Dobrý den,
máme králíky pro užitek a radost. Bohužel nám v těch vedrech pošla samice, tak uvažuji, jakou pořídit místo ní.
Máme samce novozélandského červeného a kalifornskou samici. Moc se mi líbí, když má někdo "strakaté" vrhy a dočetla jsem se, že je to jen možné pokud je zastoupen rodič s genem nebo dispozicí (nevím přesně jak se to jmenuje) pro strakatost.
Jakou samici byste mi poradili z masných plemen, která by takové potomky mohla mít? Jde mi o to, aby byla hlavně dobrou matkou a měla početné vrhy. Uvažuji o francouzském beranovi, ale moc jsme toho o tom, jaké jsou matky nenašla. Nebo máte nějaký jiný typ?
Děkuji moc!
jan.kvapil
napsal(a):
Meklenburský strakáč. To je jediné strakaté střední plemeno. Můžete si vybrat z několika barevných rázů (černý, modrý, červený,atd).
není to jediné strakaté střední plemeno. "středních" je mnoho. ale "masných" je malo. rozdíl je v tom, že střední plemena dle vzorníku jsou od hmotnosti asi 3,3kg do 5,5kg. A většina jako ta "střední" vnímá jen tu část 4-5kg. Tedy středními jsou i naši nejznámější čeští strakáči, ale ty asi slyšet nechcete. jinak jo, meklenburský strakáč by byl dobrá alternativa. Velký z těch středních, pěkný v typu, strakatý (dost barev, jsou černí, modří, červení, madagaskaroví, havanovití, divocí...). ale když to tak píšu, vzpomněl jsem si na jedno moc pěkné plemeno, které mnoho lidí nepovažuje za strakáče a přitom je to TUPLOVANÝ strakáč. Jasně že jde o hototského. Králík 4-5kg, celý bílý jen s černými kroužky kolem oka. Je to kombinace strakatosti co mají králíci holandští a té co mají strakáči čeští, němečtí obrovití i ten meklenburský (nebo i u francouzských beranů). a aby byla uplně sranda, tak geny pro holandskou strakatost má králík vídeňský bílý. Bílý vídeňák s jakýmkoliv barevným králíkem by vám tam měl hodit nějaké ty bílé flíčky a klidně i jedno oko nebo jeho část modrou. je to psina. viz. foto moji mladí ze spojení vídenský bílý x český albín
a nakonec jeden z nich krátce před porážkou. krásně rostli a každý byl barevně jiný. skoro všeci trocu bílé tam či onde a jediný celobarevný měl zase modrý oko i tato samička, krom bílé lysinky, jedné packy a pár flíčků měla jak s trochou snažení je vidět i z fotky měla modrý klínek v oku. AH
mesič
napsal(a):
Budou mladé po FB žlutém a novozélandském červeném strakaté?
Pokud myslíte celobarevného FB žlutého tak ne, nebudou. Nebo tam vidíte někde strakatost? To byste musel použít FB strž (strakáče žlutého). Co mne teď hned napadá skutečně jenom Vb je "celobarevný", který nese strakatost. Pokud chcete jinak strakáče musí být jeden rodič flekatý.
chovatelpodluzi
napsal(a):
a nakonec jeden z nich krátce před porážkou. krásně rostli a každý byl barevně jiný. skoro všeci trocu bílé tam či onde a jediný celobarevný měl zase modrý oko i tato samička, krom bílé lysinky, jedné packy a pár flíčků měla jak s trochou snažení je vidět i z fotky měla modrý klínek v oku. AH
takovéto znaky mám u čistokrevných VSS jak jsme si o nich psali
vita6161
napsal(a):
takovéto znaky mám u čistokrevných VSS jak jsme si o nich psali
hmm... tak to jsou potom opravdu výlukové vady. jinak si nepamatuji přesně, ale jde o kusy s PP, že. protože na facebooku jsem již narazil i na foto vrhu VSS kde byli rodiče bez PP a padaly tam takové šílenosti, že jsem nechápal jak je to možné. bílé skupiny jsou jinak občas u každého plemene. ale pokud je to takto velké už bych spíš čuchal nějakou skrytou vlohu pro kresbu? protože je to opravdu moc...
Na Slovensku se také chová jedno velice pěkné střední strakaté plemeno - liptovský lysko. Jsou různé barevné rázy - divoce zbarvený, divoce modrý, činčilový, černý, modrý. Kresba je redukovaná pouze na lysinku podobnou jako má holandský králík.
Co se týká meklenburských strakáčů, je nutno počítat s tím, že v čistokrevné plemenitbě mají méně početné vrhy.
Dobrý den,
děkuji za info, nechceme čistokrevné, králíčky máme pro radost a užitek Dáváme na sebe 2 různá plemena.
A já prostě chci u těch mladých různobarevné vrhy
S meklenburským jsem se trochu vnitřně rozloučila, obzvlášť s havanovitým, je jich opravdu u nás málo FB byli moje srdcovka od začátku, tak mám důvod se k nim vrátit, i když myslím, že ostatní by ji/ho taději volili jako samce...
Vlastně... Prosím o radu, zda je naše kaliforňačka čistá - původní majitel řekl, že to nemůže zajistis a tak jsme ji i brali, tudíž s tím nemáme problém...
Dáváme na ni čistokrevného NČ a mladé jsou černé a divoce zbarvené se světlou podadou na ocásku u bříšku....
Mě to tedy nevadí, ale spíš pro info, aby měl člověk představu, jestli opravdu kříží 2 čistokrevné nebo je tam jeden podvodník Samička u nás tak jako tak zůstane, ale abychom věděli, co máme u příští "opravdové" kaliforňačky čekat :)
Dobrý den,
tak jsem na 90% rozhodnutá, jaké plemeno pořídit. Bohužel to vypadá, že náš samec nezvládá své povinnosti, tak ho budeme muset vyměnit.
Máme kalifornskou samici, s tou jsme spokojení a i do budoucna plánujeme 1 samici tohoto plemene mít.
Chtěla bych meklenburského strakáče a francouzkého berana. A tady je kámen úrazu, nevím, které plemeno jako samce a které jako samici.
Vím, že toto nejsou typičtí zástupci pro křížení na maso, ale jde mi nejen o užitek, ale i o radost z mladých a to mi strakáčci udělají.
Děkuji za názory
chovatelpodluzi
napsal(a):
Dobrý den, můžete prosím sdělit, v jakém věku měli jakou hmotnost králíci z Vámi uvedeného spojení? Já osobně nemám dobrou zkušenost s kříženci po vídeňském.
Dobrý den,
Máme ty stejná plemena samec NČ a samice Kalifornačku oba čistokrevné a máme také
stále černé mladé. Zmasitost tohoto spojení je dobrá a se samcem jsme také velice spokojeni.
Na samici jde hned na dva skoky a za 32 dní máme 9 - 11 mladých. Hlídám si říji u samic. Dostala jsem od známého křížence samici kal + beran tak jsem zvědavá jaké bude mít mladé ona. Ale bohužel si musíme počkat až doroste.
n.k.
napsal(a):
Dobrý den,
Máme ty stejná plemena samec NČ a samice Kalifornačku oba čistokrevné a máme také
stále černé mladé. Zmasitost tohoto spojení je dobrá a se samcem jsme také velice spokojeni.
Na samici jde hned na dva skoky a za 32 dní máme 9 - 11 mladých. Hlídám si říji u samic. Dostala jsem od známého křížence samici kal + beran tak jsem zvědavá jaké bude mít mladé ona. Ale bohužel si musíme počkat až doroste.
Dobrý den,
no tak nám letos po sezóně zůstane jen ta samice KAL. Jak jsem psala výše, tak NČ samice umřela ve vedrech a samec se ukázal na krytí úplně neschopný. Samice má ukázkovou říji a on se na nic pořádně nezmůže. Samice už z něj byla uplně vynervovaná a snažila se ho nakrývat. Je to škoda, je krásnej a pohodář.
Letos to teda byla sezóna
mozaik
napsal(a):
Dobrý den, můžete prosím sdělit, v jakém věku měli jakou hmotnost králíci z Vámi uvedeného spojení? Já osobně nemám dobrou zkušenost s kříženci po vídeňském.
Tak to si opravdu nepamatuji, jsou to už asi dva roky, pak si ode mne toho samce vyptal jeden MCH, protože to byl samec od pana Krempla, z nějaké mistrovské kolekce, pěknej fešák. No a ke mně se dostal tak, že kamarád z klubu slyšel, že se mi moc líbí a nebyli moje první plemeno jen proto, že Bu jsem měl přes ulici a pro Vb bych musel jako děcko jet přes celý kraj. Tak mi samce dovezl na speciálku. Já pro něj neměl jiné využití než křížení s otcovou samicí ČA a mojima samicema Ččp, poté co si odrodily na výstavy. Obojí rostlo dobře. U Ččp křížení jsem bral jako minimum růst dle Ččp a při křížení s ČA dle Vb, který roste pomaleji. A ti "albíni" rostli stejně dobře jak udávají přírůstky albína. Porážel jsem na nějakých třech kilech? No a abych nekecal, nebo se tu neobjevil zase nějaký prudič, tak akorát řeknu, že nemám tolik místa abych je živil půl roku...