Pojďte si popovídat o životě králíků, co nejvíce podobném životu v přírodě, ale s ošetřujícím člověkem. Snažím se o napodobeninu asi 7 let a stále mě překvapujou.
Chovám králíky ve výbězích s králíkárnami, do kterých je na noc zavírám - po zkušenostech s toulavými psy.
Nedávno se mi podařilo znovu zkamarádit samice po odchování mláďat, které byly před okocením kamarádky. Musela jsem na to trochu rafinovaně, protože se nyní nenáviděly a opravdu tvrdě se praly. Nejdřív jsem je na týden oddělila a pak použila myšlenku "společného stresu", kdy v sobě hledají oporu. Podařilo se!
Takže chovám včechny samice pohromadě s jedním vykastrovaným dominantním samcem. Bohužel chovné samce musím mít oddělené v samostatných výbězích, kam však mohou chodit mláďata přes "síto".
hary69

XXX.XXX.199.239
Jak to máte zajištěný proti podhrabání? Sami asi navečer težko zalezou, jak to řešíte? Jinak velice dobrej nápad, mám to taky v plánu.
petra.ira

XXX.XXX.182.143
usaci
napsal(a):
Pojďte si popovídat o životě králíků, co nejvíce podobném životu v přírodě, ale s ošetřujícím člověkem. Snažím se o napodobeninu asi 7 let a stále mě překvapujou.
Chovám králíky ve výbězích s králíkárnami, do kterých je na noc zavírám - po zkušenostech s toulavými psy.
Nedávno se mi podařilo znovu zkamarádit samice po odchování mláďat, které byly před okocením kamarádky. Musela jsem na to trochu rafinovaně, protože se nyní nenáviděly a opravdu tvrdě se praly. Nejdřív jsem je na týden oddělila a pak použila myšlenku "společného stresu", kdy v sobě hledají oporu. Podařilo se!
Takže chovám včechny samice pohromadě s jedním vykastrovaným dominantním samcem. Bohužel chovné samce musím mít oddělené v samostatných výbězích, kam však mohou chodit mláďata přes "síto".
Taky se snažím mít samice ve společenství a to se mi daří. Na léto je mám v krytím výběhu 24hodin denně. Když prší více to zakryji a večer je před komáry stříkám bezpečným repelentem s účinkem 8-12 hodin. Nebyl nikdy vážný problém. Vy výběhu mají nádobu na vodu a ta má 4 litry objem. Vždy večer se voda mění. A používám Acidomid K kvůli bakteriím. Boudu na spaní a vyvýšený prostor aby si mohli ležet v teplé noci na chladnějším ale přitom nenastydnou od studené rosy. Mohu sama toto společenství chválit. Nikdy se mi samičky neprali a na zimu je mám zavřené na kotcích a na klecích taky v malých skupinách. V zimě je to prospěšné i v tom že se navzájem zahřívají.
Nechci aby zase na mě někdo zaútočil. Jen vyjadřuji svou zkušenost.
petra.ira

XXX.XXX.182.143
dury
napsal(a):
Opět odbornice z HOPu
Nezlobte se, ale já tu napsala zkušenost tak mě laskavě přestaňte napadat a vyvolávat hádky.
hary69

XXX.XXX.199.239
Ááááá, mistryně světa ve skoku dalekém.............
petra.ira

XXX.XXX.182.143
hary69
napsal(a):
Ááááá, mistryně světa ve skoku dalekém.............
Tak za prvé nejsem mistryně světa ani Evropy ani Republiky tento rok. Jsem pouze držitelka rekordů, ale ne na skoku dalekém ale nýbrž na skoku vysokém. Čili pokud chcete dělat i nadále zle a ukazovat své arogantní chování, svou povýšenost a nesnášenlivost. Tak prosím alespoň aby jste si napřed ujasnil co píšete. Teď děláte ostudu sám sobě a bez mé pomoci. O mě píšete že šířím bludy ale sám šíříte ještě větší nesmysli. Olčo promiň ale urážet se přece nenechám.
A jen aby jste věděl tak majitelka tohoto vlákna se hopu taky věnuje.
Uživatel s deaktivovaným účtem

petra.ira
napsal(a):
Tak za prvé nejsem mistryně světa ani Evropy ani Republiky tento rok. Jsem pouze držitelka rekordů, ale ne na skoku dalekém ale nýbrž na skoku vysokém. Čili pokud chcete dělat i nadále zle a ukazovat své arogantní chování, svou povýšenost a nesnášenlivost. Tak prosím alespoň aby jste si napřed ujasnil co píšete. Teď děláte ostudu sám sobě a bez mé pomoci. O mě píšete že šířím bludy ale sám šíříte ještě větší nesmysli. Olčo promiň ale urážet se přece nenechám.
A jen aby jste věděl tak majitelka tohoto vlákna se hopu taky věnuje.
Toto téma je opravdu zajímavé, nehádejte se tu prosím. Jednou už to stačilo (ano uznávám, že jsem se na tom podílel). Netahejte ten hop už i sem, prosím.
petra.ira

XXX.XXX.182.143
napsal(a):
Toto téma je opravdu zajímavé, nehádejte se tu prosím. Jednou už to stačilo (ano uznávám, že jsem se na tom podílel). Netahejte ten hop už i sem, prosím.
Omlouvám se já se hádat nechci a ani jsem si nezačala. Slušně jsem odpověděla a bylo my hrubě odpovězeno.
hary69
napsal(a):
Jak to máte zajištěný proti podhrabání? Sami asi navečer težko zalezou, jak to řešíte? Jinak velice dobrej nápad, mám to taky v plánu.
Co se týče podhrabání, tak u plotu mám na zemi položený (a prorostlý trávou) proužek pletiva, jen u jednoho samce mám pletivo po celém výběhu, protože asi žere kořínky a rozhrabe a zničí celý trávník. Většinou se nechtějí podhrabat, jen hrabou nory. Proto je často(v létě asi jednou měsíčně) přesouvám i s výběhy - je to pracné.
Na noc chodí králíci sami do králíkárny, ale musím jim nabídnout nějaký mls v králíkárně. Když se to naučí, tak už není problém. Ze začátku musím mláďata zahánět, ale brzy zjistí, že mají připravené třeba ovesné vločky a můžou se přetrhnout, kdo tam bude první.
Musím řici, že je to méně pohodlné, než chov v králíkárně, ale zábavné .
Poznámka - králíky musím přikrmovat, aby z hladu nežraly i jedovatý popenec a pod. Každy večer jim dám hrst nasekané trávy do králíkárny, kde jsou zavření a hrst do výběhu. Ráno jen králíkárnu otevřu a mají přístup k ranní dávce.
Nemají problémy s mokrou trávou, s namrzlou trávou, ani s jedovatým. Ale raději vlaštovičník vytrhávám.
Po přesunu výběhů starý výběh přestříkávám bofixem, abych vyhubila popenec a kopřivy, které králíci nežerou a oni se vesele přemnožují.
Těším se na Vaše poznatky!
hary69

XXX.XXX.210.190
Tak to se ušákům musí líbit. Možná při takovém pohybu budou pomalejší ve výkrmu, ale proč ne. Letos jsem měl přes léto něco podobného na zkoušku, jen jsem to nepřemisťoval a když zapršelo, docela tam v místech bobků byl rodeokros.
Byli jen pod přístřeškem v závětří. Naštěstí jsem tam neměl žádného, co by se chtěl podhrabávat.

My to tak děláme hlavně přes léto a všichni spolu vychází.
petra.ira

XXX.XXX.182.143
napsal(a):
My to tak děláme hlavně přes léto a všichni spolu vychází.
Ano taky nemám problémy. Mám je v zimě už jen zavřené, ale samice zůstávají ve společenství pořád. Jen na odchov je odděluji, ale po odstavu je zase vracím do své společnosti. Většinou není potíž s návraty do tlupy. Sem tam vznikne nějaký spor, ale žádné velké rány ani strupy nejsou. Jen se sem tam objeví malinký škrábanec nebo kousanec, ale nic vážného. A když vracím samici do tlupy jsem tam a hlídám i několik hodin zda nejsou moc velké spory. Jen pár vytrhaných chlupů. No musí si srovnat kdo je v postavení Alfa.
usaci
napsal(a):
Co se týče podhrabání, tak u plotu mám na zemi položený (a prorostlý trávou) proužek pletiva, jen u jednoho samce mám pletivo po celém výběhu, protože asi žere kořínky a rozhrabe a zničí celý trávník. Většinou se nechtějí podhrabat, jen hrabou nory. Proto je často(v létě asi jednou měsíčně) přesouvám i s výběhy - je to pracné.
Na noc chodí králíci sami do králíkárny, ale musím jim nabídnout nějaký mls v králíkárně. Když se to naučí, tak už není problém. Ze začátku musím mláďata zahánět, ale brzy zjistí, že mají připravené třeba ovesné vločky a můžou se přetrhnout, kdo tam bude první.
Musím řici, že je to méně pohodlné, než chov v králíkárně, ale zábavné .
jeee ty králikárny s výběhem na přiloženém fotu jsou super!
Loni v listopadu jsem pořídila párek králíků, jen tak ze zvědavosti a na zkoušku, ke kozám do chlívku. Na jaře mi bylo líto je zabít, takže jsem kolem celého kozího výběhu natáhla na klasické pletivo ještě králičí, které jsem položila částečně na zem. K páru králíků jsem pořídila ještě jednu samici. Aktuálně mi starší samice porodila druhý vrh (první vrh 6 králíčat, 2 zemřela cca do dvou týdnů od opuštění hnízda) - počet králíčat neznám, rodila v noře. Mladší králice porodila předevčírem, bohužel jsem hnízdo musela z důvodu čištění chlívku přenést do mnou vytvořené nory - počet 10 králíčat, z toho 2 mrtvá. Králici jsem odchytla a v noře s mladými zatarasila cca na 2 hod. Po 24 hodinách to vypadá, že se o ně stará.
Co se týče vztahů mezi králíky - jediný samec si samice hlídá, dokonce běžně navštěvuje noru s mladými, samice se neperou a nemají problémy s "cizími" mláďaty. Je pravda, že je mám na relativně velkém prostoru (300 m2). Trochu mě překvapilo, že králice hnízdo navštěvují v relativně dlouhých intervalech a nezdržují se tam ani když odpočívají.
Králíci mají samozřejmě přístup k vodě a senu, denně dostávají granule a nějakou mňamku ze zeleniny x ovoce + tvrdé pečivo. Hlavní složkou potravy je ovšem tráva.
Aktuálně řeším problém, co se samcem - nerada bych, aby obě samice rodily co měsíc, nicméně si neumím představit, že ho po více jak půl roce "svobodného" života zavřu do klece. Je možné, aby se říje králic upravila? Jak to funguje u divokých králíků nebo zajíců? Ti přeci taky nerodí 10 x do roka? Nepředpokládám nějaké extra chovatelské úspěchy a nerada bych o samice přišla kvůli totálnímu vyčerpání. Doporučili byste oddělit samce?
Moc se mi líbí myšlenka na králičí společenství. Bohužel jsem zjistila, že se mi samice netolerují a navzájem se perou. Dokonce i sestry mláďata musím kolem 2. měsíce rozdělovat. Pravidelně je pouštím do výběhů, bohužel teď musím každého zvlášť. Když jsou ve dvou na zahradě (cca prostor 200m2) tak jakmile přijdou k sobě hned po sobě jdou. Musím je mít vždy neustále pod dozorem, protože je tu po okolí hodně toulavých koček, a po vypouštění do výběhů mám do 30minut nad sebou kroužícího dravce. Už jsem kolikrát přemýšlela, jak to vyřešit abych je ochránila hl. před predátory, bohužel zatím jsem nepřišla na žádné ekonomicky a technicky přijatelné řešení. P.S. koukám na ty výběhy, ty mřížky mi připadají hrozně nizoučké, já mám podobné cca 60cm a hravě to přeskakují (mám zakrslíky). Máte někdo nějaký tip?
adriane
napsal(a):
Moc se mi líbí myšlenka na králičí společenství. Bohužel jsem zjistila, že se mi samice netolerují a navzájem se perou. Dokonce i sestry mláďata musím kolem 2. měsíce rozdělovat. Pravidelně je pouštím do výběhů, bohužel teď musím každého zvlášť. Když jsou ve dvou na zahradě (cca prostor 200m2) tak jakmile přijdou k sobě hned po sobě jdou. Musím je mít vždy neustále pod dozorem, protože je tu po okolí hodně toulavých koček, a po vypouštění do výběhů mám do 30minut nad sebou kroužícího dravce. Už jsem kolikrát přemýšlela, jak to vyřešit abych je ochránila hl. před predátory, bohužel zatím jsem nepřišla na žádné ekonomicky a technicky přijatelné řešení. P.S. koukám na ty výběhy, ty mřížky mi připadají hrozně nizoučké, já mám podobné cca 60cm a hravě to přeskakují (mám zakrslíky). Máte někdo nějaký tip?
Chovám samice pohromadě, ale musí mezi nimi být samec - poradila mi to jedna chovatelka. Tak jsem nechala vykastrovat asi 3-letého samce, který měl výluku z chovu a "vládne" mým samicím. Tím, že byl vykastrován jako starší, tak má správné samčí chování a samice ho respektují .
Na králičím hopu zakrslík přeskočí i 90 cm - proto zakrývám výběh i shora.
Děkuji moc za typ, nějaký sameček na kastraci se u mně najde :) Spíš mám obavy z toho zakrývání, a podkládání...už mám vytypované dno - plastové jemné pletivo na kytky, na to 1cm hlíny a trávník...díry v plotech vyspravit a zespoda totéž pletivo aby se mláďata neprotáhla. Nahoru, nevím jestli komplet nějak síť a prostříhat otvory na stromy (abych se vešla dovnitř) nebo fakt netuším jak tohle dořešit...ono i to plastové pletivo asi nevydrží všechno, navíc je to v pásech o šířce cca 1m tak to budu muset nějak přitavit nebo ještě nevím co s tím...zatím ale asi nejlepší materiál na to co se mi podařilo vymyslet.....doprotřed bych si představovala ten "králičí kopec", někde jsem na to narazila, prostě hromada zarostlé hlíny kde si můžou norovat.......no nevím jestli to odolá dravcům a vnějším vlivům...
hojky kolky,
HOP je zajímavá činnost a moc vám fandím...
Volný chov ve společenství je velmi inspirativní... Už jsem o tom také uvažoval...
Má to však jednu nectnost a to trvale přibývající obyvatele a z toho pramenící agresivitu jednotlivých zvířat...
Holt v přírodě králík funguje jako zásobárna potravy, co si budeme povídat... slouží coby potrava mnoha predátorům a i proto či spíš jenom proto je jeho natalita tak veliká...
Proto je třeba králíky nejen chovat a dobře se o ně starat, ale je třeba je umět i zabít, když přijde jejich čas... Pak budou spokojeni oni i chovatelé... Takže, je-li někomu líto zabít králíky, pak se musí postarat jinak o jejich udržitelný počet... Ať již posloužením králíků coby krmiva např. pro šelmy, dravce či třeba hady či třeba výše zmíněnou kastrací... I když mi tedy není jasné, jak někomu může být líto dát králíkovi topůrkem za uši, ale není mu líto ho zmrzačit, čímž kastrace bezesporu je...
Ale to je otázka, kterou si musí každý zodpovědět sám...
Přeji tedy mnoho úspěchů v chovu i v závodění... Však je i na nejvyšší úrovni co obhajovat a třeba časem také vyčlením skupinku králíků, které přestěhuji z klecí na zahradu...
Nevím sice, jestli zrovna na HOP, ale jsou i lidé, kteří chtějí maso vyprodukované co nejpřirozenějším způsobem a i já budu mít kam chodit pozorovat jejich chování v prostředí podobném jejich přirozenosti...
hona
napsal(a):
hojky kolky,
HOP je zajímavá činnost a moc vám fandím...
Volný chov ve společenství je velmi inspirativní... Už jsem o tom také uvažoval...
Má to však jednu nectnost a to trvale přibývající obyvatele a z toho pramenící agresivitu jednotlivých zvířat...
Holt v přírodě králík funguje jako zásobárna potravy, co si budeme povídat... slouží coby potrava mnoha predátorům a i proto či spíš jenom proto je jeho natalita tak veliká...
Proto je třeba králíky nejen chovat a dobře se o ně starat, ale je třeba je umět i zabít, když přijde jejich čas... Pak budou spokojeni oni i chovatelé... Takže, je-li někomu líto zabít králíky, pak se musí postarat jinak o jejich udržitelný počet... Ať již posloužením králíků coby krmiva např. pro šelmy, dravce či třeba hady či třeba výše zmíněnou kastrací... I když mi tedy není jasné, jak někomu může být líto dát králíkovi topůrkem za uši, ale není mu líto ho zmrzačit, čímž kastrace bezesporu je...
Ale to je otázka, kterou si musí každý zodpovědět sám...
Přeji tedy mnoho úspěchů v chovu i v závodění... Však je i na nejvyšší úrovni co obhajovat a třeba časem také vyčlením skupinku králíků, které přestěhuji z klecí na zahradu...
Nevím sice, jestli zrovna na HOP, ale jsou i lidé, kteří chtějí maso vyprodukované co nejpřirozenějším způsobem a i já budu mít kam chodit pozorovat jejich chování v prostředí podobném jejich přirozenosti...
nechápu proč sem zatahujete zabíjení? Lidi co je mají na maso to prostě dělají a lidé co ne "redukují" chov jinak. Asi jste nepostřehl, že hodně lidí zmínilo zakrslíky (tedy mazlík do rodin) nebo hop, nevidím důvod proč zvířata zbůhdarma zabíjet když můžou někomu dělat radost a užívat si života. Taktéž tu byl zmíněný kastrovaný samec, tedy by přírůstky nebyly, nebo by byly kontrolované (samcem "od vedle"). Označit kastraci za mrzačení je dost mimo mísu, je to zákrok prováděný běžně na různých zvířatech i lidech (ano, dokonce i u nás v ČR se na to někteří hlásí dobrovolně) a myslíme tady odborně vedený zákrok lékařem, ne žádné domácí pižlání. To byste za mrzačení mohl označit i vyndání slepého střeva. Lepší kastrace než nechtěné přemnožení zvířat o něž by se neměl kdo starat! Vůbec jsem nepochopila tento off-topic k venkovnímu ustájení...
adriane
napsal(a):
nechápu proč sem zatahujete zabíjení? Lidi co je mají na maso to prostě dělají a lidé co ne "redukují" chov jinak. Asi jste nepostřehl, že hodně lidí zmínilo zakrslíky (tedy mazlík do rodin) nebo hop, nevidím důvod proč zvířata zbůhdarma zabíjet když můžou někomu dělat radost a užívat si života. Taktéž tu byl zmíněný kastrovaný samec, tedy by přírůstky nebyly, nebo by byly kontrolované (samcem "od vedle"). Označit kastraci za mrzačení je dost mimo mísu, je to zákrok prováděný běžně na různých zvířatech i lidech (ano, dokonce i u nás v ČR se na to někteří hlásí dobrovolně) a myslíme tady odborně vedený zákrok lékařem, ne žádné domácí pižlání. To byste za mrzačení mohl označit i vyndání slepého střeva. Lepší kastrace než nechtěné přemnožení zvířat o něž by se neměl kdo starat! Vůbec jsem nepochopila tento off-topic k venkovnímu ustájení...
drahá Adriane, já svůj příspěvek pojal jako můj pohled v průřezu všech příspěvků. A co se týče ZBŮHDARMA zabíjení, snad neznám nikoho, kdo by svá zvířata zbůhdarma zabíjel... Ať již z ekonomických, náboženských či etických důvodů... Vy snad ano?
a k tomu patří i ta kastrace. Osobně raději zabiji a prodám či sním 100 králíků, než bych svého samce vykastroval a pak bez užitku (to říkám s vědomím, že užitek může mít mnoho podob) živil...
Jinak máte pravdu, že kastrace je běžný zákrok (také jej umím provést) a je někdy nezbytný u bytových i hospodářských zvířat.
U zakrslíků, které jste zmiňovala asi také i když ti se spíš chovají v bytech, než venkovním prostředí...
Ovšem proti gustu...
Nerad jsem se vás dotkl, ovšem svůj příspěvek cítím tak, jak jsem ho napsal... a myslím, že každý chovatel by měl umět se o svá zvířata postarat po všech stránkách. Tedy včetně zabití či utracení... Výjímkou jsou snad jen velká zvířata u kterých to není tak jednoduché a ani bezpečné...