Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.5.2014 07:56
bombata

XXX.XXX.153.9

Zdravím,
asi každý zná toto nekonečné téma smajlík zkouším všechno možný více méně bez výrazných výsledků (kydám každých 6 dní, sulfadimidin klozanit vrbové větvičky atp.. ) v Chovu mám cca 14 samic a tak nějak pozoruji že umrtí mláďat se vyskytuje opakovaně (vždy 1-2 kusy z vrhu) u některých samic. To mě přivádí na myšlenku tvrdé selekce s tím že mládě které jeví znaky nákazy ihned zabít a zakopat a samici vyřadit z chovu stejně tak vůbec preventivně nepřeléčovat. Myslíte že by se časem dalo touto selekcí dojít k chovu bez kokcidiózy ??

17.5.2014 09:34
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

Prošla bych starší diskuze. Pro zajímavost. smajlík Chtěla jsem se trošku vzdělat taky a právě tady ve starších diskuzích jsem snad poprvé v životě narazila na názory, že selekce samic je dost zásadní...
Ono to dává smysl. smajlík
Hádám že čím víc kokcidií bude mít matka, tím víc jich budou mít prckové... Samozřejmě vím, že kokcidie jsou přirozené střevní organismy, jenže podle mého to jejich "přirozené" množství může hrát roli jako predispozice k rozjetí kokcidiózy třeba ve stresových situacích...

Tvrdá selekce je sice tvrdá, ale funguje. Nemyslím jen v tomhle případě. smajlík

17.5.2014 10:41
bombata

XXX.XXX.153.9

No tu jsem o kokse přečtl hodně todle jsem tu ale ještě nezaregistroval smajlík no zkusím a uvidím byl bych rád kdyby tu byl někdo kdo to tak děla aby napsal konkrétní zkušenost

17.5.2014 15:19
hogwild

XXX.XXX.96.166

bombata napsal(a):
No tu jsem o kokse přečtl hodně todle jsem tu ale ještě nezaregistroval smajlík no zkusím a uvidím byl bych rád kdyby tu byl někdo kdo to tak děla aby napsal konkrétní zkušenost

Bohužel nemohu přesně napsat konkrétní zkušenost, protože prostě s koksou problémy nemám prakticky vůbec, ale souhlasím s tím, že přísný výběr je potřeba daleko víc, než se v chovech běžně dělá. Ono je přeci třeba vybírat nekompromisně i kvůli dalším kritériím jako je odolnost, početnost mladých ve vrhu, schopnost mladé odchovat, přírůstky, atd. atd. Ono to ale znamená držet více samic a po jednom, dvou vrzích ty, co nejsou na sto procent vyřazovat....
Stejně ale koksa podle mé zkušenosti je hodně o hygieně v chovu a celkové kondici chovanců, což ale zase souvisí také s výběrem chovných kusů....a jsme zase na začátku.
Takže chovatelé: Buďte na svůj chov přísní (a nejvíce na sebe), já se taky stále peskuji, když ten lenoch uvnitř mne se chystá něco odflinknout smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.5.2014 09:36

Už jsem někde napsala svoji zkušenost ač jsem zásadně proti granulím.Tak jsem u dvou hnízd letos vůbec neměla kokci.Možná to jinde fungovat nebude,ale u mě to zabralo.
Na 1 hnízdo koupím 10kg granulí s přírodním léčivem.Začnu podávat hned jak mladí začnou požírat a dávám tak dlouho až granule zkrmím.Když mi zbydou asi 2 kg granulé,začnu po troškách přidávat ječmen.Jak se to mine už dávám jen ječmen atd.Potom už granulemi nekrmím.Samozřejmě voda a seno je nutnost.Za 10 kg granulí s přírodním léčivem dám 101 kč.

18.5.2014 12:13
bombata

XXX.XXX.153.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Už jsem někde napsala svoji zkušenost ač jsem zásadně proti granulím.Tak jsem u dvou hnízd letos vůbec neměla kokci.Možná to jinde fungovat nebude,ale u mě to zabralo.
Na 1 hnízdo koupím 10kg granulí s přírodním léčivem.Začnu podávat hned jak mladí začnou požírat a dávám tak dlouho až granule zkrmím.Když mi zbydou asi 2 kg granulé,začnu po troškách přidávat ječmen.Jak se to mine už dávám jen ječmen atd.Potom už granulemi nekrmím.Samozřejmě voda a seno je nutnost.Za 10 kg granulí s přírodním léčivem dám 101 kč.

No o tom jsem taky přemýšlel granule bez léčiv tvoří 40% krmné dávky asi možná řešení bude po odstavu dávat jen granule s léčivem. Ovšem co je pravdy na tom že pokud se nedavají čistě granule ale mix s obílím atp.. vytvoří se daleko zákeřnější verze koksy ?? která je hůře lečitelná ??

18.5.2014 14:05
velpap

XXX.XXX.219.2

bombata napsal(a):
No o tom jsem taky přemýšlel granule bez léčiv tvoří 40% krmné dávky asi možná řešení bude po odstavu dávat jen granule s léčivem. Ovšem co je pravdy na tom že pokud se nedavají čistě granule ale mix s obílím atp.. vytvoří se daleko zákeřnější verze koksy ?? která je hůře lečitelná ??

Pokud chcete používat granule s léčivem, neměl by jste krmit ničím jiným, dalším druhem krmiva snižujete účinnost léku v granulích a kokca má větší odolnost. Jestli by nebylo lepší před odstavem preventivně přeléčit třeba sulfadimidinem nebo sulfacoxem T.

18.5.2014 15:21

velpap napsal(a):
Pokud chcete používat granule s léčivem, neměl by jste krmit ničím jiným, dalším druhem krmiva snižujete účinnost léku v granulích a kokca má větší odolnost. Jestli by nebylo lepší před odstavem preventivně přeléčit třeba sulfadimidinem nebo sulfacoxem T.

Ne,zbytečně nepřeléčovat,snižuje to přírustky.smajlík

18.5.2014 15:24

bombata napsal(a):

Ne po odstavu,hned jak začnou vylézat z hnízda.Až zkrmíte s léčivem,tak teprve dávejte bez léčiv.Tedy nenutím Vás,je to pouze můj laický poznatek.

Neregistrovaný uživatel

29.9.2014 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.9

bombata napsal(a):

Není potřeby delat tak tvrde rozhodnuti.Kupte si emanox pmx nepoužívejte granule s lecivem .Když davate granule tak nemichejte do toho další kmiva . Emanox podavajte v preventivnich davkach tyden před ostavem a dalších 14 dni .Takze 3tydny v kuse.Pokud davate kraliky do odstavu tak uberte na krmeni dávkujte a dejte dost sena.Kok.ma kazda kralik v sobe jde jen o to jestli se to nabudi nebo ne a je to prevazne chybou v krmeni .Date granule smichane s jecmenem do toho občas tvrdy chleba a problém je na svete.smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík