Plodnost zakrslíků dle věku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.2.2014 10:48
adriane

XXX.XXX.77.234

Dobrý den

Mám dotaz na možnost mít mladé u zakrslíků (předpokládám že to bude podobné jako u velkých) v případě chovných jedinců? Kdesi jsem pochytila že snad u samiček je to 4 roky a u samců 5, ale přijde mi to nějak brzy když vezmu v úvahu že se mohou dožít až deseti...Jaká je vaše zkušenost?

16.2.2014 07:59
stzich

XXX.XXX.110.102

adriane napsal(a):
Dobrý den

Mám dotaz na možnost mít mladé u zakrslíků (předpokládám že to bude podobné jako u velkých) v případě chovných jedinců? Kdesi jsem pochytila že snad u samiček je to 4 roky a u samců 5, ale přijde mi to nějak brzy když vezmu v úvahu že se mohou dožít až deseti...Jaká je vaše zkušenost?

Znám samici, která dává nádherné mladé a je jí víc než šest let.

16.2.2014 19:48
chov.majster

XXX.XXX.60.231

Ide tiež o počet vrhov v roku.Pri intenzívnom odchove sa môže samica zničiť i v priebehu jedného roka.

21.2.2014 09:43
kachna

XXX.XXX.188.76

adriane napsal(a):
Dobrý den

Nemám (při třech vrzích ročně) problémy s plodností samic až do vysokého věku (7 let), ale to už jsem přeopatrná, neopakuju připouštění, když nechce, zkouším to třeba za 14 dnů opatrně znovu, prostě musí to jít na první dobrou a hned, samice si podle mě "řekne", jestli je připravená nebo ne (to je asi hodně o pozorování, ale za těch šest let už člověk tu samičku trochu zná).
Ale hodně zvířat člověk vyřadí po první, druhé sezoně, protože se nehodí, nedávají pěkná mláďata...
Se samci nevím. Je fakt, že jsem žádného, kterému by plodnost vydržela do vysokého věku, neměla, jen jsem četla, že existují

21.2.2014 11:49
usaci

XXX.XXX.38.186

kachna napsal(a):
Nemám (při třech vrzích ročně) problémy s plodností samic až do vysokého věku (7 let), ale to už jsem přeopatrná, neopakuju připouštění, když nechce, zkouším to třeba za 14 dnů opatrně znovu, prostě musí to jít na první dobrou a hned, samice si podle mě "řekne", jestli je připravená nebo ne (to je asi hodně o pozorování, ale za těch šest let už člověk tu samičku trochu zná).
Ale hodně zvířat člověk vyřadí po první, druhé sezoně, protože se nehodí, nedávají pěkná mláďata...
Se samci nevím. Je fakt, že jsem žádného, kterému by plodnost vydržela do vysokého věku, neměla, jen jsem četla, že existují

Já měla samce,který byl plodný do 8 let (Se samicí měl 3-4 mláďata). Pak byl rok nemocný a pak zemřel.

4.3.2014 15:02
chovatelcr

XXX.XXX.51.129

Dám u Zči samce z roku 2006 a samici z roku 2007 jako u samce je problém že se mu moc nechce skákat ale když samice moc chce tak ho vyprovokuje a ti mladí stojí za to , a se samicí nemám problém dělá ročně dva vrhy. Ze začátku mívala 4-5 mladých ted už dva roky má vždy jednoho nebo dva ale ti tež stojí za. Nechávám je a zabíjet nebudu až umřou na stáří umřou ale dokud žijí a množí se tak to neřeším. samozdřejmě mám i podstatně mladší ale to byl jen příklad z mého chovu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík