lukina321
napsal(a):
Chci se zeptat jestli nemáte někdo zkušenost s tímto: mám 3 okocené samice, můžu od jedné odstavit mladé a k nim za 14 dní dát ty další od druhé a třetí samice? Nebudou se prát a honit? Díky za odpovědi
Podklad je možný jen asi do 7 dní stáří mladých. Ovšem je potřeba aby byli podobně stará mláďata. Podklady moc neřeším většinou to holky zvládají.
lukina321
napsal(a):
Chci se zeptat jestli nemáte někdo zkušenost s tímto: mám 3 okocené samice, můžu od jedné odstavit mladé a k nim za 14 dní dát ty další od druhé a třetí samice? Nebudou se prát a honit? Díky za odpovědi
Správné je odstavovat samici od mláďat, lépe zvládnou první čas bez samice. Odstav provedu tak v osmi týdnech věku mláďat a v jejich rodném kotci je nechám další 2 - 3 týdny. Pak je třídím podle pohlaví, samice společně, samce pokud možno jednotlivě, podle místa. Mám-li zhruba stejně staré vrhy, klidně dám samice z různých vrhů společně. Samici po odstavu nechám "oddechový čas" na samotce v menším kotci, pak připustím a tak v půlce březosti ji dám zpátky do "rodinného" kotce, který mezitím uvolnila roztříděná mláďata jejího předchozího vrhu. Tento postup se mi osvědčil.
rumbaba
napsal(a):
Dobrý den mám novozélandské červené 15 března se mi okotila kdy můžu samici připustit mládata už běhají po kotci děkuji
Podle toho zda chcete na samici odchovat co nejvíce, nebo to máte jako hobby a záleží Vám více na zdraví a pohodě králíků než na ekonomice. Pokud ekonomicky tak lze po 4 týdnech od porodu samici připustit, v 6-ti týdnech mladé odstavit a 14 dní bude mít samice do porodu. Tím , ale tu samici dost huntujete a nejspíše nebude mít dlouhý život. Je potřeba opravdu hlídat , aby měla na další vrhy dost síly , živin a vitamínu, aby Vám nepošla vysílením. Nebo odstavíte mladé kolem 8-10 týdne a buď můžete samici připustit nebo ji necháte nějakou dobu 2-3 týdny na odpočinek , regeneraci a doplnění vitamínů a pak připustíte. Tímto stylem Vám samice odchová tak 3 x do roka, ale zase bude silná a spokojená. Některá samice po odchovu vrhu je v plné síle a některá vypadá jako by prošla koncentrákem, přestože krmení a vitamínu má dostatek. Je to prostě kus od kusu různé.
Já beru zvířátka jako mně blízká a tak raději oželím nějakou tu korunu a chovám vše pro radost a potěšení bez ekonomických propočtů. Samice mi odchovávají 2-3 x do roka , podle toho jak se zadaří.
chs.sherwoodsky.les
napsal(a):
Podklad je možný jen asi do 7 dní stáří mladých. Ovšem je potřeba aby byli podobně stará mláďata. Podklady moc neřeším většinou to holky zvládají.
K tomu podkladu: Letos jsem ztratil jednu samici (asi paréza) v době, kdy měla mláďata něco přes 3 týdny. Tři z nich jsem podhodil jiné samici (jejich babičce), kde byla další (její) 3 téměř 6-ti týdenní mláďata. Perfektně vše bez problémů zvládla - odstavoval jsem nadvakrát - a ta 3 podhozená jsou nadlimitní mackové. Asi záleží hodně na povaze samice.
Zdravím, já odstavuji mláďata 10.-12 týden. Záleží jak je početný vrh. Když jich je ve vrhu 11 odstavím déle a naopak. Když jich je ve vrhu 5 jsou z nich macci za chvíli. Po odstavu vyčistím kotec, nechám samici 14 dní odpočinout, připustím. Po zjištění zabřezlosti ještě čistím kotec 10-14 dní před porodem. A pak už to záleží jen na ni.
lukina321
napsal(a):
Můžu odstavit králíky, kteří jsou sebe 14 dní?? Můžu je dát dohromady??? První narození 23.2. a další 6. 3. Díky
odstavit je určitě můžete (až bude jejich čas). Dohromady je dát taky můžete, ale já bych různé stará zvířata nespojovala, protože ti větší budou mít převahu nad těma mladšíma, menšíma. Ono u králíka je 14 dní sakra poznat.
No a čtete teda i ostatní témata, nebo jen čekáte, co vám zde ostatní naservírují na stříbrném podnose?
Nedokážu si představit mít mladé od 3 samic dohromady. Snad leda, že je chováte v chlívku. Kotce mám nadstandardně velké (spojené dva), a i tak mi přijde, že při jednom 8 četném vrhu je tam málo místa (zvlášť když mají králíci víc než cca 10 týdnů) a hůře se udržuje čistota. Spíše pak králíky rozděluji, než abych je spojovala.
V kotci by měla mít zvířata dostatek prostoru a čisto, což je při tolika mladých dophromady asi dost obtížně realizovatelné.
Chovám králíky v chlívku, kde máme udělané velké dřevěné výběhy s domečky pro samice s mladými. Když odstavuji mladé - tak kolem 8 - 10 týdne , dávám samičky k sobě do jednoho výběhu a samce do druhého. Pravdou je, že samice jsou bez problémů i když k nim dám další třeba za týden, ale samci si dávají najevo svou nadřazenost a tam je to už problémovější a v jejich kotci je více živo . A co se týče znečištěné podestýlky, je pravda, že se musí dělat opravdu častěji i ve větším výběhu.