Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den všem. Králíci nejsou můj hlavní středobod zájmu. Tím je drůběž. Nicméně králíky již několik let také chovám, podotýkám, že jen na maso a potěšení. Dnes jsem zavítal do této rubriky na ifauně a některé diskuze mě velice zaujaly. Někteří chovatelé tu píší, že vykrmí králíky za 3 měsíce a že čistá váha je 1,80-2kg. Já mám samce vídeňského šedého a 3 samice kaliforňačky. Všechno čistokrevné a celkem kvalitní kusy. Králíky od nich zabíjím tak za 5 měsíců (záleží na počtu králíků ve vrhu). Krmím suchým pečivem, senem a granulemi z místního výzkumáku. Dost by mě zajímalo, jaký je ten recept na výkrm králíků za tři měsíce (nebo prostě dříve než mých 5 měsíců) :) Poradí mi někdo? Předem děkuji všem co mi odpoví nebo poradí. Na závěr bych chtěl všem zde na ifauně popřát hezký zbytek dne a moho úspěchů!
hary69

XXX.XXX.199.239
Je to jednoduché. Každý den naplnit zásobník granulema a za 90 dnů máte 1.5 - 1.7 kg čisté váhy.

Děkuji za odpověď :) To je vše? Jen krmit a krmit a krmit? Mě tedy přijde, že když mají 2x za den plné misky (velké misky) s granulemi + narvané krmíátka senem, že to docela stačí :D Nedovedu si představit, že by toho do sebe nasoukali ještě více!!

Já si myslím, že ani moc ne :) Když jsou s léčivy tak to máte i zaléčené proti kokcidióze. A vykrmíte to rychleji než se zrnem. A králíkům to mnohem více chutná ;) Další výhoda je, že je tam vše, nemusím shánět x dalších komponentů, které potřebují. Stačí granule a je to :) Navíc ve výzkumáku, odkud granule beru, mají celkem lidové ceny a je to opravdu kvalita.

Stačí poslední měsíc nebo dva tři týdny granule vysadit a dokrmit to po staru a nepoznáte rozdíl

Jaké jedy máte na mysli? Samotný granule bez léčiv je jen vysušená podrcená směs toho co potřebuje, stejně tak by to mohla být vojtěška, řepa, nějaký zrno apod. a vyšlo by to nastejno. Jen je to pohromadě a v granulkách. A když se nezaléčí tak mi pojde. To bych to pak nemusel chovat vůbec. Navíc to nemá na chuť masa žádný vliv, když to 14 dní před zabitím vyřadíte a nahradíte třeba granulema bez léčiv.
Já také nechápu co maj všichni proti granulím.Pokud to nejsou žádné břečky od nějakého juezedáka se šrotovníkem a granulaovačkou, tam tam je vše v poměru co králík potřebuje.Když jsou jen na zrnu, tak tu pak probíhají diskuze o tom co jim dát za vitamíny do míchanic, zak jakej to má význam zavrhovat granule gdyž pak dávaj vitamíny zvlášt.
Pokud se krmí s léčivem a vynechá se poslední měsíc, tak proč ne, potřeba je min 5 dní kvůli zůstatkům v mase.Pochybuji, že tu všichni anti granuláři míchaj obilí na dílky.Někdo ječmenem, někdo ovsem, někdo dokonce kukuřicí a myslí si jak to není dobré.Pak jim ztuční a ptaj se proč nechtí zabřeznout.Ječmen pro mladý je také nic moc, ten až tak třetím měsícem.Oves po celou dobu také ne.Granule, ze začátku pro mladé mačkanej oves a měsíc před porážkou ječmen, ten i zkvalitní maso.
Pak jsou frajeři co dávaj pšenici, jako by to byla slepice.Né, já zásadně granule kde maj namícháno potřebné a ty vitamíny a hodro a já nevim co všechno je tam v takové míře, že kdyby jste si to nahromádkovali zvlášt, tak to z bídou uvidíte.
Granulím zdar

Lépe bych to neřekl! Granule beru z výzkumného ústavu veterinárních léčiv pro hosp. zvířata takže to opravdu není nějaký děda se šrotovačkou. Kdybych měl kupovat vojtěšku, obilí, ovoce/zeleninu tak mě to vyjde dráž než granule, kde je VŠE, co potřebují. Něco jiného by bylo kdyby králíci rostli pomaleji nebo by dosahovali menší hmotnosti, tak tomu ale není. Nikdy se mi nepovedlo vykrmit králíka rychleji a více za použití běžných krmiv, granule vítězí. A vitamíny/očkování/léčiva používá drtivá většina chovatelů. Je to pořád lepší, než je zakopávat na dvorku.
napsal(a):
Lépe bych to neřekl! Granule beru z výzkumného ústavu veterinárních léčiv pro hosp. zvířata takže to opravdu není nějaký děda se šrotovačkou. Kdybych měl kupovat vojtěšku, obilí, ovoce/zeleninu tak mě to vyjde dráž než granule, kde je VŠE, co potřebují. Něco jiného by bylo kdyby králíci rostli pomaleji nebo by dosahovali menší hmotnosti, tak tomu ale není. Nikdy se mi nepovedlo vykrmit králíka rychleji a více za použití běžných krmiv, granule vítězí. A vitamíny/očkování/léčiva používá drtivá většina chovatelů. Je to pořád lepší, než je zakopávat na dvorku.
svatá pravda
ale nebýt těch "ekobio" co by granule nedali ani za nic na světě tak si tu zase nepočteme jak na kokcidiozu se kterou já "granulář" nemám problém.

To máte taky pravdu. Já mám letos celkem povedený rok. Nakoupil jsem krásné nové kousky a mám od nich moc hezké odchovy. Vykrmené tedy až za těch 4,5-5 měsíců ale to mi opravdu nevadilo :) Ani jedno úmrtí. A dost kousků bylo tak pěkných, že jsem je poslal dál. Když králíky ještě dělal děda tak granulemi nekrmil (byl ze staré školy) a dost často mu (a né jenom jemu) pochcípalo půlka chovu. Připadá mi to jako nejlepší řešení, už tak to neni zrovna rentabilní koníček, a ještě to pak po několika měsících práce zakopávat :/ Nic moc.
Mám samici belgického obra, samec je nějaký kříženec. Zabíjím ve 4 měsících, než se začnou honit, stažení mají s hlavou a játry v průměru 2.30 kg. Granule míchám s ječmenem 1:3, seno,
každý den nějaký okus (jabloň,švestka,borovice, bříza), něco zelného (mrkev, petržel, giganti,zelí, apod).Trávu nikdy!! Mladých odchová většinou 8, zbytek vytahá na bradavkách.
Mírně solím vodu, občas přidám jablečný ocet.
Zdar
Králíky chovám 25let a nejsou granule jako granule.Pochybná a kolísavá kvalita i od stejných výrobců mě před pár lety vrátily k zrní.Sena má m dost,přes léto trávu,louka má 2 ha.
složení mé směsi - 10kilo ječmene,2kila kukuřice,2kila pšenice.Samici s mladými a těm až do 3 měsíců věku pouze oves.
Mám lepší příbytky na váze a králíci nejsou ztučnělí než kolegovi který na granule nedá dopustit a chováme stejná plemena i směsky.
A ted babo raď
hary69

XXX.XXX.199.239
Mladým tedy jen oves do 3 měsíců?

wandys53
napsal(a):
Mám samici belgického obra, samec je nějaký kříženec. Zabíjím ve 4 měsících, než se začnou honit, stažení mají s hlavou a játry v průměru 2.30 kg. Granule míchám s ječmenem 1:3, seno,
každý den nějaký okus (jabloň,švestka,borovice, bříza), něco zelného (mrkev, petržel, giganti,zelí, apod).Trávu nikdy!! Mladých odchová většinou 8, zbytek vytahá na bradavkách.
Mírně solím vodu, občas přidám jablečný ocet.
Dobrý večer. A jaké máte úspěchy s křížením těžkého plemene s nějakým méně těžkým? Já se toho celkem bojím, ani sám nevím proč. Ale vždycky sem křížil jen stejně těžká plemena. Má to nějaký větší účinek na růst? Teoreticky vím, co by mělo zkřížením vzniknout, ale nikdy jsem to nezkoušel, tak by mě zajímalo jak to je v praxi ;)
Zdravím,
co se týče doby výkrmu tak za tři měsíce na 3 kg váhy jsem dostal několikrát křížence Nč a Nb jinak zabíjím ve čtyřech nebo pěti ale to křížence Bo a Nč případně Nb ( ve váze kolem 4 kg ovšem). krmím ted směs granulí ovsa ječmene kukuřice slunečnice a sladového květu v poměru 3:2:2:1:1:1 a seno ;-) směs sice složitá ale mě se osvědčila ( a výsledky z výstav jsou taky) myslím že je to efektnější než rvát plné krmítka granulí to umí každý bulik ;-)

bombata
napsal(a):
Zdravím,
co se týče doby výkrmu tak za tři měsíce na 3 kg váhy jsem dostal několikrát křížence Nč a Nb jinak zabíjím ve čtyřech nebo pěti ale to křížence Bo a Nč případně Nb ( ve váze kolem 4 kg ovšem). krmím ted směs granulí ovsa ječmene kukuřice slunečnice a sladového květu v poměru 3:2:2:1:1:1 a seno ;-) směs sice složitá ale mě se osvědčila ( a výsledky z výstav jsou taky) myslím že je to efektnější než rvát plné krmítka granulí to umí každý bulik ;-)
Máte pravdu, že to umí každý bulík :D Ale tady je zase ten Bo... to je jasné, že to pak bude těžší :) Jinak za směs máte mou velkou poklonu, Vaši ušáci se musí mít velice dobře. Já křížím vídeňského šedého (samec) s kaliforňačkami... jen podotýkám, že to není můj hlavní koníček (to je drůbež) takže to dělám jen na maso... nad 2 a půl kg živé váhy jsem se nedostal (za nějakých 5-6 měsíců). Pro takto "těžké odchovy" je asi ten Bo nutností co?
napsal(a):
Máte pravdu, že to umí každý bulík :D Ale tady je zase ten Bo... to je jasné, že to pak bude těžší :) Jinak za směs máte mou velkou poklonu, Vaši ušáci se musí mít velice dobře. Já křížím vídeňského šedého (samec) s kaliforňačkami... jen podotýkám, že to není můj hlavní koníček (to je drůbež) takže to dělám jen na maso... nad 2 a půl kg živé váhy jsem se nedostal (za nějakých 5-6 měsíců). Pro takto "těžké odchovy" je asi ten Bo nutností co?
No není z hlediska efektivnosti mě lépe (na maso ) vychází Nb s Nč případně kaliforňákem ty se dají vykrmi za 3 měsíce ty obři jsou větší ale po třech měsících je to spíš jen kost a kůže u nich se vyplatí nechat je dele ( mam i pětiměsíční ve váze 6,5) u těch menších jako jsou Nb a Nč je taky výhodou že žerou méně a nepotřebují tak velké kotce.
napsal(a):
No není z hlediska efektivnosti mě lépe (na maso ) vychází Nb s Nč případně kaliforňákem ty se dají vykrmi za 3 měsíce ty obři jsou větší ale po třech měsících je to spíš jen kost a kůže u nich se vyplatí nechat je dele ( mam i pětiměsíční ve váze 6,5) u těch menších jako jsou Nb a Nč je taky výhodou že žerou méně a nepotřebují tak velké kotce.
napsal(a):

bombata
napsal(a):
A nemá ten Bo nějaký vliv na chuť masa? Nemám s nimi zkušenosti, ale říká se, že Bo nejsou moc dobří na maso, že mají dlouhá vlákna atd

Tak ono těch 5 měsíců by mi nevadilo. Dva měsíce a je tam rozdíl téměř 100% váhy ;) Teď na to bohužel nemám kotce, ale budu na to myslet, až si budu stavět novou králíkárnu :) Jen mi to s tím masem nesedí (neříkám, že nemáte pravdu)... kdyby to opravdu bylo stejné, tak bych do Bo šel bez váhání :)

Já to dělám jako hobby a pro vlastní užitek, neprodávám to na maso :) Max. sousedovi na změnu krve, nebo dám známému ke svátku ušáka.. ale pro peníze to nedělám ;)

No, za zkoušku nic nedám ;) Až bude nová králíkárna, pár cenťáků na každé straně přidám a pořídím si Bo ;) Předpokládám, že je lepší samice, nebo se mýlím? Někde jsem četl, nebo zaslechl, že by měla být vždy samička větší než samec-vůli porodu. Nevím co je na tom pravdy, ale samce bych neriskoval, když si představím jaká je to váha, mohl by samičce například Nb i docela ublížit...

Dobře, děkuji za rady ;) Aspoň se budu moct chlubit sousedům s obřím Bo samcem :D Jsou to opravdu zajímavá zvířata :)
napsal(a):
No, za zkoušku nic nedám ;) Až bude nová králíkárna, pár cenťáků na každé straně přidám a pořídím si Bo ;) Předpokládám, že je lepší samice, nebo se mýlím? Někde jsem četl, nebo zaslechl, že by měla být vždy samička větší než samec-vůli porodu. Nevím co je na tom pravdy, ale samce bych neriskoval, když si představím jaká je to váha, mohl by samičce například Nb i docela ublížit...
No pár centimetrů stačit nebude spíš ze dvou kotců udělat jeden ;-) 100*50*60 je asi nejmenší možný rozměr pro samici s mladýma 120 minimálně čím víc tím líp. Jinak koupil bych samce samice být větší nemusí.

bombata
napsal(a):
No pár centimetrů stačit nebude spíš ze dvou kotců udělat jeden ;-) 100*50*60 je asi nejmenší možný rozměr pro samici s mladýma 120 minimálně čím víc tím líp. Jinak koupil bych samce samice být větší nemusí.
Dobrý den :) Těch pár centimetrů bylo myšleno obrazně Samosebou bych si zjistil, kolik Bo potřebuje prostoru. Ten samec bude asi lepší, máte pravdu. Mohl bych si pořídit i něco typu Nb, Nč a porovnat chuť masa, ale jak už tu psali jiní, rozdíl tam asi nebude :)

Podobných "věčných témat" tu je a bude víc ;) Mě to taky příde trochu divné, kdyby to maso nebylo k jídlu tak proč by to tolik lidí křížilo právě na masný užitek No, vyzkouším a dám vědět
Za svůj život jsem měl, BO, Nb, Nč, Vss, Kal, Čč, i vesnické směsky.. Vítězem na užitkovost jsou však Hyly a Hyplusy co mám teď. I v F1 a F2 generacích dají na prdel kde jakýmu rádoby mastnému kříženci nebo čistokrevnému plemenu.. Až teď vidím že je zbytečné cokoliv zkoušet namíchat, když už si s tím někdo dal práci, a udělal to. V září se mi narodilo první hnízdo 13 ks, samice se jednoho zbavila, odchovala 12 - v prosinci hotovo, půjdou.. Teď má už narozený od čtvrtka druhý vrh - 14 ks, zatím se žádného nezbavila.. Dle prvních budou na konci února hotoví, a v hnízdě nový vrh.. Mám jednu samici Hyplus a samce Hylu, a se svou produktivitou mě stihne tento pár dostatečně zásobovat králíčím masem.. Na obrázku je první hnízdo focené před pěti až šesti týdny, než jsem je rozděloval do dvou kotců..
rgreen
napsal(a):
Za svůj život jsem měl, BO, Nb, Nč, Vss, Kal, Čč, i vesnické směsky.. Vítězem na užitkovost jsou však Hyly a Hyplusy co mám teď. I v F1 a F2 generacích dají na prdel kde jakýmu rádoby mastnému kříženci nebo čistokrevnému plemenu.. Až teď vidím že je zbytečné cokoliv zkoušet namíchat, když už si s tím někdo dal práci, a udělal to. V září se mi narodilo první hnízdo 13 ks, samice se jednoho zbavila, odchovala 12 - v prosinci hotovo, půjdou.. Teď má už narozený od čtvrtka druhý vrh - 14 ks, zatím se žádného nezbavila.. Dle prvních budou na konci února hotoví, a v hnízdě nový vrh.. Mám jednu samici Hyplus a samce Hylu, a se svou produktivitou mě stihne tento pár dostatečně zásobovat králíčím masem.. Na obrázku je první hnízdo focené před pěti až šesti týdny, než jsem je rozděloval do dvou kotců..
Já myslel, že Hyly a Hylaplusy jsou bílé, není tam moc barev?
Hyplus PS 119 je hnědý. Hyplus PS 40 a PS 19 je jak kaliforňák. Hyplus GD 24 je též podobný kalifovi. Naproti tomu třeba PS 59 je čistě bílý. I u Hyly je barevná variabilita dle kmenů.. Osobně mám v chovu samici F1 Hyplus po PS119 a PS19 která je zajícovitá po otci PS119. Samce mám F1 Hyla - čistě bílý. Teď je od nich v hnízdě 9 tmavých a 5 bílých.. Je to normální.
rgreen
napsal(a):
Hyplus PS 119 je hnědý. Hyplus PS 40 a PS 19 je jak kaliforňák. Hyplus GD 24 je též podobný kalifovi. Naproti tomu třeba PS 59 je čistě bílý. I u Hyly je barevná variabilita dle kmenů.. Osobně mám v chovu samici F1 Hyplus po PS119 a PS19 která je zajícovitá po otci PS119. Samce mám F1 Hyla - čistě bílý. Teď je od nich v hnízdě 9 tmavých a 5 bílých.. Je to normální.
Díky za vysvětlení, zase jsem o něco chytřejší
A samec.. Tyto fotky jsou foceny ještě když byli před dospěním, teď už jsou to mastodonti..
nnbuk
napsal(a):
dobry den mate nejake fotky napajecky a nejaky odkaz kde se da koupit?
Koukněte na www.kralikar.cz
rgreen
napsal(a):
Hezký.Podle kotců a toho ,co je vidět v krmítku,usuzuji,že krmíte pouze granulemi.Jaká je spotřeba na takové hnízdo za tři měsíce?Granule jsem zkoušel jednou a padesát kilo mi vydrželo sotva přes týden.Při těch cenách..

stzich
napsal(a):
Vy vůbec nedáváte králíkům seno??
To je obsaženo v granulích, je tam všechno, co potřebují
napsal(a):
Já si myslím, že ani moc ne :) Když jsou s léčivy tak to máte i zaléčené proti kokcidióze. A vykrmíte to rychleji než se zrnem. A králíkům to mnohem více chutná ;) Další výhoda je, že je tam vše, nemusím shánět x dalších komponentů, které potřebují. Stačí granule a je to :) Navíc ve výzkumáku, odkud granule beru, mají celkem lidové ceny a je to opravdu kvalita.
odkial kupujete granule kraj alebo okres. a aka je cena ak to neni problem zverejnit . dííky.
rgreen
napsal(a):
Zdravim vas ako pišete na foto su mlade z jedneho hniezda to je všetko ok len mi nesedí tá farba mladých ... ak mate samicu F1 od samice PS19 a ogiginal samcovi PS40 ALEBO PS59 tak vaša samička by mala byť biela s znakmi na nose atd.. ak mate samičku F1 hnedu alebo do čierna matka by mala byť PS19 a otec PS119 . pišem vam preto že budete mat ešte aj tie F1 prekrižene niečim iným ... nevidel som ešte od hyplusov v hniezde biele a hnede PS19 x PS40 = F1biele
PS19 x PS59=F1biele PS19 x PS119=hnede . asi tolko píšem vam len preto že skuste čiste hyplus a uvidite že to bude ešte lepšie chovu zdar a nech sa darí.
napsal(a):
To je obsaženo v granulích, je tam všechno, co potřebují
To samozřejmě vím, jen jsem se s tím ještě nesetkal.
Já když vidím, jak moji králíci milují seno a kolik ho sní, tak si nedokážu představit jim ho odepřít. A to jim granule nikdy nedojdou v misce.
A i když peníze nějak neřeším, protože králíky nechovám kvůli zisku, ale pro radost a nějaké zdravé maso, tak to asi výkrm dost prodraží, ne?
Navíc vidím dost velké výkyvy v kvalitě granulí i od jednoho výrobce. Někdy když koupím granule, tak je žerou jako pomatený a jindy je zase skoro nejí a ládují se skoro jen ječmenem.

stzich
napsal(a):
To samozřejmě vím, jen jsem se s tím ještě nesetkal.
Já když vidím, jak moji králíci milují seno a kolik ho sní, tak si nedokážu představit jim ho odepřít. A to jim granule nikdy nedojdou v misce.
A i když peníze nějak neřeším, protože králíky nechovám kvůli zisku, ale pro radost a nějaké zdravé maso, tak to asi výkrm dost prodraží, ne?
Navíc vidím dost velké výkyvy v kvalitě granulí i od jednoho výrobce. Někdy když koupím granule, tak je žerou jako pomatený a jindy je zase skoro nejí a ládují se skoro jen ječmenem.
Tak ono pak záleží i na tom jestli krmíte s granulemi s léčivem nebo bez. S těmi s léčivem by se mělo krmit JEN granulemi, jinak naředíte to léčivo a vytvoříte si rezistentní kmen kokcídií. Tak já beru z Biopharmu, tuším že to je na Skalsku, nebo tak nějak. Praha-západ. Hrubej odhad-30 km. od Prahy. Cena pod 300, zejtra tam jedu. Tuším, že to je nějak 280 s léčivem, nejsem si jistej. A kvalita je prvotřídní. Granule jsou čerstvé (namíchají je na objednávku, nebo na počkání v den nákupu) a jsem s nimi velice spokojen.
napsal(a):
Tak ono pak záleží i na tom jestli krmíte s granulemi s léčivem nebo bez. S těmi s léčivem by se mělo krmit JEN granulemi, jinak naředíte to léčivo a vytvoříte si rezistentní kmen kokcídií. Tak já beru z Biopharmu, tuším že to je na Skalsku, nebo tak nějak. Praha-západ. Hrubej odhad-30 km. od Prahy. Cena pod 300, zejtra tam jedu. Tuším, že to je nějak 280 s léčivem, nejsem si jistej. A kvalita je prvotřídní. Granule jsou čerstvé (namíchají je na objednávku, nebo na počkání v den nákupu) a jsem s nimi velice spokojen.
To jako 300 kč za metrák?To asi ne.To by se vyplatilo ject pro to i přes půl republiky

morlor
napsal(a):
To jako 300 kč za metrák?To asi ne.To by se vyplatilo ject pro to i přes půl republiky
Za 25 kg. :D Kdyby to bylo za metrák tak bych si pro to došel i pěšky :D 300 to není, je to asi těch 270 + -
napsal(a):
Já krmím zásadně pouze bez léčiv. Jen očkuji mor + mix. Nevím, co je kokcidióza.
Ale dávám Acidomid a Optimin.
Chci to pro zdravé maso a tak jedině bez. Měsíc bez léčiv na vyčištění nestačí. Setrvačnost léků v organismu je mnohem delší.
Třeba krávě když dají antibiotika, tak nesmí od ní půl roku prodávat mlíko.
Krmím pouze granule bez léčiva ( beru za 210 Kč / 25 kg ). Přikrmuji tvrdým pečivem které mi střádá celé příbuzenstvo, a nic mne nestojí. Pečivo nahrubo sešrotuji a podávám v miskách, nekončí tak pod rošty v močce, a je efektivně zužitkováno. Králíci poraženi do 90 dnů o váze cca 2,5 - 3 kg. Výtěžnost byla kolem 60,3 % co jsem počítal. Čisté váhy od 1,45 kg po 1,85 kg. Celkem zkrmeno od začátku březosti samice, po porážku celého vrhu, 6,5 pytle granulí, kterými byli krmeni jak mladí tak rodiče. V době porážky měla již samice nový vrh, to na okraj.. Náklady za granule tak činily 1365 Kč. Za tuto cenu jsem získal při odchovu 12 ks v hnízdě celkově 17,97 kg čistého králíka po vyvržení a stažení. Suma sumárum tedy 1 kg králičího masa mám za 75,96 Kč. To si myslím že je bezva, protože vezmete li v potaz zkutečnost, že se mi ještě vrátí nějaké peníze za 12 kůží až je prodám.. Tak v té ceně nekoupím ani chlazené kuře které je na trhu nejlevnější.. Výkrm granulemi se tak rozhodně neprodražuje. Krmil bych i přírodními komoditami, ale nemám možnost, takže si mnou oblíbené králičí maso zaopatřuji takto, s minimální pracností. Stačí mi k tomu chovný pár králíků, a minimální prostor. Minulý týden jsem porážel první vrh, tak mám volné kotce na vrh druhý, který přijde porazit na konci února.

Dnes jsem byl pro granule (s léčivem). Bral jsem 50kg a platil 528kč. To jen pro upřesnění ceny z dřívějšího příspěvku :)
rgreen
napsal(a):
Krmím pouze granule bez léčiva ( beru za 210 Kč / 25 kg ). Přikrmuji tvrdým pečivem které mi střádá celé příbuzenstvo, a nic mne nestojí. Pečivo nahrubo sešrotuji a podávám v miskách, nekončí tak pod rošty v močce, a je efektivně zužitkováno. Králíci poraženi do 90 dnů o váze cca 2,5 - 3 kg. Výtěžnost byla kolem 60,3 % co jsem počítal. Čisté váhy od 1,45 kg po 1,85 kg. Celkem zkrmeno od začátku březosti samice, po porážku celého vrhu, 6,5 pytle granulí, kterými byli krmeni jak mladí tak rodiče. V době porážky měla již samice nový vrh, to na okraj.. Náklady za granule tak činily 1365 Kč. Za tuto cenu jsem získal při odchovu 12 ks v hnízdě celkově 17,97 kg čistého králíka po vyvržení a stažení. Suma sumárum tedy 1 kg králičího masa mám za 75,96 Kč. To si myslím že je bezva, protože vezmete li v potaz zkutečnost, že se mi ještě vrátí nějaké peníze za 12 kůží až je prodám.. Tak v té ceně nekoupím ani chlazené kuře které je na trhu nejlevnější.. Výkrm granulemi se tak rozhodně neprodražuje. Krmil bych i přírodními komoditami, ale nemám možnost, takže si mnou oblíbené králičí maso zaopatřuji takto, s minimální pracností. Stačí mi k tomu chovný pár králíků, a minimální prostor. Minulý týden jsem porážel první vrh, tak mám volné kotce na vrh druhý, který přijde porazit na konci února.
Tak to jsou velice zajímavé počty. Abych se přiznal, tak jsem to nikdy takto nepočítal. Jsem na to asi moc línej.
Taky dáváte acidomid a optimin?
Já tedy ano a to také dost prodražuje chov. Ale zase když mám granule bez léčiv, tak se trochu bojím kokci.
hary69

XXX.XXX.199.239
rgreen
napsal(a):
To je stále ještě dost kil granulí na 12 mladých + samici. Začínám přikrmovat granulema od 3 týdne a druhý a třetí měsíc dávám na každýho od 90 do 100 gramů, což je odhadem za dva a půl měsíce 8 kg na jednoho a při 12 kusech tj. 96 kg, plus 18 kg na samici za 4 měsíce. Celkem 114 kg a vám vychází 162,5 kg za jeden odchov, při koupi 6.5 pytlů po 25 kg. Přitom se dostanu na stejnou jatečnou váhu jako vy.