Andulka samice opustila mladé

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2015 09:45
jupa111

XXX.XXX.142.18

Jedna samička je asi kvočna a neustále snášela vajíčka i bez budky na zem do rohu, nebo kakoli kde se jí to líbilo.SNÁŠELA neustále/brala jsem ji je-snašela koncem listopadu/, tak mi poradili at si na ty vajíčka sedne, protože se snášením jinak hrozně vysílí..nechala jsem ji 2 vajíčka.Vrátila jsem ji budku, protože byla zima.
Vyseděla 2 mládátka, budku jsem zaizolovala silným polystyrénem, vylíhla se loni den vánocema.Už jsou krásná opeřená, jedno bude modré druhé zelenkavé, ale bohužel se stalo, nevím jak, že něco chytlo samečka a utrhlo mu to nohu z těla, celou!prý tohle dělá kočka!my kočky nemáme, ale od sousedů sem kočky občas chodí, hlavně v noci!Bohužel už se stalo jednou, že záhadně zmizela jedna andulka, prý si ji kočaka podá přes pletivo ten sameček do rána samozřejmě uhynul! a samička mladé nekrmí-jedno vyskočilo ven, mají uplně prázdná volátka a mají hlad, už jsou opeřená.Může je samice ještě začít krmit, nebo je mám krmit sama?vzít je domů?co jim dát a jak, když na to nejsou zvyklá?taky kolik toho a čím?Nikdy jsem to nedělala.Směs by mi dovezl parter až večer.Andulky mám teprve 2 roky, jeden pár odchoval 3x krásné mladé..mám je jen pro radost..Už děláme jinou novou voliéru a tyhle dáme raději provizorně ještě dnes jinam!určitě tam zase něco chodilo, protože andulky sedí až nahoře a nešly ani na krmení, když sem tam ráno šla krmit a byli uplně potichu..chudinky naše..děkuji za rady

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2015 10:24

Mohla to byt kocka ale taky to mohl byt potkan, lasicka, tchor...kdyz si ptak sedne na pletivo predator mu utrhne nohu proto se doporucuje dat na volieru dvojte pletivo jedno s venkovni strany voliery druhe s vnitrni stranny voliery aby vznikla mezera mezi obema pletivy cca.5 cm tudiz je treba udelat volieru s drevenych hranolku aspon 5x5cm(pokud nechcete drevenou je spousta jinych materialu).stema mladyma je to 50 na 50 bud je samice dokrmi sama nebo budete muset dokrmovat vy.zkuste tady pohledat starsi temata na tema dokrmovani nebo se zkuste podivat na youtube kde zadate dokrmovani (papousku)andulek melo by neco vyskocit nebo to same zkuste dat do googlu.vic vam bouzel nepomuzu jelikoz s dokrmovanim osobni zkusennosti nemam.

19.1.2015 10:37
jupa111

XXX.XXX.142.18

Díky moc, už mám radu, že musíme udělat dvojité pletivo!díky, moc jsem nevěděla jak na to.ALE 3 stěny budou dřevěné a ve předu to pletivo, takže bude dvojité!Na ty mladé si to dohledávám..samice je nekrmí, byla jsem se tam dívat a piští a samička nereaguje
Tady jeden pán říkal, že choval rozely, bydlí od nás asi 4 domy a prý mu to dělali kočky a potkání, že mu taky chytali přes pletivo ptáky, na podzim zrušil chov ptáků a myslím ty bestie kočky nebo potkáni se nastěhovali sem, za našima andulkama!přes celý dvůr si možná netroufnou, museli by kolem psů, dáme je až k nám k oknu ke dvěřím.ted jsou až na konci dvora v ustraní a částečně ve stodole a tam přes třechu a stodolou tam určitě chodí!.ach joooo

19.1.2015 12:39

Dobry den vyber pletiva taky nepodcenovat oky 2x2 se protahne lasicka jak nic u nas radej kuny ale ptaci maj zalet tak je klid samice bude ve stresu proto nekrmi dokrmte je sama ohnout lzicku skusil bych zatim piskot rozmocenej varenou ryzi pokud nemate zatim cim krmit

19.1.2015 14:22
jupa111

XXX.XXX.142.18

Samička je před hodinou nakrmila, mají krasně plná volátka.
Ale je jiný problém, něco tam prostě někudy leze, dali jsme do voliéry a kolem voliéry, na zkoušku různe věci a jídlo a bylo to rozházené a hlavně prakticky všechno sežrané, takže mě napadá potkan, ale nenašli jsme žádnou díru, zkoumali jsem to podrobně celé, fakt nevíme kudy..
Ale nechat je tam nemůžeme, musíme je předělat pryč!voliéra se nedá rozebrat a předělat jinam, je vlastně ve zdi a ze zadu je dřevo, nikde není porušené..fakt nevíme a netušíme kde tam co leze..přes pletivo je daný silný igelit, který není porušený, byl ze vnitř jen zastříkaný od krve, od těch chudnek andulek..Někdy byla sem tam nějaká nadulka jakoby kousnutá na hlavičce, nebo kolem zobáku, mysleli jsme, že se třeba porvali, ale už je mi jasné, že tam něco leze.
Ještě dnes jak se dodělá provizorní náhradní voliéra, kterou máme u oken hned u nás, tak je tam dáme.
Ale bude samička chodit krmit mládata i v té jiné voliéře?dáme ji její budu co tam má, ale budou určitě ve stresu, že jsou jinde, takže se bojím, že je opustí uplně..
Nic méně, mometálně je krásně nakrmila, takže jsou nakrmené a klidné..
Nechat je tam prostě nemůžeme.Mysleli jsem když voliéru děláme daleko vzadu na dvoře částečne ve stodole, že tam budou mít klid, ale bohužel klid tam má to něco co k nim pravidelně leze!

19.1.2015 14:23
simacek123

XXX.XXX.142.1

Oky pletiva mam 2x2 lasicka by se udajne dle vyrobcu nemela protáhnout jelikož garantuji i na strankach vyroba a prodej pleteného pletiva na bazantnice a voliery. Nevim o nicem snazsim nez dati nad bydla bud el.nebo solarni 1W osvetleni pouzivane prez noc.

19.1.2015 15:01

Pokud je voliera polozena volne na zemi muze se podhrabat.problem je vtom ze ty mrchy ikdyz se zdaji ze jsou robustni tak se dokazou protahnout sebemensi skulinkou hlavne kdyz jde o zradlo.

19.1.2015 15:21
jupa111

XXX.XXX.142.18

Na zemi voliéra není, je vlastně udělaná v okenním výklenku-bylo tam dřív veliké okno-ve stodole a vzadu do stodoly je to prodložené deskama a udělaný jakoby zálet, tam mají i budky, teda přes léto a ted tu jednu..problém je asi, že to něco se asi prokousává mezi spárama v cihlách, našli jsme tam malé dírky, ale pořád si říkame, že tím se protáhne tam myš!Ale je to tam takové ošoupané kolem a špinavé, kolem těch dírek, že je jasné, že tama něco leze!
Každopádně dnes pujdou jinam do provizorního..ale nevím jestli ta samička neopustí ty mladé v cizím prostředí uplně..

19.1.2015 21:20
jupa111

XXX.XXX.142.18

simacek123 napsal(a):
Oky pletiva mam 2x2 lasicka by se udajne dle vyrobcu nemela protáhnout jelikož garantuji i na strankach vyroba a prodej pleteného pletiva na bazantnice a voliery. Nevim o nicem snazsim nez dati nad bydla bud el.nebo solarni 1W osvetleni pouzivane prez noc.

A to osvětlení, zabrání tomu něčemu aby tam vlezlo?
Už sme je předělali, myslím, že to něco tam muselo vlést někdy dopoledne a zabít ty dvě andulky, nebo s píš smertelně zranit, čemuž pak obě podlehly..jedna vyrvanou celou nožku těla a druhá zlomenou naohu na dvakrát, urvané stehýnko až na záda..a to byla zrovna taková krásná andulka..
dali sme je do provizorní voliéry ze skříně-je to bytelná skřín smajlík nikde ani pididírka, ve předu pletivo, máme je hned u dvěří a oken, je tu pořád pohyb, chodí tam psi, tady si nic netroufne-doufám!
Samičku jsem, dle jedné rady, zavřela do budky k maldým, nechala jsem ji tam 2 hodiny a pak ji potichu otevřela..tak su zvědavá co bude ráno..snad to bude v pořádku..
Už s těším na tu novou voliéru, hlavně už at tyhle přežijí!

20.1.2015 18:26
simacek123

XXX.XXX.142.1

To osvetleni je tam hlavne proto, aby ptaci v noci při vyplaseni sedli zpet na bidla a nesedeli na pletivu kde je moznost napadeni.Co jsi ale nedovedu představit je ta vase voliéra jestli se to dalo tak nejak nazvat, prominte ale nenajit pricinu je dosti zahadne.

20.1.2015 22:21
jupa111

XXX.XXX.142.18

Něco se asi prokousávalo mezi spárama kolem cihel.Ten veliký dřevěný zálet, nebyl porušený, ale ještě nahoře nad voliérou je trám a tam asi mohla kočka nebo něco, na pletivo možná dostat..Byla to veliká voliéra..
Ale už jsme je provizorně přemístili jinam a staví se uplně jiná, něco podobného, jako to je na foto, co sem někdo vložil..Ted vypadají spokojeně, první den byli trošku vyplašení z nového, ale už se zdají v pohodě..
Samička už i vzorně krmí mladé, ostatní páry sedí při sobě a probírají se..tak doufám, že už bude všechno bez újmy, tam tu starou zbouráme.
Tak už jen zdárně dokončit tu novou, bude hezky na očích, to dvojité pletivo, tam dáme určitě..
Bude celé betonové dno, tři stěny dřevěné a ve předu pletivo..
Ještě se zeptám, bude lepší mít budky ve vnitř ve voliéře nebo je mít venku, chtěli sme je dát na boky, aby jsme nerušili ptáčky při kontrole budek..ale jestli je lepší je mít uvnitř tak je tam dáme..

Přidejte reakci

Přidat smajlík