Dobrý den,
pořídila jsem si 2 andulky vlnkované, jsem úplný začátečník, co se chovu exotů týče a tak bych měla pár dotazů.
Andulky, které jsem si pořídila mají půl roku a po celou dobu byly chovány ve venkovní voliéře. Bylo mi řečeno, že je musím mít tedy na balkoně, až do doby, kdy bude venkovní teplota kolem 15°C. Avšak chtěla bych je vzít dovnitř do bytu, je to pro ně příliš velká teplotní změna, nebo se rychle přizpůsobí?
Předem děkuji za odpovědi :).
Půlroční andulky se změně teploty přizpůsobí mnohem lépe z chladu do tepla než naopak. Z Vašeho dotazu není patrné, v jaké teplotě byly. Těžko se potom radí. Venkovní voliéra bez vnitřního záletu, kde nemrzne, nebo byly v mrazu? Z dotazu to není jasné, zvláště to doporučení nechat je na balkonu, pokud nebude venku 15 stupňů. Tento postup dodržujeme pří stěhování ptáků z tepla domu do venkovních voliér, kdy dny jsou teplé a v noci teploty klesají někdy i k nule. Klidně je do bytu dejte, ale jestliže byly navyklé na mrazy a Vy je dáte do 25 stupňů, tak chudák pták. Zobák dokořán, peří není kabát, který sundáte. Zvykat pozvolna, ne šokem rozdílu teplot 30 stupňů během jednoho dne, ikdyž by to chudák asi přežila. Jak by bylo asi Vám? Snad jsem trochu poradil.
Lola23
napsal(a):
Dobrý den,
pořídila jsem si 2 andulky vlnkované, jsem úplný začátečník, co se chovu exotů týče a tak bych měla pár dotazů.
Andulky, které jsem si pořídila mají půl roku a po celou dobu byly chovány ve venkovní voliéře. Bylo mi řečeno, že je musím mít tedy na balkoně, až do doby, kdy bude venkovní teplota kolem 15°C. Avšak chtěla bych je vzít dovnitř do bytu, je to pro ně příliš velká teplotní změna, nebo se rychle přizpůsobí?
Ak boli andulki doteraz vonku dovnutra mozu ist, nedoporucil bi som to pripade, kebi to bolo opacne z vnutra von, tam bi urcite nastali problemi
Lola23
napsal(a):
Dobrý den,
Nevím, proč neposlechnete chovatele, od kterého andulky máte. Přesunete je a vzápětí tady budete volat o pomoc, že vám andulky sedí načepýřené.
Zdravím, lépe by bylo andulky trochu zvyknout na pozvolnější nárůst teploty, nemusí trvat delší dobu, jako by to bylo opačně, ale přeci jen by to bylo vhodnější!V každém případě se připravte na masovější pelichání, většinou na to andulky, při stálém chovu v teplé místnosti, trpí trvale!K.
kubrt11
napsal(a):
Zdravím, lépe by bylo andulky trochu zvyknout na pozvolnější nárůst teploty, nemusí trvat delší dobu, jako by to bylo opačně, ale přeci jen by to bylo vhodnější!V každém případě se připravte na masovější pelichání, většinou na to andulky, při stálém chovu v teplé místnosti, trpí trvale!K.
Zase jedna a nejen jedna rozumná odpověď dostala červenou. Ten člověk si asi plete ano s ne. Ale i některá etnika vyjadřují souhlas gestikulací, že ne. Takže příště poděkujme za jeho červený souhlas.
Lola23
napsal(a):
Dobrý den,
Zdravím, rozhodně se přispůsobí snáze než opačně. Ten teplotní šok bude pro ně snesitelný. Zauvažujte následně podle sebe, čemu jste sama ochotna se přizpůsobit. Živý tvor reaguje podobně. Andulky jen s tím rozdílem, že pokud jim umožníte ideální podmínky, projeví se u nich přirozený pud a při zlepšení podmínek, lidé na to reagují podobně, projeví zájem o rozmnožování. Takže jim připravte budku a můžete s klidem očekávat proces rozmnožování.
saroun
napsal(a):
Zdravím, rozhodně se přispůsobí snáze než opačně. Ten teplotní šok bude pro ně snesitelný. Zauvažujte následně podle sebe, čemu jste sama ochotna se přizpůsobit. Živý tvor reaguje podobně. Andulky jen s tím rozdílem, že pokud jim umožníte ideální podmínky, projeví se u nich přirozený pud a při zlepšení podmínek, lidé na to reagují podobně, projeví zájem o rozmnožování. Takže jim připravte budku a můžete s klidem očekávat proces rozmnožování.
Pane Šaroune, ač si vašich odpovědí vážím a považuju vás za jednoho z nejzkušenějších chovatelů zde na fauně, v tomto případě s vámi nemůžu souhlasit. Po přemístění z venku do tepla dojde v první řadě k masivnímu pelichání. O hnízdění nemůže být minimálně měsíc řeč.
jirkaz
napsal(a):
Pane Šaroune, ač si vašich odpovědí vážím a považuju vás za jednoho z nejzkušenějších chovatelů zde na fauně, v tomto případě s vámi nemůžu souhlasit. Po přemístění z venku do tepla dojde v první řadě k masivnímu pelichání. O hnízdění nemůže být minimálně měsíc řeč.
Zdravím, co to je měsíc? To je přece běžná doba na adaptaci na nové prostředí a přípravu. Uvědomte si, že zadavatelka řeší dilema, jestli může své andulky přemístit do bytového prostředí. Jinak jsem vsřícný jiným názorům, nepobuřujemě to a nejsem ješitný a věk mi umožńuje jistý nadhled v problematice, kterou jsem si možná tísíckrát vyzkoušel. Kdesi jsem četl, že stáří dává moudré rady, protože už není schopno dávat špatné příklady. Bohužel se už musím řadit spíš do té kategorie starších a věřte, že bych měnil s těmi méně zkušenými. Takže vaše lichotka o jednom z nejzkušenějších mě nechává v klidu.
machlena
napsal(a):
A navíc zadavatelka píše, že mají andulky půl roku...to mají na hnízdění taky ještě čas pár měsíců .
Len tak mimochodom si trochu naštudujte literatúru a tam sa dozviete, že andulky v Austrálii sú schopné hniezdiť už vo veku necelých 3 mesiacov. (samozrejme, že keby som ich choval, tak im to nedovolím, ale tí ktorí to robia na výkup to bežne praktizujú ).
Ono nejenom v Australii, zahnizdi i doma, pak ovšem vznikne to co nikdo nechce.U me hnizdi v 10-12mesicich.Pri nahle zmene s tepla do zimi nastane problém z nachlazenim, v opacnem pripade nastane pelichani.Ja si myslim ze zadavatelka není az tak na tom spatne a postupne zredukuje teplotu.
jirkaz
napsal(a):
Davam vam za pravdu,
saroun
napsal(a):
Zdravím, co to je měsíc? To je přece běžná doba na adaptaci na nové prostředí a přípravu. Uvědomte si, že zadavatelka řeší dilema, jestli může své andulky přemístit do bytového prostředí. Jinak jsem vsřícný jiným názorům, nepobuřujemě to a nejsem ješitný a věk mi umožńuje jistý nadhled v problematice, kterou jsem si možná tísíckrát vyzkoušel. Kdesi jsem četl, že stáří dává moudré rady, protože už není schopno dávat špatné příklady. Bohužel se už musím řadit spíš do té kategorie starších a věřte, že bych měnil s těmi méně zkušenými. Takže vaše lichotka o jednom z nejzkušenějších mě nechává v klidu.
To nebyla lichotka, jen prosté konstatování, že vaše příspěvky mají hlavu a patu a většinou s nimi souhlasím. Ale zpět k otázce. Jistě se shodneme, že přepeřování je pro organismus ptáka zátěž. V přírodě trvá poměrně dlouho a většinou v době, kdy je dostatek potravy, aby pták získal zpět vydanou energii. Můj názor zůstává stejný. U ptáka náhlé přemístění s rozdílem teploty 20 až 30 stupňů vyvolá proces, kdy vydá obrovské množství energie během pár dnů, oproti přirozeným pár týdnům a může to mít špatné účinky na jeho zdravotní stav.
jirkaz
napsal(a):
To nebyla lichotka, jen prosté konstatování, že vaše příspěvky mají hlavu a patu a většinou s nimi souhlasím. Ale zpět k otázce. Jistě se shodneme, že přepeřování je pro organismus ptáka zátěž. V přírodě trvá poměrně dlouho a většinou v době, kdy je dostatek potravy, aby pták získal zpět vydanou energii. Můj názor zůstává stejný. U ptáka náhlé přemístění s rozdílem teploty 20 až 30 stupňů vyvolá proces, kdy vydá obrovské množství energie během pár dnů, oproti přirozeným pár týdnům a může to mít špatné účinky na jeho zdravotní stav.
Zdravím, ano vaše argumenty jsou v podstatě správné a nelze proti nim nic namítat. Ale jak jistě z předchozích informací zjistíte, nebyla nikde zmínka o teplotních podmínkách, lokalitě, typu venkovní voliéry, jejím provedení zabezpečení a směrování ani o případném umístění do nového prostředí. Takže z čeho těch 20 - 30 stupňů? Je především potřeba si uvědomit, že andulka, i když hodně domestikovaný druh, stále je ptákem střední Austrálie, s genetickou výbavou, systémem termoregulace organismu. Když ani toto nepřesvědčuje, představte si normální jaro v našich podmánkách. Téměř skokově nebo během pár dnů se mění teplota o těch vašich 20 - 30stůpňů. A ptám se. Má to na ptáky v našich voliérách negativní důsledky? Řekl bych naopak. Ožívají a okamžitě se u nich projevují pudové procesy. Takže prosba závěrem. Neřešte prosím takovéto malichernosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Lola23
napsal(a):
Dobrý den,
Bez starostí je můžete přemístit do bytu, andulkám se nic nestane a když jim nedáte budku tak nebudou ani hnízdit. Budou spokojenější než v chladu na balkoně. No a k tomu přepeřování, jak tady někteří straší je třeba říct, že ptáci přepeřují při ochlazení a ne když je z chladna dáte do tepla.
napsal(a):
Bez starostí je můžete přemístit do bytu, andulkám se nic nestane a když jim nedáte budku tak nebudou ani hnízdit. Budou spokojenější než v chladu na balkoně. No a k tomu přepeřování, jak tady někteří straší je třeba říct, že ptáci přepeřují při ochlazení a ne když je z chladna dáte do tepla.
Velký omyl, asi neznáte problematiku chovu cizokrajných ptáků, a andulek zvláště!Nezlobte se, ale jste tak trochu mimo!Opak Vašeho tvrzení je pravdou!K.
kubrt11
napsal(a):
Velký omyl, asi neznáte problematiku chovu cizokrajných ptáků, a andulek zvláště!Nezlobte se, ale jste tak trochu mimo!Opak Vašeho tvrzení je pravdou!K.
Dobrý den, takže podle vašeho tvrzeni bych musel andulky dávat domu v září aby neměly teplotní šok.Zdůrazňuji nejsem žádný expert chovám andulky pro krásu a zábavu.
Dan.

kubrt11
napsal(a):
Věřte tomu, že problematiku chovu exotů ovládám výborně. Jinak bych si nedovolil tady cokoliv radit.
Lola23
napsal(a):
Dobrý den,
Pokial je balkón otvorený a nemáte kritú klietku a nedokážete vytvorit andulkám závetrie tak je lepšie ich dat do vnútra, prievan a vietor je pre andulky velmi nevhodný zvlášt v zime teplotný šok z velkej čati eliminujete tak že v miestnosti kde budú andulky vypnete kúrenie otvoríte okná(vyvetráte) dáte tam andulky a potom znova zapnete topení samozrejme andulky nedávat k vyhrievaciemu telesu a nezačat hicovat, vtáky sa celkom rýchlo aklimatizujú.
Teda neviem či je pre andulku šok keď sa premiestni z voliery do bytu, alebo naopak, kupodivu moje andulky celú zimu nocujú v byte v klietke a každe ráno cca 7,00 už žobrajú aby som ich vypustil na balkon. Balkón je upravený ako voliera a na ňom je ešte jedna zavetrana menšia volierka aby sa v prípade naozaj nepriaznivého počasia mali kde schovať. Večer naopak otvorím balkónové dvere a milé andulky si v pohode priletia na vtáčí strom a okolo 21,00 zalezú do klietky. Andulky su čulé a nebadám na nich nejaké výrazné zmeny v chovaní vplyvom z teplotného šoku.
tato
napsal(a):
Teda neviem či je pre andulku šok keď sa premiestni z voliery do bytu, alebo naopak, kupodivu moje andulky celú zimu nocujú v byte v klietke a každe ráno cca 7,00 už žobrajú aby som ich vypustil na balkon. Balkón je upravený ako voliera a na ňom je ešte jedna zavetrana menšia volierka aby sa v prípade naozaj nepriaznivého počasia mali kde schovať. Večer naopak otvorím balkónové dvere a milé andulky si v pohode priletia na vtáčí strom a okolo 21,00 zalezú do klietky. Andulky su čulé a nebadám na nich nejaké výrazné zmeny v chovaní vplyvom z teplotného šoku.
Píšete vlastní praxi. Andulky snesou ledacos, ale platí, co zde psali: Ze zimy do tepla ano, opačně ne. Kolik stupňů je na balkoně, kolik v bytě? Kolikrát se divím, když přijdu k chovateli a nikde nevidím teploměr, o vlhkoměru ani nemluvím. Orientace balkonu ke světovým stranám atd. Bydlíte v 400 m nadmořské výšky nebo v 700 m ? Čemu jeden říká teplo, pro jiného je studeno. Proto je zbytečné se v této diskuzi přít. Noční mrazík nebo týden mrzne je rozdíl. Zde neplatí, já to dělám tak a ostatním to taky tak půjde.
No v tom máte pravdu, že záleží aj od orientácie balkonu a n.m. Konkretne u mňa je balkon orientovany juhovýchodne, v podstate naň svieti slnko v zime od rána až do skorého popoludnia a výška tiež nie bohviako vysoká cca 300m n.m.1/4 balkonu, ta kde je volierka je okrem toho ešte prekryta lexanom. Aj tak sa divim andulkam že ani pri nižších mínusových teplotach (do -5) sa im do bytu počas dňa nechcelo, až večer, resp.keď sa začalo stmievať. Ak boli teploty príliš nízke radšej som ich ani vonku nepúšťal.
tato
napsal(a):
No v tom máte pravdu, že záleží aj od orientácie balkonu a n.m. Konkretne u mňa je balkon orientovany juhovýchodne, v podstate naň svieti slnko v zime od rána až do skorého popoludnia a výška tiež nie bohviako vysoká cca 300m n.m.1/4 balkonu, ta kde je volierka je okrem toho ešte prekryta lexanom. Aj tak sa divim andulkam že ani pri nižších mínusových teplotach (do -5) sa im do bytu počas dňa nechcelo, až večer, resp.keď sa začalo stmievať. Ak boli teploty príliš nízke radšej som ich ani vonku nepúšťal.
Pane, tato Vaše odpověď nemá chybu a ten začátečník se jí a svým rozumem může klidně řídit.
Jen dodám, že jestli má někdo v bytě 16 stupňů a jiný 25, tak ptáci přesun z venku dovnitř a naopak taky jinak vnímají. Přeji početné a zdravé odchovy. Už aby bylo jaro. Na rozdíl od Vás žiji v nadmořské výšce 650 m. Dnes sněžilo.
Pane Moudivlaček, práve preto som napísal konkrétne podmienky v ktorých andulky žijú, aby si dotyčný vedel porovnať. Okrem toho zadavateľ sa pýtal na to, či môžu andulky ísť z vonkajšieho prostredia do bytu a v tom si myslím že ste mu odpovedali hneď ako prvý celkom jasne. Ja som len popísal vlastnú situáciu, nič viac nič menej. Ak to zadavateľovi v budúcnosti v niečom pomôže, prosím ak nie, tiež dobre. Príspevok pána Šarouna má tiež hlavu a pätu, kde sa pýta na konkrétne podmienky zadavateľa, preto som popísal tie svoje podmienky. Ja zadavateľovi do hlavy nevidím, neviem aký ma rozum.