Kychanie/Prskanie az ide krv z nosu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.5.2014 20:22
ivanko1988

XXX.XXX.176.14

Ahoj,vopred sa ospravedlnujem ak opakujem príspevok,ale je to súrne!
Pred dvoma tyzdnami sa mi okotila samica,ma 8 malých,vzorne sa stara ale ma problem,strasne kycha alebo prska(neviem ako to nazvat).Doteraz mi to nevadilo lebo jeden skuseny chovatel mi povedal ze ked obcas prskaju je to v poriadku a kedze som zacinajuci chovatel neviem co je obcas a co je uz moc casto.Teraz pri krmeni som si vsimol ze samica ma az krv okolo nosu,nieje to zrovna krvacanie,ale je tam.A dnes do rana sa mi okotila dalsia,a taktiez zacina dost kychat.Mam o ne vazny strach,nepotesilo by ma keby mi hned posli,ale uplne ma zamrzi ked umru pocas kojenia mladych a s nimi umru aj mlade.
Poprosim vas,mate s tym niekto skusenosti,co mam robit?.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2014 22:48
Uživatel s deaktivovaným účtem

Že by to byl mor? I když myslím že u moru nekýchají.smajlíksmajlík

19.5.2014 23:03
hogwild

XXX.XXX.96.166

ivanko1988 napsal(a):
Ahoj,vopred sa ospravedlnujem ak opakujem príspevok,ale je to súrne!
Pred dvoma tyzdnami sa mi okotila samica,ma 8 malých,vzorne sa stara ale ma problem,strasne kycha alebo prska(neviem ako to nazvat).Doteraz mi to nevadilo lebo jeden skuseny chovatel mi povedal ze ked obcas prskaju je to v poriadku a kedze som zacinajuci chovatel neviem co je obcas a co je uz moc casto.Teraz pri krmeni som si vsimol ze samica ma az krv okolo nosu,nieje to zrovna krvacanie,ale je tam.A dnes do rana sa mi okotila dalsia,a taktiez zacina dost kychat.Mam o ne vazny strach,nepotesilo by ma keby mi hned posli,ale uplne ma zamrzi ked umru pocas kojenia mladych a s nimi umru aj mlade.
Poprosim vas,mate s tym niekto skusenosti,co mam robit?.

Čo máš robiť???? - já bych teda už dávno pelášil k vetovi! smajlík

20.5.2014 06:14
ivanko1988

XXX.XXX.224.52

Tak nakoniec som siel k veterinarovi,vlastne veterinár prišiel ku mne,a zaver bol vazne vtipný.
Kychanie nastalo z prasenia v koterci,nakoľko mala už dosť uslapanu slamu a drobné čiastočky sa jej dostali do nosu,a krv je z poranenia po údere hlavy pri kychani,a druhá samica je vysilena po pôrode a preto kycha...odporúčal mi vymeniť krmivo pre prípad ze by bolo napadnuté nejakou plesňou a sledovať či sa nezapaluju mliečne žľazy....a koľko stresu okolo toho bolo...smajlík

20.5.2014 08:34
leprechaunek

XXX.XXX.244.126

ivanko1988 napsal(a):
Tak nakoniec som siel k veterinarovi,vlastne veterinár prišiel ku mne,a zaver bol vazne vtipný.
Kychanie nastalo z prasenia v koterci,nakoľko mala už dosť uslapanu slamu a drobné čiastočky sa jej dostali do nosu,a krv je z poranenia po údere hlavy pri kychani,a druhá samica je vysilena po pôrode a preto kycha...odporúčal mi vymeniť krmivo pre prípad ze by bolo napadnuté nejakou plesňou a sledovať či sa nezapaluju mliečne žľazy....a koľko stresu okolo toho bolo...smajlík

Závěr mi vtipný nepřijde, mám dojem, že vet docela vařil z vody...
Jak vymyslel, že si samice poranila hlavu úderem...?
A na závěr ještě odhad na plísně v seně...? Proč...?

Pokud začaly dvě samice postupně, bála bych se infekční rýmy... no a krev z nosu? Možná mohla být jen prasklá cévka v nose, ona ta sliznice tím kýcháním je dost namáhaná.

Jestli tam byl naráz prach, plesnivé seno, vysílení po porodu a praštění se do hlavy... no zní to tak jako... "pravděpodobně".
V tom případě pozor i na zákeřné lesní šotky, co dělají budliky budliky přes dvířka u kotců. smajlík

20.5.2014 10:14
ivanko1988

XXX.XXX.224.61

No seno je možné ze je plesnivé,ruku do ohna za to nedal lebo je čerstvé,nemuselo byt dobre ususene,ale všetko krmivo som prekontroloval,aj nadoby a nenašiel som nic čo by naznačovalo nejakú pleseň alebo nejaku veľkú vlhkosť.Každopádne dnes prechádzam na čisté granule,bez sena a v lekární sa opytam na nejaký prípravok na posilnenie imunity pre zajkov,a uvidim v akom stave bude samica a možno si zavolám iného zverolekára nech ju skontroluje,nechcem ju brat od mladých...

Přidejte reakci

Přidat smajlík