Dobrý den, s kokcidiozou bojuji u svých králíků jako asi spousta z vás, krmím granulemi bez léčiv, senem, vodou, občas tvrdé pečivo, vrbové proutí, ocet. Všechny mladé vždy při odstavu přeléčuji proti kokcidioze, někdy ale 1-2 stejně musím zabít, popř. znovu přeléčovat. Rád bych zkusil jako prevenci černobýl, nějaký jsem natrhal a suším, ale poprosil bych o radu, kolik a jak často ho mám králíkům dát? Poradíte prosím?
ahoj, velké zkušenosti nemám, ale naší králíci ho mají velmi rádi, dávám jim ho přímo čerstvý. snědí všechen, co jim dám :) většinou tak 1x-2x do týdne každému celý jeden velký stonek s listy. zda to ale přímo pomáha proti kokcidióze nevím, protože jsme s ní ještě neměli tu čest (ťuk ťuk).
možná přestat dávat před porážkou, teoreticky by mohlo maso zhořknout. právě jsme zabíjeli králíka, co ho dostával a maso hořké nebylo.
hejhon
napsal(a):
Dobrý den, s kokcidiozou bojuji u svých králíků jako asi spousta z vás, krmím granulemi bez léčiv, senem, vodou, občas tvrdé pečivo, vrbové proutí, ocet. Všechny mladé vždy při odstavu přeléčuji proti kokcidioze, někdy ale 1-2 stejně musím zabít, popř. znovu přeléčovat. Rád bych zkusil jako prevenci černobýl, nějaký jsem natrhal a suším, ale poprosil bych o radu, kolik a jak často ho mám králíkům dát? Poradíte prosím?
krmím stejným spůobem a koksu už neznám trvalo mě to dlouho ale prišel jsem na to základ je už samice sama pak odstav nejlépe 8 týden a ocet denně dávám 5ml do 1l vody do odtavu
hejhon
napsal(a):
Moje zkušenost - nejhorší je preventivní léčení, znamená to zastavení růstu a obvykle se pak přidá enterogastritida - prostě průjem a živoření králíků. Po mnoha přečtených článcích a doporučeních jsem přešla na tento systém: neléčím preventivně, vlastně neléčím vůbec, nekrmím zelené, mláďata, která začínají žrát dostávají granulky pro mláďata, cca v 5 týdnech začínám přidávat oves, jehož podíl postupně zvyšuji. Kolem 8.týdne jsou již plně na ovsu a začínám s mačkaným ječmenem se sladovým květem, u mladých kde se mi něco nezdá přidávám prorabit. Vodu kyselím jen občas. Dávali jsme ocet léta, ale také to nepřinášelo úplně to pravé. Když mám jablka, dám jablíčko, mrkev. Černobýt u nás bohužel neroste, jinak by ho měli.
Když se mi kokcidioza dostala do vrhu nechávala jsem to svému osudu, nemocné zlikvidovala. Chce to ale pevné nervy.
Ke všem opatřením ještě jedno, desinfekce kotců, jde to složitě, zvláště u dřevěné králíkárny, jako v mém případě, ale pomůže to společně s ostatním.