Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2014 12:14
tonikpucek

XXX.XXX.12.162

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat co dávate na okus králíkůb z jakého stromu a co je pro ně nejlepší?? Děkuji. :) smajlík smajlík

5.1.2014 15:06
pe3k

XXX.XXX.70.146

tonikpucek napsal(a):
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat co dávate na okus králíkůb z jakého stromu a co je pro ně nejlepší?? Děkuji. :) smajlík smajlík

Je tu o tom vela písaného.

http://www.kralici.cz/pages.asp?f=krmeni#vetve

hary69

5.1.2014 18:13
hary69

XXX.XXX.199.239

tonikpucek napsal(a):

Nebuď línej a hledej........smajlíksmajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2014 18:29
Uživatel s deaktivovaným účtem

Větvičky ovocných stromů a smrček.Mým chutná i stříbrný a borovička.Samozřejmě že jen kousek.Dávám tak do 20 cm.

7.1.2014 11:23
adriane

XXX.XXX.77.234

Okus neřeším, králík má zuby v pořádku, příležitostně dám tvrdý chleba když zbyde ale nijak to neřeším. Četla jsem že králíkům zuby dorůstají "dle potřeby" tudíž okus není nezbytný a toto mohu ze zkušenosti potvrdit jak u svého mazlíka (nyní 10let) tak u dědova původního masového chovu (přes desítky kusů)

7.1.2014 15:56
denisshurky

XXX.XXX.230.6

adriane napsal(a):
Okus neřeším, králík má zuby v pořádku, příležitostně dám tvrdý chleba když zbyde ale nijak to neřeším. Četla jsem že králíkům zuby dorůstají "dle potřeby" tudíž okus není nezbytný a toto mohu ze zkušenosti potvrdit jak u svého mazlíka (nyní 10let) tak u dědova původního masového chovu (přes desítky kusů)

Dobrý den ,
tak to bych chtěl teda vydět vaše králíkarny pokud jsou teda ze dřeva?to tam musíte mít díry jak pro ,,prasata"
protože někde si je brousit musí a nejblíž jsou stěny kotce pokud jsou teda dřevěne
takže okus je dobrý třeba z jabloně , hrušně,ale nepohrdnou ani borovicí

7.1.2014 17:57
ing.panda

XXX.XXX.38.246

denisshurky napsal(a):
Dobrý den ,
tak to bych chtěl teda vydět vaše králíkarny pokud jsou teda ze dřeva?to tam musíte mít díry jak pro ,,prasata"
protože někde si je brousit musí a nejblíž jsou stěny kotce pokud jsou teda dřevěne

Králík si brousí zuby "abrazivním" způsobem třením o sebe, nikoliv o potravu (dřevo).

Králíkárny okousává převážně z nudy, nikoliv z důvodu obrusu.

7.1.2014 18:03
adriane

XXX.XXX.77.234

denisshurky napsal(a):
Dobrý den ,

Nu králíkárny vypadají normálně a žádné díry se v nich nenachází :) Ano, jsou ze dřeva...V mém příspěvku, jak bylo naznačeno, jsem odkazovala na relativně nedávné zjištění z jakéhosi výzkumu kde právě zjsitili že ty zuby dorůstají dle potřeby, tudíž když hlodají, rostou, když nehlodají, nerostou. A právě jsem to podepřela svou zkušeností. Přijde mi to zajímavé, protože jak říkám, děda králíkům nedával nikdy nic a byli v pohodě, můj mazlík dostane chleba když zbyde a navíc má denně směs která je taky relativně tvrdá...ALE co si myslím proč spíš králíci hlodají - zkusila jsem to a mám takový dojem že 1) chuť, neb králí mi ožral jen kůru (opravdu ji sežral, ne rozkousal). 2) vadí mu tam ty větve, překáží, tak je zničí. A to si myslím z důvodů že mi přijde že se takhle králík snaží "uklízet" a dělat si prostor. Proč si to myslím? Králík mazlík skutečně trošku králíkárnu ohlodal, ALE! Vše udělal v době asi prvního měsíce bydlení, od té doby nic. Co je mnohem zajímavější je místo a tvar vyhlodání! díra na průlez z jedné části králíkárny do druhé, tak tam hlodal jen dole a snížil tak oddělující příšku kterou navíc vyhlodal o úhledného oblouku. Dále vyhlodal dřívka vystužující rohy, které byly ostré, ale králík je ohlodal jen tak, aby je jakoby "zahladil" a zakulatil a to v celé jejich výšce všude kde v té králíkárně byly. Jakmile své dílko dokončil, od té doby do králíkárny jedinkrát nehryzl. Co se tím snažím říct? Myslím, že jak králíci norují, občas přijdou do styku s kořeny které prostě rozkošuou a udělají si tak prostor. Proto zuby dorůstají dle opotřebení. Tím že je ale v králíkárně a nemusí si dělat místo, potřeba hlodání prostě není. pro svědčí i fakt že takto děda odchoval za svůj život desítky možná až pár stovek králíků na maso, bez okusu, a nikdy nebyl jediný problém! měl přes 30 králíkáren, v žádné z nich nejsou "díry jako prase" :) A co se tím snažím říct finálně? myslím, že králíci, jsou-li zdrávi a nemají nějakou abnormalitu zubů, okus nepotřebují a lze jej vynechat.

7.1.2014 18:31
adriane

XXX.XXX.77.234

Ještě dodávám ilustrativní foto výtvoru králíka-designéra :) oddělovací příčka

7.1.2014 18:52
denisshurky

XXX.XXX.230.6

ing.panda napsal(a):
Králík si brousí zuby "abrazivním" způsobem třením o sebe, nikoliv o potravu (dřevo).

Králíkárny okousává převážně z nudy, nikoliv z důvodu obrusu.

Dobrý den,
z nudy ?to sem nevěděl

7.1.2014 19:08
adriane

XXX.XXX.77.234

No vidíte, důvod nudy jsem zapomněla :) Nicméně, můj králík hlodal do králíkárny jen první měsíc, jakmile měl "vyhlodáno", přestal. Pochybuju že by se od té doby nějak víc bavil :D Tak nevím. Foto - "zahlazený" roh králíkárny

7.1.2014 20:06
denisshurky

XXX.XXX.37.158

adriane napsal(a):
No vidíte, důvod nudy jsem zapomněla :) Nicméně, můj králík hlodal do králíkárny jen první měsíc, jakmile měl "vyhlodáno", přestal. Pochybuju že by se od té doby nějak víc bavil :D Tak nevím. Foto - "zahlazený" roh králíkárny

smajlíksmajlík ja mám taky trochu ohlodané ale davám jim pořád ty větvičky ale že z nudy aspon jsem o něco chytřejší no nevím asi jim tam nechám puštěné radi at se nenudí smajlík

7.1.2014 22:43
ing.panda

XXX.XXX.38.246

adriane napsal(a):

A odkud ten výzkum je? V literatuře i na internetu se nacházejí informace jiné.

"Jak už jsme zmínili, zuby králíků rostou po celý život. Proto, aby nedocházelo k jejich přerůstání, musí se dostatečně obrušovat. Horní a spodní čelisti jsou utvářeny tak, aby zuby v nich zasazené směřovaly přesně proti sobě a při přežvykování se mohly rovnoměrně o sebe třít."

A to tedy, že zuby rostou neustálé a propo kdyby se neobrušovaly, tak proč by přerůstaly, když teda rostou jen pokud se obrušují? Zuby se obrušují jak již sem psal abrazivně samy mezi sebou, a jaksi z fyzikálního hlediska měkčí materiál (dřevo, větvička) bude těžko obrušovat materiál tvrdší (zuby). Stojí tedy za úvahu jestli se vyplatí dát pár větviček (chleba), anebo např. více sena, kde dojde k většímu efektu obrusu?

Králík často okusuje ostré hrany i v literatuře se to nazýva z "nudy" a je to stav, kdy nemá momentální zájem o předložené krmivo (např. seno) a hledá něco jiného. Dejte mu tam ostrý roh a uvidíte, jestli se půjde "zabavit".

7.1.2014 23:11
adriane

XXX.XXX.77.234

ing.panda napsal(a):
A odkud ten výzkum je? V literatuře i na internetu se nacházejí informace jiné.

"Jak už jsme zmínili, zuby králíků rostou po celý život. Proto, aby nedocházelo k jejich přerůstání, musí se dostatečně obrušovat. Horní a spodní čelisti jsou utvářeny tak, aby zuby v nich zasazené směřovaly přesně proti sobě a při přežvykování se mohly rovnoměrně o sebe třít."

A to tedy, že zuby rostou neustálé a propo kdyby se neobrušovaly, tak proč by přerůstaly, když teda rostou jen pokud se obrušují? Zuby se obrušují jak již sem psal abrazivně samy mezi sebou, a jaksi z fyzikálního hlediska měkčí materiál (dřevo, větvička) bude těžko obrušovat materiál tvrdší (zuby). Stojí tedy za úvahu jestli se vyplatí dát pár větviček (chleba), anebo např. více sena, kde dojde k většímu efektu obrusu?

Králík často okusuje ostré hrany i v literatuře se to nazýva z "nudy" a je to stav, kdy nemá momentální zájem o předložené krmivo (např. seno) a hledá něco jiného. Dejte mu tam ostrý roh a uvidíte, jestli se půjde "zabavit".

Bohužel si teď přesně nevybavím kde jsem tu informaci s výzkumem splašila, nicméně určitě to bylo buď na ifauně (pravděpodobně) nebo na kralikar.cz
Asi jsem to špatně formulovala, to co jsem chtěla říct že z toho výzkumu vyplynulo něco v tom smyslu že králík si zuby "nezkracuje" hlodáním do dřeva, že jak skupina s okusem, tak bez okusu měla po tom výzkumu stejnou délku chrupu. Ta příčina nebo ty jiné věci kolem neřešili, jen tohle, tedy že v důsledku králík větve na okus nepotřebuje, neb toto se děje jinak (pravděpodobně jak popisujete, o sebe) a vyjádřila jsem domněku že zdravý králík bez vady nebo nemoci související s chrupem nepotřebuje okus aby byl zdravý a v pořádku...a teď jsi tedy nejsem jistá jaká je tedy vaše zkušenost, co o této problematice jste našel vy? Je tedy okus nezbytný, či nikoli? že se tedy zuby brousí třením o sebe navzájem, např. při konzumaci potravy?

8.1.2014 09:28
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

tonikpucek napsal(a):

Mezi "hobbíčkáři", kam chodím, převládá stejný názor, jaký tady zazněl... Správně rostlé zuby si králík obrušuje sám, při žvýkání sena... a na mizerně narostlé mu nepomůže, ani kdyby sežral půl lesa.

Já jsem okus dávala, z jednoho prostého důvodu... moje ušanda jabloňové větve naprosto milovala a s nadšením je vraždila :)) Vydupala si denní dávku dvě až tři denně, listy sežrala, větev okousala do hola, pak se bohorovně rozplácla na zem blízko své oběti a bylo vymalováno. Ráda jsem jí tuhle srandu dopřávala :)
Co tak vím z okolí, jabloňové větve jsou asi nejoblíbenější - u nás nejela ani líska, ani vrba... nic moc dalšího jsem nezkoušela. Hruška šla, švestka nezájem ani na ochutnání (zkoušela jsem jednou z nouze), ale jabloň je jabloň. :))
Absolutním hitem byla vánoční jedlička, ale to bych teda na běžné krmení neradila. :)))

8.1.2014 11:00
ing.panda

XXX.XXX.38.246

adriane napsal(a):
Bohužel si teď přesně nevybavím kde jsem tu informaci s výzkumem splašila, nicméně určitě to bylo buď na ifauně (pravděpodobně) nebo na kralikar.cz
Asi jsem to špatně formulovala, to co jsem chtěla říct že z toho výzkumu vyplynulo něco v tom smyslu že králík si zuby "nezkracuje" hlodáním do dřeva, že jak skupina s okusem, tak bez okusu měla po tom výzkumu stejnou délku chrupu. Ta příčina nebo ty jiné věci kolem neřešili, jen tohle, tedy že v důsledku králík větve na okus nepotřebuje, neb toto se děje jinak (pravděpodobně jak popisujete, o sebe) a vyjádřila jsem domněku že zdravý králík bez vady nebo nemoci související s chrupem nepotřebuje okus aby byl zdravý a v pořádku...a teď jsi tedy nejsem jistá jaká je tedy vaše zkušenost, co o této problematice jste našel vy? Je tedy okus nezbytný, či nikoli? že se tedy zuby brousí třením o sebe navzájem, např. při konzumaci potravy?

Králíkům rostou zuby kontinuálně tzn. neustále, nikoliv jak jste psala podle obrusu.

Ano, pokud je králíčí chrup bez anomálií, tak se obrušuje dostatečně sám při příjmu potravy a není nutno dávat větvičky. Jestli přijmete fakt, že se zuby brousí o sebe a nikoliv o dřevo, tak si představte, jak dlouho se omílájí při kousání větvičky a jak dlouho při skrmení jeslí sena.

Jenže ne vždy králík má momentální "chuť" na seno a jak je známo přesto rád něco hlodá, proto mu přijde za vděk ostrá hrana králíkárny, větvička, kousek suchého chleba, které dá přednost před senem. Proto se taky uvádí jako okusování králíkárny mezi neduhy tzv. z nudy, jelikož takhle si brousí zuby minimálně.

Selským rozumem zkuste obrousit chlebem (větvičkou) zub, kámen atd., případně pak vemte dva stejné materály, třeba suché chleby třete je o sebe a budou se tak nějak obrušovat stejně.

Lépe to vysvětlit neumím.

Chovu zdar

12.1.2014 15:44
wandys53

XXX.XXX.10.4

Větvičky ze smrčku, borovice, jabloně, celé suché kopřivy a nepatrně solím vodu. Dávám už proto,že se na to vrhnou a zůstanou jen ohlodané silnější větve. Neznám problém s koksidiózou a záněty. Možná to nesouvisí, ale rozhodně jim pestrá potrava svědčí.
Králík má 28 zubů. Řezáky (6 zubů) mohou vyrůst až o 13cm za jeden rok!!. Králíčatům se vyměňují zuby od 18. dne stáří. Plný počet má asi za jeden měsíc. K obroušení zubů stačí větve, zrní, vápencový blok, tvrdý chleba, granule... apod.
Když okusují králikárnu, něco jim chybí !!!!

12.1.2014 15:47
adriane

XXX.XXX.77.234

ing.panda napsal(a):
Králíkům rostou zuby kontinuálně tzn. neustále, nikoliv jak jste psala podle obrusu.

Ano, pokud je králíčí chrup bez anomálií, tak se obrušuje dostatečně sám při příjmu potravy a není nutno dávat větvičky. Jestli přijmete fakt, že se zuby brousí o sebe a nikoliv o dřevo, tak si představte, jak dlouho se omílájí při kousání větvičky a jak dlouho při skrmení jeslí sena.

Jenže ne vždy králík má momentální "chuť" na seno a jak je známo přesto rád něco hlodá, proto mu přijde za vděk ostrá hrana králíkárny, větvička, kousek suchého chleba, které dá přednost před senem. Proto se taky uvádí jako okusování králíkárny mezi neduhy tzv. z nudy, jelikož takhle si brousí zuby minimálně.

Selským rozumem zkuste obrousit chlebem (větvičkou) zub, kámen atd., případně pak vemte dva stejné materály, třeba suché chleby třete je o sebe a budou se tak nějak obrušovat stejně.

Lépe to vysvětlit neumím.

Chovu zdar

Děkuji za vysvětlení, myslím že už je mi to jasné :)

12.1.2014 15:53
adriane

XXX.XXX.77.234

wandys53 napsal(a):
Větvičky ze smrčku, borovice, jabloně, celé suché kopřivy a nepatrně solím vodu. Dávám už proto,že se na to vrhnou a zůstanou jen ohlodané silnější větve. Neznám problém s koksidiózou a záněty. Možná to nesouvisí, ale rozhodně jim pestrá potrava svědčí.
Králík má 28 zubů. Řezáky (6 zubů) mohou vyrůst až o 13cm za jeden rok!!. Králíčatům se vyměňují zuby od 18. dne stáří. Plný počet má asi za jeden měsíc. K obroušení zubů stačí větve, zrní, vápencový blok, tvrdý chleba, granule... apod.
Když okusují králikárnu, něco jim chybí !!!!

nemyslím si že by to bylo tím že mu něco chybí. jak jsem psala, králík do ní kousal jen na konkrétních místech a jen maximálně první měsíc, od té doby už 10let nic. Neměnilo se mu nic, seno podestýlka krmení voda ani "náplň volného času".

16.6.2014 15:53
kletečnice

XXX.XXX.211.189

U našich ušáků vítězí osika !!!Máme jí hned za plotem dostatek,tak i sušíme na zimu,než opadá listí ,celé větve.

Přidejte reakci

Přidat smajlík