Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.12.2014 19:24
bezdikov

XXX.XXX.117.20

dobrý večer mám dotaz na krmení králíků vařenými bramborami, jaké s tím máte zkušenosti a jaký na to máte názor. Děkuji za odpovědi

26.12.2014 21:44
hogwild

XXX.XXX.96.166

bezdikov napsal(a):
dobrý večer mám dotaz na krmení králíků vařenými bramborami, jaké s tím máte zkušenosti a jaký na to máte názor. Děkuji za odpovědi

Králík není prase, ale býložravec, dej mu kvalitní seno, vhodné zrno a mrkev či kedluben gigant či řepu apod. a bude spokojeně prospívat. Tak jednoduché to je, představ si. smajlík

27.12.2014 19:52
bezdikov

XXX.XXX.117.20

Děkuju za odpověď já do teď žil v nevědomosti, protože jsem si myslel, že brambora je rostlina, ale asi není když ji nemohu dát bíložravému králíkovi.

27.12.2014 19:54
bezdikov

XXX.XXX.117.20

omluva býložravému

27.12.2014 22:23
hogwild

XXX.XXX.96.166

bezdikov napsal(a):
Děkuju za odpověď já do teď žil v nevědomosti, protože jsem si myslel, že brambora je rostlina, ale asi není když ji nemohu dát bíložravému králíkovi.

....máte pravdu, já zase zapomněl, že k podzimu vídám při procházkách po lukách malé ohníčky, takové táboráčky, kolem nich hladové ušáky, jak si v kotlíku vaří zcela běžne erteple. - Ale vážně: Krmte si čím uznáte za vhodné, já jen napsal svůj názor, který vychází z hezkých pár let chovu a já bych jim vařené brambory nikdy nedal. Králičí zažívání je kapitola sama pro sebe a všeliké experimenty nekončí moc dobře, toť má zkušenost.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.1.2015 15:51
Uživatel s deaktivovaným účtem

bezdikov napsal(a):

Pokud je možnost, je to dobrá volba. S chovem králíků začínám, a hledání ohledně stravy mám už za sebou. Řešil jsem to samé u drůbeže a koz. Ve své podstatě se uvařením brambor změní jeho složení. Ve všech publikacích se schodují, že vařený brambor je dobrý na "přibírání" na váze. Nosilo se to kdysi dávno, když ještě lidi měli na takovéto vykrmování čas. například můj děda tak krmí. Uvařené brambory míchá s pšeničnými klíčky a dává jim to k obědu. Dokážu si představit, že bych je v sezoně míchal ještě s nasekanými kopřivami. Když k tomu přisypu i trochu šrotu, mohl bych to podávat najednou králíkům, kozám, kuřatům, kačenám i husám k snídani.

Ale já pracuji z domu a mám čas si stím vyhrát. Což každý nemá . . . Dnes jde mnoho chovatelů cestou zjednodušování, takže podobné věci nepraktikují, nebo dokonce odsuzují. Jsou i takoví, co krmí jen granulemi.

PS: Syrový brambor je spíše na produkci mléka
PS2: uvařený brambor by se měl ihned rozsekat a nechat zchladit. pomalým chladnutím se "dle slov mého veterináře" vytváří nějaké škodlivé látky.

4.1.2015 17:04
mustela.erminea

XXX.XXX.236.1

Vařenými bramborami bezpochyby krmit lze a králíci je mají rádi jak samotné, tak do míchanic. Je zde ale zapotřebí jisté opatrnosti jako postupné přivykání, nepřehánět to a spíš je podávat králíkům v pozdější fázi výkrmu. Chce to prostě jisté zkušenosti a ne je hned začít cpát všem kategoriím v neomezeném množství. A samozřejmě taky záleží, co krmíte k tomu.
Dáte-li chovným kusům v zimním období k senu a ovsu, jeden menší vařený brambor, určitě nic nepokazíte. Problém by mohl nastat u mláďat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík