemu chodím iba na konzultácie. :)
No ved totok .. Toto je zásadný problém že NOS už skoro nikto nechová ... :/
A popri tom je to podľa mňa najkrajšie plemeno ... :)
To fakt, už nemá žiadne NOS???to je veľká škoda. Tiež sa stotožňuje s názorom, že nos je najkrajšie plemeno na výstavách a iné je chovať jednofarebné plemeno ako strakaté.
lukasnos
napsal(a):
No Pán Dinka už prešiel na BO a ja k nemu chodím iba na konzultácie. :)
No ved totok .. Toto je zásadný problém že NOS už skoro nikto nechová ... :/
A popri tom je to podľa mňa najkrajšie plemeno ... :)
Dobrý den, vím jak je těžké sehnat cizí krev, ale pokud můžu poradit , tak v Čechám a možná i na Moravě je dost chovatelů , kteří mají také dobré králíky , (viz .speciálka 9.listopadu Kolín -Štítary)
makro
napsal(a):
To fakt, už nemá žiadne NOS???to je veľká škoda. Tiež sa stotožňuje s názorom, že nos je najkrajšie plemeno na výstavách a iné je chovať jednofarebné plemeno ako strakaté.
Myslím, že s plemenom NOS na Slovensku nie je problém - členovia klubu
majú aj veľmi kvalitné králiky
http://www.klubnosacs.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=54
pekol
napsal(a):
Myslím, že s plemenom NOS na Slovensku nie je problém - členovia klubu
majú aj veľmi kvalitné králiky
http://www.klubnosacs.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=54
Zdravím, máte pravdu na SR je tiež veľa dobrých chovateľov. Len ak sa pozriete do rodokmeňa na zadnú stranu, tak hneď zistíte a čom to je. A to nehovorím už o Nos. m.b. Stále dookola tie isté ks, mená a pod. Ja som našiel na Morave 2 dobrých chovateľov. Tak zatiaľ mám odkiaľ brať kvalitu. Uvidíme ako to bude o 5r.
lukasnos
napsal(a):
Samec č.1 - 94,5bodov
Samec č.2 - 95,5 bodov - Predpokladané bodovanie do budúcna 96.5 bodov...
Samica č.1 - 95,0 bodov - Predpokladané bodovanie do budúcna 96.5 bodov.. ešte je mladá(6mes.)
Samica č.2 - 95,0 bodov- Podla názoru odborníkov je to geniálna samica do chovu ... :)
Předpokládám, že bodové hodnocení je skutečné a máte bodovací lístky. Na německé strakáče je to alespoň v ČR velmi vysoké hodnocení. Podle fotografií nelze polemizovat. Kde byla zvířata bodována a kým? Navíc šestiměsíční zvíře se ještě neboduje (snad jen předběžné body v kolekci). Asi by mi vadil u samice č.2 (95b) lalok. Není mi jasné ale předpokládané bodování do budúcna o 1 -1,5 bodu. Hodnocení 96.5 bodu je u NoS v ČR téměř nereálné, až na mimořádné jedince např. na klubové výstavě. Nevím jaký je rozdíl v bodech mezi ČR a SR. Mezi ČR a Německem je tento rozdíl zhruba 2 body. V chovu NoS nesmíte někdy dát na názory odborníků, ale musíte si udělat svůj vlastní názor. U NoS ani dva vynikající jedinci nezaručují kvalitní odchov. Přeji mnoho chovatelských zážitků s tímto plemenem. Pavel
Zdravím,
ja si myslím, že obrázky ktoré ste tuna uverejnili sú krásne. Je vidieť dobrý potencionál vo vašom chove do budúcna. Istotne by som sa vyvaroval laloku. S tým mám tiež troška problémy. Inak si myslím, že určite do budúcna budete dosahovať dobré výsledky a istotne Vás bude počuť na výstavách. Hlavne prajem nech sa darí v chove a choroby Vás obchádzajú nadaleko.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lukasnos
napsal(a):
Dal som ich obodovať 27.11.2013 :)
Môžte pridať ku králikom oceňovacie lístky? Nech sa poučíme aj my ostatní.
lukasnos
napsal(a):
Dobrý. Dávam sem príspevok s mojimi chovnými králikmi. Chcel by som vedieť váš názor na ne... vopred vám ďakujem ... :)
Prvý chovný samec...
Vůbec vám nechci hanit a vaše zvířata podceňovat . Berte to prosím pěkně s rezervou . Až potomci ukážou do jaké míry to bylo oprávněné . Berte to s vědomím , že králíka vidím jen na obrázku a hodnotím podle oceňovacích lístků které jste tu ofotil. Předně je to stolní bodování . A o úrovních stolních bodování se vedou mnohé řeči , ale úroveň počtu bodů je vysoká oproti kvalitním soutěžím .
Samice - mě osobně by vadily ty kyčelní kosti - dědičná těžko odbouratelná vada . Prošlap opět docela zásadní , odpuštěný lalůček u č1. bodově nadhodnoceno u č 1 o 1,5 bodu tedy 93,5 b . č.2 by hodnocení nemělo přesáhnout 94,5 b
samci . opět kyčelní klouby .Pokud je pěkná samice s VD záď tak to dotáhne . Hodnocení č .2 by bylo odpovídající . U č1 by bodové hodnocení nepřesáhlo 95b.
Nechápejte to prosím nijak zle , ale upřímě . Budete vidět co vám z toho vyjde. Chovná hodnota je mnohdy někde jinde než v počtu bodů . Ale zázrak bych nečekal. Hodně zdaru a chovatelských úspěchů .Petr.
Môj nový samec ... nar. 3.1.2013 ... Váha 6,9kg.. Na celoštátnej výstave v Nitre dostal 95,5b.
lukasnos
napsal(a):
Predkov má po Pánovi Obšutovi a nemecko a je od Horvatha Ladislava.. :)
Ať koukám jak koukám, př. Horváth dle katalogu neměl žádnou 95,5 prodejnou.
Jedna fotečka zo Zázrivej, králík př. Drengubiaka