Nákazová situace v ČR 2014

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2014 23:30
man71

XXX.XXX.248.26

Vzhledem k zájmu a lepšímu přehledu, zakládám nové vlákno na toto téma. Informujte o výskytu nemocí jako mor, myxomatóza, pasteurelóza aj. ve vašem okolí. Pro ty co očkují i pro ty ostaní co chtějí mít klid na duši.smajlík
Hradec Králové- Plotiště n/L., NovýBydžov Ok

14.4.2014 19:02
kralik74

XXX.XXX.54.5

man71 napsal(a):
Vzhledem k zájmu a lepšímu přehledu, zakládám nové vlákno na toto téma. Informujte o výskytu nemocí jako mor, myxomatóza, pasteurelóza aj. ve vašem okolí. Pro ty co očkují i pro ty ostaní co chtějí mít klid na duši.smajlík
Hradec Králové- Plotiště n/L., NovýBydžov Ok

Bělčice J.Čechy . OK smajlík

14.4.2014 19:23
velpap

XXX.XXX.219.2

Veltruby - Kolín o.k.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.8.2014 01:01

Poděbrady - Křečkov zatím OK

10.8.2014 08:37
kachna

XXX.XXX.188.76

Benešov u Sázavy - asi MOR, příznaky stejné jako popisoval někdo na nemoderce, tzn. napadena mláďata mladší 10ti týdnů (mám jen z popisu), pomohlo doočkování po zjištění příznaků.

10.8.2014 14:20

kachna napsal(a):
Benešov u Sázavy - asi MOR, příznaky stejné jako popisoval někdo na nemoderce, tzn. napadena mláďata mladší 10ti týdnů (mám jen z popisu), pomohlo doočkování po zjištění příznaků.

Tak ten asi MOR je všude. Lidi nadávají na mor a ruší chovy, protože jim prý na mor každoročně hynou králíci přestože je mají očkované. Ale nepřiznají, že hynou proto, že neumí krmit. Prostě je jednodušší hodit to na mor.

Tohle vlákno by mělo smysl jen v tom případě, že úhyny chovů na mor to budou mít potvrzeny po pitvě od veterináře. Jinak jsou to jen dohady a šíření poplašných zpráv.

10.8.2014 17:26

Nikdo nedá 1 000,- za pitvu to se na mě nezlobte. Já vím na co mi králíci případně hynou. Bud je to chyba v krmení a nebo jsou nemocní a když vím že jsem krmila jako každý jiný den a zdraví králík uhyne a bez varování tak asi něco není OK. Neřeším koksidiosu ani nic jiného prostě já i bez mikroskopu vím na co mi králík umře.

10.8.2014 18:35
leprechaunek

XXX.XXX.197.246

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nikdo nedá 1 000,- za pitvu to se na mě nezlobte. Já vím na co mi králíci případně hynou. Bud je to chyba v krmení a nebo jsou nemocní a když vím že jsem krmila jako každý jiný den a zdraví králík uhyne a bez varování tak asi něco není OK. Neřeším koksidiosu ani nic jiného prostě já i bez mikroskopu vím na co mi králík umře.

No, v tom je ta tragédie...

Aneb někteří lidi se prostě nepoučí.
Doufám že aspoň čtenáři ano.

Ad pitva za tisícovku, rány boží, a to je takový problém, když někdo chová králíky x let, toho jednoho vzít a před zakopáním ho šmiknout a podívat se dovnitř? Jestli je chycené střevo, plíce nebo něco jiného...?

Každý veterinář by vám měl umět vysvětlit, jak se dělá pitva lege artis - tj. jak zvíře otevřít a v jakém pořadí vyndavat orgány, abyste si nenadělali víc škody než užitku.

Spousta lidí si tu pitvu doma dělá, když hledají kokcidiózu na játrech, takže jako fakt to jde... Nemluvě o tom, že negativní výsledek je taky výsledek, ona bezpříznaková smrt moc neexistuje, ale mohla by ukazovat třeba na kolaps z vedra.

Nezlobte se, ale zaklínat se "já VÍÍÍÍM" a nemít v ruce ani rozbory, ani pitvu, to je ledatak k smíchu. Víte kulové. smajlík

10.8.2014 18:52

leprechaunek napsal(a):
No, v tom je ta tragédie...

Aneb někteří lidi se prostě nepoučí.
Doufám že aspoň čtenáři ano.

Ad pitva za tisícovku, rány boží, a to je takový problém, když někdo chová králíky x let, toho jednoho vzít a před zakopáním ho šmiknout a podívat se dovnitř? Jestli je chycené střevo, plíce nebo něco jiného...?

Každý veterinář by vám měl umět vysvětlit, jak se dělá pitva lege artis - tj. jak zvíře otevřít a v jakém pořadí vyndavat orgány, abyste si nenadělali víc škody než užitku.

Spousta lidí si tu pitvu doma dělá, když hledají kokcidiózu na játrech, takže jako fakt to jde... Nemluvě o tom, že negativní výsledek je taky výsledek, ona bezpříznaková smrt moc neexistuje, ale mohla by ukazovat třeba na kolaps z vedra.

Nezlobte se, ale zaklínat se "já VÍÍÍÍM" a nemít v ruce ani rozbory, ani pitvu, to je ledatak k smíchu. Víte kulové. smajlík

Já osobně to neumím a ani umět nechci na veterinu to neponesu a mrtvici poznám i já. Ale já jsem v klidu nic mi nehyne ani na nemoci ani na dietickou chybu ani na nic jiného. Pouze píšu že v mé lokalitě je klid Třeba v mojí lokalitě umíme krmit a pořádně se o to starat a hlavně když někomu něco chcípne nesvádí to na mor.

10.8.2014 19:49
kachna

XXX.XXX.188.76

Tak ten asi MOR je všude. Lidi nadávají na mor a ruší chovy, protože jim prý na mor každoročně hynou králíci přestože je mají očkované. Ale nepřiznají, že hynou proto, že neumí krmit. Prostě je jednodušší hodit to na mor.

Tohle vlákno by mělo smysl jen v tom případě, že úhyny chovů na mor to budou mít potvrzeny po pitvě od veterináře. Jinak jsou to jen dohady a šíření poplašných zpráv.

Nějak mi uniká v čem je moje informace závadná?
Já si myslím, že jsem celou situaci popsala přesně, tzn. že jsem slyšela o něčem, co dle mého názoru může odpovídat moru a tak jsem si dovolila ostatní z dané lokality, kdo třeba ještě nemají naočkováno, upozornit. Já bych za takovou informaci třeba byla ráda, ale holt jsem jenom blbej chovatel, no.

10.8.2014 19:56

Možná závadná v tom že tu nějakej nedovtípnej bůh ví co chce rýt a dělat všeználka a všechny nás tu učit. Já za tyto info jsem ráda. Poněvač mám 30 kusů neočkovaných hlídám si nákazovku ve své lokalitě jako ostříž abych případně doočkovala

11.8.2014 05:07
ing.panda

XXX.XXX.54.30

kachna napsal(a):

Doočkování po zjištění příznáků?

Co vím z osobní zkušenosti dědy, který chová králíky přes 60 let, tak mor zažil 2x a to ráno než šel do práce vyhodil 2 mrtvé a než večer došel byli téměř všichni mrtví.

Váš popis 100 % nesedí na králíčí mor, po projevení příznaků už je dávno pozdě očkovat - nehledě na časovou prodlevu účinnosti vakcíny.

11.8.2014 07:25
kachna

XXX.XXX.188.76

ing.panda napsal(a):
Doočkování po zjištění příznáků?

Co vím z osobní zkušenosti dědy, který chová králíky přes 60 let, tak mor zažil 2x a to ráno než šel do práce vyhodil 2 mrtvé a než večer došel byli téměř všichni mrtví.

Váš popis 100 % nesedí na králíčí mor, po projevení příznaků už je dávno pozdě očkovat - nehledě na časovou prodlevu účinnosti vakcíny.

Ono není obvyklé ani to, že by mor napadl tak malá králíčata (na druhou stranu už to letos někdo popisoval).
Ale zrovna tu délku řádění viru jsem vloni zažila přes čtrnáct dní u devítiapůl týdenních mláďat, z toho důvodu jako píšete vy, mě doočkovat po zjištění příznaků vůbec nenapadlo. Ale přecijen je to vir, takže bych mutace vůbec nevylučovala. Vždycky už jsem doufala, že to mám za sebou a najednou začal vymírat další vrh.
(králíky jsem zpočátku otevírala a měli typicky překrvené plíce a orgány, stejně tak popisy od sousedů byly velmi podobné)

11.8.2014 07:35
kachna

XXX.XXX.188.76

aha, tohle je sice z Wikipedie (ale já složitější odborný text v Aj nezvládnu), nicméně " Virus mutation is not a concern; many years of research show no evidence that the virus has changed to affect any other species other than European rabbit"
Takže asi moc nemutuje :o)

11.8.2014 15:41

Existuje překladač. Hrubý překlad je " Virus mutace není problémem; mnoho let výzkumu ukazují, žádný důkaz, že virus změnil nemá vliv na jiné druhy jiné než evropské králík "
čili to chápu takto: zmutovat virus může ale nemá vliv na jiné druhy živočichů a lidí. Zabíjí to jen králíky. A tvrzení že virus nemůže zmutovat je vtipný zase jsem se pobavila. Každý virus může mutovat a to bez vy-jímky kde jinak by se objevila prasečí a ptačí chřipka? Mor ač vyjímečně zabíjí dodnes lidi a jsou tři formy. Též to zmutovalo a proto jsou tyto tři formy.

11.8.2014 17:47
kachna

XXX.XXX.188.76

Existuje překladač. Hrubý překlad je " Virus mutace není problémem; mnoho let výzkumu ukazují, žádný důkaz, že virus změnil nemá vliv na jiné druhy jiné než evropské králík "
čili to chápu takto: zmutovat virus může ale nemá vliv na jiné druhy živočichů a lidí. Zabíjí to jen králíky. A tvrzení že virus nemůže zmutovat je vtipný zase jsem se pobavila. Každý virus může mutovat a to bez vy-jímky kde jinak by se objevila prasečí a ptačí chřipka? Mor ač vyjímečně zabíjí dodnes lidi a jsou tři formy. Též to zmutovalo a proto jsou tyto tři formy.

no jo, takhle to smysl dává lepší. Já nemám problém s překladem slov, ale u odbornějšího textu mívám občas problém s pochopením přesného významu té věty, s překladači jsem se v tomhle už spálila.
A tvrzení že virus nemůže zmutovat je vtipný zase jsem se pobavila
Asi vážně nemá cenu sem něco psát, protože zjevně nejsem schopná předat svoje úvahy tak, aby je ostatní pochopili.

11.8.2014 19:43

Na tohle se mě někdo zeptat tak mu odpovím i bez odborných serepetiček. Každý virus může zmutovat. Nevím proč by jako nemohl.

11.8.2014 20:30
kozenky

XXX.XXX.12.49

Baška zatím nic, doufám, že to k nám nedojde

20.8.2014 10:35

!!! PŘELOUČ - PARDUBICE HLÁSÍ VÝSKYT MYXOMATÓZY !!!

6.9.2014 08:55
ing.panda

XXX.XXX.9.106

Frýdek-Místek, potvrzen mor. Osobně jsem se dojel podívat a za mé přítomnosti uhynuli další 3 králíci. Mladí králíci komplet úhyn + 2 starší očkovaní.

Uvažuji jestli poslat králíky do Třincesmajlík

6.9.2014 15:15
velpap

XXX.XXX.219.1

Veltruby u Kolína, mor zatím nic, po očkování známému padlo pár kusů na myxu, takže to už museli mít v sobě.

19.9.2014 07:06
rumbaba

XXX.XXX.219.2

Clumec nad cidlinou --- z padesáti králiků uhynuli 4 na myxamatozu

20.9.2014 11:25

Poděbradsko výskyt moru za 14 dní mi padlo 8 králiků potvrzeno pitvou u veterináře po přeočkování vše v pohodě. Nemoc napadá pouze dýchací systém vypadá to jako pasterela či zápal plic. Králíci se dusí a chroptí do několika dnů hynou. Dva dny před úhynem sedí v koutě a nežerou

Neregistrovaný uživatel

29.9.2014 20:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

Pardubicko asi 60 ks je pryc a cekam stratu ještě 100ks ,vse odstavcata.smajlíksmajlík

12.10.2014 16:04
mirlen

XXX.XXX.188.8

Mor začal řádit na Svitavsku. smajlík

12.10.2014 17:01

Neví někdo jak je to na prostějovsku?Zatím jsem o ničem neslyšela,ale kdo ví?Většinou každý mlčí když se jim doma něco objeví smajlík

18.10.2014 22:33

Poděbradsko opět řádí mor. Mám tu nové případy přeočkování nepomohlo + u jedné samice příznak myxomatózy vše co s nemocnými přišlo do styku je na karanténě.

26.11.2014 17:28

Právě jsem se dozvěděla,že jednomu chovateli v Prostějově začali ve velkém chcípat králíci.Zřejmě mor .Víc o tom zatím nevím.

26.11.2014 20:58
mollinka

XXX.XXX.105.57

Jsem z Kostelce na Hané od Prostějova a mor nám zlikvidoval skoro vše.... smajlík Takže řádí.

Přežila jedna stará samice a 7 malých , které jsme vzali z hnízda poté, co jim zemřela matka.

Jinak cca 70 úmrtí....... i chovné naočkované kusy, asi už jsme měli přeočkovat, bohužel jsme tvrdě poučeni..

27.11.2014 23:51
bronda

XXX.XXX.98.84

Rožnovsko a oblast od Dolní po Horní Bečvu. Taky mám informace o velkých úhynech na mor.

28.11.2014 16:23
kozenky

XXX.XXX.13.111

Baška zatím nic, tak snad nás to mine.

Přidejte reakci

Přidat smajlík