Opuchlá víčka králíků

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.10.2013 12:04
cicinka

XXX.XXX.116.23

Dobrý den! Obracím se na Vás s prosbou o radu. Dědovi onemocněli králíci, pouze ti odstavení ve věku 3-5 měsíců. Dospěli chovní jsou zatím bez příznaků.Začalo to jedním králíčkem, kterého jsme zabili, pak to měli ale najednou další dva a teď jich kvapem přibývá.Byl tu veterinář, naočkoval je proti myxomatoze s tím, že to ale myxomatoza nebude, že to spíš bude nějaká králičí rýma.Ty největší neočkoval, ať je hned zabijem a maso se prý může sníst.Ti menší naočkovaní se ale nijak nelepší, je to stejné, dnes zdechl další kus.Co si o tom myslíte?Kromě těch oteklých víček na nich nic vidět není, dnes jsem na ně hleděla a žerou normálně, nezdá se mi, že by měli nějakou rýmu-jako výtok z nosu nebo tak.Zajímalo by mě, je-li to ta rýma a co se s tím dá dělat?A druhá věc-opravdu se jejich maso může jíst?Samozřejmě těch neočkovaných.Díky moc za odpovědi.

6.10.2013 12:34
88martas

XXX.XXX.55.179

cicinka napsal(a):
...

Dobrý den, nejsem odborník, ale spíše bych se přikláněl opravdu k té myxomatóze. Podle mě tomu odpovídá i fakt, že to zatím nechytili dospělí jedinci (asi jste je měla již dříve očkovány a jsou již imunní). Mláďata pokud již v sobě infekci mají, tak pravděpodobnost, že přežijí je mizivá. Než si vytvoří protilátky z očkování, nějaký čas to trvá. Každopádně přeji hodně štěstí. Je to nemilé, když chovatele něco takovédleho potká. Maso poživatelné je, pokud není naočkované.

6.10.2013 12:38
cicinka

XXX.XXX.116.23

Ale kdyby to byla myxa, tak by měli boláky v uších, ne?A uši mají krásně čisté.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.10.2013 14:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

cicinka napsal(a):
Ale kdyby to byla myxa, tak by měli boláky v uších, ne?A uši mají krásně čisté.

Tohle je myxa, lehčí průběh, ale jinak naprosto ukázková.

6.10.2013 14:45
cicinka

XXX.XXX.116.23

Ok, děkuji za odpověď, čím se mohli králíci nakazit? Naposled jsme kupovali samce a to už je přes rok, jinak žádné cizí do chovu netaháme. Dá se jim nějak pomoci kromě toho již proběhlého očkování? Nějaké vitamíny nebo něco jiného? A hlavně, když jsou staří ok-samec a 3 samice, můžeme na nich dál chovat, nebo se musí vymlátit celý chov?

6.10.2013 16:32
milan140

XXX.XXX.199.84

Dle mých 30-ti letých zkušeností jde o myxomatozu - lehčí průběh. Později opuchne celá hlava, výtoky z uší a nosu. Nakažené králíky izolovat, nejlépe co nejdříve zlikvidovat. Maso je poživatelné, hlavu zahodit. Je to infekční onemocnění, přenáší ho bodavý hmyz,nakažení jedinci nebo infikované krmení (např. tráva). Vše dezinfikovat. Ti co se nenakazí je možno dál využít k chovu.Informace k této nemoci budou určitě na internetu. Veterináře bych asi změnil. Nemoc by měl poznat. Je s podivem, že nenaočkoval zdravé kusy. Již nakažené je zbytečné očkovat. Proti myxomatoze se očkuje 2x do roka přípravkem "mormyx". Přeji lepší úspěchy v chovu.

6.10.2013 17:10
cicinka

XXX.XXX.116.23

Ano, veterináře bychom asi změnit měli, ten náš má ale přes 80 let, dědovi očkuje odjakživa, tak je mu hloupé ho teď měnit, očkuje nám vždycky jen proti moru s tím, že myxomatozu řeší až když je problém, protože se vakcína prý špatně skladuje. Musím dědu ukecat ke změně. Očkoval teď vše kromě těch velkých na zabití s tím, že by se to maso nemohlo jíst, tak že bude lepší jim dát co nejdřív za uši. Ještě jeden dotaz-za jak dlouho po očkování se v případě vyléčení může maso jíst?

6.10.2013 17:15
cicinka

XXX.XXX.116.23

A pokud je to lehčí průběh jak říkáte, tak by se králíci měli mít šanci udravit? Můžete mi ještě napsat, jak má správně očkování probíhat, mor s myxou se dá tedy očkovat zaráz, jestli jsem to správně pochopila?

veronikabulls

6.10.2013 17:19
veronikabulls

XXX.XXX.153.1

Dobrý den, podle příznaků se jedná o níže uvedenou myxomatózu. Je to nemoc, kterou trpí králíci. Myxomatoza se musí očkovat u dospělých, i když rodiče jsou očkovaní máďata nejsou proti tomu imunní. Aby mláďata tuto myxomatózu nechytly, musí se jim do tří měsíců podávat Speciální . granule, Veterinář Vám poradí které. Bohužel jakmile to má jeden jedinec, mají to většinou všichni. Ubikace ve které se nacházejí se musí vydezinfikovat, myslím tím vše !!! A nepoužívat nejmíň 3 týdny. Jinak by viróza, mohla přetrvat v ubikaci až několik měsíců.
Jakmile dáte do ubikace králíka a nebude dostatečně vydesinfikovaná, chytne jí hned taky a bez ohledu na to jestli tam je nakažený králík. Myxomatóza se v ubikacích bohužel drží dlouho. A musím vám oznámit, že králíčci většinou podlehnou, u jakéhokoliv jedince objevíme tuto nemoc, je likvidován ihned !! smajlík tento měsíc nám už uhynuli 3 králíčci na tuto vadu, proto teď několik týdnu, neodebíráme teď žádné.

veronikabulls

6.10.2013 17:21
veronikabulls

XXX.XXX.153.1

Boláky se nemusí projevit vůbec !!

veronikabulls

6.10.2013 17:26
veronikabulls

XXX.XXX.153.1

Uzdravit, to bude nemožné, ulevíte jim max. že jim oči utíráte heřmánkem atd, ale postupem času to bude horší a horší, začne jim téct z úst z nosu
Pozor!!! U ostatních jedinců, kteří byly s nimi v jedné ubikaci, se myxa také většinou projeví, ale za delší čas !

6.10.2013 22:16
berenika

XXX.XXX.219.10

Milá "veronikabulls",
co to tady píšete za bláboly...granule proti myxomatoze????
Lidi jako vy by si psaní rad a příspěvků měli odpustit,protože sami vědí prd.

veronikabulls

9.10.2013 09:24
veronikabulls

XXX.XXX.153.1

berenika napsal(a):
Milá "veronikabulls",
co to tady píšete za bláboly...granule proti myxomatoze????
Lidi jako vy by si psaní rad a příspěvků měli odpustit,protože sami vědí prd.

Zdravím chytrá bereniko!!

Tak pro upřesnění, pracuji v chovatelských potřebách, jinak opravdu existují a jsou granulky, které se podávají králíkum do 3 měsícu stáří a to proto aby se zmenšilo riziko nakažením právě výše uvedenou myxou ! Naše společnost je bohužel nevede, jinak bych Vám ráda a s ochotou napsala jejich název.

Tak Vás prosím neosočujte mnou !!!!
Díky!

veronikabulls

9.10.2013 09:36
veronikabulls

XXX.XXX.153.1

veronikabulls napsal(a):

Tak pro upřesnění, pracuji v chovatelských potřebách, jinak opravdu existují a jsou granulky, které se podávají králíkum do 3 měsícu stáří a to proto aby se zmenšilo riziko nakažením právě výše uvedenou myxou ! Naše společnost je bohužel nevede, jinak bych Vám ráda a s ochotou napsala jejich název.

Díky!

A Jinak zírám nad Vaší radou a letitou zkušeností smajlík supér, více lidí jako Vy a veterináři mohou zahodit diplom.......že ?? smajlík

9.10.2013 09:52
zorkka

XXX.XXX.235.6

veronikabulls napsal(a):

Díky!

A nepletete si myxu a kokcidiozu? Na tu se skutečně prodávají granule. Taky pracuji v chovatelských potřebách.

veronikabulls

9.10.2013 10:12
veronikabulls

XXX.XXX.153.1

zorkka napsal(a):
A nepletete si myxu a kokcidiozu? Na tu se skutečně prodávají granule. Taky pracuji v chovatelských potřebách.

Zdravím,
Dostala jsem tyto instrukce, snažíme se s kolektivem objasnit a získat více informací, samozřejmě se může stát, že se pletu..jsem člověk ;-)

12.10.2013 22:17
langoska.32

XXX.XXX.96.10

Milá slečno, když o tématu nic nevíte, proč radíte???!!! Vy jste viděla králíka si tak jen z okýnka vlaku ne????
1) Granule s léky na myxomatózu neexistují!
2) Každý chovatel ví, že se proti myxe očkuje a to nejen dospělí, ale i mladí kolem 10 týdnů věku. Při špatné situaci a výskytu nákazy v blízkém okolí se králíčata zaočkují dříve plus následná revakcinace.
3) Pokud se domníváte, že prodej zoopotřeb z vás udělá chovatelku, jdu si koupit paralen a mastičky a bude ze mě doktorka ne?smajlík
4) Zamyslete se nad sebou a buďte trochu sebekritická. O králících víte prd.smajlík

14.10.2013 14:16
zorkka

XXX.XXX.235.6

veronikabulls napsal(a):
Zdravím,
Dostala jsem tyto instrukce, snažíme se s kolektivem objasnit a získat více informací, samozřejmě se může stát, že se pletu..jsem člověk ;-)

Už jste něco zjistila?

Přidejte reakci

Přidat smajlík