Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.1.2015 19:40
wolfgang

XXX.XXX.201.254

Poradte prosím, dnes jsem našel APČ se zadrženým vajíčkem jak se choulila na zemi. Téměř vůbec nelítá, tak jsem ji oddělil do teplé místnosti a masíroval jsem jí teplým olejem, ale moc to asi nepomohlo. Poradte prosím co mám dělat?

29.1.2015 19:50
perejil

XXX.XXX.18.66

Je potřeba zvýšit teplotu možno až na 26-27 stupňů stalo se mi to tak u Amadiny gouldové. Samička byla na umřití držel jsem ji na ruce a už jsem myslel že to nerozdýchá ale po zvýšení teploty vajíčko snesla na zem a na druhý den bylo vše zase v normálu. Takže určitě zkuste. Nebo masírovat jemně olejíčkem kloaku. Ale raději bych zkusil zvýšit tu teplotu a pokud je ptáček v dobré kondici tak by to měl zvládnout. Přeji hodně štěstí a úspěchů.

29.1.2015 22:28
tilia

XXX.XXX.82.57

Naposledy jsem měl tento problém s aymarou citronovou. Vždy to řeším petlahví, do ní dám horkou vodu, tu dám do plastové krabice s víkem, kus hadru a na ní dám maroda. Zatím mi každá takto postižená samička do 10 hodin vejce snesla. Teplotu měřím, je tam okolo 30-35 stupňů.

29.1.2015 22:43
jirkaz

XXX.XXX.128.27

Nikdy jsem to nedělal, ani na vlastní oči neviděl, ale staří chovatelé, když nebylo zbytí, tak vejce v samičce rozmáčkli.

29.1.2015 22:58
aymy

XXX.XXX.32.44

Tyto experimenty nepatří do kompetencí amatérů! Pokud je již vyčerpaná, potřebuje, odb.zásah. Tady to nevykoumáte. Sám ji můžete pomoci max. Ještě podáním promotoru na posílení.
Nepředpokládám, že jste vybaven hormonálními přípravky. To ještě snad stojí za námahu jít k vetovi.Pořád lepší než kolik by vás stálo vyjmutí střepů, pokud by se jí rozbité vejce nedařilo vybavit.

30.1.2015 10:27
jiricek

XXX.XXX.17.85

jirkaz napsal(a):
Nikdy jsem to nedělal, ani na vlastní oči neviděl, ale staří chovatelé, když nebylo zbytí, tak vejce v samičce rozmáčkli.

Tak to s tím rozmáčknutím si děláte srandu, jakmile ho rozmáčknete během chvilky je po ptákovi! Zkuste to a uvidíte že mi dáte za pravdu

30.1.2015 12:20
jirkaz

XXX.XXX.128.27

jiricek napsal(a):
Tak to s tím rozmáčknutím si děláte srandu, jakmile ho rozmáčknete během chvilky je po ptákovi! Zkuste to a uvidíte že mi dáte za pravdu

Píšu, že jsem to nikdy nedělal ani neviděl, ale stoprocentně vím, že se to dělávalo a spousta ptáků se tím zachránilo. Musíte si uvědomit, že dřív byla poněkud jiná doba. Nebyl internet a skoro ani telefony, všude daleko a veterinář uměl akorát tak tahat tele z krávy.

30.1.2015 12:47
jiricek

XXX.XXX.17.85

jirkaz napsal(a):
Píšu, že jsem to nikdy nedělal ani neviděl, ale stoprocentně vím, že se to dělávalo a spousta ptáků se tím zachránilo. Musíte si uvědomit, že dřív byla poněkud jiná doba. Nebyl internet a skoro ani telefony, všude daleko a veterinář uměl akorát tak tahat tele z krávy.

Tak asi byla jiná doba, mě se to už stalo že sem musel toto řešit to vejce nesmíte rozmáčknout skoro ihned nastává smrt z důvodu infekce, dnes se to řeší ve většině případu operačně. Myslím že to bylo celkem přesně popsané v lonském časopisu papoušci.Toto se stává většinou když je samička buď mladá nebo je nízká teplota na hnízdění.

30.1.2015 12:55
jirkaz

XXX.XXX.128.27

jiricek napsal(a):
Tak asi byla jiná doba, mě se to už stalo že sem musel toto řešit to vejce nesmíte rozmáčknout skoro ihned nastává smrt z důvodu infekce, dnes se to řeší ve většině případu operačně. Myslím že to bylo celkem přesně popsané v lonském časopisu papoušci.Toto se stává většinou když je samička buď mladá nebo je nízká teplota na hnízdění.

Kdysi mně to chtěl jeden můj známý učit. Říkal, vejce nesmíš rozdrtit. Jen opatrně pomačkat, aby povolila skořápka, ale zůstal neporušený ten obal, co je těsně pod ní. Tím pádem ztratí vajíčko tvar a snáze z ptáčka vyjde. Samozřejmě ve spojení se zvýšenou teplotou a masáží sádlem ( olejem ), jak už tu psal někdo nade mnou.

30.1.2015 13:07
jiricek

XXX.XXX.17.85

jirkaz napsal(a):
Kdysi mně to chtěl jeden můj známý učit. Říkal, vejce nesmíš rozdrtit. Jen opatrně pomačkat, aby povolila skořápka, ale zůstal neporušený ten obal, co je těsně pod ní. Tím pádem ztratí vajíčko tvar a snáze z ptáčka vyjde. Samozřejmě ve spojení se zvýšenou teplotou a masáží sádlem ( olejem ), jak už tu psal někdo nade mnou.

No tak to byl šikula to je docela složitej úkol, zvlášť u čerstvého vejce kde tyto vrstvy nejsou ještě zcela odděleny a při představě že tlačíš vajčko v samičce proti páteřní kosti tak fakt před tím známím smekám

30.1.2015 13:26
forpus

XXX.XXX.169.210

aymy napsal(a):
Tyto experimenty nepatří do kompetencí amatérů! Pokud je již vyčerpaná, potřebuje, odb.zásah. Tady to nevykoumáte. Sám ji můžete pomoci max. Ještě podáním promotoru na posílení.
Nepředpokládám, že jste vybaven hormonálními přípravky. To ještě snad stojí za námahu jít k vetovi.Pořád lepší než kolik by vás stálo vyjmutí střepů, pokud by se jí rozbité vejce nedařilo vybavit.

90% veterinarů psích a kocicich si asi taky nebude vědět rady. Tu hormonální podporu jste asi navrhla podle svých zkušenosti matkysmajlík. A střepy jsou zde pro štěstí, nebo jde o skořápky?

Pokud je chovatel trochu zkušenější, muže se pokusit vybavit vejce opatrně sám. Dělal jsem to už mnohokrát u aymarů, pyrurů i papousicků, a skoro vždy úspěšně. Kloaku opatrně natřeme stolním olejem, vatičkou zkusíme trochu vetřít i dovnitř (u guldy tak 1mm). Pak dvěma prsty jemně tlačíme vejce z kloaky ven. Prsty jsou za vědcem směrem k břišní dutině. Brzy se vejce objeví v kloace a lehce vyklouzne. Vše maximálně opatrně, jemně, raději pomalu. Vejce i samičku dejte do budky nebo klece, vhodně je zvýšení teploty na par hodin.

30.1.2015 15:41
bohoušholý

XXX.XXX.64.39

wolfgang napsal(a):
Poradte prosím, dnes jsem našel APČ se zadrženým vajíčkem jak se choulila na zemi. Téměř vůbec nelítá, tak jsem ji oddělil do teplé místnosti a masíroval jsem jí teplým olejem, ale moc to asi nepomohlo. Poradte prosím co mám dělat?

Můžete nám dát vědět, kterou z dobře míněných rad jste zvolil a hlavně s jakým výsledkem?

30.1.2015 15:45
forpus

XXX.XXX.169.210

forpus napsal(a):
90% veterinarů psích a kocicich si asi taky nebude vědět rady. Tu hormonální podporu jste asi navrhla podle svých zkušenosti matkysmajlík. A střepy jsou zde pro štěstí, nebo jde o skořápky?

Pokud je chovatel trochu zkušenější, muže se pokusit vybavit vejce opatrně sám. Dělal jsem to už mnohokrát u aymarů, pyrurů i papousicků, a skoro vždy úspěšně. Kloaku opatrně natřeme stolním olejem, vatičkou zkusíme trochu vetřít i dovnitř (u guldy tak 1mm). Pak dvěma prsty jemně tlačíme vejce z kloaky ven. Prsty jsou za vědcem směrem k břišní dutině. Brzy se vejce objeví v kloace a lehce vyklouzne. Vše maximálně opatrně, jemně, raději pomalu. Vejce i samičku dejte do budky nebo klece, vhodně je zvýšení teploty na par hodin.

Ach ty automatické opravy! Spravne bylo napsáno:
Prsty jsou za vejcem směrem...

31.1.2015 23:44
aymy

XXX.XXX.32.105

aymy napsal(a):

Ach ty automatické opravy...Také se omlouvám. Správně bylo analgetika, né horm... A střepy jsou - úlomky skořápek. Reaguji jen na os. Zkušenost s aymarou, kterou už bych nechtěla znovu absolvovat, ale která dopadla nakonec dobře. Zdravím pane Smrček

1.2.2015 00:45
saroun

XXX.XXX.89.202

jiricek napsal(a):

Zdravím, vaše reakce je přinejmenším k smíchu. Přečtěte si raději radu pana Smrčka. Jakákoliv jiná opatření než odstranění obsahu vajíčka jsou bezpředmětná.

1.2.2015 08:29
zbosace

XXX.XXX.9.81

Spôsob ktorý nemám z vlastnej hlavy ale je popísaný v niektorej staršej knižke. Masáž bruška veľkými kvapkami alebo slabším prúdom vlaznej vody z vodovodu a následne umiestnenie do tepla a šera. Pri nesetrnom pokuse o vytlačenie vajíčka môže dôjsť k vyhrezu kloaky čo už je problém a u tak malých vtákov to nechcú robiť ani vet. Naposledy sme to riešili u n.ozdobnej - úspešne, megavajicko. Niekedy treba túto masáž zopakovať. Inak k predchadzajucim príspevkom, niekde som videl na nete odstránenie obsahu vajca pomocou striekačky ale sám som si na to netrúfol.

1.2.2015 09:47
bibin

XXX.XXX.107.240

Zdravím,
loni jsem tento problém měl u třech samiček pyrury zelenolící. První samice mi padla, celkem rychle.Ráno seděla na zemi a nemohla se už ani hnout, kolem oběda už bylo po ní.
Pak se mi to stalo ještě dvakrát, tak jsem to řešil tak, že jsem s ní vejce vytlačil natvrdo ven. Byl to celkem masakr, když to z nich lezlo, myslel jsem že to nepřežijí.Opravdu jsem myslel, že mi padnou v ruce. Spoustu trusu a co bylo zajímavé, tak vejce byly jenom v bláně. Obě samičky to rozdýchaly a obě odchovaly.Předtím jsem to nikdy neviděl, ale zkusil jsem to a podařilo se. Ale je to opravdu jen pro silné nátury.
Jestli u mě letos nastane stejný problém, tak to natočím a hodím sem odkaz na video.Ale nevím co na to řeknou ochránci zvířat

Tak doufejme, že těchto případů bude co nejmíň.

1.2.2015 11:03
jiricek

XXX.XXX.17.85

saroun napsal(a):
Zdravím, vaše reakce je přinejmenším k smíchu. Přečtěte si raději radu pana Smrčka. Jakákoliv jiná opatření než odstranění obsahu vajíčka jsou bezpředmětná.

Nechápu co je na mé reakci k smíchu? Takže jestli sem to pochopil dobře tak taky rozmačkáváte vejce uvnitř samice?

1.2.2015 19:17
lukyoctavia

XXX.XXX.234.11

Dobry vecer mel bych dotaz pro zkusenejsi chovatele.V lete jsem si poridil par starsich vystavnich andulek 1, 0 (13) a 0, 1 (12) obe od jineho chovatele. Par je harmonicky a samicka je skoro porad v budce.Dnes jsem samicku opet prohledl a zjistil jsem ze ma "nafoukle"brisko (okoli kloaky).Tento jeji stav trva cca 2 mesice a vejce zatim nesnesla.Nevíte cim to je? Nekde na netu jsem cetl ze to muze byt zpusobeno tim ze ji predchozi chovatel zaradil do chovu moc mladou a "tim ji strhnul ".Myslite ze mam jeste pockat nebo samicku radeji odstavit a nechat letos v klidu. Dekuji.

1.2.2015 20:34
petrb

XXX.XXX.18.66

jiricek napsal(a):
Nechápu co je na mé reakci k smíchu? Takže jestli sem to pochopil dobře tak taky rozmačkáváte vejce uvnitř samice?

Hlavně odsuzujete něco o čem nic nevíte.Rozmáčknutí a odstranění vajíčka je po vyčerpání všech ostatních možností poslední způsob jak zachránit samičku.Spousta chovatelů tento způsob zná a spousta z nich ho v krajním případě s úspěchem použila.

2.2.2015 00:25
saroun

XXX.XXX.89.202

jiricek napsal(a):

Zdravím, nepochopil jste to dobře. Doporučoval jsem vám přečíst si příspěvek pana Smrčka. Ale když už jste se zmínil o rozmačkávání, tak se zmíním o mém postupu.
Řešení této situace pomocí zvýšení teploty je neefektivní, procento úspěšnosti je velmi nízké. Obvykle tento způsob radili autoři článků, kteří ptáky moc nechovali. Chirurgický zákrok je téměř nevyhnutelný. Obvykle zjistíme, že samice opustí budku, často ji najdeme v koutě voliéry a už není schopná letu. Pokud ještě není mrtvá, máme šanci.
Používám oční mast Aureomycin (obsahuje účinnou složku chlortetracyklin a má vhodné, tenké, kuželovité zakončení, které snadno a bezpečně vnikne do kloaky samice). Vmáčku trochu masti (asi objem kapky nebo 5 mm vytékajícího válečku) do koaky a jemně rozmasíruji. Následně mírným tlakem vypudím vajíčko tak, abych odhalil skořápku, stáčí nepatrně. Propíchnu jehlou inje Kční stříkačky (velikost na odběr krve) a odsaji obsah vajíčka. Podotýkám. Je na to potřeba mít ruce, dobrá je i asistentka. Ale lze to zvládnout jenom dvěma rukama. Následně pinzetou vyjmu zbytek vajíčka. Skořápka je v této fázi měkká ( k finálnímu vytvrdnutí dochází až na vzduchu). Je nutné podotnout, že tento problém u samic často vznikne, když je skořápka nedokonalá nebo zcela chybí. Tato problematika je ale jinou oblastí. Když není inj. Stříkačka lze jen narušit skořápku a vnitřní blánu a jemným tlakem obsah vajíčka vystříknout. Postup s pinzetou je obdobný, nebo se lze i spolehnout, že samice zbytek vajíčka snadno vypudí.
Následně samice dostane poronárně širokospktrární antibiotika a protože často bývá vysílená, tak ji ještě stejným způsobem nakrmím (osvedčil se mi Nutribird A 21). Výsledky jsou při tomto postupu téměř stoprocentní ve prospěch samic.

2.2.2015 02:25
zbosace

XXX.XXX.10.2

Takže rozmackat a rozmackat nemusí znamenať to isté pán Šaroun. Vy vlastne používate spôsob ktorý som videl na nete a práve to vpravenie atb masticky som tam nepostrehol. Tož díky.

21.4.2017 23:53
aymy

XXX.XXX.32.233

forpus napsal(a):

Http://www.ararauna.cz/2017/04/s-nastupkynemi-viktora-tukace-o-brnenske-klinice-chorob-ptaku-plazu-a-drobnych-savcu/

Čtením tohoto článku jsem si vzpomněla na tuto starší diskuzi. Takže to s těmi hormony pane Smrčku nebylo až tak mimo.Tak jestli si dáte trpělivost a pročtete se k zadrženému vejci, tak tam bude odpověď. Jestli to prubli i tehdy na mé nebohé aymaře už však doložit nemohu, účet už bohužel nemám.

Přidejte reakci

Přidat smajlík