Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.1.2014 16:14
pajac

XXX.XXX.39.100

Prosim o radu, chtel bych se zeptat chovatelu kteri maji zkusenost s chovem kraliku na drevenych rostech.Snazil jsem se tu hodne hledat v diskuzich a jak maji rosty vypadat mam predstavu dokonce jsem v techto chladnych dnech zacal i s vyrobou latek na rosty to co me nejvic zajima je idealni vzdalenost latek od sebe aby bobky dobre propadavali do trusniku ale aby si kralicci treba neporanili tlapickusmajlík. Hrany latek jsem frezkou zaoblil do kulata Ma predstava je ze tam budu chovat pouze kraliky starsi 6 tydny stredniho plemene(na koceni jsem si vyrobil jinou kralikarnu s zabudovanymi koticimi kotci )moje predstava o vzdalenosti mezi latemi je 15 mm je to dobry usudek? predem dekuji kazda rada prijde vhod

hary69

26.1.2014 17:58
hary69

XXX.XXX.199.239

pajac napsal(a):
Prosim o radu, chtel bych se zeptat chovatelu kteri maji zkusenost s chovem kraliku na drevenych rostech.Snazil jsem se tu hodne hledat v diskuzich a jak maji rosty vypadat mam predstavu dokonce jsem v techto chladnych dnech zacal i s vyrobou latek na rosty to co me nejvic zajima je idealni vzdalenost latek od sebe aby bobky dobre propadavali do trusniku ale aby si kralicci treba neporanili tlapickusmajlík. Hrany latek jsem frezkou zaoblil do kulata Ma predstava je ze tam budu chovat pouze kraliky starsi 6 tydny stredniho plemene(na koceni jsem si vyrobil jinou kralikarnu s zabudovanymi koticimi kotci )moje predstava o vzdalenosti mezi latemi je 15 mm je to dobry usudek? predem dekuji kazda rada prijde vhod

Podívej se na Youtube na rusáky, je tam plno návodů a inspirací, aby si tu jejich ,,tlapičku" neporanili.smajlík

26.1.2014 19:19
pajac

XXX.XXX.31.191

spoustu videi jsem videl ale spis bych potreboval konkretni udaj, protoze na kazdem videu to je trosku jine...

hary69

26.1.2014 19:36
hary69

XXX.XXX.199.239

Těch 15 mm je ideální. Je to víc než bobek a nebude problém s propadem pod rošt. Mám někde rošty z tahokovu, mezera je 11 x13 a u některých plemen při větší trusu to občas vázne. Ale vapem to vždy po výkrmu vymeju. Jinak střešní latě na plocho jsou taky dobrý, na zimu je požívám raději.

27.1.2014 08:07
pajac

XXX.XXX.33.231

díky za radusmajlík až králikárnu dodělám přidám pár foto celku, roštu a trusníku;-) ještě bych se chťěl zeptat použiváte laťky 60x40 nebo 50x30 ? já zvolil prozatím laťky které řežu z obyčejných desek o síle 23mm pokud by to však bylo málo vše můžu vyměnit popřipadě kvalitně vyčistit

hary69

27.1.2014 09:24
hary69

XXX.XXX.210.190

Mám 50x30 , ale ty Vaše budou lepší, je zbytečný mít tak silný, akorát se víc na nich zadržuje odpadu. Hlavně je mějte vyndavací, ať se dají čistit snadněji. Určitě sem dejte časem nějaké foto, aspoň budou mít ostatní motivaci.smajlík

27.1.2014 15:59
pajac

XXX.XXX.33.19

hary69 napsal(a):
Mám 50x30 , ale ty Vaše budou lepší, je zbytečný mít tak silný, akorát se víc na nich zadržuje odpadu. Hlavně je mějte vyndavací, ať se dají čistit snadněji. Určitě sem dejte časem nějaké foto, aspoň budou mít ostatní motivaci.smajlík

urcite par fotek pridam aby treba ostatni si mohli ztoho neco vzit popripade to vylepsit a udelat podle sveho. Na tu silu late jsem se ptal ne proto ze bych se bal ze mi to usaky neunese ale prot
o ze jsem cetl ze jsou schopni za par dni prokousat ven.

27.1.2014 20:09
klobasek

XXX.XXX.55.18

Dobrý,já mám rošty vyrobené z pozinkovaného drátu o průměru 4 mm.mezery mezy dráty mám 13mm.Další rošty mám plastové a i tam jsou mezery sca.13mm.Prvně jsem chtěl taky dělat dřevěné rošty, nakonec jsem od toho ustoupil z důvodu nasákavosti.

hary69

27.1.2014 20:32
hary69

XXX.XXX.199.239

Kovový rošt je dobrej i kvůli čistotě, snáž se udržuje a téměř nic na něm nezůstane, akorát je studenější. smajlík

5.2.2014 08:59
hona

XXX.XXX.154.185

ten samý případ...

měl jsem možnost zvolit dřevo, plast či drát. Nakonec jsem zvolil drát kvůli hygieně...

dřevo nasáká a plast má někdy ostrá hrany...

myslím, že jsem zvolil dobře, králíci vypadají spokojeně...

5.2.2014 21:08
feroo

XXX.XXX.92.130

Já mam rošty z jasanu a z třešně nalakované lodním lakem , zatím jenom rok ale nic okousaného jsem nenašel , široké 40mm a 20mm hrubé, latky jsem vyleštil a hrany srazil na zimu jim na to přehodim lino a dávám podestýlku

17.1.2015 13:12
lubikol

XXX.XXX.255.250

klobasek napsal(a):
Dobrý,já mám rošty vyrobené z pozinkovaného drátu o průměru 4 mm.mezery mezy dráty mám 13mm.Další rošty mám plastové a i tam jsou mezery sca.13mm.Prvně jsem chtěl taky dělat dřevěné rošty, nakonec jsem od toho ustoupil z důvodu nasákavosti.

Zdravim ty rosty jste si delal sam nebo jste si je nekde koupil popr.jestli muzete ukazat fotku jak vypadaji nebo jak se daji udelat co nejjednoduseji diky.

17.1.2015 19:28
zčj

XXX.XXX.213.4

Já mám rošty z bodového chovatelského pletiva 12x12mm na dřevěném rámu.Cena pletiva je 65 Kč.Používám je hlavně při odchovu středních plemen.U dospělých králíků jen když neudržují pořádek v kotci a to většinou na polovině podlahy.Také když mají samice mladé zakryji polovinu kotce, kam chodí vyměšovat, roštem.Pro dospělé jedince není velikost ok pletiva dostatečná, ale část trusu který zůstane na roštu dobře osichá a králíci jsou v čistotě.Dříve jsem měl rošty z dřevěných latěk.Byli však často vlhké a mezery se snadno ucpávali.Králíci je také devastovali okusem.ZČ.

17.1.2015 23:08
tom.50

XXX.XXX.117.5

K chovu na roštech, zejména drátěných, je nutné vybrat plemena, která mají dobře porostlé packy chlupy. Nežertuju, to je fakt. Plemena (či hybridi //hyla například//), která mají tlapky s hustým a dlouhým "porostem" jsou tak vybavena (jak tvrdí odborná literatura) žít na roštech bez otlaků. Některá plemena na tenkých roštech žít nemohou vůbec.

Vlastní zkušenost s rošty nemám. Chováme králíky téměř bez podestýlky. Na mokrou zadní část podlahy po vykydání vhodím hrst pilin, aby králíci nemuseli šlapat do vlhka, zjevně na to mokro nechtějí stoupnout. Na podlaze mají silné lino, podlahy jsou vyspádované a v kotci není nic než suché bobky a trocha "řezanky" ze sena. Nic víc. Králíci nikdy nemočí jinde než u zadní stěny a moč vytéká hned ven. Slámu dostávají jen samice když si mají stavět hnízdo, pak s ní nešetříme.

Který králík vytahuje seno z jeslí správné konstrukce, nemůže zůstat v chovu, takto vadná samice to totiž spolehlivě naučí svoje králíčata a pak se s tím nedá nic dělat.

Co jsou jesle správné konstrukce vysvětluju obšírně jinde. Slámu platím a seno taky a tak z toho nebudu "vyrábět" hnůj, který nepotřebuju. Psal jsem o tom ve vláknu o podestýlce i ve vláknu o hnoji a zrovna potlesk jsem nesklidil. Kydáme jednou týdně a jíst maso králíků, žijících na vrstvě hnoje nasáklého močkou nebudu.

18.1.2015 08:23
laik

XXX.XXX.114.111

Mám v kálikárně taky lino, ale stelu slámou. Když vidím jak to králíkům po vykydání po tom linu klouže, je mi jich líto.

26.2.2015 10:20
adriane

XXX.XXX.77.234

Mám 13mm a na mé plemeno (zakrslíci) jsou příliš velké. Proto na nich mám desku takže vyroštováno jen zadních 10cm. Nemám problémy s otlaky. Když pro ně něco dělám, vždycky si pokládám otázku "chtěla bych takhle žít být králík?", no rozhodně by se mi na těch "drátěnkách" balancovat nechtělo. Myslím že tam už je tlak koncentrovaný na příliš malou plochu. Plastové se mi osvědčily výborně.

Neregistrovaný uživatel

26.2.2015 12:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

pajac napsal(a):

Pokud vam mohu radit tak určitě dva druhy podlah. Pul rošty a pul plna.Mezera mezi rošty by měla mít 12.7mm ne meně ne víc. Pokud bude kralikarna venku musíte zabranit pruvanu, to znamena zadní část zadělat.Neplatí to že na dratech se otlaky neudělají to je totalní kravina i to že Hyle se to neuděla.Uděla se to každému kralikovi který straví větší část času na roštech nebo dratech.Jelikož mam klecovy systém tak to řešim otevřenymi kotištaty, kde si samice dobře odpočine.

27.2.2015 00:57
hona

XXX.XXX.112.10

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud vam mohu radit tak určitě dva druhy podlah. Pul rošty a pul plna.Mezera mezi rošty by měla mít 12.7mm ne meně ne víc. Pokud bude kralikarna venku musíte zabranit pruvanu, to znamena zadní část zadělat.Neplatí to že na dratech se otlaky neudělají to je totalní kravina i to že Hyle se to neuděla.Uděla se to každému kralikovi který straví větší část času na roštech nebo dratech.Jelikož mam klecovy systém tak to řešim otevřenymi kotištaty, kde si samice dobře odpočine.

Mám to také tak a mohu potvrdit...
Králice jsou většinu dne zalezlé v kotišti, které nejspíš vnímají jako noru...
samozřejmě má-li mladé tráví čas v kleci, kde ovšem většinou leží...
jinak mezery jsem nepřeměřoval, mám klece od pana Práška a ten má dost zkušeností a i králíci se v nich zdají spokojení...

Přidejte reakci

Přidat smajlík