Králíkářská genetika - alely

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.2.2014 00:40
adriane

XXX.XXX.77.234

Dobrý den

Sháním podrobné informace o králíkářské genetice a dědičnosti. Může mi někdo doporučit literaturu? Už mi bylo doporučeno Chov králíků od Zadina a kol., Králíkářská genetika od Fingerland, je ještě nějaká další dobrá co by se mohla hodit?

Základy genetiky obecně znám, ze střední je mám v dobré paměti. Ale teoreticky vzato jsou výpočty fajn, ale jaká je praxe? Fungují mendelovy zákony skutečně tak jak je popisováno (vzato statisticky v dlouhodobém horizontu)?

A ještě otázka trochu stranou, jak mají být plemena a jejich genetické vzorce homozygotní, lze to nějak "vypočítat" teoreticky nebo se to dá odhadnout až podle potomků?

11.2.2014 07:28
ing.panda

XXX.XXX.42.176

adriane napsal(a):
Dobrý den

Sháním podrobné informace o králíkářské genetice a dědičnosti. Může mi někdo doporučit literaturu? Už mi bylo doporučeno Chov králíků od Zadina a kol., Králíkářská genetika od Fingerland, je ještě nějaká další dobrá co by se mohla hodit?

Základy genetiky obecně znám, ze střední je mám v dobré paměti. Ale teoreticky vzato jsou výpočty fajn, ale jaká je praxe? Fungují mendelovy zákony skutečně tak jak je popisováno (vzato statisticky v dlouhodobém horizontu)?

A ještě otázka trochu stranou, jak mají být plemena a jejich genetické vzorce homozygotní, lze to nějak "vypočítat" teoreticky nebo se to dá odhadnout až podle potomků?

ABC genetiky drobných zvířat
ABC Králíkáře - zde najdete i obrázkové schéma dědičnosti
Časopis Chovatel - Nebojte se genetiky
Neviděl jsem Chov králíku od Zadiny, ale doporučil bych Chov zvířat od Dvořáka v antikvariátu ji koupíte už za 60 ,-

11.2.2014 16:38
dury

XXX.XXX.229.194

Dle mého názoru je snad nejlépe pochopitelným způsobem sepsána kniha "Genetika králíků" od ing. Fingerlanda.

11.2.2014 17:10
ing.panda

XXX.XXX.42.176

http://files.kralikvlastik.webnode.cz/200001970-14816157b7/m_genetika.jpg

No nabízel jsem za ní i 500,- a zatím jsem ji nesehnal. smajlík

11.2.2014 21:12
adriane

XXX.XXX.77.234

Moc děkuji za tipy :) Mám přístup do národní knihovny takže pro mně naštěstí není problém si knihy jít přečíst prezenčně...

16.2.2014 19:57
chov.majster

XXX.XXX.60.231

Áno Mend.z.fungujú.Teoreticky je to zbytočné počítať.To by človek musel byť prorokom.Nikdy neviete z P.gen.Koľko v F1,bude dom,reces. až ďalej v F2 sa vám to vyhodí a vyvodíte to spätne.Prečo vlastne chcete krížiť? Výber je veľký už teraz.

24.12.2015 11:53
oso18

XXX.XXX.131.52

Ak ma niekto záujem o KRALIKARSKU GENETKU FINGERLAND
tu je odkaz: http://www.uloz.to/xi4s5LjH/fingerland-rar.

Přidejte reakci

Přidat smajlík