Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak víte, že hynou na mor? Pozná se to jen při pitvě...jinak jsou to jen dohady.
Spousta chovatelů hodí za každý úhyn králíků vinu na mor. Znám spoustu chovatelů co jim každoročně uhyne hodně mladých ve věku kolem 8 týdnů a pak nadávají, že mají očkované a stejně jim hynou na mor. Ale je to blbost, krmí mláďata trávou a pak se diví, někteří ještě do nich cpou chleba.
Mladý králík v pravidelně očkovaném chovu, do věku 3 měsíců když dostane jen suché jádro, seno, čistou vodu a žije v čistém kotci tak neuhyne a vyroste v krásného jedince.
Zkuste to jednu sezonu, jen jádro (přiměřeně ne ad libidum) a seno, vše ostatní vynechejte a očkujte. Uvidíte
napsal(a):
Jak víte, že hynou na mor? Pozná se to jen při pitvě...jinak jsou to jen dohady.
Spousta chovatelů hodí za každý úhyn králíků vinu na mor. Znám spoustu chovatelů co jim každoročně uhyne hodně mladých ve věku kolem 8 týdnů a pak nadávají, že mají očkované a stejně jim hynou na mor. Ale je to blbost, krmí mláďata trávou a pak se diví, někteří ještě do nich cpou chleba.
Mladý králík v pravidelně očkovaném chovu, do věku 3 měsíců když dostane jen suché jádro, seno, čistou vodu a žije v čistém kotci tak neuhyne a vyroste v krásného jedince.
Zkuste to jednu sezonu, jen jádro (přiměřeně ne ad libidum) a seno, vše ostatní vynechejte a očkujte. Uvidíte
No argumenty na tohle už jsem párkrát slyšela: "Prostě to vím, poznám to, nééé!"
Mor, kokcidiózu, svrab... všechno na první pohled...
Na co veterináři studujou šest let a potřebujou k tomu mikroskopy, to udatný český chovatel pozná mrknutím oka a přiložením ruky na králičí čelo :)))
Čest - věřím - spoustě rozumných výjimek.
leprechaunek
napsal(a):
No argumenty na tohle už jsem párkrát slyšela: "Prostě to vím, poznám to, nééé!"
Na co veterináři studujou šest let a potřebujou k tomu mikroskopy, to udatný český chovatel pozná mrknutím oka a přiložením ruky na králičí čelo :)))
mně by taky často zajímalo, na co veterináři studujou šest let, když z nich lezou takový perly.
A jako taky věřím spoustě rozumných výjimek.
leprechaunek
napsal(a):
Pro leprechaunek:
Takže když 7 týdnů staré králíče přestane žrát, sedí naježené apatické v koutku, skřípe zuby a produkuje typický řídký zapáchající průjem, má nafouklé bříško, hřbet jako pilku,...
Tak mi prozraďte, o jaké jiné nemoci než kokcidióze mám uvažovat?
mustela.erminea
napsal(a):
Pro leprechaunek:
Takže když 7 týdnů staré králíče přestane žrát, sedí naježené apatické v koutku, skřípe zuby a produkuje typický řídký zapáchající průjem, má nafouklé bříško, hřbet jako pilku,...
Enterokolitída.
Přemíra jádra.
Zbytek už si tady najdete.
Bylo by to omýlání "jednoho vlákna" pořád dokola.
borax
napsal(a):
Enterokolitída.
Přemíra jádra.
Zbytek už si tady najdete.
Bylo by to omýlání "jednoho vlákna" pořád dokola.
K enterokolitidě neboli nověji ERE jsou vnímaví králíci ve věku 3-6 měsíců (viz články MVDr. Vavroucha), nikoliv sedmitýdenní mláďata. Kromě toho je zde typickým příznakem ono stále dokola omýlané "žbluňkání", což nebyl případ mnou zmiňovaného králíka.
Takže enterokolitida opravdu ne.
mustela.erminea
napsal(a):
Pro leprechaunek:
Můžu se zeptat, na jaký rozhovor to navazujete...? :))) Že si ho nepamatuju...
Ale dobrá, pojďme si hrát...
Popsat typickou kokcidiózu v typickém období, kdy se projevuje, není žádné umění.
Ale proč lidi suverénně tvrdí, že jim na kokcidiózu pošla samice v řádu dvou tří týdnů po porodu, bez vnějších příznaků? A toto jsou schopní podepřít argumentem, že "to přece poznají"...
Na toto jsem narážela já v předchozím příspěvku.
Proč máte potřebu "rozvíjet debatu" v tom duchu, jakým děláte, to vážně nechápu.

Poděbradsko zatím čisté. Ani mor ani Myxomatóza. Jinak k příspěvkům nahoře nechápu proč jste sem zatáhli hádky o koksidiose a enterokolitydě. Mělo by se zde hlásit výskyt moru a ne jiných hnojů. A co poznání moru se týče. Já osobně jsem nezažila ale od chovatelů moc dobře vím jak to probíhá. Úhyn zdravích jedinců. Nemoc nemá příznaky a varování tam taky není. Zdraví králík uhyne zničehonic a nebo zapíská a je po něm. Může se objevit pod čumákem krev. A to k tomu abych specifikovala mor stačí nebudu dávat 1 000,- za pitvu

Poděbradsko zatím čisté. Ani mor ani Myxomatóza. Jinak k příspěvkům nahoře nechápu proč jste sem zatáhli hádky o koksidiose a enterokolitydě. Mělo by se zde hlásit výskyt moru a ne jiných hnojů. A co poznání moru se týče. Já osobně jsem nezažila ale od chovatelů moc dobře vím jak to probíhá. Úhyn zdravích jedinců. Nemoc nemá příznaky a varování tam taky není. Zdraví králík uhyne zničehonic a nebo zapíská a je po něm. Může se objevit pod čumákem krev. A to k tomu abych specifikovala mor stačí nebudu dávat 1 000,- za pitvu

napsal(a):
Netreba nám odborníkov

Nevím jak toto chápat, ale jak jsem psala o moru vím jen z doslechu jak to vypadá. Já osobně jsem nikdy mor u králíků neměla. Za 1) Očkuji a za 2) Králíci mají přes klece záclony s malými dírkami a na králikárně jsou síťky. Letos jsem neočkovala krom závodních a výstavních a nemám s úhyny problém. Mám 20 očkovaných a 40 neočkovaných kusů včetně mladých. Ono je pravda že než někdo zakřičí pozor mor měl by si ujasnit zda to mor je a nebo něco podělal třeba v krmení. To je můj názor
Tak koukám, že na původní kořen dotazu ...mám zlikvidovat i je? Vám nikdo z expertů na chov králíků neodpověděl. Pokusím se tedy já. Pokud JE TO MOR a máte naočkováno, samice nelikvidujte. Pokud nemáte naočkováno a JE TO MOR - pokud je neporazíte pojdou samy. Mor má téměř 100 úmrtnost. Přeji příště více úspěchů v chovu.