hary69

XXX.XXX.199.239
Máš toho plnej internet. Vyber si podle chuti. Každej má ,,nejlepší" a chválí jen svý.
Sice je to v tématech hned na druhé straně ale že jste to vy ......
http://komteska.blog.cz/0807/veprovo-kralici-klobasy
Minulý týden jsem dělal.
4 kg králíčího masa (čistého)
8 kg vepřového bůčlu
sladká paprika, pálivá paprika, česnek, sůl, pepř.
Králíčí naložím do soli a česneku, vepřové na větší kostky taktéž. Druhý den pomelu 2x králíčí maso na ele. mlýnku na "prát", který řádně rukama promíchám a dochutím. Následně pomelu na hrubší "šabjbě" vepřové a smíchám a jako celek dochutím. Následně naplním do střívek a hurá do udírny.
Foto před uzením.
rabbit
napsal(a):
V tomto poměru masa to už králičí klobasky spis jen připomíná,ne?
Že tam patří ingredience které jste vypsal ,ví i takový nekuchař jako já ale kolega který shání recept by spíš uvítal i přesné množství aby se nemusel uchylovat k pokusům
V knihách co mám o uzení se doporučuje poměr 1:2. Dělal jsem 1:1 a přišly mi sušší.
Já dávám sůl na hrsti, pepř dávám zprvu celý sáček, tedka jsem dával 2 sáčky mleté sladké a 1 sáček pálivé papriky, česneku 5 palic. Po promíchání hotové směsi ochutnám a popřidávám podle chuti. Těžko odhadnout jak kdo má silný česnek, pepř, papriku, takže raději opatrně a následně před plněním dochutit podle sebe. Pokud je někdo zvyklý z tlačenek přesolovat, tak zde pokud se maso nakládá se solí na hotovo.
Jinak plním dlouhé střeva, které pak přetočím jednou doleva a druhé doprava, aby se nerozmotaly.
Kmín, majoránku nedávám (stejně jako u zabíjačkové polévky) jelikož způsobují údajně kvašení a může zkysnout.
Je to základní osvědčený recept, vcelku jednoduchý a bez zdlouhavého nakládáni.
ing.panda
napsal(a):
V knihách co mám o uzení se doporučuje poměr 1:2. Dělal jsem 1:1 a přišly mi sušší.
Já dávám sůl na hrsti, pepř dávám zprvu celý sáček, tedka jsem dával 2 sáčky mleté sladké a 1 sáček pálivé papriky, česneku 5 palic. Po promíchání hotové směsi ochutnám a popřidávám podle chuti. Těžko odhadnout jak kdo má silný česnek, pepř, papriku, takže raději opatrně a následně před plněním dochutit podle sebe. Pokud je někdo zvyklý z tlačenek přesolovat, tak zde pokud se maso nakládá se solí na hotovo.
Jinak plním dlouhé střeva, které pak přetočím jednou doleva a druhé doprava, aby se nerozmotaly.
Kmín, majoránku nedávám (stejně jako u zabíjačkové polévky) jelikož způsobují údajně kvašení a může zkysnout.
Jakou mají trvanlivost při skladování v lednici? Díky za odpověď.
hary69

XXX.XXX.199.239
To jsou opravdu spíš vepřové klobásky, než králičí. Bylo by to hodně suché, to minimálně procentuálně zaměnit? Je to jako s pečením králíka. Každej tvrdí ,,jím zdravě" , ale toho bůčku uvvnitř.
hary69
napsal(a):
To jsou opravdu spíš vepřové klobásky, než králičí. Bylo by to hodně suché, to minimálně procentuálně zaměnit? Je to jako s pečením králíka. Každej tvrdí ,,jím zdravě" , ale toho bůčku uvvnitř.
Samozřejmě by poměr šel obrátit, ale byly by o to sušší.
Nevím jestli jím zdravě či nezdravě, důležité je, aby se člověk cítil v prožitém životě dobře a chutnalo mu, pak se to odrazí i na zdraví.
ing.panda
napsal(a):
Ji v pohodě děláte to pro sebe takže to musí ochutnat hlavně Vám.
Já dělám 1:1 a přijde mi to akorát
rabbit
napsal(a):
Rekl bych že Vám to nebude držet při sobě, vepřové se tam dává jako pojivo
Já dělám pojivo (prát) naopak z králičího masa, které se koření a tím se dle mého více zvýrazní jeho chuť.
Pokud uděláte z poloviny prát a druhou umelete na hrubo, nevidím důvod proč by to nedrželo, jen to bude suché jak cesta.