Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2014 06:19
stanislavcerman

XXX.XXX.182.122

Po 5 letech chovu králíků se nám přestává dařit. Samice vrhne 6 až 10 krásných mláďat a ty ve stáří 7 až 14 dnů postupně hynou až zůstane 1 až 3 mláďata. Stalo se to od letošního léta u různých samic a různých samců. Mám 3 samce a 5 samic . Krmím celoročně senem a ječmenem někdy jsem přidal mrkev, nebo jablka. Dříve se nám to nestávalo. Připadá mi to na nějakou nemoc, nebo nevím.

11.12.2014 08:16
usaci

XXX.XXX.38.186

Zkusila bych preventivně přeléčit samici a později i mláďata proti kokcidiím. Stávalo se mi to také a od té doby, co si hlídám kokcidiózu, je vše vpořádku.
(Dospělí kokcidie zvládnou, ale králíče uhyne)

11.12.2014 10:19
burešov

XXX.XXX.111.235

Něco podobneho poprve jsem řešila u dvou samic v letě. Seděli vedle sebe, kotili se zaroveň, a během 14 dni postupně přišli o všechý mladé, přitom jsou to mlečné samice, a starali se o ně. Vypadá to na colibacilozu. Dospělym kralikum to nevadí, ale mladé umiraji na otravu těla. Mohli to dotahnout myši, nebo to bylo v seně. Tak jsem přelečila obě dvě širokospektralnim ATB. Jedná má teť měsiční kraličky, druhá je teprve připuštěna. Stavte se za veterinařem a popište situaci. Tě leky nejsou drahé.

14.12.2014 18:25
balvek

XXX.XXX.136.40

usaci napsal(a):
Zkusila bych preventivně přeléčit samici a později i mláďata proti kokcidiím. Stávalo se mi to také a od té doby, co si hlídám kokcidiózu, je vše vpořádku.
(Dospělí kokcidie zvládnou, ale králíče uhyne)

Tazko ziskane skusenosti hovoria, ze kokcidiam sa da predchadzat len cistotou. No ovela dolezitejsim opatrenim je prevencia. Ta spociva v pouziti samice k chovu, ktora pochadza z cisteho hniezda, kde sa nikde nevyskytla tato zakerna choroba. Samica, ktora prezila ochorenie je na cely zivot bacilonosicom a nechcenym vrahom svojich mladat. Preto nikdy nekupujem samicu ktora je neznameho povodu. Uz roky mi tato prax zabezpecila pokoj od kokcidii...

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.12.2014 12:14

balvek napsal(a):
Tazko ziskane skusenosti hovoria, ze kokcidiam sa da predchadzat len cistotou. No ovela dolezitejsim opatrenim je prevencia. Ta spociva v pouziti samice k chovu, ktora pochadza z cisteho hniezda, kde sa nikde nevyskytla tato zakerna choroba. Samica, ktora prezila ochorenie je na cely zivot bacilonosicom a nechcenym vrahom svojich mladat. Preto nikdy nekupujem samicu ktora je neznameho povodu. Uz roky mi tato prax zabezpecila pokoj od kokcidii...

Aha, tak to jsme udělal obrovskou začátečnickou chybu. Mi se totiž stalo to samé. V květnu jsme se nastěhovali na vesnici, v červnu jsem dostal samice (od otce i s mladými) a začal chovat. Hned v srpnu jsem řešil kokcidie a přišel o polovinu mladých. Teď na podzim, když byly na zabití jsem vybral nějpěknější kousky a zařadil do chovu. A první vrhy vypadaly podobně . . . v průměru 8 mláďat, po týdnu 4 umírají. připisoval sem to nezkušenosti prvniček. no, kokot sem já, protože sem samice vybral z vrhu, kde řádily kokcidie. takhle mám odloženého i mladého samečka. Z podobného vrhu, jen to nechytil. Byl o polovinu větší než jeho sourozenci. proto jsem si ho nechal. Všechno to mám čistokrevné Neklemburské (bez papíru).

Takže, abych to vše vybil a začal odznovu?

17.12.2014 12:24
usaci

XXX.XXX.38.186

Utratíte je, opatřite nové králíky, dáte do stejného prostředí a vše se bude opakovat.
Zkuste je nejdřív přeléčit kvalitním lékem (např.baycox) proti kokcidiím. Každý králík si sebou nese nějaké kokcidie, jde o to, aby se nepřemnožily.

Pozn.Jsou léčiva, která nezabírají. Také je třeba přeléčit všechny králiky najednou a odstranit hnůj, v kterém kokcidie přežívají. Vydezinfikovat kotce.

17.12.2014 12:36

to jsem udělal už v létě. od té doby mám klid, až na ty mladé. ale to mohlo být cokoli . . . používám na prevenci jakýsi roztok od jednoho distributora a jsem spokojený. Spíš, jestli v té stodole nemám průvan. Už jsem zaznamenal i hnisavé oči dvou mladých v jednom kotci. Dost často nechávám otevřené vrata na jedné straně stodoly kvůli více světla . . .

17.12.2014 18:05
jan.kvapil

XXX.XXX.236.1

Silně pochybuju o tom, že v tak nízkém věku králíčata hynou na kokcu. To je nesmysl. Nejsou spíš podvyživená? Mají napitá bříška??? Je nesmysl hned měnit samice, když neznáte příčinu.

17.12.2014 18:52
balvek

XXX.XXX.178.134

Tak to by som polemizoval. Tejto chorobe sa venujem uz dlho. Najmensie postihnute kralica malo cca 21 dni. Priznaky su viac nez jasne a dost priznacne.
Uz som pisal. Samica koprofagiou (nocnym vylucovanim trusu, ktory je maksi a svetlejsi ako normalny trus, obsahuje 3 - 4-krat viac vitaminu B a zivotne dolezite bakterie, ktore mu pomahaju pri traveni potravy) vlastne prikrmuje mladata opustajuce hniezdo.
Ked je samicka nositelom bakterii kokciodiozy je dielo zanedlho dokonane. Nevedomky je o problem zadelane.
Nikto chytri z neba nespadol, vsetko je dielom pozorovania, studia a skusenosti. Zivot kralika v noci, nielen cez den a pri samotnom koteni je viac nez prekvapujuci.
I tento tyzden sme u nas resili (v spolku, pred nastavajucou sezonou u niektorich chovatelov), ktore samicky su z cisteho prostredia a ktore nepripustit k chovu.
Inak, ked sa jedna o samca (ktory presiel fazou rodinnej amnezy kokcidie) a stoji za povsimnutie netreba riesit (pri pripustani samicu nenakazi).

17.12.2014 19:15

s tím samcem mi to zprvu nedošlo . . . jet o vlastně jen nositel genu :)

co se týče těch samic, tak jsem z hnízda nechal 3 kusy a všechny měly problémy udržet při životě porozené mladé. Ale vše bylo otázkou prvních 5ti dnů. Abych jim nekřivdil, tak jedno hnízdo bylo po porodu ráno roztahané po celém kotci. přitom hnízdo samotné bylo ukázkové. No, zachránil jsem jen 4 kusy z osmi. Druhá si naopka z hnízda udělala po týdnu záchod. Prostě prvni 4 dny v pohodě a pak bylov hnízdě mokro, ale jakože fakt hodně. Takže mi taky polovina pošla na prochlazení. A třetí pošly asi na to, že vyhladověly. Přišlo mi, že neustále byly v malém hnízdě ve dvou vrstvách a najedly se vždy jen horní. i když jsem hnízdo zvětšoval, za chvíli zase leželi na sobě. No a netrvalo dlouho a spodní vrstva byla poloviční a nakonec mrtvá.

Dám jim ještě jednu šanci, možná dvě. Chovám to pro radost, ne na závody, tak nikam nespěchám :)

17.12.2014 19:37
balvek

XXX.XXX.178.134

Co sa tyka smiciek ako matiek je to troska loteria...
Su vyborne, dobre a spatne. Prejavi sa to vo viacerych modelovych situaciach. Jednu rozoberiem.
Este v tretom mesiaci mrzlo az prastalo. Samicky rodili. Jedna si vystavila hrad zo sena, ktory poctivo opecovavala. (rozobrala, nakrmila a hned zahrabala udupkavala prednymi labkami). Druha proste to nechala nahode, mlade prikryla a nechala prirode (vestsina prezila, dve zmrzli). Dalsia to nechala osudu a pomrzli vsetky).
Vzdy kazdorocne vyberam nove samicky a ponechavam osvedcene. Skuste hadat od ktorej som vybral dalsie novicky...
Nic to nezarucuje, chybicka sa vloudi ale...??? (Osvedcilo sa)
Dalsi poznatok. Rodiaca samicka nie je pes. Nenosi mladata po narodeni v zuboch do hniezda.
Mladata po narodeni dostanu do vienka jeden pokus ako prezit. Doplazit sa k samicke a prvykrat sa napit. Volam to prvy mlz. Tie ktore to nezvladnu. (alebo samicka utrpi stres a odskakuje, nedovoli tento prvy mlz) nasledne uhynu tam kde sa doplazia nez dojdu sily.
To je ten syndrom roztahanosti hniezda. (samicka ich neroztaha, tam kde su im proste dojdu sily)
Dobra samica rodi v pripravenom hniezde a da napit prvy liz mladym na mieste. Horsia to urobi niekde uprostred a mladata musia konat. Po napiti naberu sily a zalezu do najteplesieho kuta to jest obycajne hniezdo. V zime problem v lete menej.
Spatna samicka chytne stres a je koniec nadejam. Stres moze dostat i dobra samica z roznych pricin, zdravotnych i vonkajsich. Dopoprucujem pouzivat kotistia. Sanca na prezitie je vetsia.

17.12.2014 20:48

Dostal jsem takovou samičku (burgunskou) od dědy se slovy, že už je stará, ale ko klobásek je ji škoda, že je dobrá matka a na ní se naučím. A taky že jo. Přinesl sem ji domů, hodil ke samcovi a hned mu dala. Za 30 dní 14 mláďat. a celkem velkých. Jenže jsem neměl žádnou samičku s mladými narozenými do týdne, tak jsem to riskl. Poctivě sem to kontroloval, až nějaké uhyne, abych ho hned vytáhl. Dlouho se držela, ale pak mi jich zbylo "jen" osm. další připouštění už naplánuju skolu s více samičkami a taky ji mám v úmyslu nechat připustit čistokrevným burgundakem a z toho vrhu pak vyberu další samičky do chovu. A není to jen o vrhu. je hodná, nechás e nosit, pohladit od dětí. V jednom koutě bobky, zbytek výběhu čistý. Všechno sní, nehrabe v jídle. Vživotě jsem u ni nenašel v misce s vodou bobek. i dětičky má slušně vychované :)

11.1.2015 14:54
sla51

XXX.XXX.100.95

Skuste mi niekto ukazat fotky ako to ma vyzerat teraz som bol kupit parik francuzkxh baranov chlievy nic moc vsade dookola sliepky husi kacice zajace chova 34 rokov krmi granule s psenicou plne misky nepreliecuje a nema ziadny problem tak neviem ci zajace chovate v obyvacke vydel som celkom inaksie podmiehky ako mam ja ak mate 2 samice tak sa mozete o ne starat ako o male deti ale skuste odchovat rocne 150 az 200 zajacov a potom sa mozme bavit o podmienkach chovu nikoho nekritizujem ziadam len o dobre rady tie chlievy urobim nove co tak dat nejaku radu dakujem.

11.1.2015 15:53

Vy se chovem králíků živíte?Neumím si takové množství ani představit.Co tak chov trochu snížit a raději se králíkům pořádně věnovat?Věřte že by jste odchoval více mladých při menším počtu samic.Ten chovatel co popisujete v jakých podmínkách chová králíky je cpe granulemi.Já si myslím že jsou s léčivem a proto králíci nehynou.Neumím si představit ani to, že má tolik drůbeže kolem králíků.
Toto už s chovatelstvím nemá co společného.Není ani k tomu co dodat.Zkuste se zamyslet nad snížením počtu samic a péče o ně.Co je to platné mít 200 králíků, když Vám polovice přijde pryč?.V obýváku jistě nikdo králíky nechová mimo mazlíků.Každý by měl mít tolik králíků na kolik má dostatek místa a hlavně čas se jim věnovat.
Jak se říká "komu není rady, tomu není pomoci", tady je potom každá rada drahá.Nevím jak jinak poradit.

11.1.2015 15:56
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Ptáte se, jak by to mělo vypadat. Já si myslím, že třeba takhle to není vůbec špatné. Ale je fakt, že to je foceno poměrně krátce po vykydání hnoje. Takže pošlu i pár fotek, kde je zachycen běžný standard, jak to v kotcích u nás třeba týden po kydání vypadá.

11.1.2015 16:34
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Netvrdím, že by to nemohlo být lepší. Takový běžný standard. Králíci mají jakž takž čisto, sucho, obstojný prostor, který však na fotkách většinou není zachycen.

11.1.2015 16:36
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Hm, tak vkládání více fotek se nezdařilo, tak to zkusím po jedné.

11.1.2015 18:22

Mají prostor a o tom to u králíků je.Já micany pouštět ven nemůžu k vůli psovismajlík.Je vidět že u Vás králíkům opravdu nic neschází.

Přidejte reakci

Přidat smajlík