Mám problém , buď mám tak neschopné odchovance ušáků nebo nevím, když jich mám 3 a více v kotci tak je voda z napaječky všude na podlaze oni jsou občas taky zacákaní.Ale více vody je na té podlaze, ale to je neskutečné mokro oni jak pijí tak jím to z té huby odkapává . Tak jsem to vyřešil, že jsem pod napaječky nainstaloval žlábek a ten je napojený na svod a svodem je králíkárna odvodněna pryč. Taky máte někdo podobný problém nebo ho mám jenom já
Vymakané
Niple mám v pletivu dvířek a nakloněny směrem dovnitř kotce aby voda nestékala po niplu k pletivu, ale ke špičce. Problém jsem měl když to teklo k pletivu, tak brzo orezlo díky kyselé vodě.
Podobná "korýtka" jsem měl pod lahvovými napáječkami s kuličkou, ty kapali hodně.
Niple každý den zběžně kontroluju a případně vyčistím nipl a pružinku v případě kapání.
Králíci asi zatím po brouzdališti netouží, tak mám sucho -naštěstí
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.249.133
roselak
napsal(a):
Mám problém , buď mám tak neschopné odchovance ušáků nebo nevím, když jich mám 3 a více v kotci tak je voda z napaječky všude na podlaze oni jsou občas taky zacákaní.Ale více vody je na té podlaze, ale to je neskutečné mokro oni jak pijí tak jím to z té huby odkapává . Tak jsem to vyřešil, že jsem pod napaječky nainstaloval žlábek a ten je napojený na svod a svodem je králíkárna odvodněna pryč. Taky máte někdo podobný problém nebo ho mám jenom já
Dobrý večer,podľa tejto fotky máte naopak osadený nipel. Otočte ho o 180 stupňov a všetko bude OK. Králik musí jazýček nipla oblizovať zo spodu. Tak ako ho máte vy, králik ho chytá zubami a poškodzuje celý nipel. Vymeňte nový nipel a osaďte ho tak ako má byť.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý večer,podľa tejto fotky máte naopak osadený nipel. Otočte ho o 180 stupňov a všetko bude OK. Králik musí jazýček nipla oblizovať zo spodu. Tak ako ho máte vy, králik ho chytá zubami a poškodzuje celý nipel. Vymeňte nový nipel a osaďte ho tak ako má byť.
Tohle už se tady řešilo nedávno na anonymní diskusi. Mám nipl stejně jako zadavatel (tou tyčinkou nahoru). Taky mě někdo napsal, že ho mám špatně - otočila jsem ho a králíci nepili celý den! Ani jeden nepřišel na to, jak se má napít. Takže si myslím, že takhle je správně, otočila jsem to zpět a vše je v pohodě.
Nepili proto, poněvadž byli naučený na ventilek z vrchu. Ale logický je ho dát dolů. Zubama ho budou těžko olizovat. Zkuste to sama, určitě dolů to půjde líp. Ale neříkám, že se to nenaučí, když bude navrch. Mám doma niplový svisle a taky to jazykem nadzvedávají bez problémů. A když přešli z lahvových zásobníků, tak to taky trvalo několik dnů a některým týdnů. Museli jsme mít obě napáječky současně.
roselak
napsal(a):
Dobrý den, určitě v tomhle problému nejste sám, Já mám pocit, že ti naši ušáci to berou jako velkou zábavu stát pod napáječkou a nechat se sprchovat. Vypadají u toho dokonce blaženě. Teď tak trochu přemýšlím, jestli jsem neusnadnila život na úkor vlastního pohodlí. Mají stále přísun k čisté vodě a vlastně i očistné sprše a já práci s odklízením promočené podestýlky. Když jsme vybírali vhodnou napáječku, teď to bude znít úsměvně , zkoušela nejprve, jak jde zvednout trn u napáječky s pružinkou. Neboť se mi zdálo, že by mne dřív chytila křeč do jazyku než bych se napila, koupili jsme bez vnitřní pružiny. To je problém i v případě drobné nečistoty v podobě řasy, která se uvolní třeba jen špatně nasazeným sítkem ve filtru. No říká se, že chybami se člověk učí. Tak jsme do nové králikárny, letos budované umístili niply (také bezpružinové) ale v takových fajfkách jako jsou na litrových malých napáječkách. A finále je podobné vašemu, pod niplem je novodurová seříznutá trubka, která ústí do sběrné nádoby. Vaše řešení je mnohem elegantnější. No co dodat, snad jen že až budu niply obměňovat, budou s pružinkou
. Ale nakonec je nejhezčí, když ti mí kluci a holky v klidu chroupu seno a zrní a vypadají spokojeně.
roselak
napsal(a):
Tak to naštěstí neznám. Micáky mám čuníky to jako jo, ale z niplů pijou perfektně. Sice trvalo skoro 3 dny než se na něj naučili, ale teď mám klid. Jednou za uherák když nestihnu včas vyčistit kotec a navýší se jim podestýlka, tak třeba když leží pod napáječkou a zavdí o ní uchem, tak protéká a micák je mokrý. Ale hned vyčistím kotec (nebo zvednu napáječku ) a všechno je oká. Tak možná mrknout jestli jí nemají moc nízko....
Jinak teda tyčinkou nahoru fakt nééé
verka1
napsal(a):
Nepili proto, poněvadž byli naučený na ventilek z vrchu. Ale logický je ho dát dolů. Zubama ho budou těžko olizovat. Zkuste to sama, určitě dolů to půjde líp. Ale neříkám, že se to nenaučí, když bude navrch. Mám doma niplový svisle a taky to jazykem nadzvedávají bez problémů. A když přešli z lahvových zásobníků, tak to taky trvalo několik dnů a některým týdnů. Museli jsme mít obě napáječky současně.
Letos jsem přešel z lahvových napaječek na niplové svislé jako vy. Králíci se naučili pít během dne bez problémů. V sobotu jsem si přivezl samice které byly zvyklé pít z misek a druhý den je používaly bez problému taky.
S otočením niplu s váma souhlasím,ikdyž to problém zadavatele vlastně neřeší.
roselak
napsal(a):
Tak to je paráda.
dury
napsal(a):
Tak to je paráda.
Nechápu co se vám na tom líbí. Než bych dělal takové psí kusy, složité, pracné a tedy drahé, prostě bych ty napaječky vyhodil a koupil jiný typ s niplem svisle, kde drtivé většině králíků neukápne nic. Navíc se tu cosi píše o pružinkách a to moje napaječky vůbec nemají, fungují samotížně = píst visí a vlastní vahou uzavře přívod vody a králík pije tak, že přizvedává píst.
Nádržky zarůstají řasou a musí se čas od času vymýt (to by se měly mýt stejně), niply se nijak nezanášejí. Když se do nádržky naleje voda s nějakým smetím, pak problém sice zřídka, ale může nastat, že se nějaké smítko dostane do mechanizmu a nipl přestane fungovat. Děje se to tak jednou za rok a asi ani to ne, tedy když se dává naprosto čistá voda, do které nepadá žádný bordel. Pomocí kombinaček se to dá rozložit, vyfouknout nečistotu a zase složit asi tak za půl minuty.
tom.50
napsal(a):
Nechápu co se vám na tom líbí. Než bych dělal takové psí kusy, složité, pracné a tedy drahé, prostě bych ty napaječky vyhodil a koupil jiný typ s niplem svisle, kde drtivé většině králíků neukápne nic. Navíc se tu cosi píše o pružinkách a to moje napaječky vůbec nemají, fungují samotížně = píst visí a vlastní vahou uzavře přívod vody a králík pije tak, že přizvedává píst.
Nádržky zarůstají řasou a musí se čas od času vymýt (to by se měly mýt stejně), niply se nijak nezanášejí. Když se do nádržky naleje voda s nějakým smetím, pak problém sice zřídka, ale může nastat, že se nějaké smítko dostane do mechanizmu a nipl přestane fungovat. Děje se to tak jednou za rok a asi ani to ne, tedy když se dává naprosto čistá voda, do které nepadá žádný bordel. Pomocí kombinaček se to dá rozložit, vyfouknout nečistotu a zase složit asi tak za půl minuty.
Děkuji za vysvětlení funkce kolíčkové napáječky. Ty mám, a až když jsem napsal k uváděným "paráda", tak jsem si všiml, že jsou to jiné. Ale pokud mohu, ještě uvedu, že kolíčkové používám nejméně 10 let a i ty občas prokapávají a když králík pije rovněž mu něco teče okolo.
anobbona
napsal(a):
Taky jsem používala napaječky s nádobkou na dvířkách, ale měla jsem problém s čistotou. Dost to zelenalo. I když jsem denně čistila nádobku kartáčkem. Jak to řešíte vy?
Růst zelené řasy podporuje přímé sluneční světlo a zvýšený obsah živin (dusík, fosfor). Nepomohlo by zastínit, nebo nádobku natřít nějakým odrazivým nátěrem? A co nějaké přísady do pitné vody? Teď jen spekuluji, ale neomezuje růst zelené řasy i třeba okyselení vody (Acidomid)?
Když jsem objednával tyto niplové napáječky, chtěl jsem žluté, aby na slunci rychle nezarůstaly. Došla mi odpověď, že každý chce jen průsvitné (aby viděl kolik má vody) tak je ani neobjednávají. Takže musím obden čistit, dokud to nezastíním další králíkárnou. Zpomaluje růst řas i ocet a podobné kyselé prostředí ale rvát do zbytečně do králíků...
Za ideální považuji centrální rozvod s niplem umístěným v zadní vyspádované části kotce aby ani odkapávající voda zbytečně nepodporovala vlhkost podestýlky. Je to ale dle technických možností.
rabbit
napsal(a):
Minulý rok jsem měl napájení z centrální nádoby. Byla překrytá proti slunci, do vody jsem přidával acidomid a s řasama jsem problém neměl. Bez čistění to krásně vydrželo celou sezonu.
Není acidomid chemikálie?
Vás to neděsí, tedy to, co píšete o tom, jak vám celý rok nezarostly napaječky řasou?
Povím vám příběh, nebojte, je krátký.
Zapomněl jsem v lednici šlehačku, když jsem byl sám, šťastně rozveden. Kelímek se tvářil čistě mezi kelímky jinými, podobnými, na datum moc nevidím a moc to nezkoumám, až jsem přišel na to, že je prošlá dva měsíce. Odnesl jsem to z lednice ke slepicím a tam kelímek zabordelil a objevil jsem ho za další dva měsíce. Když jsem to konečně otevřel, myslel jsem, že to bude smrdět, že ani otrlé slepice to nedají a ejhle, šlehačce nebylo vůbec nic. Voněla, navrchu tuk - máslo, ochutnal jsem jí a nepo jsem se.
Vás to neděsí? Mě tedy jo!
Jen kdyby někoho zajímalo jak jsem zvýšil obsah niplové napáječky v tyto vedra, tak jsem tam jednoduše strčil láhev, takže 1l+0,7l.
Dotaz, čím čistíte tyto napáječky? U toho dna se mi to špatně se štětkou na láhve. Zkusím koupit něco v kuchyňských potřebách na nádobí.
300RUM
napsal(a):
Jen kdyby někoho zajímalo jak jsem zvýšil obsah niplové napáječky v tyto vedra, tak jsem tam jednoduše strčil láhev, takže 1l+0,7l.
Dotaz, čím čistíte tyto napáječky? U toho dna se mi to špatně se štětkou na láhve. Zkusím koupit něco v kuchyňských potřebách na nádobí.
Super!
dík za inspiraci...
mimochodem, vidím že také máte klece od Práška...