Dobrý den. Má smysl očkovat jateční králíky, kteří jdou na porážku ve stáří 3,5 až 4,0 měsíců? Je takové očkování vůbec produktivní, vezmi-li v potaz, že takového králíka naočkuji v podstatě v polovině délky jeho života a za další měsíc/měsíc a půl putuje do kuchyně? Pokud ano, v jakém období délky života doporučujete očkovat? Některá literatura doporučuje stáří cca 6 týdnů, některá cca 10 týdnů. Děkuji za názory/zkušenosti...
Vyjádřím se jenom z části.
Ad to očkování v 6/10 týdnech... mělo by se očkovat od desátého, protože do té doby se imunitní systém mláďat ještě vyvíjí a není schopný plné imunitní odpovědi.
Nicméně pokud je nepříznivá nákazová situace, očkuje se v 6 a po 10. týdnů se ještě přeočkovává. Lepší je tedy určitě počkat do 10. týdne - pokud to jde.
Pokud slyšíte, že někde mor řádí a vy si máte vybrat, jestli naočkovat prcky v šestém a nadvakrát, nebo čekat až pojdou, je to jasná volba.
Jestli to má smysl, no
Snad odpoví jiní, jak to oni dělají v praxi... ale vzhledem k tomu, že mor nebo myxa přijdou a konec, a jestli to bude týden před tím, než je budete chtít porazit, tak smůla...
Já mám mezi známými jen jedny chovatele jatečních králíků, ti neočkovali... a můžete hádat jak dopadli. Včetně vybití zbytku, dezinfekce... a mizerného pocitu z likvidace chovu, protože to jsou fajn lidi...
Jestli je tohle lepší než přeočkovat? Asi bych neřekla.
Ale to je osobní názor, jak říkám... já sama nechovám... snad se vyjádří jiní.
Pokud mi králíci dorůstají v období kdy mor ani myxa není nikde v okolí ani pro to nejsou podmínky , tak mladé na výkrm neočkuji. (např. nedá se čekat myxa v mrazivé zimě , neboť komáři , kteří by je nakazili nelítají). Pokud mi dorůstají v horkých letních měsících a od veta , nebo z internetu vím , že v okolí myxa nebo mor řádí očkuji všechny mladé v 10 týdnech.
lukina321
napsal(a):
Dobrý den můžu se zeptat? Mohu očkovat samici, která má 14-ti denní králíčata?? Neudělá jim něco vlivem stresu?? Díky
Neriskoval bych to.
Jinak pro toho na Vámi.Králíci se očkují ve stáří nejdříve 10 týdnů.
Chytračit nad tím, že je takové, nebo onaké počasí pro přenos nemocí je zbytečné.
Až povezete stavební kolečko plné uhynulých králíků na mor, tak jako můj soused
Šetřit se pak nevyplatí!!
pavel.k
napsal(a):
Dobrý den. Má smysl očkovat jateční králíky, kteří jdou na porážku ve stáří 3,5 až 4,0 měsíců? Je takové očkování vůbec produktivní, vezmi-li v potaz, že takového králíka naočkuji v podstatě v polovině délky jeho života a za další měsíc/měsíc a půl putuje do kuchyně? Pokud ano, v jakém období délky života doporučujete očkovat? Některá literatura doporučuje stáří cca 6 týdnů, některá cca 10 týdnů. Děkuji za názory/zkušenosti...
doporučuji očkovat. Ono jde totiž i o to že při tomto plošném preventivním očkování mezi všemi chovateli se staví jakási bariéra pro mírnější nebo pomalejší postup nemoci. Nákaza si nevybírá dle stáří králíka. a pokud jsou různě rozmístění králíkáři co neočkují (a že jsou) a přijde průšvih, okamžitě se to šíří jak lesní požár, bohužel i na ty ostatní co očkují. Bohužel u nás na vsi byl pán který zásadně neočkoval nikdy a klasika jednou za pár let děda přišel i o svůj proočkovaný chov tak ze 70%.
Takže za mně - určitě očkovat, za těch pár korun to stojí.
Možná si budete 3 roky říkat že je to zbytečný, ale pak přijdou zprávy o epidemii a vy můžete s klidným svědomím spát že jste udělal maximum a pokud vás to přecijen zasáhne, nemělo by to alespoň zdecimovat celý chov.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lukina321
napsal(a):
Je lepší očkovat ted samice která má u sebe mladé 3 týdny, nebo je lepší je oočkovat až s mladýma koncem dubna?? Díky
Prosím Tě,králíčci jsou ještě malincí.Naočkuj v klidu samici ať Ti nepojde na mor a až prckové odrostou a budou mít 10 týdnů tak je necháš naočkovat taky.Neboj,samice jim jim neudělá.Prosím,s tím stresem u králíků to nepřeháněj.Stačí Ti taková odpověď?