benik
napsal(a):
Může po rodičích siamský žlutý x durynský třeba český luštič? Mám z tohoto spojení mladé a všichni mají barvu podobnou právě luštiči. Ale barvu durynská ani siamská to není. Mladým je tak měsíc
Ideální by bylo, pokud byste mohl mláďata vyfotit a postnout.Je otázka, čemu říkáte u mláďat siamská barva. Mám siamáčky, kteří se narodí světle šedí a rozdíl mezi homozygotem a heterozygotem poznáte až později dle karmínové panenky a mám vrhy, kde jsou mláďata zpočátkudost tmavě šedá a přece jsu z nich nakonec výstavní hererozygoti - viz obrázek (tři byli hetero + 2 rusáčci) :
Tak tady je foto mladých. Přijde mi to jako čestí luštiči. Nebo taky mi přijdou taky ty mládé jako slabě žlutí po Bu, ale podsada je bílá. Na Du mi to přijde také slabší barva a bez znaků DU vypadá jinak
Zdravím!
A ještě jeden dotaz. Ten siamák a durynský byli čistí s rodokmenem, nebo měli pouze siamský a durynský fenotyp, ale za jejich původ ruku do ohně nedáte? Siamák byl výstavní heterozygot s karmínovou panenkou či tmavý homozygot? Ptám se proto, že v poslední době jsem dělal pokusy s křížením Siž, Kuh a Čm a objevovaly se různé fenotipy, které mi připomínají Váš obrázek - viz foto.
bronda
napsal(a):
Zdravím!
A ještě jeden dotaz. Ten siamák a durynský byli čistí s rodokmenem, nebo měli pouze siamský a durynský fenotyp, ale za jejich původ ruku do ohně nedáte? Siamák byl výstavní heterozygot s karmínovou panenkou či tmavý homozygot? Ptám se proto, že v poslední době jsem dělal pokusy s křížením Siž, Kuh a Čm a objevovaly se různé fenotipy, které mi připomínají Váš obrázek - viz foto.
Také Vás zdravím. Jedná se o zakrslíky, které jsme náhodou koupili na trhu ve Straubingu. Udajně by měli být čistí, jsou tetovaní a i ocenění. Samecek je siamský žlutý výstavní 95 bodů dostal u nás.Také si myslím že nejsou čistí, protože z tohoto spojení padají králíci podobní českému luštiči.Podle mě si myslím že do nich něco pustili přikřížili a ted to vylezá. Ostatně Němci prý kříží králíky na výstavy normálně.Je to zajímavé o to mě to více baví. Uvidíme jak se vybarví dál...
benik
napsal(a):
Také Vás zdravím. Jedná se o zakrslíky, které jsme náhodou koupili na trhu ve Straubingu. Udajně by měli být čistí, jsou tetovaní a i ocenění. Samecek je siamský žlutý výstavní 95 bodů dostal u nás.Také si myslím že nejsou čistí, protože z tohoto spojení padají králíci podobní českému luštiči.Podle mě si myslím že do nich něco pustili přikřížili a ted to vylezá. Ostatně Němci prý kříží králíky na výstavy normálně.Je to zajímavé o to mě to více baví. Uvidíme jak se vybarví dál...
Lze to očekávat, když nevyžadují rodokmeny. Ošulit to barevně lze i u našich rodokmenů, co pak, když jsou podobné máločetné barevné rázy. Tam to ani u nás často jinak nejde, ale dozvíte se z papíru. Z ciziny těžko. To jsou pak takové ty stavy - dělám plemeno 60let, a najednou po němci mám jinou barvu. Musí to nést oba, jednou koupíte takého blbouna, máte doma vše čisté, a tu chybu nenajdete, dokud nedonesete dalšího takového. Jo, ale to muže být za 20 let a to už to máte ve všech kusech, liniích a srdce krvácí...
chovatelpodluzi
napsal(a):
Lze to očekávat, když nevyžadují rodokmeny. Ošulit to barevně lze i u našich rodokmenů, co pak, když jsou podobné máločetné barevné rázy. Tam to ani u nás často jinak nejde, ale dozvíte se z papíru. Z ciziny těžko. To jsou pak takové ty stavy - dělám plemeno 60let, a najednou po němci mám jinou barvu. Musí to nést oba, jednou koupíte takého blbouna, máte doma vše čisté, a tu chybu nenajdete, dokud nedonesete dalšího takového. Jo, ale to muže být za 20 let a to už to máte ve všech kusech, liniích a srdce krvácí...
"Dělám plemeno 60 let, najednou mám jinou barvu..."
Drsné popravdě, jako člověk, který hodně uznává z principu čistokrevnou plemenitbu, je pro mě toto fakt mizerná představa...
Btw, dá se s tím něco dělat...? Stoprocentní záruka neexistuje, jasné, jde mi spíš o přístup někde jinde...?
Dotaz laika, prosím, nemlaťte mě Zajímá mě to, věnovala jsem se chovu v rámci PK v jiném zvířecím odvětví a představa ošulit plemeno je pro mě nepředstavitelná...
chovatelpodluzi
napsal(a):
Přesně tak. proto jsem zavedl systém, že než pustím nový kus do chovu, dělám testovací vrh. Nejdříve jsem jen využíval křížení s jiným plemenem, kde jsem očekával problémy (např. Kuh x Du (nebo Siž), ale letos jsem si pořídil pro tyto účely ještě luštiče. Mimochodem teo obrázem mláděte o 2 příspěvky výše se projevil jako černopesíkatý - důspedek pokusů s alelami "achi" a "G".
dury
napsal(a):
Měl jsem zato, že můj příspěvek je k pochopení. Jestli jste ho nepochopil, těžko pochopíte genetiku.
Mimochodem, pokud byste sledoval diskuzi pozorně, všiml byste si, že na otázku zadavatele odpověděl Ing. Panda hned ve druhém příspěvku. Dále pak jsme zjišťovali cože zadavatel vlastně má doma a jak vypadají mláďata. Ve třetí části diskuze si různí přispěvatelé postěžovali na anarchii v některých dovozech. Žádná další genetická otázka se prakticky neřešila, takže z tohoto pohledu považuji Váš příspěvek, na nějž jsem reagoval za minimálně "mimo mísu" pokud chci být slušný.
Pokud by totiž rodiče byli čistí, mohli by jejich křížením vzniknout pouze genotipy Aam(an) bb CC DD gg, což v obou případech jsou madagaskaroví monohybridi (Fingerland). Takže by možná neškodilo, abyste si Fingerlandovu genetiku rovněž zopakoval.
bronda
napsal(a):
Mimochodem, pokud byste sledoval diskuzi pozorně, všiml byste si, že na otázku zadavatele odpověděl Ing. Panda hned ve druhém příspěvku. Dále pak jsme zjišťovali cože zadavatel vlastně má doma a jak vypadají mláďata. Ve třetí části diskuze si různí přispěvatelé postěžovali na anarchii v některých dovozech. Žádná další genetická otázka se prakticky neřešila, takže z tohoto pohledu považuji Váš příspěvek, na nějž jsem reagoval za minimálně "mimo mísu" pokud chci být slušný.
Pokud by totiž rodiče byli čistí, mohli by jejich křížením vzniknout pouze genotipy Aam(an) bb CC DD gg, což v obou případech jsou madagaskaroví monohybridi (Fingerland). Takže by možná neškodilo, abyste si Fingerlandovu genetiku rovněž zopakoval.
A co kdyby ten durynský byl už zkřížený s českým luštičem a vznikl z toho durynský a já toho durynského připustil se siamským žlutým a proto jjsou z toho takhle zbarvená mládata. Ještě dodám, že králíci se narodili 4 a z toho jeden je durynský a ty tři jsou podobní českému luštiči.
benik
napsal(a):
A co kdyby ten durynský byl už zkřížený s českým luštičem a vznikl z toho durynský a já toho durynského připustil se siamským žlutým a proto jjsou z toho takhle zbarvená mládata. Ještě dodám, že králíci se narodili 4 a z toho jeden je durynský a ty tři jsou podobní českému luštiči.
Dobrý den,
pokud se nepletu:
AA bb CC DD gg Du
AA bb cc dd gg ČL
AA bb Cc Dd gg - Dihybrid fenotypově Du
AA bb Cc Dd gg
aman bb CC DD gg
Aam/an bb CC(c) DD(d) gg -Trihybrid mad.
Ale rozhodně tudy nevede cesta k recesivnímu králíku.
Pokud si dobře vzpomínám, tak př. V. Pém se dozvěděl o tomhle králíkovi na přednášce Ing. xxx (jméno si nepamatuji přesně) a tak se skontaktoval s př. Ing. Fingerlandem, podle jeho rozpisu vyšlechtil ČL za použití králíka Durynského a Marburského, avšak nikoliv v generaci F1 a ne v štěpném poměru 3:1 pro ČL.
Otázkou je co by udělala alela b^0, které přisuzuje Fing. velmi světlé jedince Du bez znatelných kamz. znaků ve fenotypu.
Třeba se ozvou zdejší zdatnější genetici :- )
Jedna divoká spekulace mne napadá. Předpokládejme, že Du nebyl čistý, ale už nějaký kříženec s durynským fenotypem - např. již výše zmíněný A am(n) bb CC DD gg.
Druhý rodič je Siž. Nicméně i u Siž je zajímavá a dosud málo popsaná situace se vstupem alely G (případně g0) do genotipu. U aman bb CC DD Gg uvádí autoři, že jde o žlutou kunu (měl jsem ji regeneračním křížení a nápadně se podobá fotkám vašich mláďat. Jaký ale bude rozdíl, když bude na lokusu "A" homozygotní sestava amam a na "G" bude GG, nebo Gg apod.? Měl jsem z regenerace fenotypové siamáky tmavé i světlé, kteří měli v obou případech tmavé oko. Měl jsem siamáka se světlou spodinou části pírka, což se přisuzuje divoké alele G. Toto je problematika ve které dělám řadu testů. Tři takové podivné siamské samičky mám nachystány na podzimní připouštění.
Takže dejme tomu, že Váš siamák (zkontrolujte zda má karmínovou panenku a tmavou či světlou spodinu pírka). má genotyp aman(m) bb CC DD Gg (či g0g ... g0 je jednobarevná alela, ale zachovává divoké znaky).
Pak by teoreticky křížením mohl vzniknout:
Aam(n) bb CC DD gg ... fenotypově Du (monohybrid)
a také
aman bb CC DD G- , tedy žluté kuny, tak jak máte mláďata na obrázku.
Berte ale do úvahy, že je to jen divoká spekulace s divokými alelami. Mnoho možných genotypů a jejich fenotypových projevů není dosud popsáno, mnoho interakcí alelických párů se zakládá jen na odhadech. U křížení kříženců, kde jen odhadujete z čeho vycházíte, je nepřeberné množství možností a bez dalších testů nelze dojít k přesnému závěru.
Dejte časem vědět jak se mláďata vybarvila po přelínání a můžeme pokračovat v úvahách. Postněte později více fotek.
Zdravím, předem se omlouvám za otázku naprostého laika v otázce genetiky, jen bych ráda věděla, zda je to možné. Mám rex samici černou (její sourozenci byli rexové černí dalmatini) a samec je rex oranž (v PP pouze oranž předci). Miminka se mi zatím jeví některá jako modrá a dnes jsem postřehla mládě zbarvené jako kastorex. Je to z tohoto spojení vůbec možné? Moc děkuji za odpověď.
ola007
napsal(a):
Zdravím, předem se omlouvám za otázku naprostého laika v otázce genetiky, jen bych ráda věděla, zda je to možné. Mám rex samici černou (její sourozenci byli rexové černí dalmatini) a samec je rex oranž (v PP pouze oranž předci). Miminka se mi zatím jeví některá jako modrá a dnes jsem postřehla mládě zbarvené jako kastorex. Je to z tohoto spojení vůbec možné? Moc děkuji za odpověď.
Černý rex A-B-C-D-g-rexrex
Oranž rex A-bbC-D-G-rexrex
Tedy, mladé z tohoto spojení by měla normálně mít barvu divokou - tu má i kastorex, ve svém specifickém odstínu. Pokud jde o modrou... jak jsou staří? Mně se černá s modrou alespoň první dny v hnízdě velmi zle rozeznává. Až je srst delší, skoro normální tak poznám modré. Černí by byli celkem OK, holt oranž rex by nebyl "čistý" na G (divoké znaky, pokud by byl stejný genotyp jako oranž rex, "jen" s malými gg, jednalo by se o durynského rexe). Flekáče tam nečekejte, je jedno zda jde o černého rexe po DS rexi nebo ne. Kresba se nese jen přes starkáče, ne přes kominíky.
Moc děkuji za odpověď. Prckové jsou devět dní staří (mladí ). V hnízdě jsou určitě dvě mláďata hnědá (čili podobná barva jako kastorex), tři modrá resp. modrošedá a jedno černé. Rozdíl mezi černou a modrou je patrný velmi zřetelně.
Samec je s PP, kde všichni předci jsou psaní oranž. Samice je bez PP po rodičích černých dalmatinech. Protože matka vrhu je vztekloun, nesahám jí do hnízda a prcky vidím, když vylachtaní z hnízda. Myslím, že jich tam bude víc a kupodivu převažuje ta modrá barva.
ola007
napsal(a):
A ještě jedna...
Tak jak mláďátka vypadají dnes? Nejsou tam žádná další překvapení? Tedy jsou divocí, modří a černí? Opravdu jste nemohla krýt jiným samcem, že se vyskytly tyto barvy? Pokud je to tak, tak matka musí být nositelkou vlohy pro modrou barvu (Dd - heterozygot), ale nenese gen na žlutou. A samec, krom žluté homozygotní sestavy je i heterozygot na modrou (Dd) a divoké (Gg). Jen tak mne teď napadá jak od "divoké" barvy (žlutá) šlo získat modré a černé mladé.Uf. U samice to není taková hrůza, modrých dalmatinců je vcelku málo a výpomoc černými bych i předpokládal. Zato ten otec je teda dobrá křižovatka. To, že v rodokmenu je že jsou předci oranž 1) nemusí být pravda, 2) i když by byla, mohl být jeho děda jediný z 50 mladých toho spojení, které bylo oranžové a znbytek byl jinak barevný...
Bohužel, dnes se nedá věřit nikomu a ničemu. A to ani vlastním očím. To, že dojdu k chovateli, a on nemá jiné plemeno, co by přikřížil, neznamená, že si nedonesl skryté vlohy. Ale mít každý doma 1,1 Čl na kontroly by bylo příšerně náročné...
Panečku, ta genetická mluva je náročná i na přečtení...
Prckové ušáci se dobarvili tak, že dva jsou divocí, jeden černý, dva modří a dva modří s nádechem bříška, uší, ocásku atd. do oranž. Něco jako tan. Nafotím nové fotky a dám je sem.
Matka byla 100% kryta pouze tímto samcem, protože jsem ji koupila a dva měsíce byla u nás a na krytí šla pouze k oranž rexímu frajerovi. Jiná alternativa není 100% možná.
chovatelpodluzi
napsal(a):
Tak jak mláďátka vypadají dnes? Nejsou tam žádná další překvapení? Tedy jsou divocí, modří a černí? Opravdu jste nemohla krýt jiným samcem, že se vyskytly tyto barvy? Pokud je to tak, tak matka musí být nositelkou vlohy pro modrou barvu (Dd - heterozygot), ale nenese gen na žlutou. A samec, krom žluté homozygotní sestavy je i heterozygot na modrou (Dd) a divoké (Gg). Jen tak mne teď napadá jak od "divoké" barvy (žlutá) šlo získat modré a černé mladé.Uf. U samice to není taková hrůza, modrých dalmatinců je vcelku málo a výpomoc černými bych i předpokládal. Zato ten otec je teda dobrá křižovatka. To, že v rodokmenu je že jsou předci oranž 1) nemusí být pravda, 2) i když by byla, mohl být jeho děda jediný z 50 mladých toho spojení, které bylo oranžové a znbytek byl jinak barevný...
Bohužel, dnes se nedá věřit nikomu a ničemu. A to ani vlastním očím. To, že dojdu k chovateli, a on nemá jiné plemeno, co by přikřížil, neznamená, že si nedonesl skryté vlohy. Ale mít každý doma 1,1 Čl na kontroly by bylo příšerně náročné...
Mít doma 1,1 Čl považuji skoro za nutnost. Samce jsem již pořídil a již se osvědčil. Potvrdil mi BB u dvou Kuh a objevil Dd u jiné Kuh. Samičku pořídím při nejbližší příležitosti a bez prvotního testu již nic do chovu nepůjde.
Jen tak mne teď napadá jak od "divoké" barvy (žlutá) šlo získat modré a černé mladé.Uf.
Nějak nerozumím čemu se divíš, Adame. V předešlém diskusním příspěvku jsi si sám odpověděl.
Černý rex A-B-C-D-g-rexrex
Oranž rex A-bbC-D-G-rexrex
Dle fenotypu mláďat dosaď do vzorců:
Černý rex A- BB CC Dd gg rexrex X Oranž rex A- bb CC Dd Ggrexrex
Výsledek dle fenotypu mláďat:
A- Bb CC Dd gg rexrex - fenotyp černý rex
A- Bb CC dd gg rexrex - fentyp modrý rex
A- Bb CC Dd Gg rexrex - fenotyp divoce zbarvený rex
A- BbCC dd Gg rexrex - fenotyp divoce modrý rex
S pohledu počtu mláďat nelze jednoznačně tvrdit že samice je homozygotní na lokusech B,C,i když se fenotypově neprojevili, avšak je tu šance, že se by to tak mohlo být. To platí i o samci, na lokuse C.
ola007
napsal(a):
Absolutně nerozumím genetickým kódům atd. Tak se zeptám jako laik, můžou mít tedy tito dva rodiče spolu i oranžové mládě?
uvažoval jsem, že vám to zde vysvětlím stručně, no psal jsem psal a uvědomil si, že sem to tu už dělal asi 3x. takže vysvětlení genetiky barev tu jen ode mne je za poslední rok v historii diskuze několikrát. Ve zkratce (za pomlčku si můžete dosadit malé i velké písmeno, jak je jedno velké opticky vidíme to velké písmeno. Mezi laiky se to pak prodává třeba u saténových či teddy jako "s teddy genem, se saténovým genem, apod.")
A-B-C-D-G- = divoký, šedý králík (např. kastorex)
malé gg = černý
malé dd velké G- = králík divoce modrý/modrošedý/ perlový (černé konečky chlupů z divoké barvy jsou zde modré)
malé dd malé gg = králík modrý
malé cc malé gg = králík havana (s velkým GG je to divoce havanovité, to je ale jen u holandského a má to snad jeden člověk na světě tak není podtřeba)
malé bb velké G- = králík žlutý, oranžový, červený (to už je pak ta intenzita způsobena dalšími vlivy šlechtění a dalšími pomocnými geny, kterými vás ted netřeba zatěžovat)
malé bb malé gg = králík madagaskarový/ durynský
malé aa = albín, a je jedno co má dále v genotypu. Proto s albínem když dáte barevného králíka nikdy nevíte co dostanete. Klidně může mít schované v neznámém strakatost, nebo modrou, žlutou atd. barvu. Pak jsou barevné kombinace, např. modrá s havanou jsou marburská (modře havanovitá neboli veveří) atd.
Můžou? Nevíme. Je to teorie. Pokud by byli oba 100% čistokrevní v barvě tak jak je vidíme (víme že nejsou, dle mladých), tak jsou mladé jen divoce zbarvené (kastorexí). Teď víme, že jsou kříženci. Ale kolika a jakých barev? Zatím víme, že oba mají v sobě modrou barvu (další mladé jsou krom modré, černá - to je logické, když samec dal modré mladé, nese jasně Gg složení, tudíž šance že dá černé, divoké i ta divoce modrá - ta vaše tan je česky tříslová, a světlé znaky mimo tříslovou mají i divocí králíci, vidíte to i na otci, ty světlejší místa kolem očí, pod tlamičkou, atd.). Tento vrh ukázal že mohou dát takovéto mladé. Musela byste zkoušet, aby se ukázalo. Žádná z těchto barev není složena z bb...
Ale z vlastní zkušenosti jsou i samice "rasistky". Mám tu jednu černou o které vím, že nese vlohu pro havanovitou barvu i modrou. A za tři roky dala tu havanovitou do mladého jedině v kombinaci s tou modrou. Tedy mladé bylo marburské/ veveří. Když jsem ji pouštěl s havanákem, tedy mladé mohli být poizze černé nebo havana, narodila se pouze černá. Tím chci říct, že ani milion vrhů nemusí ukázat vše.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den nečetla jsem vše jen mi nejde do hlavy jak můžete z křížení Siamský žlutý x durýnský očekávat jistou barvu. Z tohoto se nenarodí Ani durýnský ani siam. Z tohoto ani nelze usuzovat čistokrevnost rodičů jelikož potomci jsou z různobarevných rodičů. Potomci F1 jsou z křížení různých barevných rázů. Nelze tedy očekávat čistý barevný ráz.