wyandotka.strakáč

XXX.XXX.78.132
Dobrý deň. Veľmi by som ocenil keby mi. niekto mohol vysvetliť prakticky a polopate genetiku sttakáčov? Ide mi iba o nabratie teoretických vedomostí... Ako by to bolo napríklad s vyšľachtením červeného strakáča? Esistuje nejaký recept?
Uživatel s deaktivovaným účtem

wyandotka.strakáč
napsal(a):
Dobrý deň. Veľmi by som ocenil keby mi. niekto mohol vysvetliť prakticky a polopate genetiku sttakáčov? Ide mi iba o nabratie teoretických vedomostí... Ako by to bolo napríklad s vyšľachtením červeného strakáča? Esistuje nejaký recept?
Teoreticky je to jednoduché.
Anglická strakatost je věc, která vznikne u heterozygotního králíka s genotypem Kk. Králík KK je tzv. kominík, nebo prostě "normálně" zbarvený králík, který není strakatý. Králík kk je tzv. mlynář, ti jsou většinou méně životaschopní. Přesný typ kresby, tzv. její dokonalé utváření nebo prostě jenom fakt, jestli se jedná o kresbu anglickou nebo plášťovou nebo kresbu českého strakáče nebo o takovou tu nepravidelnou kresbu vesnické směsky, to je dáno mnoha různými jinými geny, které snad nikdo ani pořádně nezná.
Červený králík má genotyp AA bb CC DD GG y3y3 (český červený), AA bb CC DD GG y2y2 (novozélandský červený) nebo AA bb CC DD GG y1y1 (burgundský).
Teoretický genotyp červeného strakáče je tedy AA bb CC DD GG yy Kk. Jak nejsnáze něco takového získat? Asi pomocí žlutého českého strakáče AA bb CC DD GG Kk a nějakého z výše vyjmenovaných červených plemen. Když zkřížím žlutého strakáče a českého červeného, dostanu 50% skvrnitých načervenalých králíků AA bb CC DD GG Yy Kk, které můžu použít do dalšího chovu. Akorát opravdu nebudou skrvnití ukázkově, to ne.
Dalšhí možností je použití meklenburského červeného strakáče, který už požadovaný genotyp má, akorát zase neodpovídá typ kresby.
Takže potom zbývají už jenom roky práce s výběrem jedinců s co nejlepší kresbou a samozřejmě se znaky blížící se cílovému plemeni - červený český strakáč, předpokládám. Nebo chovnému cíli chovatele v případě totálního novošlechtění.
napsal(a):
Anglická strakatost je věc, která vznikne u heterozygotního králíka s genotypem Kk. Králík KK je tzv. kominík, nebo prostě "normálně" zbarvený králík, který není strakatý. Králík kk je tzv. mlynář, ti jsou většinou méně životaschopní. Přesný typ kresby, tzv. její dokonalé utváření nebo prostě jenom fakt, jestli se jedná o kresbu anglickou nebo plášťovou nebo kresbu českého strakáče nebo o takovou tu nepravidelnou kresbu vesnické směsky, to je dáno mnoha různými jinými geny, které snad nikdo ani pořádně nezná.
Červený králík má genotyp AA bb CC DD GG y3y3 (český červený), AA bb CC DD GG y2y2 (novozélandský červený) nebo AA bb CC DD GG y1y1 (burgundský).
Teoretický genotyp červeného strakáče je tedy AA bb CC DD GG yy Kk. Jak nejsnáze něco takového získat? Asi pomocí žlutého českého strakáče AA bb CC DD GG Kk a nějakého z výše vyjmenovaných červených plemen. Když zkřížím žlutého strakáče a českého červeného, dostanu 50% skvrnitých načervenalých králíků AA bb CC DD GG Yy Kk, které můžu použít do dalšího chovu. Akorát opravdu nebudou skrvnití ukázkově, to ne.
Dalšhí možností je použití meklenburského červeného strakáče, který už požadovaný genotyp má, akorát zase neodpovídá typ kresby.
Takže potom zbývají už jenom roky práce s výběrem jedinců s co nejlepší kresbou a samozřejmě se znaky blížící se cílovému plemeni - červený český strakáč, předpokládám. Nebo chovnému cíli chovatele v případě totálního novošlechtění.
hmmm,
co takhle mlynář - KK
kominík - kk
???
doporučoval bych, přečíst si danou problematiku znova

nitraner
napsal(a):
hmmm,
co takhle mlynář - KK
kominík - kk
???
doporučoval bych, přečíst si danou problematiku znova
Ano, je to tak. Ovšem na celé věci to nic nemění, pane hnidopichu.
napsal(a):
Ano, je to tak. Ovšem na celé věci to nic nemění, pane hnidopichu.
Přesný typ kresby, tzv. její dokonalé utváření nebo prostě jenom fakt, jestli se jedná o kresbu anglickou nebo plášťovou nebo kresbu českého strakáče nebo o takovou tu nepravidelnou kresbu vesnické směsky, to je dáno mnoha různými jinými geny, které snad nikdo ani pořádně nezná.
jste si jistá, madam?
wyandotka.strakáč

XXX.XXX.169.37
napsal(a):
Ak tomu teda chápem, teoreticky po skrížení čierneho strakáča a červeného králika sa mi vo vrhu objavia nepravidelný strakáči, mlynári a kominári.
No ak sa mi v praxi v jednom vrhu objaví jeden nepravidelný strakáč, jeden divokosfarbený a jeden čierny(železitý) králik, s čím pokračovať ďalej?
Jsou, v Německu vcelku hojně, na EV jich bylo tuším hodně. Ale stejně jako u barevných rázů zakrslých barevných, kde má většinou barvu v ČR tak max 5 lidí, i zde to je podbné. Navíc je to náročnější. Krom možného úhynu trpaslíků je tu i letální faktor mlynářů. Proto mají povolenu vyšší hmotnost. Podívejte se do Vzorníku, mají tam stadard.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Jsou, v Německu vcelku hojně, na EV jich bylo tuším hodně. Ale stejně jako u barevných rázů zakrslých barevných, kde má většinou barvu v ČR tak max 5 lidí, i zde to je podbné. Navíc je to náročnější. Krom možného úhynu trpaslíků je tu i letální faktor mlynářů. Proto mají povolenu vyšší hmotnost. Podívejte se do Vzorníku, mají tam stadard.
Díky.
honzicek
napsal(a):
Ano lze by to bylo možné když s kusíte s křižit strakače s hermelinem tak by vam měla vyjit měnši forma ale než k tomu dojde a by splňovaly podmínky zakrsliku bude to dlouha prace a je Zakrslý strakač černy
Myslím, že není třeba vytvářet to, co je již vytvořené. Chov je ale velmi náročný. Pavel
honzicek
napsal(a):
A takhle se zeptam měl by někdo zájem o vytvoření nového plemena toho červeného strakače jestli ano tak napište já bych do toho šel ale tady jde o to mit aspoň dalších 7 chovatelu abychom mohly dale mohli vyměnit samce a jet čistou liniji děkují za odpověďi.
Zajímal by mne Váš postup vytvoření červeného strakáče. Zkuste ho stručně přiblížit (popsat). Až potom má smysl domlouvat další. Doporučuji nejdříve vyzkoušet čistý chov Zstr v existujících barvách. U Zstr je totiž několik úskalí - malé počty ve vrhu, letální faktory pravých zakrslíků a tzv mlynářů a výskyt tzv. kominíků a velikostně větších králíků. A k tomu přidejte u červené barvy geny pro tzv. ohnivost. Asi proto zatím nejsou. Jinak jako chovatel Zstr vám fandím, pokud to myslíte vážně. Pavel
wyandotka.strakáč

XXX.XXX.224.55
Ako som už vravel, ide mi iba o teoretické znalosti. Nechystám sa šľachtiť nič nové... U nás na Slovensku by to bolo tažké, pretože zdrobnené strakáče chová asi tak 5 chovateľov a to iba v čiernej farbe. A takti treba počítať s veľkou zakladňou zdrobnených červených a tých chovám iba ja a kamarát. Čiže je toho ešte veľa čo meniť.
Vím že já o tom moc nevím, ale mě napadlo zkusit dat českého strakače žlutého na něho bych dál asi českého červeného s tím že nejsou vahově odlišni, ale jestli mam začit tak mužu si koupit já jeden chovný pár a pak za nějaký čas dam sem nějake fotky jak se my dařil chov a jak by vypadaly mlady a jestli ta červena se uchitila
děkují za vaše nazory
http://chovvb.wz.cz/C_genetika.html
na teto strance nejdete nějaké zajimavosti o genetice kraliku