Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.15
Při jaké váze zabíjíte české straky ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.54
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Při jaké váze zabíjíte české straky ?
České straky je dobré zabít už v ranném věku.
Nejlépe před dosažením dospělosti,protože poté jim začne plynout invalidní důchod
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
České straky je dobré zabít už v ranném věku.
Nejlépe před dosažením dospělosti,protože poté jim začne plynout invalidní důchod
Je to otázka, co požadujete. Jestli efektivitu výkrmu, tak králík nejvíce roste do nějakých 3,5 - 4 měsíců a ještě vzhledem k ustájení je výhodné zabíjet před tím, než se začnou prohánět. Jestli chcete více masa, tak se je hold musíte držet odděleně a o něco déle.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.188.76
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to otázka, co požadujete. Jestli efektivitu výkrmu, tak králík nejvíce roste do nějakých 3,5 - 4 měsíců a ještě vzhledem k ustájení je výhodné zabíjet před tím, než se začnou prohánět. Jestli chcete více masa, tak se je hold musíte držet odděleně a o něco déle.
Ty 3,5 - 4 měsíce jsou asi rozumnější, než nechávat dorůst.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Čistokrevné Al a Ha zabíjím o váze 2,5-2,7kg kdy mají nejvyšší výtěžnost.Větší králíci už mají více tuku, těžší kůži a výtěžnost klesá.Malé plemeno Tč zabíjím o váze 1,9-2kg.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Čistokrevné Al a Ha zabíjím o váze 2,5-2,7kg kdy mají nejvyšší výtěžnost.Větší králíci už mají více tuku, těžší kůži a výtěžnost klesá.Malé plemeno Tč zabíjím o váze 1,9-2kg.
Zdravím Vás v akom veku dosiahnú váhu 2,5-2,7 ? ja mám najradšej králika keď sa poráža vo váhe 2,7-2,8 kg.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hyla®
napsal(a):
Zdravím Vás v akom veku dosiahnú váhu 2,5-2,7 ? ja mám najradšej králika keď sa poráža vo váhe 2,7-2,8 kg.
Vzhledem k tomu, že nemám žádná masná plemena dosahují této váhy mezi 4.-5. měsícem, podle počtu mláďat ve vrhu a také podle odstavu. Králíky do kuchyně odstavuji dříve než králíky na výstavy a další chov.
Kříženci, matka Nb x Kal otec Vss, narozeny 10.4.2015, porážka včera 17.8.2015 =129 dní,5ks všechno samci z jedného vrhu, (tři samičky pudou až v sobotu).2 ks s bílou kůží žv.3,5- čv.2 - výtěžnost 58%; 1ks černá kůže žv3,2 -čv.1,8- výtěžnost 58%; 1ks černá kůže žv.3,1 - čv.1,8- výtěžnost59%; 1ks černá kůže žv.2,9- čv.1,6- výtěžnost 55%. (žv-živá váha, čv- čistá váha). čv= králik stažený, vyvržený, s hlavou, játry (pečeňou), ledvinama a srdcem. Bez plic a očí. Výsledky jsou lepší se samcem Vss než Kal. Nyní dorůstají králičata po Ča a vypadá to na přibližně stejé výsledky. Nově začínám připouštět Bu, jsem zvědav jak se to osvědčí. S Ča jsou početnější vrhy a to se říká, že početnost vrhu ovlivňuje samice. Konečně se ochladilo a korýtka i jesle jsou před krmením prázdná.
zdravim...taky me zajima, pri jake vaze zabijite...mam Bu a Kal...vzdy jsem cekal na vahu cca 3 kila, coz bylo tak za 4-4,5 mesice.pritom na vahu 2,5 2,6 se dostanu za 3 mesice...kraliky delam jen pro rodinu, takze si myslim ze to je uplne jedno zabijet mensi kusy, krmit kralika dalsi mesic mesic a pul aby mel o 30, deka vic je blbost...kor pri letosni sklizni sena...tak me jen zajima pri jaky vahach zabijite vy..
Pro mne je váha až druhotná. Na prvním místě je věk. Důvod je prostý. Mladší maso je chutnější, měkčí a neni tolik cítit králičinou. Porážím vše, ať už je to křízenec anebo čisté plemeno (střední) ve věku +- 120dní. Jsou ale lidé co právě chtějí tuhší maso a aby bylo tou králičinou cítit, tak ho podržím déle. Protože prodávám na váhu tak se mi to zaplatí. Domů mám radši mladší kdy v 90 dnech má tak 1,5 kg v kuchyňské úpravě.
Porážím podle věku i váhy, pokud je králík "pěkný", klepnu ho klidně dřív, pokud je to "veverka", tak ho stejně porazím nejpozději ve věku 4-4,5 měsíce (podle času, místa v mrazáku apod protože nemá smysl držet ho déle, už to stejně "nezachrání"..
Včera jsem vážila Bu x Vss, věk 114 dní, průměr 2,8kg (7 kusů) a X x Vss, věk 112 dní, průměr 2,7kg (6 kusů). Je to o poznání slabší než předchozí vrh, což přičítám obrovským vedrům, kdy králíci sežrali tak o polovinu méně než vrhy, které byly narozeny 1. a 3. ledna, tam ve věku 119 a 117 dní byla průměrná živá váha 3,4 a 3,5 kg (4 a 6 kusů).
horal
napsal(a):
Pro mne je váha až druhotná. Na prvním místě je věk. Důvod je prostý. Mladší maso je chutnější, měkčí a neni tolik cítit králičinou. Porážím vše, ať už je to křízenec anebo čisté plemeno (střední) ve věku +- 120dní. Jsou ale lidé co právě chtějí tuhší maso a aby bylo tou králičinou cítit, tak ho podržím déle. Protože prodávám na váhu tak se mi to zaplatí. Domů mám radši mladší kdy v 90 dnech má tak 1,5 kg v kuchyňské úpravě.
Je jasné, že mladý králík má maso měkčí. Nicméně to, zda je cítit králičinou, nebo ne, je dle mého názoru dáno hlavně opracováním a kuchyňskou úpravou. A pokud se vhodně a na potřebnou dobu před zpracováním naloží, tak i starší králík pěkně změkne. Žena dělá svíčkovou často i ze zabitých 2-letých chovných kusů a po 3 dnech naložení je maso krásně měkké. A na druhé straně, pokud má na výběr mezi 4 měsíčním a 6-7 měsíčním kusem, zvolí ten starší - ne z důvodu, že by maso mělo být cítit králičinou, ale, že je pěkně vyzrálé a má lepší chuť. O masu z mladých králíků říká, že jsou bez chuti - jak umělá hmota. Ale, musím dodat, že nemluvím o masu pečeném - tam nemohu posoudit, protože králíka ze zdravotních důvodů žena nepeče (jen dusí, či vaří). Asi co chovatel, to jiný názor. Nerad bych vyvolal nějaké polemiky.
bronda, máte pravdu, že co člověk to jiný názor i když se třeba v něčem shodnou. Od toho fóra jsou, aby každý mohl napsat svůj názor. Je ale smutné, že se hned o všem polemizuje a někteří se snaží vnutit svůj názor i ostatním, protože jenom on-a to dělá správně. Někdo má rád holky, jiný zase vdolky a další obojí anebo nic. Mne prostě chutná to mladší maso, no spíš je pro mne vhodnější. Znáte to jak to chodí se strým člověkem, že na noc si svléká i zuby. Pak také mám velice rád králičí vývar s domácími nudličkami a také rád obírám maso z toho vývaru. U starších kusů je už maso prorostlé tukem a to já nemusím. Znám lidi kterým to chutná a zrovna tak to mají rádi. Ale ani já nevyhodím na hnůj králika vyřazeného z chovu, jenom se musí (jak píšete) správně upravit. Prtoto že králiky dělám spoustu let mám i spoustu receptů na králičí maso. V dnešní době na netu jich najdete tisíce. A také koření dokáže divy. Ze starších králiků vyrábím šunku, má hezčí kresbu než z mladších. Dělám ji pouze z králičího. Ať už je to jak chce, nechť si to dělá každý jak to má rád. Hlavně že nám všem chutná. A mne to chutná tak jak jsem to už popsal. Hezký den.
hokrví
napsal(a):
Na jaře se mi nepodařilo zapustit 3 roky starou samici,4 měsíce po odstavu, tak paní udělala ovar a to děláme tak že používáme zeleninu a koření jako na svíčkovou. Králíka naporcujeme, bez vnitřností vlložíme do hrnce, zalijeme vodou, vložíme zeleninu a koření, vaříme 2 - 3 hodiny.
Tak jsem četl poprvé, že udělat králíčí OVAR. Ovar je u vepřové hlavy, ale králíčí...
Uživatel s deaktivovaným účtem

hokrví
napsal(a):
Na jaře se mi nepodařilo zapustit 3 roky starou samici,4 měsíce po odstavu, tak paní udělala ovar a to děláme tak že používáme zeleninu a koření jako na svíčkovou. Králíka naporcujeme, bez vnitřností vlložíme do hrnce, zalijeme vodou, vložíme zeleninu a koření, vaříme 2 - 3 hodiny.
A dál s tím ještě něco děláte?já takhle vařím svíčkovou.Pak rozmixuju zeleninu, vývar zahustím šlehačkou, případně s trochou mouky, pokud chci více omáčky, dochutím..Z masa vyndám kosti, jde to krásně, nadělám porce a je to.
Na paprice:
Na sádle (nebo oleji) osmažíme cibulku, přidáme naporcované králičí (nebo kuřecí) maso a chvilku z prudka osmahneme aby se zatáhlo. Pak posypeme maso paprikopu a rychle otáčíme ze všech stran a poté podlejeme. Přidáme sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list a mírnějším ohni pak pod pokličkou dusíme do měka. Když je maso měké tak ho vyndáme z kastrolu, vývar zahustíme rozkvedlanou hladkou moukou ve chladné vodě (anebo solamil). Chvilku povaříme, pak scedíme, déme zpět do kastrolu a zjemníme sladkou smetanou. Vložíme naporcované maso a můžeme podávat s knedlíkem anebo penne či makaróny. Vše dávám odhadem anebo podle chuti. Můžete si přidat trošku halali nebo i jiné dochucovadla. My jsme na to zvyklý takhle jednoduše.
Svíčková:
Na sádle osmahneme cibuli, na drbno nakrájenou mrkev petržel a celer až pěkně zrůžoví. Pozor nespálit. Ke konci přidáme maso a ze všech stran osmahneme aby se zatáhlo a podlejeme vývarem (uděláme ho z předku a hlavy se zeleninou) tak aby bylo maso zakryté. Přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a sůl. Pro chuť přidáváme dvě lžičky halali, přikryjeme poklicí a dáme do trouby na 180-200° cca 90 minut dusit až je maso měké. Proto je vhodné použít kastrol (hrnec) co je vhodný do trouby. Až je maso hotové dáme kastrol na plotnu a vyndáme maso. Vývar se zahustí rozkvedlanou moulou a přibližně 20 minut nechá povařit. Poté omáčku scedíme, propasírujeme zeleninu a přidáme sladkou smetanu. Nakonec dochutímepodle své chuti a můžeme přikyselit šťávou z citronu. Podáváme s knedlíkem. Maso by se mělo před vařením alespoň na noc naložit. Pokud je to mladý králik tak ani neni třeba. Měl by však být porařený minimálně den předem. Každý má svoje recepty na co je zvyklý. My tyto dvě jídla děláme dost často už několik desetiletí a zatím kdo ochutnal tak každému chutnalo.
Dobrou chuť.
pan horal, velmi pekne dakujem, na sto percent vyskusam, kraliky chovam kratko, a zatial ich robime len stale rovnako cez noc do marinady, to je jedno aka, a potom do janskeho skla a dobre upiect, ale na smotane som este neskusal, a vy bratia to na smotane viete asi trochu lepsie, este raz velmi pekne dakujem
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
A dál s tím ještě něco děláte?já takhle vařím svíčkovou.Pak rozmixuju zeleninu, vývar zahustím šlehačkou, případně s trochou mouky, pokud chci více omáčky, dochutím..Z masa vyndám kosti, jde to krásně, nadělám porce a je to.
Dál to jím jako ovar s chlebem, hořčí a třeba křen, povařenou zeleninu jíme jako přílohu. Vývar a co se nesní se použije na polévku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás jde nejvíce na odbyt králík s jablky a celerem.
Vykoštěný králík( dělám už ze dvou) se nakrájí na nudličky, na jednoho králíka se nastrouhá větší plátek celeru,3 oloupaná jablka a 3 stroužky česneku.Přidá se 1 lžička kari koření,1lžička sojové omáčky,1 lžíce kečupu (dávám i více), olej sůl.Smíchat nechat odležet nejlépe přes noc, a potom opékat na pánvi do měkka.Podává se s rýží, ale u nás to často snědí bez ničeho.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
U nás jde nejvíce na odbyt králík s jablky a celerem.
Vykoštěný králík( dělám už ze dvou) se nakrájí na nudličky, na jednoho králíka se nastrouhá větší plátek celeru,3 oloupaná jablka a 3 stroužky česneku.Přidá se 1 lžička kari koření,1lžička sojové omáčky,1 lžíce kečupu (dávám i více), olej sůl.Smíchat nechat odležet nejlépe přes noc, a potom opékat na pánvi do měkka.Podává se s rýží, ale u nás to často snědí bez ničeho.
zaujimave, dakujem za recept, vyskusat treba vsetko
Ještě něco pro zpestření,
Králík na černém koření :
Suroviny: Zadek a hřbet králíka,50 g slaniny,6 zrnek celého pepře,6 zrnek nového koření,4 stroužky česneku,1 lžička majoránky,1 lžička drceného kmínu,1 velká cibule,1 lžíce citrónové šťávy,4 lžíce oleje, alobal
Postup: Slaninu nakrájíme na klínky a králičí maso jimi prošpikujeme. Česnek utřeme nebo prolisujeme, přidáme rozemletý pepř a nové koření, drcený kmín, majoránku, jemně nastrouhanou cibuli, asi lžíci citrónové šťávy a sůl a dobře promícháme. Touto směsí potřeme králíka, pokapeme ho olejem, zabalíme do alobalu a necháme v chladničce alespoň 12 hodin rozležet. Potom maso vložíme zabalené v alobalu do pekáče z varného skla a pečeme v troubě předehřáté asi na 220 °C. Asi po 30 minutách králíka vyjmeme z alobalu - pozor, rozbalujeme velmi opatrně, abychom se neopařili horkou párou!. Maso vrátíme do pekáče, podlijeme šťávou, která zůstala v alobalu a pečeme dále doměkka. V případě potřeby podléváme horkou vodou nebo vývarem. Hotové maso rozdělíme na porce a podáváme s dušenou rýží nebo s bramborem.
Králík na černém pivu :
Suroviny: 1 menší králík,150 g slaniny,2 cibule,1/4 l černého piva,1 lžička hořčice,1 lžíce octa,2 kostky cukru,1 lžíce hladké mouky, kousek másla, bobkový list, tymián, petrželka, pepř, sůl
Postup: Tenoučké plátky slaniny a kolečka cibule na másle dorůžova osmažíme, vložíme na ně porce králíka, kterého ze všech stran opečeme. Pak maso vyjmeme a do šťávy přidáme koření, sekanou petrželku, hořčici, ocet, cukr, osolíme, zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme pivem, povaříme, do omáčky vložíme maso, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka
Králík na česneku:
Suroviny: zadní králičí maso, anglická slanina, sůl, česnek, zázovor, tuk masový vývar, hladká mouka, petrželová nať
Postup: Králíka ošistíme, umyjeme, maso nařízneme a proložíme proužky anglické slaniny. Osolíme, potřeme prolisovaným nebo utřeným česnekem, posypeme zázvorem a opečeme na tuku z obou stran. Dáme do pekáče a podlijeme vývarem, přikryjeme a vložíme do trouby. Během pečení maso podléváme vývarem. Když je maso měkké, zahustíme šťávu moukou, povaříme a dochutíme nasekanou petrželovou natí.
Králík na houbách:
Suroviny: zadní králičí maso, cibule, tuk, sůl, mletý pepř, čerstvé žampióny,2 dl červeného vína, ovesné vločky, strouhanka
Postup: Králíka naporcujeme a vykostíme. Cibuli nasekáme nadrobno, orestujeme na tuku, přidáme maso, osolíme, okořeníme pepřem a opečeme dozlatova z obou stran. Potom přidáme očištěné pokrájené houby, mírně osmažíme, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Nakonec šťávu zahustíme ovesnými vločkami nebo strouhanko.
Králik se šípkovou:
celý naporcovaný králík (nebo 5 stehen),1 lžíce sádla,150 g slaniny, tymián,2 bobkové listy, pepř, sůl,400 ml červeného vína,1 lžíce rajského protlaku,3 lžíce šípkové marmelády,
3 stonky řapíkatého celeru,2 stroužky česneku, lžička bramborového škrobu.
Rozehřejeme sádlo a na něm zprudka orestujeme maso s nakrájenou slaninou. Orestované maso osolíme, opepříme, přidáme tymián a bobkový list. Podlijeme vínem a dusíme pod pokličkou.
Když je maso měkké, vyjmeme ho a výpek naředíme vodou. Do výpeku přidáme rajský protlak a šípkovou marmeládu, dobře promícháme a přivedeme k varu. Do vzniklé omáčky přidáme nakrájený celer a česnek.
Zahustíme škrobem, který si rozmícháme v trošce vody.
Nakonec do omáčky vrátíme kousky masa a ještě pár minut vaříme na mírném plameni.
Podáváme s bramborovým knedlíkem nebo s bramborovými noky.
No a ještě jeden jednoduchý
Kanadský králik:
Suroviny: 1 králík,4 stroužky česneku,1 lžičku sojové omáčky,250 ml kečupu,1 lžičku worcestru,1/2 lžičky čili koření,1/4 lžičky pepře, sůl
Postup: Připravené suroviny dobře promícháme a vzniklou směsí zalijeme naporcovaného králíka. Zalité maso necháme v marinádě 24 hodin odležet v ledničce. Druhý den vložíme do pekáče, trochu podlijeme a upečeme. Podáváme s brambory nebo rýží.
Na závěr pro ty co maj radi špenát.
Králičí maso a libovější bůček nakrájíme na kostky, ty vložíme do pekáče, nahoru dáme sádlo a nastrouhanou zeleninu. Osolíme, okořeníme (divoké koření- černý pepř, kmín, nové koření, bobkový list, timián, česnek) kdo se nerad potýká s kuličkami může použíz koření mleté nebo drcené. Podlejeme vývarem anebo vodou (vývar je vždy lepší), přikryjeme a dáme do trouby dusit do měka. Mezitím si uvaříme špenát klasickým způsobem. Podáváme s knedlíkem (jakýkoliv) anebo s vařeným bramborem. Ku knedlíku místo špenátu můžeme dávat i dušené zelí.
Jinak spoustu receptů najdete na netu.
Prostě králik stokrát jinak. Manželka ještě vyrábí zeleninové lečo na způsob anklbens z cukety, paprik, kořenové zeleniny, cibule a kečupu. Pokaždé je udělá kolem padesáti 3dcl sklenic. Pak když nestíháme dělat oběd nebo večeři tak jenom osmahneme na pánvi na nudle nakrájené maso (jakékoliv u nás většinou králičí) přidá jednu sklenici leča a jídlo je hotové. Jíme to většinou s rýží, ale stačí i chleba.
pan horal, keby som mohol, tak vam dam aj sto hlasov, vsetko som si nafotil, aby som to mal v mobile, a dakujem aj pani jive, a mozno sa este niekto prida, ja som mal docela problem s odstavenymi kralikmy, prestali mi jest jadro a aj schudli, a po porade s panom jardaginom, ktoremu chcem velmi pekne podakovat za rady, a mozno pomohla aj z mena pocasia, mi uz kraliki jedia pekne , u nas sa dost ochladilo, a po prvykrat som musel v leto zobrat teplakovku
Uživatel s deaktivovaným účtem

Horal na černém pivu vyzkouším, na králíka kanadu mám trochu jiný recept:
rozehřeji máslo, ještě lepší je přepuštěné, do toho dám
1 lžičku vorčestru,1 lžičku sojovky, asi 1/4 malého kečupu, trochu čili, pepř, sůl, ocet, cukr, vegetu,3 cibule na kolečka, povařit, nalít na králíka, nechat do druhého dne a pak upéct.Podávám s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a zelím.
jinak je dobrý borčš z králíka, klasika řízky, guláš, králík s nádivkou rizoto, ze starších kusů i gulášová či dršťková polévka nebo "rybí salát".sekaná, karbanátky.Receptů jr opravdu hodně.
Kanadu mám také asi třikrát a jinak jsem už asi všechno dělal co popisujete. Nejčastěji dršťkovou, většinou ze starších králiků a jenom z břišních blan což docela imituje pravé dršťky. No králičí maso má opravdu stonásobné využití. A šunka je prostě lhůdka.
Anklbens, svíčková, rybí (králičí) salát kyselý, plněná paprika s rajskou, rybí (králičí) salát s majonézou a domácí králičí šunka s domácím chlebem. Vše z králičího masa jenom paprika je 50/50 s bůčkem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ještě jeden rychlý a dobrý recept
Králík s mrkví
1 rozporcovaný králík,3 velké mrkve,300 ml smetany, grilovací koření, sůl, kousek másla
Postup:
Rozporcujeme si králíka, důkladně omyjeme, dáme do pekáčku, osolíme, přidáme grilovací koření, kousek másla, nadrobno nakrájenou mrkev a pečeme při 150 stupních dozlatova asi 2h. Krátce před dopečením králíka zalejeme smetanou. Podáváme s vařeným bramborem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

horal
napsal(a):
Dušenou mrkev s rozpekem mám velice rád a i když to neni stejné, tak co v nejkratší době vyzkouším. Jenom ta smetana mne trochu vadí, ale když to musí být...
Být to nemusí, ona spíš zahustí tu šťávu na jemnější na polití.
Uživatel s deaktivovaným účtem

horal
napsal(a):
Dušenou mrkev s rozpekem mám velice rád a i když to neni stejné, tak co v nejkratší době vyzkouším. Jenom ta smetana mne trochu vadí, ale když to musí být...
Tohle je sice recept na hovězí, ale zkoušela jsem to i s králíkem.Jen se musí přizpůsobit čas.
Česnek tedy dávám oloupaný.Dělala jsem to ize starého samce a výborný.
• hovězí maso - plec nebo kýta
• mrkev
• 2 dl červeného vína
• 5 stroužků česneku
• koření (5 ks bobkového listu,5 kuliček nového koření, sůl, pepř)
• sádlo
Postup:
Hovězí budeme péct v troubě, ale některé věci je fajn udělat na sporáku.
Mám ráda libové maso, proto kupuji plec nebo kýtu, kterou nakrájím na větší kusy. Na pánvičce nebo rovnou na pekáči rozpustím sádlo, kde nechám hovězí kousky pěkně zatáhnout. Poté maso i s výpekem předám do pekáče, ve kterém se bude vše připravovat. Je vhodné zvolit dostatečně velký pekáč, protože kromě masa budeme přidávat i mrkev (ale to až později). K masu přidám neoloupané stroužky česneku (může být i více než 5 stroužků, záleží na chuti), koření a podlejeme vínem a vodou. Pekáč přikryjeme a dáme do trouby a pečeme do změknutí, to je minimálně 1,5 hodiny. Občas na maso mrknu a doleji vodu.
Až je maso měkké přidám očištěnou a na větší špalíky nakrájenou mrkev. Záleží na mě, kolik ji tam dám, ale zaručuji, že kolikrát je o mrkev větší bitka než o maso :) Maso společně s mrkví peču v přikrytém pekáči cca 30 minut.
Hovězí s mrkví servíruji s bramborou kaší.
Saman

XXX.XXX.47.72
Jak zajistit dostatečný výkrm králíka na jateční váhu.
georgi

XXX.XXX.118.61
Mám křížence NOS . Zabíjím ve čtyřech měsících při živé váze ke 3,5kg , Po čtyřech měsících pak začínají nabírat tuk a zpomalí v růstu . Je zbytečné držet je déle .